Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Meira Rauta

Meiran “Meira Rauta” korut ovat syntyneet rikkomaan rajoja. Muotokielessä puhuvat yksinkertaiset orgaaniset linjat ja geometrinen veistoksellisyys, mutta säännöllisyyttä rikkoo rohkeat valinnat ja sattumanvaraisuus. Meiran töitä on kutsuttu jopa moderniksi art decoksi, ja suunnittelija itse kertookin haluavansa haastaa käsityksiämme siitä, miten koruja tulisi käyttää ja jopa millaisia korujen tulisi olla. Tämä myös näkyy hänen töissään. Vuoden koru finalistien joukossa ollut Portti 22-sarjan sormus on täydellinen esimerkki siitä, miten erilaiset muodot voivat toimia perinteikkäiden rinnalla. Totutusta pyöreästä muodosta poiketen, Portti 22-sarjassa sormeen pujotetaankin visuaalisesti vaikuttava kulmikas, suorakaidemainen modernin taiteen näyte.

Luonto on Meiralle suuri inspiraation lähde. Luonnosta löytyvät materiaalit, kuten kiinnostava kivi, voi sytyttää innon toteuttaa koru tämän materiaalin ympärille. Inspiraatiotarinoiksi voi siirtyä myös taide ja arkkitehtuurin yksityiskohdat. Materiaaleissa ja luonnossa Meiraa kiehtoo erityisesti näistä löytyvät kontrastit, joiden yhdistelmissä toisistaan poikkeavat materiaalit korostavatkin toinen toistensa ominaispiirteitä. Sileiden ja yksinkertaistettujen muotojen rinnalla sattumanvaraisesti kumpuileva ja rosoisempi luonnonkivi pääseekin yhtäkkiä huomionkeskipisteeksi.

Vahvan taiteellisen vision kannattelemana Meira Raudan korut kertovat myös kuuluvasti omaa tarinaansa. Korujen nimet ja niiden taustan oivaltaminen ovat merkityksellinen osa korun käyttökokemusta. Suunnittelija itse toivookin, että korujen muotoilu ja nimi yhdessä saisivat katsojan pohtimaan tarinaa korun taustalla. Miksi ”Portti” ja mihin tämä portti voisi viedä, minkälainen maailma odottaa portin toisella puolella?

Korusuunnittelijan ura ei ollut aina Meiralle selkeä. Isänsä ehdotuksesta hopeasavikurssille löytänyt Meira hurahti metallisavityöskentelyyn, lähti opiskelemaan korumuotoilua, ja Lahden ammattikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen täydentämään osaamistaan jalometalliartesaanin opinnoilla. Vuoden koru 22 finalisti ehdokkuuden lisäksi Meira Rauta töitä on ollut esillä muun muassa 2011 Japanin National Art Centerissä järjestetyssä Accessories Contest -näyttelyssä kuin myös Eligiuksen perilliset -näyttelyssä Lahdessa (2018) ja kyseisen näyttelyn jatkonäyttelyssä Suomen Kello- ja korumuseossa (2019-2020). Viimeisimpänä hänen töitään on voinut ihastella Helsingin Talvipuutarhassa järjestetyssä Under the Canopies-näyttelyssä.

Koruja suunnittelijalta
Artikkeleja ja blogikirjoituksia
Meira Raudan Portti 22 -korut vievät maailmaan, jossa ympärillään tuntee kesäisen hetken auringon säteet ja lempeästi hyväilevän tuulen. Suunnattomalla rohkeudella varustetun korusarjan sormus näyttelee tässä tarinassa pääroolia ja haastaa käsityksiämme siitä, millaisia korujen tulisi olla tai miten niitä käytetään.