Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

ROHKEA SORMUS AVAA PORTIN IHANIIN HETKIIN

Meira Raudan Portti 22 | Vuoden koru 2022 -finalisti

Meira Raudan Portti 22 -korut vievät maailmaan, jossa ympärillään tuntee kesäisen hetken auringon säteet ja lempeästi hyväilevän tuulen. Suunnattomalla rohkeudella varustetun korusarjan sormus näyttelee tässä tarinassa pääroolia ja haastaa käsityksiämme siitä, millaisia korujen tulisi olla tai miten niitä käytetään. Korusarjan sormuksessa kohtaa orgaaniset muodot ja geometrinen veistoksellisuus. Muunneltavien korvakorujen tyyliä voi kuvailla moderniksi art decoksi, ja korusarjassa yhdistyykin jotakin mennyttä aikaa raikkaasti uudenlaiseen muotoiluun.

Korusarja syntyi portiksi toiseen ulottuvuuteen

Portti 22 -korut saivat alkunsa sarjan näyttävästä ja rohkeasta sormuksesta, jonka Meira Rauta toteutti Helsingin Talvipuutarhassa olleeseen näyttelyyn ”Under the Canopies”. Meira kiteytti koruun mieleensä taltioiman ihanan kesäisen muiston, jossa hän kiireisen jakson jälkeen saapui kesämökin rauhaan ja kuunteli riippumatossa veden liplatusta ja puiden latvustojen huminaa. Tuo ajanpysäyttävä hetki riippumatossa oli kuin portti toiseen ulottuvuuteen, jossa ikuisessa kesässä ei ole kiire ja aikaa riittää luovuuden kukkimiselle. Koruihin tallennettu hetki toimii porttina ja siirtymänä siihen ihanaan tunteeseen ja tunnelmaan, jonka hän kesäisenä päivänä koki.

”Itselleni korujeni nimet ovat erittäin merkityksellisiä ja korun nimi on usein tärkeä osa korua. Toivon, että myös Portti 22 -korujen nimi saa katsojan pohtimaan oivaltaen korun tarinaa ja sen taustaa.”, kertoo Meira.

Meira Rauta Portti 22
Portti 22 -korusarjassa kohtaa geometriset muodot ja rosoinen kivi.

Inspiraatio rakentaa korun nähdyn materiaalin ympärille

Jo Portti 22- korusarjan syntyhetkestä on helppo päätellä, että luonto on Meiralle suuri inspiraation lähde. Luonnossa hän kokee olevansa onnellisimmillaan ja hän nauttii erityisesti siitä tunnelmasta, joka luonnon syleilyssä syntyy. Inspiraatiotarinoiksi voi siirtyä myös taide ja arkkitehtuurin yksityiskohdat. Meiralle ominaista on, että esimerkiksi kiinnostava kivi tai muu materiaali sytyttää innon toteuttaa koru tämän materiaalin ympärille.

Suunnittelijana Meira tunnistaa olevansa orgaanisten linjojen ja toisaalta pelkistetyn geometrisyyden ystävä. Erityisesti kontrastit, joita nähdään myös Portti 22-korusarjassa, ovat Meirasta kiehtovia. Muotojen säännöllisyyden kaveriksi sopii sattumanvaraisen muotoinen luonnon kivi ja nämä materiaalit tuovat toistensa ominaisuudet korostaen esiin. Hän toivoo koruistaan välittyvän rehellisyyden ja aitouden siitä tunnelmasta, josta hän on korua tekemässä.

“”Portti 22 -korut kuvastavat hyvin kilpailussa etsittävien korujen rohkeutta. Sormuksen koko on vangitseva ja yllättävällä koollaan se ottaa tilansa rohkeasti. Rouhean kiven ja sileän hopean geometrisen muodon yhdistäminen on mielenkiintoinen lähestyminen. Tyylistä löytyy nykyskandinaavista art decoa. Sormus mahdollistaa myös jokaisen oman aarteen tallentamisen osaksi sormusta ja täten sormukseen tulee enemmän henkilökohtaisuutta. Korvakorujen monikäyttöisyys ja muunneltavuus on myös ihastuttava ominaisuus.”
VUODEN KORU -ESIRAATI PORTTI 22 -KORUISTA”

Kiintymys sormuksiin

Meiraa voisi kutsua leikkisästi sormusten valtiattareksi, sillä juuri näyttävät ja muotoilultaan erottuvat todelliset statement-sormukset ovat Meiran muotoilijaydintä. Hänen sormuksissaan ominaista on, että muodot eivät noudattele perinteisiä sormuksen sääntöjä vaan hän toteuttaa rohkeasti totutusta poikkeavien muotojen avulla sormuksia. ”Haluan tuoda esiin kuinka monenlaisia sormuksia voi tehdä. Sormuksen ei tarvitse olla pelkkä perinteinen rengas vaan se voi olla mikä tahansa muoto, joka pysyy sormessa.”, avaa Meira intoaan epäperinteisten sormusten tekemiseen.

Meiran Raudan sormukset eivät noudattele perinteisiä muotoja.

Vaikka näyttävät ja runsaan kokoiset sormukset ovat lähtemätön osa Meiran signature-tyyliä, toteuttaa hän myös herkempiä ja hennompia koruja. Meira kertoo selkeiden muotojen miellyttävän häntä enemmän, mutta taidekorujen puolella hänen tyylinsä on huomattavasti runsaampaa. Korutaide on hänestä erittäin puoleensavetävä korumuotoilun osa-alue, mutta hän haluaa toteuttaa itseään vapaasti niin korutaiteen kuin käytännöllisempien piensarjojen tekijänä. Haaveissa on kuitenkin tehdä vieläkin suurempia ja näyttävämpiä koruja.

Korut ammatiksi sattumalta

Eräässä keskustelun ohimenevässä hetkessä Meiran isä oli kysynyt, oliko Meira ajatellut tekevänsä koruja. Tässä vaiheessa Meira oli ehtinyt kokeilla jo useita ammatteja, jotka eivät olleet tuntunut omalta, mutta ehdotus ammatista korujen parissa hämmensi, sillä hänelle korut eivät koskaan olleet ollut ammattipohdinnan kohteena. Isän kysymys kuitenkin jäi mieleen itämään ja myöhemmin Meira osallistui uteliaisuudesta hopeasavikurssille, jonka myötä hän omien sanojensa mukaan hurahti metallisavien työstämiseen ja päätyi myös itse kouluttamaan ja kurssittamaan aiheesta.

Pikkuhiljaa perinteinen kultasepäntyö alkoi kiinnostamaan enemmän ja hän päätti hakea opiskelemaan korumuotoilijaksi keväällä 2015. Valmistuttuaan muotoiluopinnoista Lahden ammattikorkeakoulusta 2019, Meira halusi vielä täydentää osaamista ja opiskelee nyt jalometalliartesaaniksi. Hän on todennut luovan työn olevan hänelle elinvoiman lähde ja syventää nyt korualan osaamistaan muun muassa tekniikoista.

Meira työskentelee oman kodin yhteydessä olevassa työhuoneessaan Helsingissä. Viimeisimmän Under the Canopies – näyttelyn lisäksi Meiran töitä on ollut esillä muun muassa 2011 Japanin National Art Centerissä järjestetyssä Accessories Contest -näyttelyssä kuin myös Eligiuksen perilliset -näyttelyssä Lahdessa (2018) ja kyseisen näyttelyn jatkonäyttelyssä Suomen Kello- ja korumuseossa (2019-2020).

Sormus on korusarjan sankari

Portti 22-korumallistoon syntyi ensin sormus, joka on malliston pääteos, jonka jälkeen Meira ideoi sormukseen yhteensopivat korvakorut. Korvakoruissa Meira halusi jatkaa samaa muotokieltä, mutta hieman arkisempana. Kuitenkin yhdessä korvakorut ja sormus muodostavat erittäin juhlavan ja näyttävän kokonaisuuden.

Korvakoruissa ihastusta on herättänyt korvakorujen muunneltavuus. Ne ovat myös käytettävissä epäsymmetrisenä parina, joka lisää korvakorujen erilaisia variaatiota sekä mahdollistaa korvakoruja käytettävän myös pukeutumisen erilaisena twistinä. Lisäksi korvakorujen riipusosiota voi käyttää erikseen kaulakoruna pujotettuna ketjuun.

Portti 22 korvakorut muunneltavat hopeasta kulmikkaat ja geometriset
Korvakorujen pitkät osiot voi irrottaa ja niitä voi käyttää myös riipuksena.

Korujen materiaalina ovat hopea ja luonnonkivet. Luonnonkiven karkeus luo kontrastin hopean peilimäisen kiiltävälle pinnalle. Meiralle luonnonkiven valitseminen sormuksen materiaaliksi oli yksi tapa kiteyttää koruun Suomen luontoa ja sen tunnelmaa. Kivet ovat arkisia ja tavallisia, ja ne voivat hukkua muiden kivien sekaan. Meira pitää siitä, että kun tuon yksittäisen massaan hukkuvan kiven nostaa yksilönä esiin, sen kauneuden voi huomata. ”Tämä on myös hyvä muistutus siitä, kuinka arvokas jokainen meistä on juuri sellaisena kuin on. Jokainen on erityinen, kun pääsee omalle paikalleen – silloin ihminen on kauneimmillaan.”, summaa Meira syvällisemmin kiven symbolismia. Sormukseen voidaan kiinnittää myös asiakkaan oma merkityksellinen kivi tai esine.

Korujen valmistustekniikassa pohjana on levytekniikka, jossa on sahattu hyvin pelkistettyjä suorakaiteita korun muotokielen pohjaksi. Syleilevä kivenistutustapa on jokaisessa sormuksessa yksilöllinen, sillä jokainen kivi on uniikki ja tarvitsee erilaisen istutuksen pysyäkseen kiinni sormuksessa.

Portti22-meira rauta
Portti 22 -korusarjassa näyttävän sormuksen tähtimateriaali on luonnonkivi.

Portti 22 -korut ruokkivat mielikuvitusta

Meira näkee Portti 22 -korut osana veistoksellista ja pelkistettyä minimalistista asua, jonka muotokielen kanssa korut kulkisivat käsi kädessä. Hän ei itse koe, että korusarja olisi esimerkiksi linnanjuhlakoru, tosin varsinkin sormuksen näyttävä koko voisi sopia myös sinne. Hän mieltää sarjaa käytettävän ennemmin edustustilaisuudessa tai vaikka taidenäyttelyn avajaisissa.

Sormuksessa on mielenkiintoinen tunnelma, joka sai itseni pohtimaan vaistonvaraisesti sen sopimista yhteen ylipaksun muhkean neuleen kanssa. Ehkäpä karu kivi ja kulmikkaiden muotojen kovuus kaipaavat ympärilleen jotain pehmeää, minkä vuoksi ajatus itselleni heräsi. Mielleyhtymä onkin mielenkiintoinen, sillä usein nämä silmien edessä nähdyt korujen käyttötilanteet yhdistyvät erittäin viimeisteltyyn, tyyliteltyyn ja usein myös juhlavaan pukeutumiseen.

”Toivon, että koruni saavat aikaan hämmästymistä ja oivaltamisen riemua. Koruni saavatkin herättää kysymyksiä ja pohdintaa, esimerkiksi siitä, miten korujani tulee päällä käyttää. Toivon mukaan tämä ruokkii myös uteliaisuutta ja intoa käyttää koruja rohkeammin.”, Meira tiivistää.

Portti 22 uniikkisormus

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.

 

 

Korusarjan nimi: Portti 22

Suunnittelija: Meira Rauta

Paikkakunta: Helsinki

Korusarjan osat: Sormus, muunneltavat korvakorut, joista tehtävissä myös riipus

Materiaalit: Hopea ja luonnonkivi

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Portti 22 on kunnianosoitus Suomen ihanalle luonnolle. Arvottomana pidetty kivi nousee arvoon, kun se nostetaan esiin. Niin kuin ihminenkin, kun hänet nähdään yksilönä – näin koruni muistuttavat, että jokainen meistä on arvokas. Koruni ovat myös portti jokaisen omaan riippumattohetkeen: niihin elämän hyviin ja ihaniin hetkiin, jotka haluaa säilyttää mielessään.”

 

Meira Rauta
Kuva Kari Rauta
Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.