fbpx

Vuoden koru

Vuoden koru -kilpailun tarkoituksena on tuoda esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisätä tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Kilpailu järjestetään nyt kolmatta kertaa.

päivää
tuntia
minuuttia
sekunttia
Haku kilpailuun on päättynyt. Kiitämme kaikkia osallistuneita. Finalistit julkaistaan 10.8.2020 mennessä.

Hakuajan umpeutumiseen

Vuoden koru -kilpailu on avattu uudistuneena

Suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista esiintuova Vuoden koru -kilpailu jatkuu uudistuneella formaatilla. Mukaan kilpailun taustavoimiin kilpailun kehittämiseen ja sen tarkoituksen edistämiseen ovat lähteneet Suomen Kultaseppien Liitto ja Suomen Kellomuseo. Vuoden koru -kilpailu näkyy myös museon näyttely- ja tapahtumatoiminnassa. Alusta asti kumppanina mukana olleen Tampereen Häämessujen kanssa yhteistyötä on vahvistettu ja kotimaiset korut tulevat olemaan esillä entistä näyttävämmin osana messuja ja niiden ohjelmaa. Samassa yhteydessä Tyyliniekassa alkunsa saanut, nyt kolmatta kertaa järjestettävä, kilpailu siirtyy Jules & Beryl Oy:lle. Kilpailun tuottajana jatkaa kilpailun ideoitsija Johanna Lundán.

Tänä vuonna kilpailu muuttuu kutsukilpailusta avoimeen hakuun, ja kaikki korumuotoilijat ja alan osaajat ovat tervetulleita osallistumaan yhdellä tai useammalla kilpailuehdotuksella, myös työryhmänä. Kilpailussa etsitään korusarjaa, jonka korut voivat olla suunniteltu naisille ja/tai miehille. Korut voivat olla myös unisex-mallisia. Kilpailutyöt voivat olla jo olemassa olevia koruja tai uusia suunnitelmia.

Vuoden koru -kilpailu nostaa esiin kotimaista korualan osaamista

Vuoden koru -kilpailun tarkoituksena on tuoda esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisätä tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa esiin pääsevät myös näyttävät, rohkeat ja erikoisemmat korut, jotka puhuttelevat taidokkaalla muotokielellään ja tekevät säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Kilpailussa koruja katsotaan kultaseppäkulttuurin silmin ja kilpailu on keskittynyt arvokoruihin. Tärkeässä osassa kilpailua on korujen käytettävyys sekä yhdistäminen tyyliin ja pukeutumiseen.

Kilpailu on voittoa tavoittelematon.

Kilpailun tavoitteena on

 • Lisätä tietoisuutta suomalaisista vaihtoehdoista ja kotimaisen korutarjonnan monipuolisuudesta.
 • Kannustaa muotoilijoita uusiutumiseen ja luovuuteen.
 • Edistää alan taloudellisia menestymisen mahdollisuuksia.
 • Rohkaista suomalaisia nauttimaan koruistaan monipuolisemmin, myös arkikäytössä.
 • Yhdistää kuluttajat ja alan taitajat.

Aiemmat voittajat ja ehdokkaat

Hydrangea, Mari Ruohomäki (Bu.ké)

Vuoden koru 2019

Cinderella, Jenni Ahtiainen (gTie)

Vuoden koru 2018

Lue lisää aiemmista ehdokkaista

Selaa aiempia ehdokkaita ja lue ehdokkaista enemmän Tyyliniekan artikkeleista.

Voitin Vuoden Koru 2019 -kilpailun Hydrangea-korusarjallani. Kilpailu toi mukanaan monenlaista konkreettista hyötyä. Korusarjastani kirjoitettu artikkeli, Vuoden koru -äänestys sekä Tampereen Häämessujen aikainen markkinointi toivat uusia asiakkaita ja tekivät korujani tunnetuksi uudelle yleisölle. Myös voiton tuoma arvo markkinoinnissa on ollut huomattava. Kisan jälkeen voitostani uutisoitiin muun muassa Vakka-Suomen Sanomissa sekä Varsinais-Suomen Yrittäjälehdessä. Vuoden koru -kilpailu on omiaan edistämään kotimaisten koruntekijöiden tunnettuutta. On ollut suuri kunnia olla mukana tässä kilpailussa.
Mari Ruohomäki
Vuoden Koru 2019 -voittaja

Näin kilpailu etenee

31.7.2020
Kilpailun hakuvaihe päättyy
10.8.2020
Esiraati valitsee finalistit
31.8.2020
Tuotenäytteiden toimitus
16.9.2020
Finalistitöiden julkistaminen
21.11.2020
Näyttely Suomen kellomuseossa alkaa ja yleisöäänestys avautuu.
6.-7.2.2021
Finalistit esillä Tampereen Häämessuilla. Voittajan julkistaminen.
Previous
Next

KILPAILUN SÄÄNNÖT

Millaisia koruja etsitään?

 • Kilpailussa etsitään koruja, jotka puhuttelevat taidokkaalla muotokielellään ja tekevät säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esiraati toivoo kilpailutöissä osoitettavan luovaa rohkeutta näyttävyyttä pelkäämättä. Esiraati toivottaa lämpimästi tervetulleeksi myös korut, joissa käyttötapoja ja koruun pukeutumista toteutetaan luovasti.
 • Kilpailuun osallistutaan korusarjalla, jossa tulee olla vähintään kaksi erilaista korua. Esiraati toivoo näkevänsä suunnittelijan pohtineen korujen käyttöä yhdessä muodostaen kokonaisuuden.   
 • Korusarja voi olla suunnattu naisille tai miehille, olla unisex-mallisto tai pitää sisällään koruja sekä naisille että miehille.
 • Kilpailutöiden arvioinnissa painotetaan myös korujen käytettävyyttä ja käyttömukavuutta niin arjessa kuin juhlassa. Esiraati tarkentaa, että korusarja voi pitää sisällään näyttäviä juhlakoruja sekä arkisempia, jokapäiväiseen käyttöön, suunniteltuja koruja.
 • Korujen tulee olla Suomessa valmistettuja.
 • Korujen päämateriaalien tulee olla jalometallia (platina, kulta, hopea, palladium), tai ruostumatonta terästä, titaania tai zirkoniumia.

Kuka voi osallistua?

 • Kilpailuun ovat tervetulleita niin alan tunnetut muotoilijat kuin tuoreemmat tulokkaat. Osallistujalla tulee kuitenkin olla kyvyt ja resurssit saattaa kilpailutyö kuluttajien ostettavaksi.
 • Kilpailuun voi osallistua myös työryhmällä.
 • Kilpailutyöehdotusten määrää ei ole rajoitettu. Kukin suunnittelija voi lähettää kilpailuun haluamansa määrän hakemuksia, mutta kultakin suunnittelijalta voi yltää finaaliin maksimissaan vain yksi korusarja. Työryhmässä mukanaolo lasketaan myös tällaiseksi osallistumiseksi.
 • Osallistumalla kilpailuun, kilpailija vakuuttaa työnsä sääntöjen mukaiseksi ja omaksi suunnitelmakseen.
 • Kilpailuun voi osallistua vain työllä, joka ei ole aiemmin ollut Vuoden koru -ehdokkaana. Ehdokkaaksi lasketaan työ, joka on ollut mukana kilpailun yleisöäänestyksessä.
 • Kilpailuun voi osallistua jo olemassa olevalla korusarjalla tai täysin uudella työllä. Kilpailutyön tulee kuitenkin olla suunniteltu ja valmistettu 1.1.2017 jälkeen.
 • Kilpailutyön immateriaalioikeudet säilyvät kokonaisuudessaan kilpailijalla. Järjestäjillä on lupa käyttää finaaliin valittuja kilpailutöitä, niistä otettuja kuvia ja muuta tuotettua materiaalia kilpailuun liittyvässä viestinnässä ja markkinoinnissa

Miten osallistua?

 • Kilpailutyöehdokas ilmoitetaan kilpailuun kilpailusivuston vuodenkoru.fi -sivustolta löytyvällä lomakkeella 31.7.2020 mennessä.
 • Ilmoittautumisen yhteydessä kilpailutyöstä tulee kertoa lyhyesti kirjallisesti: Korusarjan nimi; Korusarjan eri osat (esim. kaulakoru- ja rannekoru), jotka kilpailuun osallistuvat, sekä mitat ja materiaalit; Korusarjan inspiraatiosta ja taustatarinasta.
 • Ilmoittautumisen yhteydessä kilpailutyösarjasta tulee lähettää 1-3 valokuvaa ja/tai 3D-tekniikalla tehdyllä, luonnollista lopputulosta tarkasti mallintavalla kuvatiedostoa. Mikäli mahdollista, suosittelemme liittämään mukaan kuvan, jossa korut ovat puettuna päällä. Esiraati suosittelee lähettämään pelkkien mallinnosten lisäksi ainakin yhden valokuvan aidosta tuotteesta. Valokuvan ei tarvitse olla ns. studiolaatuinen, mutta tarpeeksi tarkka ja terävä yksityiskohtien esiintuomiseksi. Ilmoittautumislomakkeen mukaan liitettävän kuvatiedoston pisimmän sivun tulee olla min. 1200 pikseliä, tiedostomuoto jpeg, ja maksimikoko 1MB.

Finaalityöt, niiden valinta ja esittely

 • Esiraati valitsee finaalityöt 10.8.2020 mennessä.
 • Finaaliin kutsuttavista töistä pyydetään aidot tuotenäytteet, jotka tulee toimittaa 31.8.2020 mennessä. Korusarjasta tulee toimittaa vähintään kaksi korua. Tuotenäytteiden tulee vastata kilpailuun lähetettyjä kuvia. Esiraadilla on oikeus jättää työ pois kilpailusta, mikäli korut eivät vastaa kilpailuehdotusta tai työnlaadussa on olennaista huomautettavaa.
 • Tuotenäytteitä käytetään myös valokuvauksissa ja muuhun kilpailuun liittyvän materiaalin tuottamisessa sekä esittelemisessä esimerkiksi näyttelyssä.
 • Finalistityöt kuvataan korujen esittelyä varten. Koruista otetaan sekä studiotuotekuva että tunnelmakuvia osana asua. Kuvat ovat vapaasti finalistin käytettävissä ja hyödynnettävissä kilpailun aikana ja sen jälkeen.
 • Kaikista finalistitöistä myös kirjoitetaan esittelyartikkeli haastattelun perusteella, jota suunnittelija voi hyödyntää omassa viestinnässään.

 

Kilpailuun osallistuessaan, kilpailija sitoutumaan finaaliin päästessään:

 • Toimittamaan koruistaan tuotenäytteet, joita käytetään korujen valokuvaukseen ja esittelyyn kilpailun aikana. Tuotteet palautetaan kilpailun jälkeen.
 • Finalistitöiden suunnittelijalta tai heidän edustamaltaa yritykseltään laskutetaan 490€ (sis alv24%)
  Korvaus oikeuttaa muun muassa tuotetun kuva- ja tekstimateriaalin vapaaseen käyttöön, myynti- ja esittelypisteeseen Vuoden Koru -messuosastolla Tampereen Häämessuilla 6.-7.2.2021 ja museonäyttelyn esilläoloon.
 • Muista mahdollisista kilpailuun liittyvistä PR-tempauksista sovitaan finalistien kanssa erikseen.

 

Äänestys ja palkitseminen

 • Ehdokkaat julkaistaan 16.9.2020.
 • Julkistamisen jälkeen finalistit saavat julkaista ja mainostaa tietoa finalistisijoituksestaan ja käyttää ”Vuoden Koru 2021 -finalisti” -logoa omissa kanavissaan, esim. myymälässä, verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa
 • Vuoden koru -äänestys tapahtuu yleisöäänestyksenä Vuoden koru -sivustolla 21.11.2020- 7.2.2021 sekä Tampereen Häämessuilla, jossa ehdokaskorut esitellään.
 • Kilpailun voittaja julkistetaan 7.2.2021 Tampereen Häämessuilla, jossa voittaja myös palkitaan. Voittajan toivotaan olevan paikalla tilaisuudessa henkilökohtaisesti.
 • Vuoden koru 2021 -kilpailun voittaja saa Vuoden koru 2021 voittaja -kunniakirjan ja noin 3000€ arvoisen sisällöntuotanto- ja mediapaketin käyttöönsä vuoden 2021 ajaksi, jonka tarkempi sisältö räätälöidään yhdessä suunnittelijan kanssa. Paketin toimittaa Jules & Beryl Oy. Lisäksi voittajalla on on oikeus käyttää voittaneen korusarjan korujen markkinoinnissa tunnustusta ”Vuoden koru 2021 -voittaja” ja ”Vuoden koru 2021”.
 • Kilpailun äänestäjille on luvassa oma palkinto, joka arvotaan äänestäneiden kesken.

Kilpailujärjestäjä pidättää oikeuden mahdollisiin muutoksiin.

Kerro kilpailusta myös kaverille

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kilpailun partnerit

Suomen Kultaseppien Liitto

Suomen Kultaseppien Liitto on kultasepänalalla toimivien henkilöiden ja yhteisöjen keskinäisenä yhdyssidos, joka työskentelee ammattitaidon kohottamiseksi, valvoo jäsentensä ammatillisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja sekä edistää hyvän yhteishengen ja yhteenkuuluvuuden tunnetta jäsentensä kesken. Suomen Kultaseppien Liiton toimii kilpailussa asiantuntijaroolissa kilpailun kehittämisessä ja kilpailutöiden arvioimisessa. Kilpailu näkyy myös liiton viestintäkanavissa.

Suomen Kellomuseo

Suomen Kellomuseo on Pohjoismaiden ainut ajan mittaamiseen ja kellojen historiaan erikoistunut museo, joka toimii näyttelykeskus Weegeessä Espoossa. Suomen Kellomuseon toimii kilpailussa asiantuntijaroolissa kilpailun kehittämisessä ja kilpailutöiden arvioimisessa. Lisäksi kilpailu näkyy museon näyttely- ja tapahtumatoiminnassa.

Tampereen Häämessut

Tampereen Häämessut järjestetään 6.–7.2.2021 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Hää- ja juhlamessut ovat täynnä ohjelmaa ja monipuolisesti erilaisia näytteilleasettajia. Häämessut pidetään samaan aikaan ASTA-messujen kanssa. Vuoden koru näkyy messuilla näkyvällä osastolla ja osana virallista messuohjelmaa.

Johanna Lundán

Kilpailun tuottaja,
Jules & beryl

Soita: +358 40 53 80 433
Sähköposti: johanna@julesandberyl.fi

Onko sinulla kysyttää kilpailusta tai siihen osallistumisesta? Laita sähköpostia, soita tai jätä viesti oheisella lomakkeella. 

Kilpailun hakulomake

Tutustuthan kilpailun sääntöihin huolellisesti ennen kilpailutyön lähettämistä. Voit osallistua kilpailuun useammalla työllä/korusarjalla. Jokainen kilpailuun ilmoitettava työ tulee lähettää omalla kaavakkeellaan. *-merkityt kentät ovat pakollisia. Onnistuneesta lomakkeen lähettämisestä saat kuittauksen sähköpostiisi. Annettuja yhteystietoja käytetään kilpailujärjestelyissä.

HAKEMUKSET TULEE LÄHETTÄÄ 31.7.2020 KLO 23.59 MENNESSÄ

 • Työt arvioidaan anonyymina, nimimerkki identifoi työt arviointivaiheessa. Mikäli osallistut useammalla työllä, käytäthän samaa nimimerkkiä jokaisen työn kohdalla. Nimimerkkiä ei käytetä muissa yhteyksissä.
 • Tiedot kilpailutyöstä

 • Pudota tiedostot tähän tai
  Sallitut tiedostomuodot: jpg, gif, png.
  Lataa kilpailutyöstä 1-3 kuvaa. Nimeä kuvat korusarjan nimellä ja nimimerkilläsi, esim. kevätkukat_neitikukka1, kevätkukat_neitikukka2, kevätkukat_neitikukka3. Kuvat tulee olla 1200 pikseliä, jpeg-muodossa ja maksimissaan 1MB per kuva.