Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Luontoaiheiden kauneus kohtaavat voimaannuttavat sanomat

Vuoden koru 2025 -finalistit on julkaistu: äänestys voittajasta on käynnissä

Vuoden koru -kilpailu on noussut suomalaisen korumuotoilun merkittävimmäksi tapahtumaksi, joka juhlistaa kotimaista osaamista, rohkeaa designia ja tunteita herättäviä tarinoita. Kilpailu järjestetään nyt jo seitsemättä kertaa, ja sen tarkoituksena on esitellä suomalaisen koruosaamisen monipuolisuutta. Tämänkertaisissa finalistitöissä korujen muotokieli inspiroituu vahvasti luonnosta ja taustatarinoista välittyy aiempaa voimakkaammin voimaantumisen kokemukset.

Vuoden koru 2025 -finalistit
Vuoden koru 2025 – finalistikorut

Koruihin kiteytyy mielenkiintoisia ja koskettavia tarinoita

Korut ovat paljon enemmän kuin pelkkiä asusteita. Ne ovat tarinankerronnan välineitä, joissa näkyy suunnittelijoiden jopa hyvin henkilökohtaiset kokemukset ja elämänvaiheet.

Kilpailun suojelija ja esiraadissa toiminut Suomalainen Työ ry:n toimitusjohtaja Katri Viippola, kiteyttää tämän vuoden kilpailua:
”Ehdokkaiden taso oli korkealaatuinen ja raadissa saimme aidosti tehdä työtä, jotta saimme valittua 10 kärkiehdokasta yleisön äänestykseen. Suomalaisen korumuotoilun tulevaisuus näyttää ehdolle tulleiden töiden valossa vahvalta ja tarinat korujen takana ovat samaan aikaan sekä herkkiä että rohkeita.”


VUODEN KORU 2024 -FINALISTIT

BLOOM, Laura Darth (Helsinki)
FLORAL MYSTIQUE, Katja Luukkonen (Espoo)
KESÄSADE, Mari Syrén (Pori)
LEHTO, Silja Kivioja (Kuopio)
LUMEN POLUT, Virve Inget (Oulu)
OCULATA, Annika Eklöf (Porvoo)
ROTTINGILLA, Riia Smedlund (Oulu)
SATUMETSÄN IHMEET, Riia Valvimo (Rovaniemi)
SUOJA, Pia-Mari Jull (Helsinki)
TYRSKY, Satu Pyhänniska (Oulu)

Esiraadissa mukana olivat Katri Viippola (Suomalainen työ ry), toiminnanjohtaja Henrik Kihlman (Suomen Kultaseppien Liitto), museonjohtaja Essi Pullinen (Suomen kello- ja korumuseo Kruunu), Joni Viitanen (NSG Sweden) team leader sekä Vuoden koru -kilpailun tuottaja & perustaja Johanna Lundán (Jules & Beryl Oy).

Kilpailu murtaa mielikuvia


Taloustutkimuksen mukaan monet kuluttajat mieltävät kotimaiset korut vanhanaikaisiksi. Tutkimuksen perusteella harva kuluttaja on myöskään tietoinen, että vain muutamien koruvalmistajien sijaan Suomessa on lähemmäs 500 alan yritystä ja yrittäjää.

Vuoden koru -kilpailu pyrkii muuttamaan tätä käsitystä tuomalla esiin modernia, rohkeaa ja innovatiivista korumuotoilua sekä monipuolisesti erilaisia koruja. Kilpailussa erityisesti alan pienyrittäjät pääsevät esiin isojen ja globaalien ketjujen varjosta. Vuoden koru -kilpailun kautta yleisölle avautuu ikkuna suomalaisen korun monimuotoisuuteen.

Korut ovat osa kulttuuriperintöämme

Vuoden koru -kilpailulla on laajempikin merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle. Kultasepän työ on osa aineetonta kulttuuriperintöämme. Vuoden koru on kunnianosoitus suomalaiselle kultasepän käsityölle ja sen tulevaisuudelle. Kilpailun kautta korostetaan myös alan työllistävää vaikutusta, erityisesti pienyrittäjien ja käsityöläisten keskuudessa.

“Kilpailu tukee suomalaista työtä ja lisää tietoisuutta korumuotoilun vastuullisuudesta sekä ekologisuudesta,” kertoo kilpailun tuottaja Johanna Lundán. Hänen mukaansa suomalaiset korut ovat vastuullinen ja kestävä hankinta, joka ylläpitää myös omaa kulttuuriperintöämme.

Vuoden Koru -kilpailun finalistikorut esillä Suomen kello- ja korumuseossa sekä Lempäälän Ideaparkissa

Kilpailun finalistit ovat esillä sivustollamme esittelyartikkelein, jossa yleisö pääsee tutustumaan koruihin sekä niiden tekijöihin ja tarinoihin. Lisäksi korut ovat nähtävillä Suomen Kello- ja korumuseo Kruunun näyttelyssä 4.12.2024-19.1.2025.

Kilpailu huipentuu 25.1.2025 Häämessut Ideaparkissa -tapahtumassa, jossa finalistikorut ovat mukana muotinäytöksessä ja messuosastolla. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä suomalaisen korumuotoilun parhaimmistoa ja kohdata suunnittelijat, jotka ovat näiden korujen takana.

Yleisö valitsee voittajan

Kilpailun voittajaksi valitaan yleisön suosikki. Kilpailun verkkosivulla yleisöllä on monipuoliset mahdollisuudet tutustua koruihin ja niiden suunnittelijoihin sekä äänestää omaa suosikkiaan.

Äänestäneiden kesken arvotaan hemmotteluloma Ikaalinen Spa & Resortissa. Lahjakortti sisältää majoituksen kahdelle Lakeside Suitessa, Suiten terassilla olevan porealtaan käytön majoituksen ajan, buffetaamiaisen, sekä kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön majoitusvuorokauden ajan.

Vuoden koru 2025 julkaistaan ja palkitaan 1.2.2025 Tampereella korualan ammattilaisille suunnatussa Korugaala-tapahtumassa. Kilpailun voittaja saa palkinnoksi NSG:n lahjoittamia valitsemiaan alan työkaluja, -välineitä ja tarvikkeita sekä palveluita.

Siirry tästä äänestämään suosikkiasi!

Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.