Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

RIKKOUTUVAN JÄÄN RITINÄÄ JA RIEMUA

Virve Ingetin Riite | Vuoden koru 2023 -finalisti

Virve Ingetin Riite-koruissa jää muuntautuu eläviksi pinnoiksi ja tekstuureiksi, joissa voi lähes kuulla rikkoutuvan jään äänen. Valo leikkii korun pinnoilla samalla riemulla kuin vastajäätyneeseen lammikkoon hyppäävä lapsi leikeissään. Monipuolisessa ja unisex-henkisestä korusarjasta löytää myös miehet omia suosikkejaan. Riite-koruissa matkaa Virven kanssa joen uoman äärelle seuraamaan syksyn vaihtumista talveen ja talven muuttumista kevääksi.

Riite-koruissa on jään tunnelma ja lapsuuden leikit

Riite tarkoittaa ohutta jääkerrosta veden pinnan päällä. Virve Ingetin Riite-korut ovat saaneet alkunsa rikkoutuneesta jäästä ja sen tunnelmasta ja tunnusta. Korujen muotokieli muistuttaa jään paloja tai jäämurskaa. Moniaistillisena kokemuksena jään rikkoutumiseen liittyy myös ääni: ritinä ja ratina. Lapsena jäätyneiden lammikoiden pintojen rikkominen oli riemukasta leikkiä. Tuon hetken onnellisuuden ja huolettomuuden Virve halusi tuoda myös koruihinsa.

Koruissa palataan niin loppusyksyn kuin alkukevään hetkiin, jossa elementteinä vesi ja jää esiintyvät vielä yhdessä. Malliston inspiraatio tulee syksyisen ja keväisen jään kauneudesta ja sen äänistä. ”Syksyn lopussa ja kevään alussa on tietynlaista omanlaista erityistä tunnelmaa, jonka halusin vangita koruihin”, Virve kertoo. Hetkessä ei ole vielä pelkkää talven synkkyyttä, vaan aurinko tuo valon leikkiä. Valo ja sen heijastukset ovatkin osa Riite-korujen kokemista, sillä pinta heijastelee valoa monipuolisesti.

Virve Ingetin Riite-korusarjan korvakorut
Virve Ingetin Riite-korusarjan korvakorut. Pinnan tekstuuri on kuin murskattua jäätä.

Virve asuu Oulussa joen vieressä. Joen elämän ja kalenterin kulun seuraaminen on osa hänen arjen ihmeitään. Läheinen suhde jokeen saa huomaamaan jään kasvamisen rannoilta kohti joen keskiuomaa talven edetessä. ”Kaupunkieläjä katsoo nykyään säänkin kännykästä ikkunasta kurkkaamisen sijaan. Näin vanhemmalla iällä olen yrittänyt muistaa pysähtyä hetkeen sekä nähdä luontoon tai säähän liittyviä ilmiöitä ja hetkisiä – pysähtyä ja kiinnittää näihin huomioita tiedostaen.”, Virve kertoo.

 

Rönsyilevien korujen aiheet Virve poimii luonnosta

Virven korujen ideat tulevat usein pihalta tai metsästä. ”Joskus olen jopa vannonut, että en tee enää kukka tai luontoaiheisia koruja ja ei aikaakaan niin huomaan tällaisia taas tehneeni. Jostain syystä luonto joka tapauksessa tulee aina koruihini”, hän naurahtaa. Hän kuitenkin yleensä tekee luontoaiheisia koruja niin, että niiden aiheet eivät ole tunnistettavia. Luonnossa hän myös valokuvaa paljon erilaisia yksityiskohtia kuten puita, lehtiä, kasveja ja sieniä tai vaikkapa lunta eri elementeissään. Nämä yksityiskohdat päätyvät korujen ideoiksi.

Monesti Virve tekee korujaan myös materiaalin kautta kokeillen kuinka materiaali taipuu ja käyttäytyy. Usein juuri kokeilun kautta syntyvät hänen korujensa mallit. Materiaalina Virve myös yhdistää koruihin hopeasavea, jonka muovailtavuus tuo toisen tyyppisiä mahdollisuuksia kokeiluille. Hopeasavella voi, vaikkapa samaan tapaan kuin muovailuvahalla, ottaa pinnoista jäljennöksiä ja näin kopioita erilaisia pintojen struktuureja. Virvelle hopea on erittäin mieluisa materiaali ja hän tekeekin vain vähän kultakoruja.

Virve Ingetin Riite (Utukoru)

Virven korut ovat yleensä isoja ja rönsyileviä, harvemmin pieniä.  Hänen koruissaan ei juurikaan ole peilipintoja tai suoria muotoja. Tyypillistä hänen koruilleen ovat elementit, jotka rikkovat korujen pintaa. Hän myös itse tykkää käyttää isoja koruja. Suunnitteluprosessin hän aloittaa usein pohtimalla omia mieltymyksiään työn lähtökohdaksi ja tämän jälkeen muovaa ajatusta myyntiin asiakkaille sopivaksi.

“”Riite on yhtenäinen korusarja, joka on mietitty ja yhdenmukainen kokoelma. Mallisto on unisex-henkinen, josta kaikki löytävät omia suosikkejaan. Salmiakinmuotoinen sormus erottuu edukseen. Kaikissa sarjan koruissa on herkkyyttä. ”
VUODEN KORU -ESIRAATI”

Käyttöliittymien suunnittelusta korujen pariin

Virven tausta löytyy teknologiayhtiön Nokian palveluksesta ja käyttöliittymien suunnittelusta. Tietojenkäsittelyn maisterista kuoriutui korujen tekijä kansalaisopiston harrastuksen kautta. Käsillä tekemisen konkreettinen lopputulos palkitsi nopeasti ja siitä sai kiitosta. Tämä nopea prosessi ideasta valmiiksi miellytti Virveä, sillä usein työssään Nokialla projektit olivat vuosien mittaisia ja joskus suunnitelmat eivät edes päätyneet toteutukseen asti.

Koruartesaaniksi Virve valmistui 2015 ja kultasepäksi 2021. Hän toimii Oulussa myös Paja 1605:n toimitusjohtajanaja Taigakoru-brändin verkkokauppavastaavana. Paja 1605 ja sen aittamyymälä onkin yksi Virven unelmista. Haave pienestä putiikista toteutui aittamyymälän kautta, ja Paja 1605 toiminnassa on mukana myös muita tämän vuoden finalisteja. Toimitusjohtajan tehtävien vuoksi omalle luomistyölle jää nykyään vähemmän aikaa. ”Korujen tekeminen on itselleni rentoutumiskeino, josta tulee hyvä mieli. Olisi ihanaa, kun saisi suunnitella ja tuottaa ideoita sekä luotua niistä uusia malleja.”, Virve unelmoi.

Tietokoneavusteinen suunnittelu luo käytettäviä tuotteita

Riite-korut ovat valmistettu hopeasta. Ensimmäisenä korut ja niiden pinta ovat mallinnettu ja tulostettu 3D-teknologian avulla ja tämän jälkeen valettu. Riite-mallistoa Virve ajatteli alun perinkin sarjamallistona, jossa erilaiset moduulit ja osat luovat useita variaation mahdollisuuksia erilaisten korujen toteuttamiselle.

3D-mallintamisen avulla myös on helppo tehdä erilaisia variaatiota koruista. Tekniikan Virve kokee itselleen mieluisaksi ja omaksi. Hän kertoo teknologian mahdollistavan myös koruihinsa parempaa käytettävyyttä. Usein isot korut saattavat muodostua liian painaviksi, mutta tietokoneen avulla suunnitelmia on helppo muuttaa ja keventää korujen vahvuuksia painoa vähentäen. Virve tunnistaa, että hänen entinen ammattinsa näkyy vahvasti myös hänen koruissaan juuri käytettävyyden varmistamisessa.

Monipuolinen mallisto tarjoaa vaihtoehtoja myös miehille

Riite-sarja on tämän vuoden finalistikoruista ainoa, joka on selkeästi unisex-henkinen ja pitää sisällään koruja myös miehille. Niin yksiosaiset laattamaiset riipukset, solmionpidike kuin kalvosinnapit ovat esimerkkejä malliston miehille suunnatuista koruista.

Laattamaiset Riite-riipukset sopivat unisex-henkisesti myös miehille.

Korumallistosta löytyy runsaasti vaihtoehtoja myös naisille. Erilaiset moniosaiset kaulakorut ja korvakorut useammassa koossa tarjoavat mahdollisuuden löytää juuri sinulle mieluisa korumalli. Erityisiä herkkupaloja sarjassa ovat näyttävät sormukset: salmiakin mallinen iso sormus on mielenkiintoinen showstopper, mutta kuitenkin miellyttävä sormessa.

”Näen koruni pisteenä iin päällä asujen viimeistelyssä ja tyylikkäässä pukeutumisessa. Koruillani voi korostaa omaa persoonansa ja lisätä itsevarmuutta ”kaikki on mahdollista” -hengellä. Toivon, että koruni vahvistaisi kunkin omaa identiteettiä tuoden voimaa”, Virve kuvaa. Hän näkeekin korunsa juhlavien tilaisuuksien lisäksi arjen statementteinä.

Korusarjan nimi: Riite

Suunnittelija: Virve Inget

Paikkakunta: Oulu

Korusarjan osat: Laattamaiset riipukset, erilaisia kaulakoruja, erikokoisia korvakoruja, kaksi erilaista sormusta, solmionpidike ja kalvosimen napit.

Materiaalit: Hopea

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Unisex-mallistolla olen pyrkinyt toteuttamaan korusarjan joka tuottaa iloa kaikenlaisille korujen käyttäjille. Kilpailu on hieno mahdollisuus saada pienten tekijöiden ääntä kuuluville ja muistuttaa äänestäjiä tukemaan hienoa suomalaista käsityöperinnettä.”

 

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.