Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

Essi Pullisen teokset ovat osa kutsunäyttelyä

Viron korutaiteen näyttelyssä mukana suomalaisväriä

20.10.2023
Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Johanna Lundán on Vuoden koru -kilpailun perustaja ja tuottaja. Hänen intohimonaan on tehdä kotimaisten korujen vallankumous. Hän on korumuotoilun ja -taiteen taidejournalisti sekä kotimaisen korumuotoilualan mullistavan startupin, Jules & Berylin, perustaja. Johanna tuo kotimaiset korut suuren yleisön tietoisuuteen journalistisin ja tarinakerronnallisin keinoin sekä hyödyntämällä luovia ja innovatiivisia digitaalisia keinoja yhdistää korujen tekijät ja kuluttajat. Osoituksena korualan ja korukulttuurin eteen tekemästä työstään, Suomen Kultaseppien Liitto palkitsi Johannan 2021 Vuoden korunkantajana.

Lahtelainen taiteilija Essi Pullinen on saanut kutsun osallistua Viron kansallismuseossa järjestettävään näyttelyyn nimeltä “Mets vastab, Allikas kõnetab” (Metsä vastaa, lähde puhuttelee). Essi Pullinen toimii päivätyössään Espoon Tapiolassa Suomen kello- ja korumuseo Kruunun museonjohtajana ja on tuttu myös Vuoden koru -kilpailun esiraadin jäsenenä.

Metsä vastaa, lähde puhuu -näyttely on korutaiteilija Kärt Summatavetin, Roman Tavastin ja Eesti Rahva Museumin (Viron kansallismuseon) yhteisnäyttely Viron korutaiteen rikkaasta historiasta. Näyttely avautuu yleisölle 21.10.2023 ja jatkuu aina vuoden 2024 maaliskuun loppuun. Museo sijaitsee Tartossa. Tämän näyttelyn kantava ajatus on ajatella ja arvostaa virolaista korua uudessa aikakontekstissa, nykyajan haasteiden kontekstissa.

 ” 

“Koruissani olen työstänyt metsään liittyviä teemoja ja tutkinut suomalaisugrilaista koruperinnettä.” Essi Pullinen

Näyttely jakautuu neljään teemalliseen osioon, jotka auttavat yleisöä ymmärtämään Viron korutaiteen historian muinaisista ajoista nykypäivään. Osiot esittelevät monipuolisesti Viron kansallismuseon kokoelmia, Roman Tavastin luomia koruja, nuorten korukilpailun teoksia sekä Kärt Summatavetin ja hänen ystäviensä taiteellisia teoksia

blank

Essi Pullisen teokset ovat mukana 60 ORIGINAL FEELINGS -osanäyttelyssä, joka kutsuu yleisön pohdiskelemaan korujen syvempää merkitystä, suomalais-ugrilaista juurta sekä harmoniaa luonnon kanssa.  Samalla juhlistetaan myös Kärt Summatavetin 60-vuotissyntymäpäivää hänen uudella “Snake King” -mallistollaan. Tämä osanäyttely on omistettu ymmärtämään esi-isiltä perittyä henkisyyttä ja tunnetta sekä syvempien symbolien kieltä, ja siihen on kutsuttu mukaan useita taiteilijoita Suomesta ja Virosta tarjoamaan uusia näkökulmia ja inspiraatiota. Essi Pullisen panos näyttelyssä koostuu 12 uniikista korusta, joissa hän kuvaa luontoon liittyviä teemoja ja syventyy suomalais-ugrilaiseen koruperinteeseen.

Lisäksi osana näyttelyä pääsee tutustumaan muun muassa 20 COLLECTIONS -näyttelyyn, joka keskittyy upeisiin koruihin, jotka uudet – viimeisen viiden vuoden aikana valmistuneet – korutaiteilijat ja metallisepät ovat luoneet. Viron kansalliskulttuurisäätiön kahdeskymmenes Roman Tavast-stipendi jaetaan näyttelyn merkittävimmän uuden korun tekijälle.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Avainsanat
Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Kilpailun kuudennen kierroksen finalistit tarjoavat katsojilleen rohkeutta, mielenkiintoisia muotoja ja värien loistoa.
Pirjo Lakkapään Häivähdyksiä-korusarja liikkuu värien ja tarinoiden lumoavassa maailmassa. Korut kumpuavat elämän poluilta, niiden rosoisuudesta ja ilon pilkahduksista. Korut kuvastavat yhteen liittyviä elämän polkuja, joiden varrella ilonhetket esiintyvät kuin kauniit kivi-istutukset.
Maria Karlströmin kauniin pelkistetyt Myrskyluodon Maija -korut kantavat mukanaan palan saaristolaiselämää ja meren voimaa. Korut liittyvät vahvasti ahvenanmaalaiseen perintöön ja saaristokulttuuriin.