Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Tyrskyn voimaa meren ääreltä

Tyrsky, Satu Pyhänniska | Vuoden koru 2025 -finalisti

Satu Pyhänniskan Tyrsky-korusarja vangitsee luonnon voimat ainutlaatuisella ja elävällä tavalla. Hailuodosta kotoisin olevan Sadun hopeasta valmistetut korut muistuttavat meren tyrskyisiä aaltoja, jotka lyövät rantoja vasten ja muovautuvat tuulen ja veden leikeissä. Korujen muodot ovat kuin vaahtopäiden villi tanssi, jossa liikehtivä energia tuo mieleen meren maisemien jatkuvan muuttumisen. Katsellessa Tyrsky-koruja, voi lähes kuulla meren pauhun ja tuntea purevan myrskytuulen kasvoillaan. Korusarja koostuu erilaista sormuksista ja korvakoruista sekä kaulakorusta ja solmioneulasta.

Satu Pyhänniskan finalistikorusarja Tyrsky on kunnianosoitus hänen kotisaarensa armottomille maisemille ja sukupolvien perinnölle. Meren syysmyrskyistä inspiraationsa saanut Tyrsky yhdistää luonnonvoimien rouheuden sekä Hailuodon karut ja kiehtovat maisemat. Jokainen koru on kuin meren raivoa tyynnyttävä rantakivikko – ainutlaatuinen ja voimakas.

Tyrskyn tarina – meren ikuinen liike

Satu Pyhänniskan Tyrsky-korusarjan juuret ovat syvällä hänen hailuotolaisessa perimässään. Hänelle sukupolvien perintö kulkee mukana näissä koruissa, sillä Hailuodon meri ja maisemat ovat jo melkein kuin osa hänen dna:taan.

Satu kertoo, että meri on ollut läsnä hänen koko elämänsä. Hän on syntynyt Hailuodossa ja viettänyt siellä suuren osan elämäänsä. Kotisaarellaan, erityisesti syksyisin, avomeren suuret aallot iskeytyvät rajusti rantakivikkoon ja siitä tunnelmasta syntyi ajatus Tyrsky-koruihin.

Korut heijastavat luonnon voimaa ja sen jatkuvaa muuntumista. Satu kuvailee, kuinka meren alati muuttuva ulkomuoto on ollut keskeinen inspiraatio:

“Meri on joka päivä eri näköinen ja eri värinen. Voisin katsoa sitä loputtomiin.”

Korujen muodot syntyivät kokeiluista

Tyrsky-korusarjassa Satu haluaa välittää kantajalleen meren syysmyrskyjen raakuuden ja liikkeen. Korujen suunnitteluprosessissa on mukana myös lapsuuden muistot. Hän muistaa, kuinka he perheen kanssa lähtivät katsomaan meren myrskyjä rannalle.

”Halusin koruissani olevan jotakin erilaista, rouheutta ja epäsäännöllisyyttä. Esiraati kiinnitti huomiota koruissa olevaan liikkeen tuntuun, joka on myös minulle tärkeä elementti. Korut ovat ikään kuin meren tyrskyt, joilla on oma rytminsä ja poikkeuksellinen, luonnollinen kauneutensa”, pohtii Satu korujensa muotoilua.

Korujen suunnitteluprosessi alkoi kokeiluista. Korusarja kehittyi erilaisten valukokeilujen ja testailujen kautta. Sadulle ominaista on korujen visualisointi mielessään ennen varsinaista toteutusta.

”Näen valmiit korut päässäni. Tämän vuoksi en välttämättä tee luonnoksia”, Satu avaa.

Tekstuurit ja ”ruman sievä” näkyvät Sadun korujen tyylissä

Luonto on ollut Satu Pyhänniskan suunnittelun lähtökohta niin kauan kuin hän muistaa. Luonto on hänelle jopa hieman itsestään selvä inspiraation lähde, kuten monelle suomalaiselle suunnittelijalle. Tämän lisäksi tekstuurit ovat hänelle tärkeitä. Rouheus, tietynlainen epätäydellisyys ja jopa rumuus voivat inspiroida Satua.

”Olen aina ihastunut ’ruman sievään’”, summaa Satu karua ja kaunista yhdistävää estetiikkaansa.

Vaikka luontovaikutteet ovat läsnä, Sadun koruissa voi havaita hänen mukaansa vivahteita myös menneistä vuosikymmenistä. Hän tunnistaa koruissa jotakin 1970-lukulaista.

Satu suosii koruissaan pehmeitä, pyöreitä muotoja, jotka soljuvat luonnollisesti. Graafisen suunnittelun tausta on auttanut Satua tasapainottamaan korujensa muotoja, vaikka ne eivät olekaan graafisen suunnittelun täsmällisyyden mukaan viivasuoria tai jäykkiä.

”Pidän siitä, että korut ovat soljuvia ja pehmeitä. Särmikkäät muodot eivät ole minua varten.”, hän tiivistää.

Graafisen suunnittelijan polku korujen maailmaan

Vaikka korut ovat nyt Sadun intohimo, hän päätyi korujen pariin vasta pitkän työuran jälkeen. Lukion jälkeen Satu haki vuosia kultaseppäkouluun pääsemättä sisään. Tämän jälkeen sattuma vei hänet mainosalalle. Satu työskenteli 38 vuotta graafisen suunnittelun parissa, viimeiset viisi vuotta isossa alan pörssiyrityksessä. Lopulta YT-neuvotteluiden myötä hänet irtisanottiin, mikä avasi uuden mahdollisuuden tavoitella korualan unelmia.

”Kun sain potkut, jalometallialan koulutuksen haku oli vielä Oulussa auki, ja laitoin hakemuksen sisään saman tien. Nyt valmistuin jalometallialan artesaaniksi lokakuussa 2024”, kuvailee Satu tapahtunutta käännettä.

Vaikka Satu on aloittanut korusuunnittelijan uran vasta nyt, hän tuntee voivansa olla rohkea, koska hänen ei tarvitse miettiä korujen kaupallisuutta niin painokkaasti, kuin jos olisi vasta työuransa alkutaipaleella. Valinta antaa hänelle vapautta keskittyä näyttävämpiin, korutaidemaisempiin töihin.

Sadun tausta näkyy hänen intohimossaan valamista kohtaan. Hänen isänsä oli pronssikellon valaja Hailuodossa, ja tämä side metallin kanssa työskentelyyn kulkee vahvana myös Tyrsky-korusarjassa.

”Valaminen on kiehtonut minua aina, ja nyt saan käyttää sitä omissa koruissani. Se on myös kunnianosoitus isälleni ja meidän sukumme perinteelle”, Satu kertoo.

Kilpailun finaaliin pääseminen on ollut hänelle merkityksellinen kokemus:

”Olin todella iloinen ja ylpeä, että pääsin finaaliin. Olin haastanut itseäni, ja halusin nähdä, miten koruni pärjäisivät. Ihanaa, että koruni ovat viehättäviä myös muiden mielestä.”

Tyrskyssä kohtaa valutekniikka ja hopea

Tyrsky-korusarja on valmistettu käsityönä kierrätetystä hopeasta. Koruissa käytetyn hopean kiilto on kuin vaahtopään välkähdys aaltojen seassa. Hopea heijastaa valoa pirstaleisesti, luoden ilmeikkään kiillon, joka vaihtuu katsantokulmasta toiseen. Koruissa on herkullisia kiiltäviä kohtia, jotka lisäävät pinnan tekstuurin valon ja varjon leikkiä.

 Satu on onnistunut hopean avulla saamaan aikaan uskomattoman hienoviritteisen tasapainon rosoisuuden ja eleganssin välillä. Koru tuntuu kuin aaltojen veistämältä ja luonnon itsensä hiomalta, mutta samalla siinä on tarkkaan harkittuja yksityiskohtia. Pinnan yksityiskohdat ovat kiehtovia – ne näyttävät sattumanvaraisilta, mutta niiden takana on selkeä suunnittelijan kädenjälki, joka on löytänyt kauneutta kaoottisuudesta.

Tyrsky-korusarjan korut koostuvat sekä yksittäistä että useista yhteen liitetyistä valuosista, jotka tekevät niistä ainutlaatuisia. Korut on luotu valutekniikalla, joka tekee jokaisesta kappaleesta uniikin.

”Valuprosessi on aina oma maailmansa – se antaa sattumille tilaa, ja jokainen koru on erilainen”, Satu kuvailee korujensa uniikkiutta.

Omaa työstötekniikkaansa Satu ei paljasta sen enempää, mutta kertoo, että omat haasteensa se on asettanut.

”Valutekniikallani on oma tahtonsa, ja lopputulos voi riippua jopa siitä, missä asennossa verstaani ovi on auki. Korujen tekeminen on ollut jatkuvaa kokeilua ja uudelleen yrittämistä” hän naurahtaa.

Korusarja rohkeille yksilöllisyyden ystäville

Tyrsky-korusarja koostuu useista uniikeista osista. Jokainen koru on oma yksilönsä, eikä Satu halua tässä vaiheessa monistaa töitään.

”Korujen viehätys on siinä, että ne ovat ainutlaatuisia, jokainen tyrsky on oma yksilönsä”, hän kertoo.

Sarjan keskiössä on sydäntä muistuttava riipuskaulakoru. Sarjan korvakorut ovat pienempiä, mutta silti yhtä vaikuttavia versioita luonnonvoimien haltuunotosta ja meren tunnelmasta.

Korusarjan herkkua ovat näyttävät sormukset, joissa voit nähdä vaahtopäiden tanssin kätesi päällä. Sormuksien muoto on veistoksellinen ja jykevä, vangiten hetken, jossa liike ja pysähtyneisyys kohtaavat.

Korujen tyyli on näyttävä ja taiteellinen, mutta samalla ne ovat suunniteltu käyttöä varten.

”Haluan, että koruissani on rohkeutta ja erottuvuutta. Ne ovat juhlakoruja, mutta esimerkiksi korvakoruja voi käyttää myös arjessa. Morsiamet ja tyylikkäät juhlavieraat voivat löytää näistä omanlaisensa ilmeen.”

Tyrsky on koru niille, jotka arvostavat luonnonvoimien kauneutta ja voimakkuutta, mutta samalla nauttivat hienostuneesta ja ajatuksia herättävästä muotoilusta. Se on kuin muistutus siitä, että vaikka luonto on hallitsematon, se on aina läsnä ja koskettavissa. Tyrsky-korusarjassa voit kantaa meren ikuista liikettä kauniissa ja tyylikkäässä muodossa.  

Miksi juuri sinun korusarjasi tulisi voittaa?

”Olen aloitteleva korusuunnittelija ja tämä kilpailu antaa minulle näkyvyyttä ja mahdollisuuden menestyä. Korumallini ovat persoonallisia ja erilaisia, ja koen, että tämä kilpailu voisi olla ponnahduslauta yrittäjyyteen ja tuleviin yhteistyömahdollisuuksiin.”

Näin esiraati kommentoi korusarjaa:

”Tyrsky vie meidät suoraan meren äärelle ja meren äänimaisemaan. Koruissa voi kuulla lokkien kirkuvat äänet ja tuulen pauhun. Korusarja on onnistunut kunnianosoitus Hailuodon maisemille. Valon ja varjon leikki koruissa on kaunista, ja korujen pinnassa on liikettä ja eloa. Suunnittelija on löytänyt oman, erottuvan tyylinsä, erityisesti pinnan tekstuurin toteuttamiseen.”

Satu Pyhänniska

Täällä pääset äänestämään omaa suosikkiasi! Vuoden koru 2025 -kilpailun äänestykseen >

Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.