Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

HÄÄTYYLIIN TUMMAA JA HÄMYISÄÄ SEKÄ ROHKEITA KORUJA

Ei niin valkoista ja perinteistä häihin

Tummat häät – hmmm… Häiden estetiikka mielletään usein valkoiseksi ja herkäksi. Oma persoona saa kuitenkin näkyä myös hääpäivän valinnoissa, ja ajatuksia inspiroimaan kaivataan myös erilaisia tyylejä ja vaihtoehtoja puuteripinkkien ja boheemien ilmeiden rinnalle. Myös tumma ja tunnelmallinen voi olla romanttista ja tärkeän päivän tunnelmaksi voi valita tumman ja hämyisän. Persoonallisuutta juhlapäivään ja sen asuihin, niin morsiamelle kuin sulhaselle, saa myös rohkeilla koruvalinnoilla. Tutustu myös inspiraatiokuvagalleriaan artikkelin lopussa.

Tummaa estetiikkaa myös häihin

Persoonallisuus on asia, jota jokaisen tulisi saada toteuttaa myös omissa häissään. Täysin omalta tuntuvien häiden suunnittelu ja toteuttaminen ei aina kuitenkaan kohtaa trendivirtausten kanssa, jossa päivä kuorrutetaan puuterinroosalla sävyllä tai boheemin koristeluin. Omissa häissään kukin voi rikkoa valkoisten häiden perinteitä, sillä päiväsi tulee olla täydellisessä sopusoinnussa hääparin persoonallisuuksien kanssa. Valkoisten ja herkkien sävyjen rinnalle käy myös tummempi estetiikka, hämyisämpi ja tumma tunnelma, joka aivan yhtä tyylikäs ja elegantti.

Katri Niskanen hääpuku
Tummaa tunnelmaa häihin voi tuoda esimerkiksi kukkasomistein ja sulhasen asulla, mikäli morsian haluaa valita ylleen valkoisen puvun.

Tumma väripaletti voi ulottua värimaailmana niin asuihin, korujen tunnelmaan ja muotokieleen, kakkuun ja tarjoiluihin sekä kukkiin ja somistukseen. Tumman värimaailman häissä morsiamella voi olla musta hääpuku ja sulhasella täysmusta asu. Valitsemalla tumman ja mustan ei tarkoita, että häistä muodostui kuitenkaan goottipukeutumisen irvikuva tai hautajaistunnelma.

Erilaisuutta herättelemään omaa mielikuvitusta persoonallisista häistä

Vaikka Pinterest ja Instagram ovat täynnä toinen toistaan kauniimpia inspiraatiokuvia, voi niiden selailu muuttua kuitenkin yksitoikkoiseksi ja vähemmän inspiroivaksi: kuvissa toistuu samat lookit ja samat tunnelmat – mutta missä ovat ne persoonallisemmat vaihtoehdot.

Juhlakirsikan Micu Mäkitalo kokosi yhteen joukon osaajia toteuttaakseen esimerkin tummanpuhuvista ja näyttävistä hääkuvista tuomaan hääpareille rohkaisua toteuttaa juuri itsensä näköiset häät.

Tummat sävyt voivat toistua myös tarjoiluissa kuten hääkakussa ja leivonnaisissa. Kuvauksien tarjoilut Royal Bakery.
“Tumma ja tunnelmallinen voi olla myös romanttista.”

”Halusin saada aikaan hääpareille ajatuksia ja tunteita, että häätunnelma voi olla joskus muutakin kuin romanttisen herkkää tai boheemia. Toivon, että tumman väripaletin inspiraatiokuvat herättävät tunteita – olivat ne sitten puolesta tai vastaan.”

Moni pari päätyy usein hempeään tunnelmaan niin asuissa, koruissa, meikeissä kuin somistuksessa. ”Halusin osoittaa, että on tärkeää päästä näyttämään omassa tärkeässä juhlassa omaa tyyliään ja toteuttaa omannäköiset häät.”, Micu jatkaa.

Tummaan kattaukseen tuo kontrastia kullanväriset yksityiskohdat.

Persoonallisessa tyylissä on rooli myös koruilla

Korujen osalta mukaan valittiin dramaattisempaa tyyliä ja lisää rohkeutta korujen käyttämiseen hääpäivänä. Tarkoituksena on murtaa mielikuvaa siitä, minkälaisia koruja häissä tulisi käyttää. Liian usein hääpukeutumisen osana pohditaan vain vihkisormusta, vaikkakin koruilla on olennainen osa tyylikkään kokonaisuuden luomisessa. Silti harva uskaltaa valita päälleen näyttäviä koruja tai satsata aitoihin koruihin asustekorujen sijaan osana tärkeää päivää.

Mari Syrén Polkuja
Perinteisempikin koruvalinta, helmet, voi olla persoonallinen ja säväyttävä. Kuvassa Mari Syrénin Polkuja-korut, jotka ovat ehdolla Vuoden koruksi 2022.

Näyttäviä koruja kannattaa käyttää myös hääpukeutumisessa – tinkimättä tyylistä ja tyylikkyydestä, mutta turboahtamalla mukaan persoonallisuutta. Yksi osa itsensä näköistä asua on persoonallisten korujen käyttäminen. Oman kokemukseni perusteella juhlapukeutumisessa, ja erityisesti iltapuvun kanssa, on korujen rooli asukokonaisuudessa olennainen. Erilaisin koruin asu saa aivan eri ilmeen, ja koruilla viimeistellään myös kokonaisuuden tuoma tunnelma ja mielikuva. Liian usein myös unohdetaan, että korut voivat olla osa myös sulhasen pukeutumista.

Jenni Rutosen Lovi-koru ja Katri Niskasen hääpuku
Hääpäivänä sulhanen ja morsian voivat valita persoonallisesti ylleen myös yhteensopivat unisex-korut. Kuvassa Jenni Rutosen Lovi-riipukset ja korvakorut. Korut ovat Vuoden koru 2022 -kilpailun finalistit.

”Tänä päivänä on ihanaa, että vihkisormuksissa ja hääkoruissa on tilaa persoonalle. Enää ei tarvitse yrittää löytää morsiamelle ja sulhaselle keskenään samanlaista vaan molempien sormukset ja korut saavat vapaasti heijastaa käyttäjänsä persoonallisuutta. Enää ei tarvitse yrittää sopia mihinkään muottiin.”  kertoo korumuotoilija Jenni Rutonen.

Tummaa tunnelmaa löytyy Hanna Korhosen 4C-korusarjasta koristepatinointina. Korusarja palkittiin Vuoden koru 2021 -kilpailun 3. sijalla. Morsiamen tumma iltapuku on Katri Niskasen ja sulhasen puku Kavaljeerista.

Tumma, täyteläinen ja hieman mystinenkin tunnelma näkyy nyt myös vihkisormuksissa. ”Vihkisormusten jalokivien valinnoissa näkyy tietynlainen tummuus, rouheus ja rosoisuus, joko hionnoissa ja hiomattomuuksissa, väreissä tai jalokiven sisäisissä sulkeumissa. Näitä hyödynnetään ja korostetaan sormusten suunnittelussa – ja ne antavat ihanaa persoonallisuutta. ”, korumuotoilija Hanna Korhonen avaa perinteistä poikkeavaa vihkisormusten suuntausta.

 

Miltä tulevat häätrendit näyttävät?

Hiusten ja meikkien osalta suomalaiset edelleen kaipaavat luonnollisia lookkeja. MakeupPark Lillin Lilli Laukkanen kertoo edelleen pinnalla olevan rentojen boho-tyylisten kampausten, jossa mukana on tekstuuria. ”Liian sliipattuja kampauksia ei kysellä ja suosittuja ovat kiharat ja puoliksi auki jätetyt kampaukset. Maailmalla on jo kuitenkin havaittavissa veistoksellisten ja dramaattisten kampausten tuleminen, joka näkyy jo jonkin verran meillä Suomessakin.”  Lisäksi Lilli mainitsee myös tummempien silmämeikkien nostattavan suosiota häämeikeissä erityisesti pimeimpinä vuodenaikoina.

Entäpä sormusten osalta? Hanna Korhonen mainitsee valinnoissa nyt näkyvän entistä enemmän rosoisia tekstuureja sekä värivalintoina mustaa, harmaata ja punakultaa.  ”Samaan aikaan myös morsius- ja sulhaskorut ovat saaneet tummempaa, patinoituneempaa ja antiikkimaisempaa ilmettä tyyleihinsä.”, lisää Hanna tummemmasta tunnelmasta.

Tummempaa silmämeikkiä nähdään yhä useammin, erityisesti pimeiden vuodenaikojen häissä.

Itse puolestani toivon, että kotimaiset arvokorut löytäisivät osaksi yhä useamman tärkeää päivää ja rakkaustarinaa. Mielestäni näyttäviä koruja vieroksutaan liikaa, sillä niiden ajatellaan vievän huomion esimerkiksi puvulta tai vihkisormukselta. Oikeilla valinnoilla korut kuitenkin imartelevat ja täydentävät asun tuoden finessiä. Asusta voi tehdä omannäköisensä persoonallisilla koruilla, jotka tuovat sen ripauksen erilaisuutta säväyttäen, mutta ovat myös pitkäikäinen arvonsa säilyttävä hankinta. Kestävinä ja vastuullisina valintoina päivän kaunis muisto kestää koruissa elämän matkassa jopa seuraaville sukupolville.

lisää inspiraatiokuvia tummiin häihin

KORUT
Polkuja: Mari Syrén Design
Lovi: Jenni Rutonen Design
4C: Hanna Korhonen Design & Jewellery

Valokuvaus – Niko Kurvinen Muistowerstas
Mallit – Joanna Roiha ja Aleks Tuckett
Somistukset ja kukat – Juhlakirsikka⁠
Meikki ja hiukset – MakeupPark Lilli⁠
Morsiuspuvut – Katri Niskanen Bridal
Sulhasen puvut – Kavaljeeri
Kypärät ja takit – Ton-up Store
Juhlapaikka – Walleniuksen wapriikki⁠
Herkut – Royal Bakery

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.