Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Korut kuin maapallo avaruudessa

Terra, Taina Pelkonen | Vuoden koru 2024 -finalisti

Maapallon värit hehkuvat Tainan koruissa, joissa suomalaisen spektroliitin kauneus on saanut upean näyttämön. Terra-korusarja rakentuu luonnonkiven ympärille, ja sen tavoitteena on juhlistaa kiven ainutlaatuista kauneutta. Koruissa yhdistyvät spektroliitin lumoavat värien heijastukset, kosminen tunnelma sekä voimakkaat muodot art deco -tyylin vaikuttein. Korusarja kantaa mukanaan myös kotiseuturakkauden tarinaa usealla tapaa. Koruillaan Taina haluaa nostaa suomalaisen spektroliitin ja kivien hion esiin perinteen säilyttämiseksi.

Maapallon värit hehkuvat Tainan koruissa

Taina Pelkosen finaaliin valittu Terra-korusarjan lähtökohta on korujen upea spektroliitti. Korusarja rakentui suomalaisen spektroliitin ympärille. Tainan tavoitteena oli luoda korut, jotka juhlistavat kiven kauneutta.

Spektroliitin värien heijastukset ja pyöreä muoto toivat Tainalle mieleen maapallon. Näin korusarjan nimeksi muodostui Terra. Hän näki kivissä myös kosmista tunnelmaa. Kiven tummuus ja upeat vaihtelevat sinisen ja vihreän sävyt yhdistyivät hänen mielessään art decon graafiseen muotokieleen. Lopputuloksena syntyi korusarja, jossa hehkuu maapallo tummassa avaruudessa.

Spektroliitin tummanpuhuvuus on aina kiehtonut Tainaa ja hän pohti, miten saisi tämän ennen paljonkin käytetyn kiven tuotua nykypäivään. Spekroliitti on kivenä harvinaisen kaunis ja sen ainutlaatuiset värisävyt ovat aivan omaa luokkaansa. Taina toivoo, että hänen työnsä nostaisi suomalaista spektroliittia ja kivien hiontakulttuuria esiin, jotta perinne ja taito säilyisivät Suomessa.

Suomalainen spektroliitti välittää rakkautta juuriin

Koru kuvastaa Tainalle myös juuria. Finalistikorujen tarinaan liittyy hänen vahva tunnesiteensä Itä-Suomeen. Taina on kotoisin Pohjois-Karjalasta, ja korusarjaan valittua spektroliittia louhitaan Etelä-Karjalassa. Korussa on siis mukana ripaus kotiseuturakkautta. Onkin ihastuttavaa, että suomalaisessa luonnossa piilee tällaisia aarteita. Tainan koruissa tämä erikoisen kaunis kivi saa ansaitsemansa huomion.

”Korut kantavat viestiä siitä, että voimme olla ylpeitä omista juuristamme ja kaikista upeista asioista, joita Suomesta löytyy”, Taina kertoo.

Korut muistuttavat, että voimme ammentaa voimaa omasta taustastamme ja juuristamme. Taina haluaa välittää korujensa voimakkaan muotokielen kautta myös käyttäjilleen voimaa ja voimakkuutta.

“”Tämä korusarja on hyvin suunniteltu ja selkeän tyylikäs. Korut huokuvat 1960-1970 -luvun retrofiilistä. Hyvällä tavalla retrot korut henkivät menneitä vuosikymmeniä rohkeasti ja erilaisesti. Korut sopivat myös unisex-käyttöön. Spektroliitin käyttö tuo suomalaisen aarteen esiin. “
VUODEN KORU -ESIRAATI”

Luovien alojen joukosta sattuma vei korujen pariin

Tainan intohimo koruihin alkoi sattumalta. Kun luovan alan opintotarjonta Oulussa oli rajallinen, päätyi hän koru- ja jalometallialan artesaanikoulutukseen nähtyään mainoksen uudesta opintolinjasta. Vaikka Taina ei ollut aiemmin ollut kosketuksissa koruihin, kolmiulotteinen muotoilu vei hänet mennessään, ja hän huomasi nauttivansa korujen suunnittelusta ja valmistuksesta.

Hän valmistui artesaaniksi vuonna 2012 ja jatkoi myöhemmin opintojaan valmistuen 2022 kultasepän ammattitutkinnosta. Tainalla on oma pajatyötila, ja hän aikoo pian perustaa oman yrityksen. Tainan uran kohokohtiin kuuluu oman näyttelyn suunnittelu ja toteutus MABD-galleriassa opiskeluaikana. Työläästä projektista palkinto oli saatu hyvä palaute sekä useat myydyt korut.

Terran muotoilussa näkyy Tainan inspiraation lähteet

Tainaa inspiroi monenlaiset asiat, mutta erityisesti hänelle inspiraation lähde on usein materiaali, kuten tässä tapauksessa spektroliittikivi. Lisäksi taide ja arkkitehtuuri ovat olleet suuria vaikutteita Tainan koruissa. Erityisesti art deco -tyyli on inspiroinut häntä, ja se näkyy koruissa muotojen ristiriitana ja voimakkuutena.

Tainan korut eivät ole pieniä tai hentoja, vaan ne huokuvat voimaa ja vahvuutta. Hän ei tee kompromisseja korujensa voimakkuuden suhteen, vaan hän haluaa, että ne tuntuvat ja näkyvät. Taina tekee koruja, jotka ovat mukavia käyttää, mutta ovat muotoilultaan tai kokonsa puolesta näyttäviä.

Korusarjan loistavat tähdet ovat isot korut

Finalistikorusarja koostuu isosta riipuksesta sekä sormuksesta, joissa spektroliitin halkaisija on kaksi senttiä. Nämä isommat korut ovat näyttävät katseenvangitsijat ja toimivat hyvin myös juhlapukeutumisessa loistokkaina yksityiskohtina.

Hopeista korusarjaa täydentää pienemmät tappikiinnitteiset korvakorut. Sarjaan on vielä tulossa tulevaisuudessa isommat korvakorut sekä pienempi sormus. Korut sopivat hyvin myös unisex-käyttöön. Esimerkiksi sarjan riipuksen voisi hyvin nähdä myös miesten yllä.

Terra on tehty käsityön menetelmillä

Isot kaarevat muodot aukkoineen on valmistettu käsin hopealevystä. Yksi korusarjan luomisen haasteita oli juuri näiden kaarteisten muotojen kestävyyden varmistaminen, jotta ne eivät taivu käytössä. Spektroliitti aiheutti myös pientä päänvaivaa, koska kivi on luonteeltaan liuskeinen ja saattaa lohkeilla helposti.

Taina nauttii perinteisistä menetelmistä ja työskentelystä käsin, eikä 3D-tekniikka ole hänen tekemisensä keskiössä. Korujen pienet granulointitekniikalla tehdyt pallot on juotettu koruihin yksitellen. Tulevaisuudessa sarjatuotantoon koruista tehdään valumallit, joka hieman nopeuttavat aikaa vieviä työvaiheita.

Korujen pinta on viimeistelty kiiltävän ja matan yhdistelmäksi. Muotoa sekä tunnelmaa on korostettu kemiallisella patinoinnilla. Patinointi tuo koruihin tummaa, mustaa, sävyä ja samalla se korostaa korun kontrasteja.

 

 

Korusarjan nimi:  Terra

Suunnittelija: Taina Pelkonen

Paikkakunta: Oulu

Korusarjan osat: Sormus, riipus, nappikorvakorut

Materiaalit: Hopea, spektroliitti

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Korusarjani omintakeinen ja huomioita herättävä muotoilu erottuu joukosta. Kotimainen spektroliitti nostaa esiin kotimaisia kiviä ja kivenhionnan taitoja. Jokainen koru tässä sarjassa on tietyllä tavalla uniikki, sillä spektroliitti on luonnostaan vaihtelevaa ja kahta samanlaista kiveä ei ole.”

Kuvaaja Reea Kokko
Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.