Rubiini on heinäkuun syntymäkivi. Syntymäkivet (engl. birthstones) ovat tiettyyn syntymäkuukauteen liitettyjä jalokiviä. Jokaisella kuukaudella on oma kivensä ja merkityksensä. Syntymäkivillä koristellut korut ovat erityisesti suosittuja lahjoja, esimerkiksi syntymäpäivänä tai ristiäis/nimiäislahjana, jolloin lahjansaaja saa omaan syntymäkuukauteensa liitetyn syntymäkivikorun.
Syntymäkivien historia ja symboliikka
Syntymäkivien historia ulottuu joidenkin lähteiden mukaan jo Mooseksen toisen kirjan kirjoittamisen aikaan (n. 1440 eaa), jolloin 12 kiveä oli sijoitettu soturin haarniskaan merkitsemään vuoden kuukausia. Myös hindulaisuudessa ja Ratna Pariksha -teksteissä tunnistetaan syntymäkuukausiin liitetyt syntymäkivet jo 500-luvulla. Vaikka syntymäkivien historia on pitkä, nykyinen listaus syntymäkivistä ja niiden symboliikasta on luotu National Association of Jewelersin toimesta vasta vuonna 1912 ja täydennetty vuonna 1952. Listauksia on yleisesti käytössä rinnakkain kaksi, modernimpi ja perinteisempi, tosin listauksissa on eroavaisuuksia vain viiden kuukauden kohdalla.
Syntymäkivet kuukausittain:
- Tammikuu – Granaatti
- Helmikuu – Ametisti
- Maaliskuu – Akvamariini
- Huhtikuu – Timantti
- Toukokuu – Smaragdi
- Kesäkuu – Aleksandriitti
- Heinäkuu – Rubiini
- Elokuu – Peridootti
- Syyskuu – Safiiri
- Lokakuu – Opaali
- Marraskuu – Topaasi
- Joulukuu – Tansaniitti
Heinäkuun syntymäkivi rubiini hohtaa upean punaisena
Heinäkuun syntymäkivi on hehkuva punainen rubiini, jota usein kutsutaan kivien kuningattareksi tai kuninkaaksi. Rubiini on tunnettu intensiivisen kauniista punaisesta väristään, jossa saattaa olla myös häivähdys vaaleanpunaista tai oranssia. Rubiinin väri johtuu kromista, ja mitä intensiivisempi ja tasaisempi väri, sitä arvokkaampi kivi on.
Rubiini on yksi perinteisimmistä korukivistä. Se symboloi intohimoa, rakkautta ja voimaa. Sanotaan, että soturit ovat suosineet rubiineja koska sen ajatellaan liittyvän ihmiskehoon (punainen väri) ja erityisesti sen fyysiseen voimaan. Rubiinia suositaan paljon esimerkiksi kihla- ja vihkisormuksissa, erityisesti sen rakkauden symbolismin vuoksi. Rubiini voidaan istuttaa myös sormukseen muiden korukivien, vaikkapa timantin kanssa, jolloin sormuksesta saadaa vielä uniikimpi ja persoonallisempi.
Rubiini on myös yksi kovimmista korukivistä timantin jälkeen, joten se sopii hyvin myös päivittäiseen käyttöön eikä se vaadi tavallisesta poikkeavaa puhdistamista. Säännöllinen puhdistaminen miedolla saippuavedellä ja pehmeällä harjalla riittävät rubiinikorun säännölliseen hoitamiseen. Lue lisää sormusten hoitovinkkejä “Sormusten puhdistus ja huolto -oppaastamme”.