Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

HALLITUSSA KAAOKSESSA SÄÄNNÖLLISYYTTÄ JA TOIVOA

Susana Cornehin Atomi II | Vuoden koru 2022 -finalisti

Susana Cornehin Atomi II on oodi rohkeudelle. Korujen uskaltava ja näyttävä koko antaa voittamattomuutta myös käyttäjälleen. Hopeasta valmistettujen korujen räjähtävyys ja kaaos ovat symboli COVID-19-pandemian aiheuttamalle tilanteelle, jossa monimutkaisuudestaan huolimatta on säännöllisyyttä. Atomi II -koruissa merkittävä rooli korujen ilmeessä on myös tyhjällä tilalla, joka muodostuu moniulotteisten osioiden sisään tuoden korujen suureen kokoon myös ilmavuutta. Vuoden koru -kilpailun finaalissa Susanan koruja nähdään nyt toista kertaa.  

Viimeisten vuosien mutkikkaampi aika synnytti uudenlaisia koruja

Atomi II -korujen hallittu kaaos kuvaa koronan muuttamaa monimutkaisempaa aikaa. Eletty elämä on muuttunut hyvin toisenlaiseksi luoden uudenlaista normaalia. Tämä sytytti Susana Cornehin luomaan omasta tyylistään poikkeavia erilaisia muotoja, joita hän ei yleensä ole tehnyt. Uudenlainen muoto puhutteli Susanaa ja näin syntyi tilansa ottava korusarja.

Korumalliston olemus on solmuisa ja moniulotteinen pitäen sisällään rönsyileviä ulokkeita. Kaikesta kaaoksesta huolimatta, muodot kuitenkin pysyvät kasassa. Susana kertoo korujensa kuvastavan hyvin nykyhetkeä, jossa poikkeavasta löytyy kuitenkin säännöllisyyttä ja toivoa uusia normeja muodostaen. Pyrimme elämää eläämme kuten ennen pandemiaa, mutta uusin tavoin ja keinoin.

Susana Cornehin Atomi II -korusarja
Susana Cornehin Atomi II -korusarjassa on hallittu kaaos. Kaulakorun lukko-osassa on keum-boo -kultaus ja sitriinejä.

Korujen muotokieli on vahvasti kolmiulotteinen. Koruissa tärkeä ulkonäköseikka on myös korun ilma ja tila, joka muodostuu osien sisään, pitäen korun ilmavana suuresta koostaan huolimatta. Atomi II -korusarjan ilmeessä on myös räjähtävyyttä ja säännöllistä toistoa taustatarinansa mukaisesti.

“”Atomi II -korusarja on näyttävä ja moniulotteinen. Koruissa tilanhallinta on arkkitehtonista ja korut ottavan tilan haltuun. Korusarjassa tyhjää tilaa on käytetty oivaltavasti hyödyntäen ilmaa osana korun ilmettä. Tämä mahdollistaa näyttävän koon toteuttamisen käyttökelpoisesti. 3D-tekniikan käyttö istuu hyvin korujen muotokieleen ja tekniikkaa on käytetty onnistuneesti tuoden lisäarvoa korun olemukseen. Atomi II -korut ovat erottuvat ja omanlaisensa. Viehätystä lisää, että korut näyttävät eri suunnista katsottuna erilaisilta osien epäsymmetrisyyden ja ulottuvuuksiensa vuoksi.”
VUODEN KORU -ESIRAATI ATOMI II -KORUISTA”

Inspiraatiota ihmisten kohtaamisesta ja aisteja ruokkivia koruja

Susanalle merkittävä inspiraation lähde on ihmisten väliset kohtaamiset ja ihmissuhteet. Se tunne, kun toisen kohtaaminen synnyttää positiivisen energian sekä haluat tutustua ja oppia toisesta enemmän, on yksi seikka, jota Susana haluaa koruihinsa ruumiillistaa. Korussa voi kantaa mukanaan tuon hyvän tunteen ja olon sekä muistella kohtaamisen merkityksellisyyttä – oli tapaaminen sitten ollut lyhyt tai pidempi. Susanalle tällaisia kohtaamisia syntyy myös arjen odottamattomissa tilanteissa.

Lisäksi hänen koruissaan näkyy Uudessa-Seelannissa vietetyt vuodet sekä Suomen luonto. Luontovaikutteissa Susana kuitenkin korostaa, että luonnossa häntä innostaa erityisesti luonnosta löytyvien erilaisten pintojen ja struktuurien haptisuus. Koruissaan hän haluaakin ruokkia myös kosketusaisteja erilaisina pintoina, ja usein kiiltävä ja kiillotettu pinta saakin Susanan koruissa kaverikseen rosoa tai tekstuuria. Tästä esimerkkinä on Atomi II:n pinnalle jätetty valamisen tuloksena jäänyt sormenjälkimäinen pinta.

Korusarjan kaulakorua voi käyttää näyttävä lukko edessä tai takana.

Susanan tyyli korujen suunnittelijana on isoa ja rohkeaa. Muotoilun punaisena lankana on usein koko ja näyttävyys. Materiaaleina häntä viehättää niin kulta kuin hopea ja erityisesti erilaiset kivet, joita hän käyttää koruissaan myös kierrätettynä.

Työssään Susanalle eettisyys ja kierrätettävyys onkin tärkeää, joka näkyy myös hänen omissa työvaiheissa ja kaiken materiaalin talteenottamisella. ”Elämme yhteiskunnassa, jossa kuluttajalla on nykyään varaa ja mahdollisuus valita -omilla valinnoillaan kukin voi vaikuttaa kuinka ison jäljen jättää luontoon tai kuinka eettisesti kohtelee kanssaihmistä.”, Susana tiivistää omaa ajatusmaailmaansa.

Sukupuuttoon kuolleet dinosaurukset tekivät Susanasta korumuotoilijan

Susanan tie korumuotoilijaksi vaati matkan maapallon toiselle puolelle Uuteen-Seelantiin. Lapsena hänen unelma-ammattinsa oli arkeologi, mutta dinosauruskirjan paljastaessa, että kaikki dinot ovat jo kuolleet sukupuuttoon, ei ammatti enää tuntunutkaan houkuttelevalta. Vaikka Susanan korujen tekemisen into syttyi vasta 2010 Uudessa-Seelannissa, oli kuitenkin jo yläasteiässä mielessä käynyt kultaajan ammatti. Kesken muuton takaisin Suomeen, Susana päätyi toteuttamaan haaveensa ja haki korumuotoilijan opintoihin Lahteen ja pääsi opiskelemaan aikuisiän unelma-ammattiaan.

Uran varrelle on mahtunut muun muassa Vuoden koru 2019 -finaalisijoitus Silmut-teemaisella korusarjalla sekä Gumbostrand Konst & Form kuukauden nuori taiteilija -ansioituminen. Susana työskentelee Vantaalla oman kodin yhteydessä olevassa pajallaan SC Created -korubrändinsä parissa. Pääasiassa hän tekee paljon tilaustöitä – erityisesti lahjoja, joista monet ovat asiakkaiden itse itselleen tai perheenjäsenilleen tilaamia.

Atomi II:n ainekset ovat hopea, kulta ja kivet

Näyttävään Atomi II -sarjaan kuuluu suurikokoinen sormus ja kaulakoru. Korujen leikittelevä muotoilu on saatu aikaan 3D-mallintamisen avulla. Korusarja on Susanalle ensimmäinen, jossa hän hyödyntää uutta tekniikkaa, sillä yleensä hän käyttää käsityövaltaisia työskentelymenetelmiä. Kaulakoru koostuu useammasta yksittäisestä osasta, jotka ovat ketjutettu yhteen.

atomi II -kaulakoru näyttävä suurikokoinen

Korusarjan päämateriaali on hopea. Hopean lisäksi korussa on käytetty kaulakorun isokokoisessa lukossa kultausta keum boo -tekniikalla ja kivinä sitriinejä. Korut toteutetaan tilaustyönä, joten esimerkiksi kivet ovat vaihdettavissa on oman maun mukaan.

Sarjan kaulakorua voi käyttää joko lukko-osa edessä tai takana. ”Käyttäjälle tulee usein mieleen kysymys siitä, miten päin joku koru kuuluu olla tai miten sitä kuuluu käyttää. Mielestäni tärkeämpi kysymys on, miten juuri sinä sen pukisit, koska korujen käyttäminen on yksilöllistä.”, toteaa Susana. Hän haluaakin ravistella korujen käyttöön liittyviä raameja ja antaa korujen käyttäjille enemmän tilaa heidän omalle persoonalle ja mielikuvitukselle korujen käytössä.

Pinnan aaltomainen, sormenjälkeä muistuttava, kuvio on syntynyt mallikappaleen tulostusvaiheessa ja Susana halusi säilyttää tämän struktuurin osana korujen ilmettä. Tämän lisäksi huurteinen pinta on lasikuulapuhallettu. Atomi II -sarjassa Susana näkee haaveissaan myös mustalla pintakäsittelyllä olevat korut, joissa olisi enemmän lehtikultausta. ”Tämä johdattaisi korut täysin uudelle tasolle”, toteaa Susana. Hänen suunnitelmissaan on myös täydentää sarjaa pienemmillä korvakoruilla ja riipuksella.

Rohkeaa korujen käyttämistä

Itse pidän Atomi II -sarjan rohkeudesta. Se ottaa tilan anteeksipyytelemättä hyvällä itsetunnolla. Korusarja on todellinen ”statement piece”, jonka arvoista seuraa ovat punaiset matot ja gaalojen glamour. Susana itse kertoo näkevänsä korun myös korkeavyötäröisten farkkujen ja valkoisen t-paidan kaverina nimenomaan epätavallisena mausteena.

”Koruni ovat vahvoja, näyttäviä ja rohkeita. Niiden avulla myös korujen kantajalle tulee olo, että tänään olen vahvempi ja menen läpi vaikka betoniseinän.”, Susana kuvailee vahvistavia ja voimaannuttavia korujaan. Itse allekirjoitan hänen ajatuksensa. Voimakoruja on mielestäni kahdenlaisia: niitä, jotka antavat voimaa ja lohdutusta sekä niitä, jotka saavat olon tuntemaan voimakkaaksi ja voittamattomaksi – kuten Atomi II. Neuvotteluhuoneiden palavereissa Atomi II -kaulakoru päällä olisi todellinen boss lady -olo.

Susana myös itse toivoo korujensa herättävän voimakkaita tunteita ja reaktioita sen sijaan, että niistä vain tykätään. ”Koruni saavat herättää yleisössä avoimesti monenlaisia ja erilaisia tunteita sekä synnyttää keskustelua.”, hän summaa.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.

 

Korusarjan nimi: Atomi II

Suunnittelija: Susana Corneh, SC Created

Paikkakunta: Vantaa

Korusarjan osat: Näyttävä kaulakoru ja sormus

Materiaalit: Hopea, lehtikultaus ja sitriinit

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

”Atomi II on kannanottoni ja oodini rohkeudelle. Korujani käyttäessä tulee uskaltava ja rohkea olo tulla nähdyksi ja kuulluksi. Lisäksi koruissa on symboliikkaa haastavaan pandemia-aikaan liittyen ja yhteisöllisyyteen toisissaan kiinniolevina lenkkeinä. Valonpilkahdusta ja toivoa tuo sitriinien välke.”

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.