Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

Silja Kiviojan Rokama-korusarja on Vuoden koru 2023

Suomalaisten suosikkikorussa on rouheutta ja epätäydellistä kauneutta

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Johanna Lundán on Vuoden koru -kilpailun perustaja ja tuottaja. Hänen intohimonaan on tehdä kotimaisten korujen vallankumous. Hän on korumuotoilun ja -taiteen taidejournalisti sekä kotimaisen korumuotoilualan mullistavan startupin, Jules & Berylin, perustaja. Johanna tuo kotimaiset korut suuren yleisön tietoisuuteen journalistisin ja tarinakerronnallisin keinoin sekä hyödyntämällä luovia ja innovatiivisia digitaalisia keinoja yhdistää korujen tekijät ja kuluttajat. Osoituksena korualan ja korukulttuurin eteen tekemästä työstään, Suomen Kultaseppien Liitto palkitsi Johannan 2021 Vuoden korunkantajana.

Koru- ja jalometallimuotoilijan Silja Kiviojan kallioisia rosoisia pintoja toistava hopeakorusarja on voittanut Vuoden koru 2023 -kilpailun. Voittaja julkaistiin 5.2.2023 Tampereen Häämessujen yhteydessä. Ääniä annettiin tämän vuoden kilpailussa 4170 ja Rokama-korut keräsivät niistä 24 prosenttia. Yleisön äänet kertovat, että kuluttajia kiehtoo koruissa eläväisen hopeapinnan lisäksi korujen värikkäät elementit kuten kristallit ja jalokivet.

blank
Vuoden koru 2023 -kilpailun voittaja, Silja Kivioja

Kuopiolaisen Silja Kiviojan Rokama-korut, joiden elävien pintojen rouheus ja kallioiden jykevyys vievät metsään, nousivat äänestyksessä yleisön suosikiksi. Kilpailun esiraati kuvaili korujen luovan aistielämyksen, jonka avulla koruissa voi jopa tuntea metsän tuoksun. Äänestyksessä toiselle sijalle sijoittui Pirjo Lakkapää Oulusta, jonka Linnunradan Laitamilla -korut syntyivät valtavasta kauneuden kaipuusta, juhlahumun halusta ja ikävästä takaisin ihmisten pariin koronavuosien jälkeen. Kolmas sija meni porilaisen Mari Syrénin Kukkii-koruille, joissa lasikristallit ja peilaavat hopeapinnat luovat hologrammimaisen efektin. Kaikki kolme korusarjaa nähtiin myös Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla 2022.

 

Rokaman elävässä pinnassa näkyy elämän kolhut

Silja Kiviojan Rokama-korujen olemuksen kivimäisyys ja muotokieli heijastelee kallioiden ja kivikoiden muotoja ja niiden rosoisia pintoja. Rokama on konstailematonta suomalaisuuden ydintä, jossa rosot ja epätäydellisyys tekevät meistä täydellisiä juuri sellaisina kuin olemme. Siljan hopeisten korujen sarjaan kuuluu kaulakääty, riipus ja kolmet erikokoiset korvakorut.

blank
Rokama | Vuoden koru 2023 -voittaja (Kuva Ellina Noronen / Jules & Beryl)

”Rokama-koruissa yhdistyy rouheus ja epätäydellinen kauneus persoonallisella tavalla. Itselleni Rokama on voimakoru ja siinä on voimaannuttava teema. Rokama on minun kallioni: se henkilö, johon tukeutua ja turvautua kun on vaikeaa tai huono päivä.”, Silja kertoo. Hän toivoo, että Rokama korut toimivat voimakoruna, myös jokaiselle omassa elämässään kolhuja kohdanneelle, täydellisen epätäydelliselle henkilölle.

”Minulle on tärkeää, että kauniin pinnan lisäksi, koruissa on myös sisin, joka sointuu kantajaansa. Tarina, johon voi samaistua. Koru, jota voi ylpeästi kantaa osana omaa persoonaansa. Vuoden koru -kilpailu on hieno mahdollisuus pienellekin yrittäjälle päästä kuluttajien tietoisuuteen.”, tiivistää Silja tunnelmiaan voiton jälkeen.

 

Yleisön korusuosikeissa näkyy värikkyys ja rohkeus

Tällä kilpailukierroksella finalistikoruissa nähtiin ennennäkemättömän paljon väriä ja rohkeaa kokoa. Kärkikolmikossa hopean hehkun lisäksi säihkyi muun muassa jalokivet ja kristallihelmet. Koruissa ei myöskään pelätty näyttävyyttä ja suunnittelijat uskalsivat tuoda koruihin kokoa.

Itse kilpailun tuottajana tulkitsen, että kilpailukorujen värien juhla ja rohkeammat korujen koot ilmensivät kaipuuta pois omanlaisesta harmaudesta ja ankeudesta, jonka koronapandemia sekä Venäjän hyökkäyksen aiheuttama talouden haastava tilanne on saanut alalla aikaan.

blank
Linnunradan laitamilla (kuvassa oikealla) sijoittui kilpailussa toiseksi.
blank
Kukkii | 3. sija Vuoden koru 2023 (Kuva Ellina Noronen / Jules & Beryl)

Marraskuussa alkaneen äänestyksen yhteydessä äänestäjät saivat myös perustella omaa valintaansa ja jakaa korujen herättämiä tunteita. ”Kommenteissa tänä vuonna huomasi kuinka korujen taustalla olevat tarinat koskettivat ja äänestäjät samaistuivat koruihin kiteytettyihin tarinoihin. Lisäksi esiin nousi kiinnostus entistä persoonallisempiin ja suurempiin koruihin. Kommentteja lukiessa, oli hienoa huomata, kuinka kuluttajat olivat ihastuksissaan näyttäviin koruihin. Toki suomalaisen korunkäyttäjän tapa käyttää useimmiten pieniä ja siroja koruja oli myös havaittavissa edelleen oman suosikin valintaperusteena.”, Lundán jatkaa.

Nyt viidettä kertaa järjestetyn Vuoden koru -kilpailun ehdokastöitä haettiin avoimella haulla. Saapuneiden ehdotusten joukosta esiraati valitsi 10 finalistikorusarjaa. Esiraatiin kuuluivat valokuvaaja & Vuoden Korunkantaja 2022 Meeri Koutaniemi, stylisti & muotitoimittaja Liisa Kokko, toimitusjohtaja Henrik Kihlman (Suomen Kultaseppien Liitto), museonjohtaja Essi Pullinen (Suomen Kello- ja korumuseo Kruunu), ja Vuoden koru -kilpailun perustaja & tuottaja Johanna Lundán (Jules & Beryl Oy).

 ” 

”Suunnittelussa ajattelen luontoa myös sen kautta, miltä luonnossa olo tuntuu ja mitä se meille antaa. Voima, rauha ja vapaus ovat tunteita, jotka ovat monesti läsnä, kun puhutaan luonnon tuomasta hyvinvoinnista.” – Silja Kivioja

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Kuvagalleria palkitsemistilaisuudesta

Katso tallenne palkitsemisesta:

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Tässä artikkelissa tutustumme kevään 2024 kuumimpiin korutrendeihin, jotka ovat valloittaneet niin punaiset matot kuin muotitalojen catwalkitkin!
Kotimainen laulaja, runoilija ja lauluntekijä Kyösti Mäkimattila on julkaissut uuden korumalliston nimeltään Suuntatähti. Julkistustilaisuutta vietettiin Turussa
Kultaseppä Pirjo Lakkapään elämänpoluista kertova korusarja Häivähdyksiä on voittanut Vuoden koru 2024 -kilpailun.