Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Vinkit tunnistamiseen ja suojautumiseen

Suomalainen koru vai kiinalainen kopio? Näin vältät huijaussivustot.

27.8.2024

Verkossa liikkuessa voi törmätä nykyään yhä useammin verkkosivustoihin, jotka esiintyvät suomalaisina pienyrityksinä, mutta todellisuudessa ne ovat ulkomaalaisten tahojen ylläpitämiä sivustoja. Myös korualan huijaussivustoja on alkanut näkyä enenevissä määrin erityisesti sosiaalisessa mediassa. Sivut saattavat näyttää ulospäin luotettavilta ja aidoilta, mutta tarkemmalla tarkastelulla ne paljastuvat huijaussivustoiksi. Näiden sivustojen takana voi olla esimerkiksi kiinalaisia toimijoita, jotka yrittävät hyödyntää suomalaisten kuluttajien luottamusta kotimaisiin brändeihin ja verkkokauppoihin. Tässä artikkelissa kerromme, miten tunnistaa huijaussivustot ja mitä voit tehdä suojautuaksesi.

Miten huijaussivustot toimivat?

Sivustot luovat usein uskottavan näköisiä verkkosivuja, jotka matkivat suomalaisten pienyritysten ulkoasua ja kieltä. Ne saattavat käyttää .fi-päätteisiä verkkotunnuksia ja suomenkielisiä tekstejä, jotka on kopioitu muilta sivustoilta tai käännetty automaattisesti. Näiden sivustojen tarkoituksena on saada kuluttajat tekemään ostoksia sivustolta, jolloin he joko menettävät rahansa kokonaan tai saavat väärän tuotteen, joka on usein heikkolaatuinen kopio alkuperäisestä. Huijaussivustot markkinoivat usein tuotteitaan sosiaalisessa mediassa ja yrittävät näin saada asiakkaan klikkaamaan mainoslinkkiä ja tekemään nopean ostoksen ilman tarkempaa taustatyötä.

Osa huijaussivustoista on myös tarkkoja kopioita suomalaisista brändiverkkokaupoista. Näillä sivustoilla myydään täysin samoja tuotteita kuin vastaavissa oikeissa verkkokaupoissa ja monesti sivustolla saatavilla on sellaisia tuotteita, jotka ovat loppuneet oikeasta verkkokaupasta – tämä on myös tapa huijata asiakasta ostamaan tuote kun se on vihdoin saatavilla. Todellisuudessa tuotteet ovat joko halpoja kopioita oikeasta tuotteesta tai niitä ei toimiteta ollenkaan vaan asiakkaalta huijataan kaupassa rahat.

Huijaussivustot ja niiden esimerkkimainos, joka on luotu teköälyllä.
Esimerkkikuva huijaussivuston markkinoinnista. Korut ja kuvat luotu kokonaan tekoälyä käyttäen.

Merkkejä huijaussivustosta

  1. Epäilyttävä verkkotunnus: Vaikka sivusto saattaa käyttää .fi-päätettä, kannattaa tarkistaa, millainen verkkotunnus on, milloin se on rekisteröity ja kuka sen omistaa. Kirjoitusvirhe tai omituinen osoite, tuore rekisteröinti tai epäilyttävä omistaja voi olla merkki huijauksesta. Huijaussivustot saattavat esimerkiksi lisätä osoitteeseen www.julesandberyl.fi ylimääräisen kirjaimen esim. www.julessandberyl.fi tai käyttää isoja kirjaimia pienten sijaan www.julesandberyI.fi. Verkkotunnuksen tiedot voit tarkistaa esimerkiksi Traficomin Whois-palvelusta.

  1. Huonosti käännetyt tekstit: Jos sivuston kielioppi on puutteellista tai tekstit tuntuvat käännetyiltä, se voi olla merkki siitä, että kyseessä ei ole aito suomalainen yritys. Feikkisivustot käyttävät usein konekäännöksiä, jotka voivat sisältää selkeitä virheitä tai outoja lauserakenteita.

  1. Huonolaatuiset kuvat tai verkkosivujen design: Huijaussivustoilla olevat tuotekuvat sekä logot saattavat olla huonolaatuisia tai pikselöityneitä. Myös verkkosivujen design tai navigaatio saattaa näyttää oudolta tai huonosti suunnitellulta, tämä on monesti merkki huijaussivustosta.

  1. Tietojen puuttuminen: Aidoilla yrityksillä on yleensä näkyvillä yhteystiedot, kuten fyysinen osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Myös toimitus- ja palautusehdot löytyvät aina aidoilta sivuilta, samoin tietosuoja- ja rekisteriseloste. Jos sivustolla ei ole selkeitä tietoja tai ne vaikuttavat epäilyttäviltä (esim. osoite toisessa maassa), kannattaa olla erityisen varovainen.

  1. Epätavallisen alhaiset hinnat: Jos tarjotut hinnat ovat huomattavasti alhaisempia kuin muualla tai alennusprosentit yli -50%, tämä voi olla houkutus saada kuluttaja ostamaan nopeasti ilman tarkempaa harkintaa. Huijaussivustot houkuttelevat usein alennuksilla, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta. Monet sivustot käyttävät markkinoinnissaan loppuunmyynti -ilmoituksia, joilla voidaan ‘perustella’ alhaiset hinnat.

  1. Puuttuvat tai epäilyttävät arvostelut: Tarkista, onko sivustosta tai sen tuotteista saatavilla luotettavia arvosteluja. Jos arvostelut puuttuvat tai niitä on vain vähän, kannattaa olla varuillaan. Usein feikkisivustot käyttävät botteja arvosteluiden kirjoittamiseen tai yrittävät manipuloida arvosteluita, jotta ne näyttäisivät positiivisemmilta. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota yltiöpositiivisiin ja geneerisiin arvosteluihin, joissa ei mainita erikseen tiettyä tuotetta.

  1. Epätavalliset maksutavat: Huijaussivustot saattavat tarjota epätavallisia tai vaikeasti palautettavia maksutapoja, esimerkiksi lahjakortteja, suoria pankkisiirtoja, kryptovaluuttaa tai maksuappeja. Sivustoilta saattavat puuttua myös usein turvalliset maksutavat esimerkiksi luottokortit, PayPayl ja osamaksua tarjoavat palvelut esim. Klarna.

Huijaussivustot ja niiden esimerkkimainos, joka on luotu teköälyllä.
Esimerkkikuva huijaussivuston markkinoinnista. Korut ja kuvat luotu kokonaan tekoälyä käyttäen.

Miten suojautua huijaussivustoilta?

  1. Tee taustatutkimusta: Jos mahdollista, älä tee hätiköityjä ostopäätöksiä. Ennen ostamista tarkista yrityksen taustat (verkkosivuilla ‘meistä’ tai ‘about’), yrityksen yhteystiedot, toimitus- ja palautusehdot ja lue muiden käyttäjien kokemuksia. Voit esimerkiksi hakea hakukoneesta hakusanoilla ‘yrityksen nimi + kokemuksia’.

  1. Käytä suojattuja maksutapoja: Suosi maksutapoja, jotka tarjoavat ostoturvan, kuten luottokortteja tai PayPal-palvelua. Näin voit saada rahasi takaisin, jos tuote ei ole sitä, mitä luvattiin, tai jos et saa sitä lainkaan.

  1. Vältä liian hyviltä kuulostavia tarjouksia: Jos jokin tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti onkin. Ole erityisen varovainen suurten alennusten kanssa, erityisesti silloin, kun sivusto on sinulle uusi ja tuntematon.

  1. Käytä hakukoneita: Jos epäilet sivuston aitoutta, tee hakuja sivuston nimellä yhdessä sanan “huijaus” tai “scam” kanssa. Monesti muut käyttäjät ovat jo raportoineet huijaussivuston.

  1. Älä jää yksin jos tulet huijatuksi: Jos huomaat joutuneesi huijauksen kohteeksi, älä jää tilanteen kanssa yksin. Ota yhteyttä maksunvälittäjään tai pankkiisi ja kerro, että epäilet huijausta – monissa tapauksissa voit saada rahasi takaisin. Lisäksi kannattaa tehdä ilmoitus poliisille, jotta vastaaviin tapauksiin voidaan puuttua tehokkaammin sekä voit jakaa kokemuksesi esimerkiksi kuluttajansuojan tai sosiaalisen median kautta, jotta muutkin voivat välttyä samanlaiselta tilanteelta.

Huijaussivustot, jotka esiintyvät suomalaisina pienyrityksinä, ovat valitettavasti yleistyneet verkossa. Niiden tunnistaminen voi olla haastavaa, mutta kiinnittämällä huomiota yllä mainittuihin seikkoihin voit vähentää riskiä joutua huijatuksi. Muista aina olla varovainen ja tehdä huolellista taustatyötä ennen kuin teet ostoksia uudelta verkkosivustolta!

Lähteet:

Picture of Toimitus

Toimitus