Pia-Mari Jullin suunnittelema Suoja-korusarja on saanut inspiraationsa sateensuojista niin muotona kuin suojaa tarjoavana talismaanina. Korut kantavat mukanaan suojaa ja huolenpitoa. Ne tuntuvat kuiskaavan ja kutsuvan turvaan. Korujen filigraanitekniikasta ja helmien koristeellisuudesta kumpuava ilmavuus muistuttaa samalla modernista, mutta nostalgisesta päivänvarjosta, joka suojaa niin auringolta kuin elämän myrskyiltä. Viittaus entisaikojen päivänvarjoihin kuljettaa hopeasta ja helmistä valmistettujen korujen mukana johonkin menneeseen ja kauniimpaan aikaan. Sarjan todellinen katseenvangitsija on suurikokoinen rintakoru, ja sen lisäksi mallistoon kuuluvat korvakorut sekä sormus.
Suoja-korusarja tuo turvaa sekä symboloi huolenpitoa ja läheisyyttä
Pia-Mari Jullia kiehtoo sateensuojien herättämä tunne turvasta ja läheisyydestä. Koko korusarja tuo kantajalleen suojan tunnetta niin arjessa kuin juhlan hetkinä. Korusarjan nimi Suoja kiteyttää hänen mukaansa korujen ytimen – korun käyttäjän ympärille kietoutuvan suojan. Pia-Mari Jull kertoo, että Suoja-korusarjan taustalla on monitasoinen symboliikka.
”Sateensuoja on esineenä erityinen – se suojaa ja turvaa, mutta samalla se kantaa mukanaan pehmeää eleganssia,” hän selittää.
Suoja-korusarjaa suunnitellessaan, hän halusi korostaa suojaa antavaa symboliikkaa ja tehdä koruista kantajalleen merkityksellisiä. Hänen mukaansa korun saaja voi nähdä korun jopa suojelusenkelinä, joka tuo turvaa elämän haasteissa. Korut tarjoavat suojan tunteen ja mielikuvan siitä, että jokainen kantaja ansaitsee suojelun ja turvallisuuden tunteen samaan tapaan kuten kaunis päivänvarjo auringossa tai sateessa.
”Haluan Suoja-korujeni symboloivan paitsi suojaa myös kiintymystä, aivan kuin korun lahjoittaja antaisi kantajalleen talismaanin,” Pia-Mari kuvailee.
Suunnitteluprosessi korostaa symboliikkaa ja yksityiskohtia
Pia-Mari sai innoituksen koruihin tutkimalla sateensuojien historiaa sekä muistellen Portugalin Umbrella Sky -tapahtuman värikkäitä katukuvia.
Korusarjan suunnitteluprosessi alkoi perusteellisella taustatyöllä, kuten Pia-Marilla on tapana. Hän perehtyi syvällisesti sateensuojien historiaan ja merkityksiin eri kulttuureissa ennen kuin aloitti tarkemman suunnittelun. Samoin hän tutki myös sateensuojakorujen merkityksiä historian saatossa.
Yhdessä näistä elementeistä syntyi korusarja, jossa sateensuojan symboliikkaa tuodaan koruihin filigraanitekniikan hengessä.
Luonto ja symboliikka Pia-Marin luomisen lähteinä
Pia-Marin korusuunnittelijan arki kietoutuu luonnon inspiroimiin yksityiskohtiin ja symboliikkaan. Hänet tunnetaan toisinaan karikatyyrimaisista eläin- ja kasvikoruistaan, jotka ovat asiakkaille tunnistettavia ja merkityksellisiä. Hänen ensimmäinen hittikorusarjansa esitti sammakkoa. Tämän jälkeen hänen asiakkaansa tottuivat jo odottamaan vuosittain uutta luontoon liittyvää korua.
Suoja-korujen teema puolestaan poikkeaa Pia-Marin eläinaiheisista koruista. Kilpailuihin osallistuessaan hän pyrkii luomaan jotakin itselleen poikkeuksellista ja uutta.
”Halusin heittäytyä tähän projektiin ja löytää jotakin täysin uutta, koska kilpailut antavat siihen mahdollisuuden,” hän sanoo.
Pia-Mari Jullilla on pitkä ura korujen parissa. Hän valmistui kultasepäksi vuonna 1994, ja on tehnyt laajasti töitä korualan eri tehtävissä Lapponialla työskentelystä, opetukseen ja tarkastuslaitoksen palvelukseen. Hän kertoo kädentaitojen olleen aina osa lapsuuden perintöä – hän työskenteli jo nuorena paljon käsillään, puutöistä kodinremontteihin. Kultasepäksi päädyttyään hän kuitenkin löysi oman ilmaisutapansa koruista.
Viime vuosina Pia-Mari on keskittynyt enemmän tuomaan osaa osaamistaan ja korujaan tunnetummaksi.
”On ollut ilo päästä esittelemään omaa tyyliäni ja näkemään, kuinka asiakkaat löytävät siitä itselleen merkityksellisiä elementtejä,” hän toteaa.
Suoja-korusarjan pääsy Vuoden koru -kilpailun finaaliin on hänelle suuri kunnia, ja kilpailu mahdollistaa näkyvyyden, joka on hänelle tärkeää oman brändinsä tunnettuuden kannalta.
Helmien herkkä symboliikka ja filigraanitekniikka materiaalivalinnoissa
Suoja-korusarjassa Pia-Mari yhdistää taidokkaasti hopeaa ja helmiä, tuoden esiin näiden materiaalien kauneuden ja merkityksellisyyden. Korusarjan jokainen osa on viimeistelty harkitun keveällä kädenjäljellä, jossa hopeiset filigraanikuviot tanssivat hienostuneesti keskenään, luoden mielikuvan lähes ilmassa leijuvasta pitsimäisestä päivänvarjosta.
Kilpailukoruja suunnitellessa, hän syttyi kokeilemaan uusia tekniikoita ja tyylejä, joita ei tavanomaisesti juuri käytä. Hopealangan työstäminen inspiroituneena filigraanitekniikasta antaa koruille ilmavan ja kevyen rakenteen.
Helmien rooli koruissa ei ole vain esteettinen. Helmet ovat harkitusti aseteltuja niin, että ne suurenevat alaspäin, muistuttaen oikeita sadepisaroita, mikä korostaa korun herkkyyttä ja tunteellista symboliikkaa. Toisaalta helmet voi nähdä kyynelinä – olivat ne sitten surua tai iloa.
Korusarjan monikerroksinen muotoilu ja herkät yksityiskohdat vaativat huolellista käsityötä. Erityisesti rintaneulan kohdalla Pia-Mari joutui pähkäilemään korun rakenteen kestävyyttä ja tasapainoa. Jokainen hopealanka on taivutettu ja juotettu käsin, ja pelkästään rintaneulaan tarvittiin yli 130 juotoskohtaa. Hänen mukaansa nämä tekniset haasteet olivat kuitenkin osa luomisprosessin viehätystä ja palkitsevuutta.
Koruissa suojan muoto näyttäytyy monella tapaa
Suoja-korusarja koostuu rintaneulasta, korvakoruista ja sormuksesta, ja korut toimivat erityisesti juhlahetkissä. Suoja-koruilla on paikka esimerkiksi niin hääpäivän merkittävissä hetkissä kuin juhlapäivän kaunistajana. Hopealankojen leikkisästi ja herkästi kiertyvä kuviointi luo juhlavuutta, joka ei kuitenkaan tee korusta liian raskasta tai haastavaa myöskään arkisempaan käyttöön.
Pia-Marin suunnittelussa erityisesti rintaneulan rooli on merkittävä, sillä hänen mukaansa tämä korutyyppi on lähes kadonnut suomalaisesta korun käytöstä. Suoja-rintakoru sarjan keskipisteenä elvyttää rintakorujen käytön perinnettä elegantilla, modernilla ja raikkaalla tavalla. Hän myös haaveilee luovansa tämän sarjan innoittamana pienemmän miesten takinlievekorun, jolloin Suoja-korujen symboliikka voisi kantautua myös miesten pukeutumiseen.
Sarjan korvakoruissa varjo on kolmiulotteinen, koostuen kahdesta puolikkaasta. Korvakorut muistuttavat pieniä päivänvarjoja. Korvakoruissa on näyttävä koko, mutta ne ovat sirot ja ajattoman tyylikkäät. Nämäkin sarjan korut henkivät menneiden aikojen glamouria.
Sormuksessa varjomaisuus näyttäytyy korvakoruista poikkeavana muotona. Korvakoruissa suojan muoto on supumpi ja sormuksessa suoja on täysin avattuna. Sormus on sormessa kuin leikkisä sateenvarjo. Muoto on avonainen ja kevyt, mikä tuo mieleen ilmavan pitsin, samalla kun helmet antavat nostalgista ilmettä.
Miksi juuri sinun korusarjasi tulisi voittaa?
“Suoja-korusarja edustaa täysin ainutlaatuista lähestymistapaa sateensuojan symboliikkaan. Sateenvarjon suojan teemaa ei ole käsitelty aikuismaisesti korutaiteessa. Koruissa olen käyttänyt helmiä näyttävästi tavanomaisista helminauhoista poiketen. Olen ottanut klassisen esineen ja luonut siitä uuden tulkinnan, joka korostaa sekä korun visuaalisuutta että sen syvällistä merkitystä.”
Näin esiraati kommentoi korusarjaa:
“Suoja-koruissa on ilmavaa ja oivaltavaa muotoilua, joka yhdistää leikkisyyden ja elegantin herkkyyden. Hopealankaa ja helmiä on yhdistelty filigraanitekniikkaa mukaillen, joka luo koruihin poikkeuksellista ilmavuutta. Korut ovat erottuvia ja niissä on mielenkiintoinen, epätyypillinen, lähestymistapa. Korusarja on samaan aikaan hauska ja sympaattinen kokonaisuus.”
Täällä pääset äänestämään omaa suosikkiasi! Vuoden koru 2025 -kilpailun äänestykseen >