Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

AISTIMATKALLE ROSOISILLE KALLIOILLE JA METSÄN TUOKSUIHIN

Silja Kiviojan Rokama | Vuoden koru 2023 -finalisti

Silja Kiviojan Rokama-koruissa kivien rouheus ja kallioiden jykevyys vievät mielikuvissa matkalle, jossa luonnon rauhan ympäröimänä pystyt jopa aistimaan metsän tuoksun. Rokama on konstailematonta suomalaisuuden ydintä, jossa rosot ja epätäydellisyys tekevät meistä täydellisiä juuri sellaisina kuin olemme. Hopeisissa koruissa on ajatonta ja klassista kauneutta, mutta erilaiset pinnat ja tekstuurit tuovat koruihin myös rokahtavampaa ja draamattisempaa asennetta. Rokama-korusarja on myös kiitos kallioille – niille henkilöille, jotka tuovat voimaa vaikeampinakin hetkinä.

Rokaman elävässä pinnassa näkyy elämän kolhut

Silja Kiviojan Rokama-korumallistossa on rouheutta. Korujen olemuksen kivimäisyys ja muotokieli heijasteleva kallioiden ja kivikoiden muotoja ja niiden rosoisia pintoja. Eläväinen pinta on epätäydellistä täydellisyyttä, joka kuvastaa elämän kolhuja, jotka korussa on tuotu esiin kauniissa muodossa. Elämä jättää jälkensä meihin kaikkiin ja korujen myötä Silja haluaa kertoa, että näiden jälkien olemassaolo ja näkyminen vain kasvattaa ja vahvistaa meitä.

”Rokama-koruissa yhdistyy rouheus ja epätäydellinen kauneus persoonallisella tavalla. Itselleni Rokama on voimakoru ja siinä on voimaannuttava teema. Rokama on minun kallioni: se henkilö, johon tukeutua ja turvautua kun on vaikeaa tai huono päivä.”, Silja kertoo. Hän toivoo, että Rokama korut toimii voimakoruna, myös jokaiselle omassa elämässään kolhuja kohdanneelle, täydellisen epätäydelliselle henkilölle.

“Nojaat kallion jykevää seinää vasten.
Harmaa kivi sykkii maapallon sydämestä.
Rosot ja uurteet kertovat elämästä.
Vahvuudesta, selviytymisestä.”

Rokama-korujen tekstuuri on kuin koskettaisi kallion rosoisuutta.
“”Korut ovat organiset ja aistikkaat. Ne luovat aistielämyksen, jonka avulla koruissa voit tuntea metsän tuoksun ja löytää mielleyhtymät metsään. Korusarja on valmis mallisto ja toimiva kokonaisuus.”
VUODEN KORU -ESIRAATI”

Unohdettu Suomen luonto Siljan korujen voimavara

Siljaa inspiroi luonto ja sen välittämät tunnelmat. Vielä ennen koronapandemiaa, Silja tunsi vahvasti, että Suomen luonnon kautta saavutettava henkisen hyvinvoinnin arvo oli unohdettu. ”Suunnittelussa ajattelen luontoa myös sen kautta, miltä luonnossa olo tuntuu ja mitä se meille antaa. Voima, rauha ja vapaus ovat tunteita, jotka ovat monesti läsnä, kun puhutaan luonnon tuomasta hyvinvoinnista.” Hän haluaa korostaa koruissaan luonnon ja ihmisten luonteen yhteneväisyyksiä yhdistäen ne koruihinsa. Siljalle luonto on vahva, voimakas, mutta pitää sisällään myös rauhaa.

”On kiinnostavaa saada aikaan kokonaisuuksia, jossa jokin luontoelementti voi kuvastaa vaikkapa ihmisen tahtotilaa. On mielenkiintoista löytää näitä yhteneviä tekijöitä.”, Siljaa avaa ajatusmaailmaansa. Lisäksi Siljaa innostaa ihmisten luonteet ja elämäntilanteet, joista monesti syntyy korujen tarinat ja viesti jo ennen itse korua. ”Ensin tiedän mitä haluan viestiä, ja sitten tulee koru, jolla haluan tuon fiiliksen välittää.”, hän kommentoi

Silja tykkää, että hänen koruissaan on teema, mutta ei suunnittele liian suoraan esittäviä koruja. Luontoelementeistä hän haluaa tuoda koruihinsa pikemmin pilkahduksia.

Rokama-kaulakääty, näyttävä kaulakoru
Rokama-kaulakääty

Jo teini-iässä koruammatista unelmoinut haluaa kapinoida

Jo kolmivuotiaana, Silja oli ensimmäisen kerran ilmoittanut, että hänestä tulee taiteilija. Ensimmäiset korunsa hän valmisti jo 13-vuotiaana kierrätysmateriaaleista ja kaupitteli skootterilla ajellen koruja naapurikylän kesäteatterissa. Se oli ensikosketus yrittäjyyteen, josta syntyi myös unelma omasta yrityksestä. Savoniassa jalometallimuotoilun opinnoissa tunne sekä korujen että yrittäjyyden yhdistämisestä vahvistui ja Silja lähti viemään unelmaansa omasta yrityksestä eteenpäin. Valmistumisen jälkeen 2020 Siljalla vierähti hetki äitiyslomalla, jonka jälkeen huhtikuussa 2021 Siljas Design syntyi. ”Yrityksen perustaminen oli juhlan paikka, sillä se oli ollut koko ikäni haaveenani. Oli upeaa sanoa, että olen yrittäjä ja alkaa tehdä omaa unelmaansa todeksi.”, hän summaa.

Siljan paja sijaitsee Kuopiossa Airakselan kylässä Siljan kotitilalla. Pajan lisäksi tilalla toimii myös hänen vanhempiensa matkailualan yritys sekä käsityötilat, joissa järjestetään muun muassa käsityökursseja ja kudontaa. Uran kohokohtana Siljalla on mielessä vuoden 2019 Linnan juhlat, jolloin Savonian rehtori Mervi Vidgrén pukeutui hänen Hillankukka-sarjan isoihin korvakoruihin, sormukseen ja rintakoruun.

Hillankukka korut
Hillankukka-korut on nähty myös Linnan juhlissa.

Silja tunnustautuu suunnittelijana isojen korujen kannattajaksi. ”Koru saa olla näyttävä ja olla näkyvä. Koruilla tulee tuoda omaa persoonaa esiin.”, hän kertoo. Silja haluaa kapinoida suomalaisten mitäänsanomatonta arkityyliä vastaan. Hänen mielestään liian usein koruja valittaessa on ”pienentämisen kulttuuri”, jossa haetaan huomaamattomuutta. Silja innostuu, kun näkee, että korun käyttäjä uskaltaa tuoda persoonansa peliin ja näyttää pukeutuvansa koruihin.

Siljan mielestä korut saavat olla näyttäviä.

Hopeakorujen tekstuurit ja pinnat luovat ulottuvuuksia ja kiehtovuutta

Rokama-malliston materiaali on hopea. Korujen ensimmäiset mallit, joista on tehty valumuotit, ovat syntyneet Siljan käsin tekeminä. Tekstuurit hän sai aikaan hopealevyä kuumentamalla ja pintaa sulattamalla. Tämän jälkeen levystä leikattiin oikeanlaiset palat, joita Silja väänsi kolmiulotteisuuden ja eläväisyyden muodostamiseksi.

”Käsillä tekeminen on minun juttuni. En esimerkiksi hyödynnä 3D-teknologiaa, koska en tunne sitä omakseni.”, Silja kertoo prosessinsa vaiheista. Nyt tuotannossa olevat Rokama-korut kootaan valumoduleista, jotka hän liittää ja juottaa yhteen sekä tekee viimeistelyn käsin.

 

Rokamassa riittää valinnan varaa moniin hetkiin

Mallisto tarjoaa kunkin omaan kokomakuun sopivia vaihtoehtoja monenlaisille käyttäjille. Sirompien korujen ystäville pienimmät korvakorut sekä riipus ovat hyvä valinta. Näyttävien korujen ystävä löytää rakkautensa näyttävästä käädystä sekä sarjan statement-koon korvakoruista, jotka ovat uutuus mallistoon.

Pitkät hopeiset juhlakorvakorut, statement. Siljas Design Rokama.
Statement-kokoiset pitkät hopeakorvakorut ovat Rokama-malliston uutuudet.

”Korujeni käyttäjällä saa olla asennetta. Rokama sopii myös rokimpaan ja särmikkäämpään tyyliin.”, Silja pohdiskelee korujensa käyttäjän tyyliä. Hänen mukaansa asussa saa olla dramaattisuutta ja erityisesti tummat asut luovat koruille kontrastia. Silja toivoo käyttäjien löytävän korusarjan osaksi heidän wau-lookkeja.

Itse näen Rokamassa aineksia särmikkäämmäksi ja rohkeammaksi vaihtoehdoksi monen juhlakorurasiasta löytyvälle Lapponian-kaulakäädylle. Rokama on hyvä valinta, jos haluaa uskaltautua ulos perusturvallisesta kuitenkin klassisen kauniin piirtein.

 

 

Korusarjan nimi: Rokama

Suunnittelija: Silja Kivioja, Siljas Design

Paikkakunta: Kuopio

Korusarjan osat: Kaulakääty, riipus ja kolmet erikokoiset korvakorut

Materiaalit: Hopea

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Olen saanut sidottua yhteen korumallistoon paljon suomalaista luontoa, rouheutta, luonnetta ja asennetta. Olemme omalla tavallaan melankolinen ja jäyhä kansa selviytyjäluonteella – ja hyviä juuri sellaisina. Koruissani on tätä selviytyjämentaliteettia, joka yhdistää meidät osaksi Suomen luontoa.”

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.