Safiiri, syyskuun syntymäkivi, on upea jalokivi, joka on kiehtonut ihmiskuntaa vuosisatojen ajan. Upeasta sinisestä sävystään tunnettu safiiri on ollut kuninkaallisten, viisauden ja jumalallisen suosion symboli. Tässä artikkelissa perehdymme safiirien alkuperään, ominaisuuksiin ja symbolismiin sekä tutkimme, miksi safiiri on edelleen yksi arvostetuimmista jalokivistä maailmassa.
Safiirin alkuperä, ominaisuudet ja käyttötarkoitukset
Safiirit kuuluvat korundi-mineraalien perheeseen, samaan perheeseen, johon kuuluvat esimerkiksi rubiinit (lue lisää rubiineista heinäkuun syntymäkiviartikkelista). Safiirin suosituin väri on syvä, eloisa sininen, mutta safiireja löytyy myös muissa väreissä. Safiirien sininen väri johtuu pääasiassa titaanin ja raudan pienistä määristä. Arvokkaimmissa ja harvinaisissa safiireissa väri on usein täyteläinen ja samettisen sininen – näitä kutsutaan “Kashmir-safiireiksi” Intian sijaitsevan alueen mukaan, josta ne löydettiin ensimmäisen kerran 1800-luvun lopulla.
Geologisesti safiirit muodostuvat äärimmäisissä paine- ja lämpötilaolosuhteissa syvällä maankuoressa. Niitä löytyy tyypillisesti alueilla, joilla on merkittävää vulkaanista ja tektonista aktiivisuutta. Tunnetuimpia safiirien lähteitä ovat Myanmar (Burma), Sri Lanka, Madagaskar, Thaimaa ja Australia. Erityisesti Sri Lanka on ollut merkittävä korkealaatuisten safiirien lähde yli kahden vuosituhannen ajan.
Safiiri on timantin jälkeen toiseksi kovin mineraali, Mohsin asteikolla luokassa 9. Tämä tekee safiireista kestäviä ja sopivan valinnan kaikentyyppisille koruille, erityisesti sormuksille, joita käytetään päivittäin. Safiireja käytetään myös nykytekniikassa juurikin sen kovuuden ja kestävyyden vuoksi. Synteettistä safiiria käytetään yleisesti kellokiteiden valmistuksessa, koska se on lähes yhtä kovaa kuin timantti ja erittäin naarmuuntumaton. Lisäksi safiiria käytetään erilaisissa korkean teknologian sovelluksissa, kuten optisissa linsseissä ja jopa älypuhelinten näytöissä.
Erilaiset safiirin värit
Vaikka syvän sininen safiiri on suosituin, safiireja löytyy hämmästyttävän monissa väreissä, jotka tunnetaan nimellä “fancy sapphires”. Värimuunnoksia ovat vaaleanpunainen, keltainen, vihreä, oranssi ja violetti. Myös värittömiä safiireja on olemassa. Erilaiset hivenaineet aiheuttavat jalokiven muodostumisprosessin aikana värimuunnokset. Esimerkiksi keltaiset safiirit saavat värinsä raudan jäämistä, kun taas vaaleanpunaiset safiirit sisältävät enemmän kromia. Eri väreistään huolimatta näillä safiireilla on samat fyysiset ominaisuudet, mikä tekee niistä yhtä lailla kestäviä ja sopivia erilaisiin koruihin.
Yksi erityisen harvinainen ja arvokas safiiri on ’Padparadscha’, jolle on ominaista ainutlaatuinen punertavan oranssi väri, joka muistuttaa lootuksen kukkaa. Nämä safiirit ovat erittäin arvostettuja, erityisesti Sri Lankassa, mistä niitä pääasiassa löytyy. Safiirin nimi, padparadscha, onkin johdettu sinhalin kielen sanasta “lootuskukka”.
Safiirin symbolismi ja historia
Safiirin sanotaan olevan viisauden, hyveen ja onnen symboli. Sitä käytetään usein kihlasormuksissa, ei vain sen kauneuden vuoksi, vaan myös sen symbolismin vuoksi. Lisäksi safiirin uskotaan lisäävän selkeyttä, keskittymistä ja itsekuria. Sen sanotaan myös rauhoittavan mieltä ja lisäävän käyttäjän sisäistä viisautta. Safiiri on myös perinteinen lahja 45-vuotishääpäivänä, ja se symboloi avioparin välisen siteen syvää ja kestävää luonnetta.
Safiirin viehätys on juurtunut syvälle historiaan. Muinaisina aikoina ihmiset uskoivat, että maa lepää jättimäisen safiirin päällä, ja sen heijastus teki taivaan siniseksi. Kiveä pidettiin myös taivaan symbolina, ja monet uskoivat sen suojelevan käyttäjäänsä kateudelta ja pahalta.
Keskiaikaisessa Euroopassa papit käyttivät usein safiirisormuksia, uskoen kiven auttavan heitä pysymään lähellä Jumalaa ja vastustamaan kiusauksia. Safiirin uskottiin myös olevan myrkyn vastalääke, ja sillä uskottiin olevan parantavia ominaisuuksia.
Hindulaisuudessa safiiri yhdistetään Saturnukseen ja sitä pidetään voimakkaana kivenä, joka voi vaikuttaa kohtaloon. Safiirin käytön uskotaan tuovan pitkäikäisyyttä ja vaurautta, mutta vain jos se sopii käyttäjän horoskooppiin. Väärin kohdistettuna se voi aiheuttaa epäonnea, joka kuvaa syvää kunnioitusta safiiria kohtaan.
Juutalainen perinne pitää myös safiiria suuressa arvossa. Sanotaan, että kymmenen käskyä oli kaiverrettu safiirista valmistettuihin tauluihin, jotka symboloivat jumalallista suosiota ja lakien ikuisuutta. Tämä yhteys korostaa entisestään safiirin roolia erityisesti viisauden ja moraalisen lujuuden kivenä.
Kuuluisat safiirit
Safiiri on yhdistetty historiassa usein myös kuninkaallisiin. Yksi maailman tunnetuimmista safiireista on prinsessa Dianan kihlasormus, joka Dianan kuoleman jälkeen siirtyi prinssi Williamille, joka puolestaan kosi Cambridgen herttuatar Catherinea tällä samaisella sormuksella. Herttuatar Catherine on yhdistänyt sormuksen kauniiseen kultaiseen vihkisormukseen.
Prinsessa Dianan kihlasormuksen lisäksi toinen kuuluisa safiiri on ’Intian tähti’, 563 karaatin tähtisafiiri, joka on esillä American Museum of Natural History -museossa New Yorkissa. Tämä safiiri on lähes virheetön ja on tunnettu paitsi koostaan mutta myös lähes täydellisestä tähden muotoisesta kuviostaan, jossa neulamaiset sulkeumat luovat valolähteen alla tähden muotoisen kuvion jalokiven pintaan, mistä tahansa suunnasta katsottuna.
Kolmas merkittävä safiiri on ’Logan Sapphire’, 423 karaatin syvänsininen safiiri, yksi maailman suurimmista viistetyistä safiireista, joka on tällä hetkellä esillä Smithsonian Instituutissa Washingtonissa.
Safiireja on myös nähty Vuoden koru -kilpailussa viime vuosina. Vuoden koru 2024 -kilpailun voittajan Pirjo Lakkapään ‘Häivähdyksiä’ -korusarjassa nähtiin upeita erilaisia pastellin sävyisiä safiireja. Myös vuoden 2024 finalistin Hanna Korhosen ‘Komorebi’ -korusarjassa nähtiin kauniita ruskan sävyisiä sekä värittömiä safiireja.
Lähteet: