Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

Elämän liekin roihahdus

Roihu, Heini Hänninen| Vuoden koru 2024 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Heini Hännisen Roihu-korusarjan matka alkaa metsän keskeltä, kun kaarnapala kiinnitti hänen huomionsa. Hän halusi, että korussa luonto ei ole vain inspiraation lähde, vaan oikea osa korua. Kaarnanpalasta syntyi suoravalutekniikalla visuaalisesti vaikuttava koru. Rosoinen pinta kutsuu koskettamaan ja tunnustelemaan. Korusarja kätkee sisäänsä myös henkilökohtaisen tarinan elämän vaikeista hetkistä, selviytymisestä ja liekin roihahtamisesta. Heini toivoo, että korut tuovat toivoa ja voimaa niille, jotka sitä tarvitsevat.

Luonnon materiaalit innostavat korukokeiluihin

Kuopiolaiselle Heini Hänniselle metsä on tärkeä rauhoittumisen ja syvien ajatusten purkamisen paikka. Luontoa hän katsoo kuin lapsen silmin: ihmetellen ja ihastellen nähden luontoäidin luomia kauniita pintoja.

Idea Heinin korusarjaan sai alkunsa, kun hän halusi tutkia opinnäytetyöhönsä luonnonmateriaaleja sekä niiden soveltuvuutta suoravalutekniikkaan. Roihu-korujen muoto lähti liikkeelle löydetystä kaarnan palasta, jonka hän näki metsässä kulkiessaan.

Hän etsi sopivaa kappaletta, joka puhuttelisi, herättäisi tunteita ja toisi koruun enemmän kuin vain kappaleen muodon.

”Ihastuin paksuun kaarnan palaan ja sen muotokieleen. Kappale erottui muista sen rosoisen pinnan takia.”, kertoo Heini. Korujen pinta kutsuukin koskemaan ja tunnustelemaan kädellä, herättäen uteliaisuutta esimerkiksi pinnan terävyydestä.

”Kaarnasta syntynyt eloisa pinta on herättänyt paljon keskustelua ja moni haluaa sitä heti koskettaa.”, hän jatkaa.

”Pala esittää eri ihmisille eri asioita. Itse näen siinä aallon ja meren kuohun sekä liekkimäistä roihua, josta korun nimi sai alkunsa.” Heini kertoo Roihu-korujen muodosta. Mallissa on nähtävissä myös sydämen muotoa.

Roihun elämän liekissä on elämän voimaa

Roihu välittää Heinin henkilökohtaisen, omiin raskaisiin kokemuksiin ja hetkiin perustuvan, tarinan selviytymisestä ja eteenpäin jaksamisesta. Korun rosoinen pinta kertoo tarinaa, joka liittyy niin avioeroon kuin mielenterveysongelmiin.

Roihu-koru symboloi elämän monimuotoisuutta, sen rosoisuutta ja kauneutta. Koruillaan hän muistuttaa, että kukaan ei ole täydellinen. Heini kannustaa koruillaan ihmisiä kohtaamaan vaikeudet ja löytämään voimansa niiden voittamiseen.

Kuten liekki, myös elämä voi olla kukoistavaa ja voimallista, täynnä rakkautta ja intohimoa. Joskus kuitenkin liekki sammuu ja vaatii uudelleen sytyttämistä. Kuten liekki, mekin voimme syttyä uudelleen, vaikka olisimme väliaikaisesti sammuneet. Heini uskoo, että jokaisella meistä on oma kipinänsä, joka voi roihahtaa liekkeihin milloin tahansa, olipa syynä sitten rakkaus, intohimo tai inspiraatio.

blank

Heinin korut syntyvät kokeellisesti luonnosta ja elämän tarinoista

Heinin koruissa yhdistyvät luonto ja elämäntarinat. Hän lähestyy korujen suunnittelua kokeilunhaluisesti ja rohkeasti. Roihu-korut ovat tästä oiva esimerkki. Ne syntyivät halusta testata mitkä luonnonmateriaalit kestävät suoravalutekniikkaa ja millaisia muotoja luonnonmateriaalien ja tekniikalla yhdistelmällä voisi saada aikaan.

Hän kuvailee korujensa syntyvän prosessissa, jossa hän testailee erilaisia kappaleita ja kokoaa niitä kuin palapeliä. Korun pääpala toimii suunnittelun ohjaajana ja vie prosessia eteenpäin.

Omia korujaan Heini kuvailee romanttisiksi ja hieman rönsyileviksi. Hänen suunnittelufilosofiansa heijastuu korujen herkkyydessä ja haavoittuvuudessa. ”Koruissani on myös mukana vanhojen suomifilmien romantiikkaa”, Heini tuumaa.

Heinin oma tie löytyi korujen parissa

Pukuompelijaksi kouluttautuneen Heinin tie korumaailmaan on ollut täynnä mielenkiintoisia vaiheita. Monipuolisen työhistoriansa aikana, Heini on etsinyt omaa alaansa. Hän halusi tehdä jotain visuaalista ja lisäksi käsillä tekeminen viehätti. Hän aloitti korujen teon kansalaisopiston lusikkasormuskurssilla, mutta todellinen intohimo koruihin syttyi toisenlaisessa elämäntilanteessa.

Heini kertoo, että koruihin liittyvä intohimo auttoi häntä masennuksen aikana jaksamaan eteenpäin. Tuolloin työstetty hartsi on materiaalina vaihtunut nyt hopeaan. Aloitettuaan opinnot Savoniassa korumuotoilun parissa, hän tunsi olevansa vihdoin oikealla omalla tiellään.

Heinin uralla on ollut useita saavutuksia. Yksi niistä on ollut mahdollisuus jatkaa Mari Ruohomäen perustamaa Bu.ké-korubrändiä. Heini kuvailee Bu.ké-korujen näkemisen jälleenmyyjien vitriineissä olevan hieno tunne itselleen yrittäjänä.

 ” 

“Roihu jatkaa suomalaisissa koruissa nähtyä rosoisten pintojen perinnettä uudella ja innostavalla tavalla, tuoden mieleen Björn Weckströmin mestariteokset. Korusarja on palanen suomalaista luontoa, ja sen kaarnasta otettu muotokieli antaa sille lämpimän tunnelman. Koruissa on aitoa rehellisyyttä ja niistä henkii suomalaisuus ja suomalaisen luonnon kauneus. Korusarja on juhlava sekä rohkea, niin koossaan kuin muotoilussaan.”
VUODEN KORU -ESIRAATI

Roihussa käytetty suoravalutekniikka kiinnostaa Heiniä

Heinillä on erityinen kiinnostus suoravalutekniikkaan, joka mahdollistaa ainutkertaisten korujen valmistamisen. Roihukin sai inspiraationsa, kun hän halusi testata, mitä erilaisia luonnonmateriaaleja voi valaa alipainevalutekniikalla. Heini on tehnyt Roihu-korujen moduulin suoravaluna löytämästään kaarnan palasta.

Korut on valmistettu alipainevalutekniikalla valaen ensin koivun paksumpi kaarnapala. Tästä valetusta palasta on tehty muotti, jonka avulla palaa on pystynyt kopioimaan uudelleen ja uudelleen.

Roihun tähti on näyttävä kaulakääty

Roihu-korusarjassa on näyttävä kaulakääty, sormus sekä korvakorut. Roihuun kuuluu myös miesten sarja, jossa on mukana sormus, korvakorut, kalvosinnapit ja kravattineula.

Tulevaisuudessa Heinin tavoitteena on 3D-skannuksen avulla saada mallinnettua korumoduuli ja muunnettua se pienikokoisemmaksi, jolloin korusarjaan tulee mukaan myös pienempiä arkisempia koruja.

blank

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Ei sentään tinaa

Korun pinnan olemus on saanut paljon kysymyksiä aikaan. Heiniltä on esimerkiksi kysytty, onko koru uudenvuodenjuhlista tuttua tinaa. Roihu-korujen materiaali on kuitenkin tutumpaa hopeaa, joka on myös käytössä kestävää.

”Olen halunnut pitää korun pinnan rosoisena, enkä ole lähtenyt sitä liikaa muokkaamaan tai kiillottamaan.”, totea Heini pintaviimeistelystä. Korujen pinta ei ole sitä, miltä se saattaa ensin näyttää. Se ei ole karhea tai terävä, ja siihen ei tarraudu mikään kiinni. Tämä yllättää katsojan ja herättää uteliaisuutta. Kaarnan pinnan yksityiskohdat herättävät korun pinnan eloon ja saa korun välkehtimään kauniisti käyttäjänsä yllä.

Heini kertoo olevansa ylpeä siitä, miltä korut tuntuvat päällä, ja mitä korujen pinta viestittää. Hän halusi, että koruissa luonto ei ole vain inspiraation lähde, vaan se on oikeasti osa korua ja hän sai vangittua kaarnan rosoisuuden koruun onnistuneesti.

blank

Pääsy kilpailun finaaliin motivoi haastamaan itseään

Heini paljastaa, että pääsy kilpailun finaaliin oli hänelle valtava onnenhetki, ja hän kuvailee sitä yhdeksi tämän vuoden parhaimmista uutisista. Vaikka hän on joutunut kohtaamaan monia haasteita ja elämän myllerryksiä, finaalisijoitus antoi hänelle vahvistuksen siitä, että hän on valinnut oikean polun ja tehnyt jotakin merkityksellistä korutaiteen saralla.

Heini kertoo, että uutinen finaalisijoituksesta herätti hänessä uuden innostuksen ja halun tarttua korujen tekemiseen hiljaisen kauden jälkeen. Aluksi hän epäröi lähettää korunsa kilpailuun, koska sen tarina on hyvin henkilökohtainen ja koskettava. Kuitenkin päätös osoittautui oikeaksi, ja hän on ylpeä siitä, että voi jakaa korunsa ja sen tarinan kaikkien kanssa.

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Heini Hänninen & Roihu

Korusarjan nimi: Roihu

Suunnittelija: Heini Hänninen

Paikkakunta: Kuopio

Korusarjan osat: Kaulakääty, korvakorut, sormus

Materiaalit: Hopea

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

”Koru toimii symbolina toivolle ja sisäiselle voimalle, muistuttaen meitä elämän voittamisesta. Korusta on tehty kookas, koska haluan korulla antaa käyttäjälleen vahvan ja voittamattoman olon. Korujen erottuva rosoinen pinta kiinnittää huomion ja kertoo elämästä. Kuten itse korussa, myös ihmisten elämässä on rosoa ja sileää, mutta aina löytyy se liekki, joka roihahtaa ja auttaa selviytymään eteenpäin.”

blank

 

 

Avainsanat
Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Kilpailun kuudennen kierroksen finalistit tarjoavat katsojilleen rohkeutta, mielenkiintoisia muotoja ja värien loistoa.
Pirjo Lakkapään Häivähdyksiä-korusarja liikkuu värien ja tarinoiden lumoavassa maailmassa. Korut kumpuavat elämän poluilta, niiden rosoisuudesta ja ilon pilkahduksista. Korut kuvastavat yhteen liittyviä elämän polkuja, joiden varrella ilonhetket esiintyvät kuin kauniit kivi-istutukset.
Maria Karlströmin kauniin pelkistetyt Myrskyluodon Maija -korut kantavat mukanaan palan saaristolaiselämää ja meren voimaa. Korut liittyvät vahvasti ahvenanmaalaiseen perintöön ja saaristokulttuuriin.