Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

PELKISTETTYJEN MUOTOJEN ONNISTUMINEN ON VAIKUTTAVAA

Reetta Tuohen Muoto | Vuoden koru 2022 -finalisti

Reetta Tuohen MUOTO-korusarjassa on vaivattomuuden illuusio, vaikka tosiasiassa pelkistettyjen ja puhdaslinjaisten muotojen onnistuminen on moniulotteinen ja vaativa kokonaisuus. Merkittävä osa koruja on pintaviimeistelyn huurteisuus ja valon säikeiden kimallus. TUOHI Jewelryn tarina alkoi korvarenkaista, josta se jatkui Reetan aikuisiän unelmaan – omaan korubrändiin, jossa vastuullisuus toimii yrityksen kivijalkana. MUOTO on korusarja aikuisille naisille, jotka tietävät mitä haluavat ja kuinka sen saada.

Äärimmilleen pelkistettyjä muotoja

Reetta Tuohen MUOTO-sarja luottaa geometristen muotojen pelkistettyyn eleganssiin. Korujen suunnittelun lähtökohtana oli käyttää muotoja äärimmilleen yksinkertaistettuina muodon itsessään ollen se korun hienous. Reetalle korun suunnittelu oli ikään kuin tutkielma siitä, kuinka pitkälle pelkistyn ja riisutun voi viedä ollakseen kuitenkin vetovoimainen ja vangitseva. Korusarja osoittaa, että yksinkertaisten perusmuotojen hallinta luo vaikuttavia koruja.

Reetta Tuohen Muoto korusarja hopeasta geometrinen
MUOTO on sarja geometrisiä koruja.

Toisin kuin monelle muulle suunnittelijalla, Reetan luovuudella tai inspiraatiolla ei ole luontokytköstä. Hänen inspiraationsa lähteet kumpuavat laaja-alaisesti arkkitehtuurista, muotoilusta ja sisustamisesta – kaikesta kauneudesta ympärillään. Kuitenkin puhdaslinjaiset pelkistetyt muodot saavat aina hänet pysähtymään.

Valon heijastuksia ja ajattomuuden viehätys

Tyylillisesti Reetta kuvaa omaa suuntaansa tahattomasti skandinaavisen minimalistiseksi, sillä se ei ole tarkoituksella haettua vaan pikemmin sisäsyntyinen osa. Hän toteuttaa suunnittelijana töissään puhdaslinjaisuutta ja hienostuneisuutta, mutta haluaa korujensa olevan kuitenkin rentoja eikä liian formaaleja.

Itselleen ominaisten korujen piirteiksi Reetta listaa valon heijastuminen ja ajattomuuden. Hän haluaa, että valo heijastelee kauniisti korun pinnasta kantajansa liikkeiden mukaisesta ja tämä antaa omat vaikutteensa korujen pintaviimeistelyjen suunnitteluun. ”Saadessani uusia ideoita koruiksi, näen korut edessäni liikkeessä, jolloin sekä liike että valon heijastuminen muodostavat toisiinsa nivoutuvan yhdistelmän.”, Reetta avaa omien ideoidensa syttymistä.

Muotoilunsa Reetta toivoo kestävän aikaa. Vaikka korut ovat ajattomia, haluaa hän niiden olevan ajankohtaisia ja kiinni tässä ajassa. Hän ei kuitenkaan aja takaa trendikkyyttä tai ohimeneviä muotivirtauksia.

 

“Muoto on monikäyttöinen korusarja, joka sopii arkeen ja juhlaan. Tyylillisesti korut käyvät useanlaisille käyttäjille. Korusarjassa on hyvä perusmuotojen hallinta ja muotojen yhdistelmä. Muotoilu on varmaa ja vahvaa sekä korusarjan mittasuhteet ovat hyvässä tasapainossa: esimerkiksi riipuksen ja sen kiinnityslenkin suhde on hyvin toimiva. Korusarjan epäsymmetriset Statement-korvakorut ovat oivaltavat.
VUODEN KORU -ESIRAATI MUOTO-KORUISTA”

Visuaalisen itseilmaisun tarve imaisi korujen maailmaan

Korusuunnittelu on Reetalle aikuisiän uusi ammatti. Vaikka hän tunnistaa itsessään visuaalisen puolen, joka on ollut aina esillä, suurin osa Reetan tähänastisesta työurasta on ollut sivistyksen tehtävien parissa ja koulutussektorilla. Visuaalisen itseilmaisun tarve houkutteli ensin sisustussuunnittelijan opintoihin ja ammattiin, jonka myötä Reetta antoi itselleen luvan tehdä lopun työuransa visuaalisesti sykähdyttävien tehtävien parissa.

”Keski-iän kynnyksellä halusin ottaa riskin ja lähdin rakentamaan omaa korubrändiäni. Parin vuoden suunnittelu ja valmistelu kulminoitui lanseeraukseen juuri ennen kuin COVID-19 -pandemia alkoi.”, Reetta kuvaa haasteellista ajoitustaan. Reetta työskentelee Tampereella, jossa korut myös viimeistellään.

muoto-square-riipus kaulakorua pitkällä ketjulla

Vastuullisuus vahva ohjaava punainen lanka

Vastuullisuus toimii Reetalle kivijalkana. Kun hän muutama vuosi sitten lähti toteuttamaan unelmaansa omasta korubrändistään, Reetta panosti aikaa myös tutkiakseen kuinka toiminta olisi toteutettavissa vastuullisuus huomioiden. TUOHI Jewelryn koruissa käytetään 100 % kierrätyshopeaa ja nyt myös ketjutkin ovat kierrätetystä hopeasta. Reetta huomioi vastuullisuuden myös pakkauksissaan sekä verkkokauppansa toimituksissa. Käytössä on hiilineutraalit lähetykset ympäri maailman. Vastuullisen brändin luominen oli Reetalla perustava lähtökohta.

Reetta pohtii myös vastuullisuutta sosiaalisen vastuun kautta: suomalainen valmistus antaa mahdollisuudet varmistua missä ja miten korut tehdään, sekä sen, että toimijat saavat oikeudenmukaisen ja reilun korvauksen työstään.

Kaikki lähti korvarenkaista

MUOTO-sarja koostuu ympyrän ja neliön muotoisista riipuksista ja korvakoruista, ellipsi-rannekorusta sekä näyttävistä muotoja yhdistävistä Statement-korvakoruista. MUOTO-sarjan syntyyn vaikuttava sykäys oli, kun Reetta ei itse löytänyt kaupoista mieleisiään rengaskorvakoruja ja -riipusta. Hän on itse mieltynyt pitkiin riipuksiin ja näin pitkillä ketjuilla olevat riipukset muodostuivat myös osaksi TUOHI Jewelryn tyyliä. Lisäksi intuitiivisessa suunnittelussa Reetta sai näyn neliönmuotoisesta riipuksesta – muodosta, jota harvemmin riipuksissa tavataan.

Aluksi hän ei ajatellut MUOTO-koruista syntyvän varsinaista korusarjaa, mutta muotojen kehittyessä, myös korusarja kasvoi. Statement-korvakorut syntyivät kokeilemalla ja rakentelemalla erilaisia muotojen yhdistelmiä ja näin sarjaan syntyi myös vieläkin vahvempaa tunnelmaa. Epäsymmetrisen korvakoruparin toisessa korvakorussa on suorakaide ja ympyrä, toisessa ympyrä ja neliö.

muoto Statement-korvakorut
MUOTO-statement: korvakorut rohkeille korunkäyttäjille!

Pelkän muodon lisäksi Reetta halusi hyödyntää myös korujen pintaa ja sen viimeistelyä tärkeänä osana designia – ja näin huurteisesta struktuurista muodostui myös tärkeä designillinen arvo koruihin ja osa TUOHI Jewelryn signature-tyyliä. Korujen hopean pinta on käsitelty mattamaiseksi ja huurteiseksi, joka lisää korujen modernia ilmettä ja ajatonta raikkautta. Pinnan struktuuri heijastelee valoa kauniisti ja kutsuu myös koskemaan koruun.

Hienostuneet juhlaan – rennot arkeen!

Reetta kuvaa korujensa tehdyn rohkealle, itsevarmalle ja itsenäiselle naiselle. ”Vaikka koruni ovat pelkistettyjä, ovat ne voimakkaita ja ne eivät ole ujojen naisten koruja.”, Reetta kiteyttää. Hän on myös huomannut, että hänen oma taustansa ja ikänsä on antanut omat vaikutteensa siihen, että korut puhuttelevat erityisesti aikuisia naisia.

Monikäyttöisen korusarjan minimalistisuus luo koruihin voimakkaan luonteen, joka on hienostunut juhlaan ja rento arkeen. Reetta halusi suunnitella korut, jotka ovat elegantteja, mutta ei liian jäykkiä sopiakseen myös arkikäyttöön. Kaikki mallit ovat suunniteltu niin, että voit aloittaa korujen kanssa työpäivän ja jatkaa töiden jälkeen iltamenoihin. Korut sopivat työarkeen sekä iltaan ja juhlaan. MUOTO-koruilla voit jatkaa päivän loppuun asti.”, kertoo Reetta.

Esimerkiksi riipukset sopivat yhtä hyvin rohkeasti avonaisten juhlapukujen kanssa kuin poolokauluksellisen neulemekon kaveriksi. Näyttävän korukokonaisuuden aikaansaamiseksi juhlaan, yksi omista lempikoruyhdistelmistä sarjassa on MUOTO Square-riipus yhdessä sarjan Statement-korvakorujen kanssa.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.

 

 

Korusarjan nimi: Muoto

Suunnittelija: Reetta Tuohi, TUOHI Jewelry

Paikkakunta: Tampere

Korusarjan osat: Erilaisia riipuksia, korvakoruja ja rannekoru

Materiaalit: sertifioitu 100 % kierrätyshopea

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“MUOTO-sarja on pitkälle viety puhdaslinjainen ja skandinaavinen korusarja, jossa on kauniisti valoa heijasteleva pinta. Moderneissa koruissani käytetyt muotojen ja pintaviimeistelyn yhdistelmät ovat harvemmin nähtyjä Suomen markkinoilla ja hienostunut pintastruktuuri tuo koruihin erilaisen tunteen. Korujen mittasuhteiden tasapaino on hiottu ja onnistunut.”

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.