Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

PIENET YKSITYISKOHDAT LUOVAT SUURIA MERKITYKSIÄ

Rantapolulla, Saara Kinnunen | Vuoden koru 2024 -finalisti

Saara Kinnusen Rantapolulla-korusarja on tarina suomalaisen luonnon kauneudesta ja siihen piilotetusta yksinkertaisesta lumosta. Lapsuuden muistoista tutun ruohoruusun elämän kiertokulku vuodenaikojen mukaan inspiroi Saaraa korusarjan nuppumaiseen muotoon. Korusarja kannustaa kiinnittämään huomiota ympärillämme oleviin arkisiin ja vaatimattomiin yksityiskohtiin, jotka voivat kätkeä aiemmin huomaamattoman kauneuden. Rantapolulla on tarina elämän keveydestä ja ilosta, sekä muistutus pieniin asioihin kiteytyvästä suuresta merkityksestä, joka seuraa mukana elämän eri vaiheissa ja paikoissa.

Jo lapsuudesta tuttu Ruusuruoho innosti suunnitteluun

Saara Kinnusen Rantapolulla-korusarja on saanut inspiraationsa rakkaudesta suomalaiseen luontoon ja erityisesti ruusuruohoon, joka häntä on kiehtonut jo vuosia. Korusarjan suunnittelu vei hänet lapsuuskesiensä maisemiin, jolloin hän ihasteli ruusuruohon vaatimatonta kauneutta.

Ruusuruohon muodonmuutos vuodenaikojen ja luonnonkulun mukana oli Saarasta kiehtovaa.

”Muistan ihmetelleeni sitä vaatimatonta niittykukkaa, joka koki uskomattoman hienon muodonmuutoksen. Kukan nuppu muodostui tiukoista pienistä palleroista, ja avautuessaan sieltä ilmestyi kaunis vaalean liila herkkä ja hento, sekä hieman hahtuvainen, kukka.”, hän kuvailee.

Saara halusi tuoda koruihinsa tuon hahtuvaisen ilmaavuutta ja kannattelua kuvastaen luonnon kiertokulkua.

”Halusin luoda koruun kesäistä niittytunnelmaa ja luonnon muotojen kauneutta. Tavoittelin myös tuon kukan tuulessa liikkuvaa hahmoa sekä valon ja varjon leikkiä.”, hän avaa suunnittelunsa lähtökohtia.

Rantapolulla
“”Rantapolulla korusarjan kääty on onnistunut kehystämään kauniisti kasvot. Isokokoinen korvakoru on muodoltaan kaunis. Rannekorun moduulinen erisuuntainen asettelu on mukava lisä ja tuo koruun eläväisyyttä. Lisäksi kaulakäädyn muunneltavuus ja monikäyttöisyys on yksi sarja meriiteistä.”
VUODEN KORU -ESIRAATI”

Ympärillämme on kauneutta, jota emme huomaa

Saaran finalistikorujen merkitys ja symboliikka heijastavat kauneuden löytämistä arkisista ja vaatimattoman näköisistä asioista. Vaatimaton kukka osoittaa, että läheltä ja pienistä yksityiskohdista voi löytää jotain kaunista ja inspiroivaa.

”Läheltä ja jostakin pienestäkin voi löytää jotain tosi kaunista ja inspiroivaa ja tämä oli myös itselleni hyvä oma oivallus muistaa.”, kertoo Saara. Korusarja kannustaa kiinnittämään huomiota ympärillämme oleviin yksityiskohtiin ja löytämään niistä kauneutta, jota emme ehkä ole aiemmin huomanneet.

Kepeys ja merkityksellisyys yhdistyvät

Saaran finalistikorusarjan tärkein viesti on kepeys ja ilo. Korut tuovat mieleen elämän kepeitä ja huolettomia hetkiä – kenties esimerkiksi juuri lapsuuden riemukkaita kesiä.

Korut symbolisoivat kuinka vaatimattomistakin asioista voi löytää suurta merkitystä. Esimerkiksi pieni ja vaatimaton kukka voi olla merkityksellinen muisto, joka kantaa meitä läpi elämän muutosten ja vaihtuvien paikkojen muistuttaen meitä menneistä ajoista.

Suunnittelussa myös matka on Saaralle tärkeä

Saaralla korujen suunnittelu on aina prosessi ja antoisa seikkailu. Suunnittelu ei ole pelkkä päämäärä, vaan myös matka, joka tarjoaa runsaasti oppimista ja löytämisen iloa.

Yleisesti Saara ammentaa inspiraatiota ympäröivästä maailmasta, erityisesti luonnosta. Hän kiinnittää huomiota erilaisiin yksityiskohtiin ja nyansseihin, jotka voivat jäädä huomaamatta monilta meistä. Arkkitehtuuri ja taide ovat myös inspiraation lähteitä, jotka näkyvät hänen töissään.

Saaran oma muotokieli on vuosien varrella muuttunut, ja hän uskaltaa nyt tehdä rohkeampia valintoja, jotka tuntuvat hänestä omilta. Hänen koruistaan on tullut muotokieleltään pelkistyneempiä ja viitteellisempiä sen sijaan, että ne olisivat alleviivaavan suoria.

Asiakkaiden palaute muodostaa huippuhetkiä

Yhdeksän vuotta sitten Saara aloitti hopeakorujen parissa, ensin harrastuksena. Innostus johti kultaseppäartesaanin opintoihin, joista hän valmistui keväällä 2021. Yksi elämän huippuhetkistä Saaralle on ollut uskaltava hyppy jättää vanha päivätyö ja ryhtyä täysipäiväiseksi korujen tekijäksi.

Saara kuvaa myös tilaustöiden tekemisen asiakkaille olevan huippuhetkiä, jolloin hän voi ylittää odotukset ja saada palkitsevaa palautetta.

”Kun asiakkaat kokevat saaneensa jotain ainutlaatuista ja erityistä, on se palkintoni”, kertoo Saara.

Hän toimii omalla verstaallaan Helsingissä Korkeavuorenkadulla.

Korusarjan osissa hopeanhohtoista näyttävyyttä

Saaralle korujen valmistuksessa hopea miellyttää häntä jo värinsäkin puolesta. Koruissaan hän suosii mattapintoja kiiltävän pinnan lisäksi. Finalistikorusarjassa mieltymykset näkyvät myös: pintaviimeistelynä hopeisissa koruissa on kiiltävä pinta, mutta korujen alapuolella pinta on matta.

Rantapolulla-koruista Saara on tehnyt rohkeasti isokokoisia. Saaran luottopiiri on todennut koruja testatessa voivansa kuvitella käyttävänsä näitä koruja, vaikka he eivät tavallisesti valitsisi näin suuria koruja ylleen. Saara on onnistunut tekemään isoistakin koruista mukavat päällä sekä miellyttävät käyttää.

Korusarjan näyttävin osa on kaulakääty, jota voi täydentää irrotettavalla lisäosalla näyttävämmäksi. Lisäosan kanssa voi leikitellä pukien sen myös selkäpuolelle, koska käädyn kaunis lukko-osa on osa muotoilua. Lisäksi lisäosa on käytettävissä erikseen esimerkiksi omega-pannan kanssa.

Sarjassa on myös sirompi ketjullinen kaulakoru, jossa nuput toistuvat osana ketjua. Korvakoruja sarjassa ovat isot kolminupulliset koukulliset korvakorut sekä pienemmät tappikorvakorut, joissa tappiosien mattapinta tuo kontrastia koruihin. Sarja on myös täydentymässä pienemmillä korvakoruilla ja riipuksella.

Onnistunut lopputulema vaatii joskus kokeiluja

Korujen nuppumainen moduulipala on ensin valmistettu käsin, jonka jälkeen palasta on tehty valumallit. Saara kertoo suurimman haasteen korujen suunnittelussa liittyneen muunneltavuuden toteuttamiseen käädyssä menettämättä käädyn alkuperäistä rytmiä.

Suurin onnistuminen Saaralle oli löytää korujen moduulimuoto, joka kestää toisteisuuden sekä mahdollistaa ilmavuuden ja liikkeen. Muoto on monipuolisesti käytettävissä ja muunneltavissa, mikä auttoi häntä luomaan vaivattomasti kokonaisen koruperheen.

 

 

Korusarjan nimi:  Rantapolulla

Suunnittelija: Saara Kinnunen

Paikkakunta: Helsinki

Korusarjan osat: Kaulakääty irrotettavalla lisäosalla, kaulaketju, rannekoru, kahdet erilaiset korvakorut

Materiaalit: Hopea

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Rantapolulla on valtavan kaunis ja monikäyttöinen korusarja. Hopea materiaalina sopii hyvin iholle ja pukeutumiseen, myös juhlaviin hetkiin. Korusarjani luontolähtöisissä muodoissa on jotain erityistä, joka vetoaa suomalaisiin luontoihmisinä. Korut toimivat muistutuksena luonnon monimuotoisuudesta ja siitä kauneudesta, joka ympäröi meitä, kunhan vain avaa silmänsä.”

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.