Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

VÄRIKKÄISSÄ KORUISSA ON MAAILMANKAIKKEUDEN JUHLAA

Pirjo Lakkapään Linnunradan laitamilla | Vuoden koru 2023 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Pirjo Lakkapään Linnunradan Laitamilla on kuin tähtihetki säkenöivien jalokivien kirjoin. Koruissa on havaittavissa tähtikuvio ja tummalla taivaalla loistavat maailmankaikkeuden planeetat. Korut ovat rohkeasti näyttävät ja juhlavat. Ne vievät mukanaan juhlien eleganssiin ja mielessäsi voit kuulla iloisen puheensorinan ja maljalasien kilistelyn. Korujen taustalla on kaipuu ihmisten luo ja juhlahumuun koronavuosien jälkeen. Korusarjassa huomioita herättää värikkäät jalokivet sekä rohkea koko. Koruissa kiinnostavuutta ja monikäyttöisyyttä luo myös irrotettavat kiviosat, joiden avulla korut muuntautuvat useaan käyttötarkoitukseen.   

Kauneuden kaipuuta ja halu paluusta ihmisten pariin juhlahumuun

Linnunradan laitamilla -korusarja syntyi Pirjo Lakkapään valtavasta kauneuden kaipuusta, juhlahumun halusta ja ikävästä päästä ihmisten luo. Viime vuosien maailma on muuttanut kaikkien elämää, ja arki tarvitse vastapainoksi myös juhlaa ja yhdessäoloa. ”Yksinäisyyttäkin tarvitaan, mutta sopivassa suhteessa. Me tarvitsemme juhlaa, jotta arki saisi arvoisensa merkityksen.”, Pirjo kiteyttää ajatuksiaan.

Suunnittelun lähtökohtana Pirjolla oli näyttävyys. Hän halusi toteuttaa jotakin erilaista – jotakin, joka ravistelisi irti tästä ankeasta ajasta. Kauniit ja voimakkaat kivet ja kivien merkitykset olivat taustana korun suunnittelulle. Ensimmäisenä syntyi nappikorvakorun osa kokeilemalla ja muodosta Pirjo näki heti linnunradan. ”Korujen muotokieli muotoutui työskentelyn matkalla, kun etsin näyttäviä kiviä ja värejä sekä niiden yhteensopivuutta.”, hän kertoo.

Pirjo Lakkapään Linnunradan Laitamilla -koruissa on värikkäitä kiviä.
Pirjo Lakkapään koruissa matkataan Linnunradan Laitamilla korun muotokielessä ja väreissä.

”Korusarja kertoo erilaisuuden kauneudesta, yksilöiden sulasta sovusta ja ristiriidasta näiden välillä. Siitä, miten me olemme osa valtavaa kokonaisuutta, samalla merkityksettömiä pisteitä ja silti se ihan kaikki. Yhdessä luomme upean kokonaisuuden, yhdenkin osan puuttuminen jättää jälkensä koko maailmankaikkeuteen.”, Pirjo kertoo ajatuksistaan korujen takaa.

”Maailmankaikkeuden tanssi.
Erilaisuus soittaa kultaista huuliharppua.
Keskellä alku, ympärillä iäisyys.
Intohimo, tuli, valo, pimeys, maa.
Särmät hohtaen, heijastellen, peilaten, itseensä imien.
Toinen toistaan puoleensa vetäen, luotaan työntäen.
Arvokkaina, erityisinä, onnellisina, lahjakkaina ja heikkoina,
linnunradan laitamilla.”

Kohtaamisista Pirjo saa energiaa ja korujensa ideoita

Kohtaamiset, olivat ne sitten arkisia tai juhlavia, tuovat Pirjolle virtaa ja luovat myös inspiraatiota koruihin. Hän huomaakin tällaisten kohtaamisten jälkeen olevansa valtavan innostunut, ja kohtaamiset luovat pohjan uuden synnylle ja luomisen vimmalle. ”Tykkään tarkkailla ihmisiä sekä heidän eleitään – mitä sanotaan ja tapahtuu rivien välissä. Kohtaamisista kumpuaa myös tarinoita ja näihin tarinoihin koruni usein syntyvät.”, Pirjo kertoo.  

 

Isot värikkäät korvakorut
Korusarjassa on hyödynnetty irrotettavia kiviosia.

Vasta uransa alussa oleva Pirjo kuvailee omassa suunnittelussaan punaisiksi langoiksi käytettävyyden sekä halun löytää korulle useampia käyttötarkoituksia tai erilaisia tapoja pukea koru. Hänen koruistaan on löydettävissä selkeitä linjoja sekä aina joku pieni juju tai puhutteleva sanoma. Muotokielellisesti näyttävyys ja pyöreät linjat vetoavat Pirjoon enemmän kuin kantikkaat kulmat.

Suunnitteluprosessiaan Pirjo kuvailee tyypillisesti hitaaksi. Ajatukset ja ideat kieppuvat mielessä usein pitkään ja välillä hänestä tuntuu, että ne eivät selkeydy lainkaan. ”Yleensä yhtäkkinen kirkastuminen tapahtuu valitettavasti keskellä yötä ja tällöin pitää nousta idea merkitsemään ylös ja miettimään loppuun.”, naurahtaa Pirjo.

 ” 

“Korut ovat uskaliaat, rohkeat ja leikkisät, sillä koruihin on rohjettu tuoda paljon tapahtumaa anteeksipyytelemättä. Koruista ei puutu ”menoa ja meininkiä”. Positiivisen tunnelman tuovien korujen muunneltavuus on mielenkiintoista. ”
VUODEN KORU -ESIRAATI

Alan vaihto kultasepäksi – ikävän asian johdattaMANA Pirjo päätyi keskelle onnea

Joulukuussa 2022 kultasepäksi valmistuva Pirjo on aikaisemmaltaan ammatiltaan kätilö. Suuri suru pakotti kiiminkiläisen Pirjon lähtemään työstään. Mahtavan sattuman kautta opiskelupaikkaa etsiessään eteen tuli avoin haku jalometalliartesaanin koulutukseen. Innostus neulontaharrastukseen antoi sysäyksen suunnitella ja valmistaa neuleaiheisia koruja, jotka harrastajien keskuudessa ovatkin löytäneen suositun paikkansa. Artesaanitutkinnon jälkeen Pirjo pääsi heti jatkamaan opintojaan kultasepän ammattiin.

Opintojen aikana Pirjolla heräsi yllättäin kiinnostus jalokivikoruihin. ”Alun perin en ajatellut, että minusta tulisi jalokivikorujen tekijä.”, hän tuumaa. Kuitenkin isot ja näyttävät kivet ja niiden yhdistelmät, joita nähdään myös Pirjon finalistikoruissa, kiehtovat ja hän uskookin tämän olevan suunta, johon hän etenee entistä enemmän myös mallistokoruissaan.

 

Lyhyestä urastaan huolimatta Pirjon taidot alalla on huomioitu muun muassa Lumoavan korusuunnittelukilpailussa, jossa hän saavutti kolmannen sijan. Lisäksi hän on saanut tunnustusta opiskelijana, kuten parhaan opiskelijan palkinnon ja stipendin yrittäjämäisestä otteesta. Tällä hetkellä Pirjo työskentelee kotipajallaan ja hänen tuotteitansa on myynnissä Oulusta Paja 1605:n aittamyymälästä ja ja neuleaiheisia koruja Lankakauppa Ilossa Turusta.

Värikkäiden jalokivien leikkiä on kuin tähtitaivaan loisto

Pirjon korujen materiaali on hopea, joka on kullattu. Koruosat ovat 3D-mallinnettu ja -tulostettu ja tämän jälkeen valettu hopeaan.

Linnunradan laitamille vie myös korujen kivivalinnat. Kauniilla ja voimakkailla kivillä sekä niiden merkityksellä oli olennainen rooli korujen suunnittelussa. Koruissa on viisi erilaista kiveä: spinelli, sitriiini, topaasi, granaatti ja savukvartsi. Pirjolle kivien sointuvilla väreillä oli suuri merkitys, mutta tämän lisäksi kivet myös symboloivat eri asioita, jotka hän halusi saada mukaan koruihinsa:

  • Musta Spinelli antaa kantajalleen inspiraation ja voimaannuttaa.
  • Sitriini edistää luovuutta ja mielikuvitusta.
  • Topaasi kannustaa totuuteen, anteeksiantoon ja avoimuuteen.
  • Granaatti lisää rakkaudenhalua.
  • Savukvartsi, lempeää ja rauhoittavaa energiaa tuova ja turvallisuudentunnetta lisäävä kivi auttaa yhteyteen maan kanssa. Se lievittää jännitystä, stressiä ja ärtymystä, mutta mikä tärkeintä, sen poikkeuksellinen hiontamuoto muistuttaa meitä erilaisuuden kauneudesta.
blank
Korusarjan kivivalinnoilla on symboliikkaa.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Täyteläinen korusarja on myös muunneltava

Linnunradan laitamilla koostuu korvakoruista, riipuksesta, sormuksesta ja rintaneulasta, jota voi käyttää myös hiuskoristeena. Suunnitteilla Pirjolla on vielä toteuttaa sormus pelkällä pyöreällä osiolla ja kenties myös rannekorun toteutus.

Sekä korvakoruissa että riipuksessa kiviosa on irrotettava ja korut voi pukea myös pelkästään pyörein osin ilman kiviä. Tämä on yksi korusarjan nerokkuus, sillä näin korut muuntautuvat helposti näyttävistä ja tyylikkäistä arkikoruista loisteliaiksi juhlakoruiksi. Koruista ei puutu hohdokkuutta, ja nämä korut yllä voisi valloittaa myös kansainvälisiä punaisia mattoja, joissa yleensä säihkyy vain jalokivikorut.

”Juhlamielessä nämä korut suunnittelin. Tykkään, että juhlaan panostetaan ja juhlapukeutumissa käytetään naisellisia ja juhlavia asusteita.”, Pirjo tiivistää korujensa omaa visiotaan täydellisestä hetkestä pukea korut ylle. ”Toivon, että koruni antavat rohkeutta tavoitella iloa ja juhlaa elämään sekä itsensä rakastamista ja erilaisuudesta nauttimista.”

blank
Täydelliset korut juhlaan!

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Pirjo Lakkapää & Linnunradan Laitamilla

Korusarjan nimi:  Linnunradan Laitamilla

Suunnittelija: Pirjo Lakkapää

Paikkakunta: Oulu

Korusarjan osat: Riipus, korvakorut, sormus sekä rintaneula/hiuskoru

Materiaalit:Kullattu hopea, viisi erilaista kiveä (spinelli, sitriiini, topaasi, granaatti ja savukvartsi)

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Korujeni tarina kaipuusta takaisin ihmisten ja kauneuden pariin on tärkeä. Isoissa ja näyttävissä koruissani on erilaisesti ja rohkeasti yhdistelty eri hionnoilla olevia kiviä samaan pakettiin.”

Pirjo Lakkapää, Pinjo Design

 

 

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Tässä artikkelissa tutustumme kevään 2024 kuumimpiin korutrendeihin, jotka ovat valloittaneet niin punaiset matot kuin muotitalojen catwalkitkin!
Kotimainen laulaja, runoilija ja lauluntekijä Kyösti Mäkimattila on julkaissut uuden korumalliston nimeltään Suuntatähti. Julkistustilaisuutta vietettiin Turussa
Kultaseppä Pirjo Lakkapään elämänpoluista kertova korusarja Häivähdyksiä on voittanut Vuoden koru 2024 -kilpailun.