Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Kesäpäivän lämpöä ja iloa

Oculata, Annika Eklöf | Vuoden koru 2025 -finalisti

Oculata-korusarjassa Annika Eklöf esittelee taituruuttaan yhdistämällä luonnon inspiroimia muotoja jalokivien hehkuun ja hopeaan. Koru vangitsee katseen kuin puutarhan kukkaloisto. Mustasilmäsusanna- kukista nimensä ja muotonsa saanut Oculata kutsuu ihastelemaan perinteistä kultasepän käsityöosaamista sekä köynnöstävien muotojen herkkää tulkintaa. Korut kietoutuvat ylle kuin köynnökset ja niissä on mukana puutarhan eloa ja orgaanista liikettä. Kantajalleen Oculata-korut tuovat palan kesäistä puutarhaa jokaisena päivänä. Korusarja koostuu kaulakorusta, epäsymmetrisistä korvakoruista ja näyttävästä sormuksesta.

Puutarhasta iloa koruihin

Annika Eklöfin “Oculata”-korusarja on kiehtova yhdistelmä värejä, luonnon eloisaa voimaa ja hienostunutta kultasepän käsityötä – alusta loppuun. Korusarja sädehtii herkkää ja luonnonläheistä kauneutta. Korut kutsuvat ihailijansa uppoutumaan, kenties ensikatsomalta piiloon jääviin, yksityiskohtiin.

Inspiraationa toimiva mustasilmäsusanna on kiipeilevä ja köynnöstävä kesäkukka, joka johdattaa ajatukset lämpimiin ja iloisiin kesäpäiviin. Korusarjan nimi “Oculata” on latinankielinen nimitys mustasilmäsusanna-kukkasuvulle. Korusarjassa toistuu kukan muodon lisäksi myös värikkyys.

Annika on aina tuntenut vetoa koukeroiseen kauneuteen sekä kasveihin, jotka kurkottavat kohti valoa. Mustasilmäsusanna on ollut hänen puutarhansa ylpeys: kasvi, jonka kyky kukoistaa myös Suomen vaativassa ilmastossa ihastutti Annikan. Kukkia katsellessa hänet valtaa ilo ja kauneuden tuoma täyttymys. Annika halusi vangita saman tunteen ja tunnelman myös korusarjaan.

Käsillä tehtyä ja ongelmanratkaisua  

Oculata-korusarjan taustalla on monivaiheinen suunnitteluprosessi, jossa tarvittiin luovuutta sekä periksiantamattomuutta. Aluksi Annika suunnitteli koruihinsa umpinaisia istutuksia, mutta huomasi pian, että pisaranmuotoisten kivien kauneus ei päässyt niissä oikeuksiinsa.

”Kynsi-istutuksilla muodot ja jalokivien parhaat ominaisuudet tulevat paremmin esiin,” hän avaa.  

Tämä tekninen muutos ei ollut yksinkertainen, mutta toi lopulta koruihin lisää eloa ja yksityiskohtia.

Yksi prosessin inspiroivimmista hetkistä oli, kun Annika löysi oranssit timantit. Kun hän katsoi jalokiviä, hän tiesi niiden sopivan täydellisesti kukkien toteuttamiseen. Ne toivat korusarjaan sitä värikästä iloa ja hehkua, jota hän oli tavoitellut. Kaulakorun valmistuksessa Annika eteni askel askeleelta, sovittaen kaulakorun hopealankojen kaaria ja muotoja istuvuuden takaamiseksi kaulalle.

Luonto ja jugend-tyyli inspiraation lähteenä

Luonto on ollut Annikalle ehtymätön ideavarasto. Häntä inspiroivat myös vanhat sadut, tarinat ja historian kaiku, mikä näkyy muun muassa hänen aiemmassa Vuoden koru -kilpailutyössään, Freya-koruissa. Annikan töissä on ominaista jugendmaiset pehmeät ja kiemuraiset linjat, ja tyylisuunta näkyy myös hänen toteuttamissa koristekaiverruksissa.

”Pohjoismaiseen jugendiin verrattuna suosin usein runsaampaa, keskieurooppalaista tyyliä, joka on yksityiskohtaisempaa ja täyteläisempää,” Annika kuvailee.

Suunnittelufilosofiassaan hän yhdistää rohkeasti käsityön ja kultasepäntyön teknisen tarkkuuden. Hän haluaa luoda uniikkeja koruja, joissa käsityö ja luovuus yhdistyvät. Käsillä tekeminen on hänelle sydämen asia – se on voimavara, jonka kautta hän ilmaisee itseään ja luo kauneutta maailmaan.

Korujen tekeminen on jäänyt kaivertajamestarilta vähemmälle

Annikan tarina korujen parissa alkoi lukion jälkeen, kun hän kouluttautui taidelinjalla, jossa kerran viikossa harjoitettavat hopeatyöt veivät hänen sydämensä. Polku johdatti hänet Lahden muotoiluinstituuttiin ja myöhemmin töihin Helsinkiin, jossa hän jatkoi mestarikaivertaja Jorma Hietasen jalanjäljissä.

Nykyisin kaivertajamestari Annikan taidokas työ on keskittynyt kaivertamiseen, esimerkiksi erilaisten korujen koristeluun kaiverruksin. Vaikka korujen tekeminen on jäänyt vähemmälle, ei tämä ole kuitenkaan sammuttanut Annikan halua tehdä koruja ja perinteistä kultasepäntyötä. Annika ei halua kadottaa taitojaan ja kykyjään kultaseppänä.

”Joka vuosi ajattelen, että haluan osallistua kilpailuihin. Yleensä kuitenkin aika menee niin nopeasti kaiverrustöiden parissa, että osallistumisille ei jää aikaa”, Annika kertoo.

Tämän vuoksi tämän vuotinen finaalisijoitus Vuoden koru -kilpailussa oli hänelle merkityksellinen: hänellä oli vihdoin aikaa tehdä koruja ja hän ylsi työllään jopa kilpailun finaaliin asti. Annika on yltänyt Vuoden koru -finaaliin myös vuonna 2021 Freya -korusarjallaan.

Monipuolinen jalokivien käyttö ihastuttaa

Korusarjan päämateriaali on hopea. Oculata-korujen viehätys syntyy niiden monikerroksellisesta rakenteesta, jossa kaareutuvat ja kiertyvät hopealangat vangitsevat osuvasti mustasilmäsusannan kiipeilevän kasvun. Korujen yksityiskohtana on runsas ja monipuolinen jalokivien käyttö. Korusarjan yksi tärkeä osa on hopeaosien materiaalien väliin jäävät ilmavuus, jonka avulla korujen hienostuneet yksityiskohdat ja moniulotteinen ilme pääsee oikeuksiinsa.

Kukan terälehdet ovat toteutettu ruusuhiotuilla oransseilla timanteilla, jotka tuovat lämpöä ja eloisuutta hopean viileyteen. Oranssin värin myötä koruissa on lämpöä kuin kesäpäivien auringonsäteissä kun hehkuvan oranssit jalokivet muuttavat hopean kylmän yleisilmeen lämpimäksi. Kukkien keskipisteenä, silmänä, on musta timantti, aivan kuten oikeassakin kukassa.

Tämän lisäksi koruissa on vihreitä pisaranmallisia Malai-granaatteja, kaulakorussa pisaranmallinen peridootti sekä keltaiset ja sinivihreät beryllit.

”Timanttien ei tarvitse aina olla mahdollisimman kirkkaita – on myös kauniita, vähemmän täydellisiä kiviä, jotka sopivat uniikkien korujen osiksi,” Annika kertoo.

Tekniikoiden osalta Annika käyttää perinteistä käsityötekniikkaa: hopealankaa ja -levyä sahataan, väännetään, juotetaan ja viilataan huolellisesti. Jokainen kivenistutus on uniikki, erityisesti pisaranmuotoisten kivien kohdalla, joissa kynsi-istutus mahdollistaa niiden kauneuden maksimaalisen esille tuomisen.

Korusarjan osilla kannat yllä luonnon värikkyyttä

Eleganssia huokuva Oculata-sarja koostuu sormuksesta, kaulakorusta ja korvakoruista. Annikalla on haaveena täydentää sarjaa myös yksinkertaisemmalla riipuksella tai rannekorulla.

Kaulakoru kiertyy kaulan ympärille kuin keijun kutoma hopealanka, sen orgaaninen muoto jäljittelee täydellisen osuvasti köynnöstävien kesäkukkien kiertymistä tukien ympärille niiden kurkottaessa korkeuksiin. 

Korvakorut täydentävät kokonaisuuden kevyellä, mutta tarkasti harkitulla muotoilullaan. Ne roikkuvat vaivattomasti, kun kevyenä henkäyksenä. Osa korvakorujen orgaanista muotoa on aaltoileva koukku. Korvakorut ovat epäsymmetriset, toisessa kukkii oranssit timantit, toisessa lehtimuotona vihreä granaatti.

Korujen tyylissä yhdistyvät jugendin eleganssi ja luonnon värikkyys, ja ne sopivat erityisesti niille, jotka rakastavat luonnon inspiroimia koruja. Vaikka sarjassa jalokivien käyttö tuo juhlavuutta, sopivat korut myös arkeen ilahduttamaan.

Miksi juuri sinun korusarjasi tulisi voittaa?

”Korusarjani Oculata ansaitsee voiton, koska se on omaleimainen ja ainutlaatuinen. Värikkyytensä ansiosta se tuo elämää harmauteen ja on tehty käsityönä rakkaudella ja niiden valmistamiseen on nähty vaivaa. Koruissa on uniikki ilme, jota ei tule vastaan kadulla.”

Näin esiraati kommentoi korusarjaa:

”Oculata hurmaa värikylläisyydellään ja art nouveau -henkisellä muotoilullaan. Korusarja erottuu orgaanisella muotokielellä ja rohkeilla jalokivivalinnoilla. Lisäksi koruissa käytetty käsityö tuo perinteisiä kultasepän tekniikoita esiin.”

Annika Eklöf

Täällä pääset äänestämään omaa suosikkiasi! Vuoden koru 2025 -kilpailun äänestykseen >

Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.