Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

Meren voimaa ja saaristolaiselämän perinteitä

Myrskyluodon Maija, Maria Karlström | Vuoden koru 2024 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Maria Karlströmin kauniin pelkistetyt Myrskyluodon Maija -korut kantavat mukanaan palan saaristolaiselämää ja meren voimaa. Korut liittyvät vahvasti ahvenanmaalaiseen perintöön ja saaristolaiskulttuuriin. Koruissa välittyy meren tuoksu ja aaltojen voima. Korumallistossa on Marialle kyse omalla tapaa hänen perimästä, aiempien sukupolvien saaristolaiselämästä ja meren kunnioittamisesta. Korujen kautta voi jopa maistaa suolaisen merituulen. Pääset oikeaan korujen maailman tunnelmaan, kun kuulet korvissasi Myrskyluodon Maija -sävelmän.

Voit tuntea meren tuulen ja tuoksun

Maria Karlströmin Myrskyluodon Maija -korusarjassa on meren tuoksua, kallioiden tyrskyjä ja myrskyisen saariston voimaa. Korusarjan Maria on luonut inspiroituen kirjailija Anni Blomqvistin kirjoista ja tulkiten meren ja saariston elämää.

Kuka tahansa, joka on kuullut 1800-luvun loppupuolen saaristolaiselämää kuvaavan Myrskyluodon Maijan tarinasta, pääsee helposti sisään siihen luonteeseen, jonka Maria on koruihinsa halunnut vangita. Korut ovat kiehtova matka menneeseen ja saaristolaiselämän sielunmaisemaan. Maria kertoo, että hänelle ahvenanmaalaisena Anni Blomqvistin kirjat ja Myrskyluodon Maija ovat osa hänen DNA:taan.

Mainittakoon myös, että Marialla on virallinen oikeus käyttää koruissaan Myrskyluodon Maija -nimeä. Hän sai luvan Ålands Kulturstiftelselta, joka on nimen oikeudenhaltija Anni Blomqvistin jälkeen.

Merestä eletään edelleen

Maria haluaa finalistikorusarjallaan muistuttaa, kuinka meri on aina ollut osa ihmisten elämää. Korut toimivat porttina menneisiin sukupolviin, jotka ovat eläneet samojen aaltojen äärellä ja kantaneet vastuunsa merellisestä ympäristöstään.

Marialle Myrskyluodon Maija -tarina on myös matka, jonka kautta välittää tietoisuutta omista juuristaan ja perinteistään. Hän ihailee Anni Blomqvistin tarinnankerrontaa: Myrskyluodon Maijan tarina elää edelleen nykypäivässä ja vaikuttaa tähän päivään.

”Meillä on vastuu pitää huolta elintavastamme ja sen perinteistä ja muistaa, että ihmiset elävät edelleen merestä samoin tavoin.”, Maria huomauttaa.

blank
Myrskyluodon Maija, Maria Karlström

 ” 

“Korusarjassa on herkkyyttä. Korut ovat erittäin monipuolisia ja koruja voi yhdistellä monin eri tavoin. Tulevan elokuvan myötä mallistosta voi tulla hyvinkin näkyvä sarja. Koruissa näkyy kokenut suunnittelu ja ne sopivat arkeen ja juhlaan.”
VUODEN KORU -ESIRAATI

Muoto virran mukana soljuvista levistä

Juuri, marraskuun 2023 alussa, julkaistujen korujen muoto on saanut innoituksensa meriajokas-levästä, mikä antaa niille orgaanisen ja virtaavan ilmeen. Meriajokas on erittäin tärkeä osa Itämeren meriympäristöä. Maria on ottanut tehtäväkseen levittää korujensa kautta myös tietoisuutta meriajokas-levän suojelemiseksi.

Maria toivoo, että finalistikoruissa yleisö arvostaisi korujen selkeää muotoilua ja minimalistista tyyliä. Korusarjan orgaaninen muotoilu oli lopulta hänelle suuri voitto: yksinkertaisuudessa piili taito tietää, milloin lopettaa elementtien lisääminen ja antaa korulle tilaa puhua omalla ainutlaatuisella tavallaan.

blank

Ahvenanmaalla koru-unelmat ovat vaatineet pitkäjänteistä ja kovaa työtä

Marian korutaipale alkoi oppipoikana Tukholmasta Ahvenanmaalle muuttaneen kultasepän luona. Kultasepän opinnot veivät Marian Kööpenhaminaan, ja heti valmistumisensa jälkeen hän perusti ystävänsä kanssa yrityksen, Guldvivan. Alan tiukka kilpailu Maarianhaminassa pakotti heidät kuitenkin lopettamaan liikkeensä.

Palo ei kuitenkaan sammunut: Maria halusi luoda oman liikkeen, jossa myytävät korut olisivat vain hänen suunnittelemiaan ja Suomessa valmistettuja. Nykyään Maria työllistää yhteensä kuusi henkilöä ja omistaa myymälän Maarianhaminassa, jossa asiakkaat voivat myös seurata pajan työskentelyä. Mukana yrityksen toiminnassa on myös Marian aviomies. Maria on voittanut Vuoden Kaunein Sormus 2022 -kilpailun Eva-sormuksellaan.

Marialla on myös hieno muisto Linnan juhlista Tarja Halosen kutsumana. Hänellä oli tuolloin päällään itse tekemänsä mekko, joka koostui 1500 hopeakukasta. Puku oli alun perin tehty museon näyttelyyn eikä sitä ollut tarkoitus koskaan pukea ylle. Kutsun saatuaan hän kuitenkin ajatteli puvun sopivan tilaisuuteen loistavasti.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Maria luo pelkistettyä kauneutta

Mariaa näkee koruissaan mahdollisuuden kertoa tarinoita. Hän ei halua tehdä satunnaisia koruja: sen sijaan hän haluaa, että käyttäjä voi tuntea ja samaistua korujensa kanssa. Koruissaan Maria tuo esiin kauneutta mahdollisimman pelkistetyllä tavalla.

Myrskyluodon Maija -korusarja eroaa kuitenkin hänen yleisestä tyylistään, sillä se on muotokieleltään pyöreämpää kuin hänen aiemmat korunsa heijastaen hänen henkilökohtaista makuaan.

Apurahatyöskentely lisäsi luovuutta

Myrskyluodon Maija -korusarjaa suunnitellessaan Maria on saanut enemmän aikaa luovuudelleen, sillä hän on työskennellyt apurahalla. Yllättäen korusarjan luomisprosessi kuitenkin osoittautui Marialle hankalaksi.

Ensin hän ajatteli, että suunnittelu olisi helppoa, koska hän oli halunnut tehdä korusarjan tästä aiheesta jo niin kauan. Hän hämmästyi, kun mitään ei syntynytkään paperille. Tällaista luovuuden blokkia hän ei ollut kokenut aiemmin.

”Ongelmani oli, että yliajattelin. Luomisen esteet aukenivat, kun tajusin, että minun ei tarvitse todistaa kenellekään mitään eikä tarvitse tehdä koruja muiden odotusten mukaan, vaan tehdä juuri sellaisia koruja kuin mitä hän itse haluan tehdä.”, Maria kertoo.

blank

Hopeakorut valmistetaan kädentaidoilla

Myrskyluodon Maija -mallistossa on lukuisia koruja. Näyttävimmät korut ovat iso kaulakoru, riipus, rannekoru, sormus ja korvakorut. Lisäksi korusarjaan kuuluu useampia pienempiä, arkisempia, koruja, jotka yleensä Marialla syntyy mallistoihin asiakkaiden toiveista. Laajasta mallistosta varmasti jokainen löytää omat suosikkinsa. Sarjassa on myös koruja miehille.

Erikseen vielä nostan esiin kaulakorun, joka kevyellä mutta vaikuttavalla ilmeellään sopii moneen asuun, arkeenkin. Itse pidän kaulakorua myös erittäin miellyttävänä päällä. Maria avaa, että moni epäili jäykän korun istuvuutta, ennen kuin sitä itse kokeili.

Korujen materiaali on hopea. Jokainen korusarjan korun ensimmäinen malli on valmistettu käsin. Tämän jälkeen aihioista on tehty valumallit. Sarjassa myös yhdistetään valuosia käsintehtyisin osiin ja koruja myös koostetaan useampien valuosien yhdistelmistä. Maria kertoo, että tästä syystä koruissa onkin aina hienoisia eroja.

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Maria Karlström & Myrskyluodon Maija

Korusarjan nimi: Myrskyluodon Maija (Stormskärs Maja)

Suunnittelija: Maria Karlström

Paikkakunta: Maarianhamina

Korusarjan osat: Näyttävä kaulakoru, riipus, sormus ja korvakorut sekä paljon erilaisia pienempiä koruja

Materiaalit: Hopea

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

”Koruni puhuttelevat, koskettavat ja kertovat tarinan. Koruissani on mukana missio meren ja saariston tärkeydestä. Samalla kerron tarinaa aiemmista sukupolvistamme tai varmistan, että saaristomme on olemassa myös meidän jälkeemme tuleville ihmisille. ”

blank

 

 

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

3 kommenttia

  1. Tämä Myrskyluodon Maija puhutteli minua eniten juuri muotojen vuoksi. Muistuttaa hiukan omia kokeilujani. Kilpaili kyllä vahvasti Komorebin värikkäiden kivien kanssa, mutta Komorebin muodot ei ihan osunut minun suoneen ja vaikka kivet olivat värikkäät niin musta oli liian hallitseva.

  2. Hei Johanna, kiitos kommentistasi! Muistathan myös äänestää suosikkiasi kilpailun äänestyssivun kautta, jotta äänesi tulee kirjautumaan suosikillesi! Äänestyksen löydät linkin sivun alaosiosta. https://www.julesandberyl.fi/vuodenkoru/

  3. Tässä korusarjaan on sellaista karuutta (olikohan oikein taivutettu sana: karu?) jollainen tuo Ahvenanmaan saaristo on. Asuin Ahvenanmaalla 10 vuotta ja ahvenanmaalainen sielunmaisema on selviytyjänä sielunmaisema. Manner-Ahvenanmaa eroaa saariston elämäntavoista täysin, joten jos haluaa tutustua aitoon ahvenanmaalaisuuteen, on mentävä saarille niin ymmärtää paremmin miksi nämä korut sopivat teemaansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Tässä artikkelissa tutustumme kevään 2024 kuumimpiin korutrendeihin, jotka ovat valloittaneet niin punaiset matot kuin muotitalojen catwalkitkin!
Kotimainen laulaja, runoilija ja lauluntekijä Kyösti Mäkimattila on julkaissut uuden korumalliston nimeltään Suuntatähti. Julkistustilaisuutta vietettiin Turussa
Kultaseppä Pirjo Lakkapään elämänpoluista kertova korusarja Häivähdyksiä on voittanut Vuoden koru 2024 -kilpailun.