Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

MUOTOILUN SUHDANNEKARTOITUS JULKAISTU

Mitä kuuluu kotimaiselle korulle?

3.1.2023
Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Song in Silver -kaulakoru sekä korvakorut
Johanna Lundánin intohimona on tehdä kotimaisten korujen vallankumous. Hän on korumuotoilun ja -taiteen taidejournalisti sekä kotimaisen korumuotoilualan mullistavan startupin, Jules & Berylin, perustaja. Johanna tuo kotimaiset korut suuren yleisön tietoisuuteen journalistisin ja tarinakerronnallisin keinoin sekä hyödyntämällä luovia ja innovatiivisia digitaalisia keinoja yhdistää korujen tekijät ja kuluttajat. Osoituksena korualan ja korukulttuurin eteen tekemästä työstään, Suomen Kultaseppien Liitto palkitsi Johannan 2021 Vuoden korunkantajana. Johanna on myös itse saanut kutsun 2015 Linnan juhliin ja itse asiassa tuosta kutsusta sai alkunsa Jules & Berylin tarina.

Erityisesti Venäjän hyökkäyksen aiheuttama maailmanmuutos ja sen mukanaan tuomat talouden myllerrykset ovat vaikuttaneet huolestuttavasti kotimaiseen korualaan ja alan pienyrittäjiin. Moni alan toimijoista jo ehti ajatella koronapandemian olevan synkin aallonpohja. Moni joutui kuitenkin toteamaan, että koronapandemian tuomat vaikutukset liiketoimintaan olivatkin mietoja verrattuna siihen, miten uusi maailman tilanne nyt runnoo alaa niin kysynnän laskun kuin materiaalien hinnan ja kustannusten nousun myötä.

Alan haastavaa tilannetta voidaan katsoa taaksepäin myös tilastoista. Ornamo on julkaissut vuosittaisen muotoilualan suhdannekatsauksen. Katsaus tuo esiin muun muassa digitaalisuuden lisääntymisen sekä ympäristövastuun kasvun muotoilualan muutosvoimina. Mutta mitäpä tilastot kertovat kotimaisesta korualasta? Tilastoinnissa käytetään toimialaluokkana kultasepän tuotteiden valmistusta.

  • Yritysten määrä laskussa: 2010-2020 alan yrityksien lukumäärä on vähentynyt 42 kappaleella. 2019 yrityksiä oli 334 kpl ja vuonna 2021 316 kpl. Vuodesta 2020 yritysten määrä pysyi lähes samana (2020 316 kpl, 2021 317 kpl)
  • Alan yritykset edelleen pienimpiä muotoilun saralla: Kultasepän ala on muotoilun kategoriassa viidenneksi yksinyrittäjävaltaisin. Vuonna 2020 84% alan yrityksistä oli alle 2 henkilön yrityksiä. Kultasepän alaa yksinyrittäjävaltaisempia aloja ovat taideteosten luonti, graafinen muotoilu, keraamisten tuotteiden valmistus ja sisustussuunnittelu. Kultasepän alalla 15% yrityksissä on 2-9 henkilö ja vain kahdessa prosentissa vähintään 10 henkilöä.
  • Liikevaihto laskussa: Alan liikevaihto 2020 oli 95 miljoonaa euroa. Vuoteen 2019 nähden pudotus oli 4,7 prosenttia ja 2010-2020 lasku on ollut 30,7%. Kultasepän ala oli muotoilun aloilla kolmen eniten liikevaihtoa pudottaneen joukossa. Lasi- ja keraamisten tuotteiden valmistuksen lasku selittyy muun muassa valmistuksen siirtymisellä pois Suomesta.
  • Alan henkilöstön lukumäärä jatkaa laskuaan: Vuonna 2020 ala työllisti 450 henkilöä. Kehitys vuoteen 2019 nähden oli 29 henkilöä vähemmän. Viimeisen vuosikymmenen (2010-2020) aikana alan henkilöstön lukumäärä on pudonnut 42,5 prosenttia.

Ruusuisiltahan numerot eivät näytä. Nyt enemmän kuin koskaan tulee kotimainen koru nostaa jaloilleen ja kukoistukseensa. Kotimainen alan osaaminen ja moninaisuus sekä lahjakkuudet ovat vaarassa kadota. Jokainen meistä voi tehdä valinnan: osta vastuullisesti tehty, lähes ikuisesti kestävä personallinen koru alan upeiden kultaseppien tekemänä ja muotoilijoiden suunnittelemana. Näin olet mukana tekemässä kotimaisten korujen vallankumousta ja säilyttämässä alan pienyrittäjien elinkeinoa sekä alan maailmallakin laadukkaana pidettyä osaamista Suomessa.

Voit lukea lisää Ornamon suhdannekatsauksesta.

 ” 

Vaikka kotimaisen korualan osaaminen ja design ovat maailmanluokan tasoa, on ala jäänyt parrasvaloista syrjään.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Avainsanat
Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Korvakorujen puhdistaminen on tärkeää niiden ulkonäön, puhtauden ja pitkäikäisyyden ylläpitämiseksi. Puhdistamalla jalometallikorvakorut säännöllisesti ja huolellisesti voit pitää ne kauniina ja kiiltävinä pitkään.
Kauniit hopeakorut ansaitsevat säilyttää loistonsa ja kiiltonsa vuosien ajan. Hopeakorut ovat kauniita ja arvokkaita, mutta ajan myötä ne voivat himmentyä ja tummua. Oikein suoritettu puhdistusprosessi ei vain paranna korujen ulkonäköä, vaan myös pitää ne kestävinä ja kauniina.
Puhdas sormus ei ainoastaan näytä paremmalta, vaan myös tuntuu miellyttävämmältä käytössä. Onneksi sormuksen puhdistaminen ei vaadi kovin monimutkaisia tai kalliita välineitä. Säännöllinen puhdistus on tärkeää. Korujen puhdistus jopa kotikonstein ylläpitää korujen säihkettä.