Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

MUOTOILUN SUHDANNEKARTOITUS JULKAISTU

Mitä kuuluu kotimaiselle korulle?

3.1.2023

Erityisesti Venäjän hyökkäyksen aiheuttama maailmanmuutos ja sen mukanaan tuomat talouden myllerrykset ovat vaikuttaneet huolestuttavasti kotimaiseen korualaan ja alan pienyrittäjiin. Moni alan toimijoista jo ehti ajatella koronapandemian olevan synkin aallonpohja. Moni joutui kuitenkin toteamaan, että koronapandemian tuomat vaikutukset liiketoimintaan olivatkin mietoja verrattuna siihen, miten uusi maailman tilanne nyt runnoo alaa niin kysynnän laskun kuin materiaalien hinnan ja kustannusten nousun myötä.

Alan haastavaa tilannetta voidaan katsoa taaksepäin myös tilastoista. Ornamo on julkaissut vuosittaisen muotoilualan suhdannekatsauksen. Katsaus tuo esiin muun muassa digitaalisuuden lisääntymisen sekä ympäristövastuun kasvun muotoilualan muutosvoimina. Mutta mitäpä tilastot kertovat kotimaisesta korualasta? Tilastoinnissa käytetään toimialaluokkana kultasepän tuotteiden valmistusta.

  • Yritysten määrä laskussa: 2010-2020 alan yrityksien lukumäärä on vähentynyt 42 kappaleella. 2019 yrityksiä oli 334 kpl ja vuonna 2021 316 kpl. Vuodesta 2020 yritysten määrä pysyi lähes samana (2020 316 kpl, 2021 317 kpl)
  • Alan yritykset edelleen pienimpiä muotoilun saralla: Kultasepän ala on muotoilun kategoriassa viidenneksi yksinyrittäjävaltaisin. Vuonna 2020 84% alan yrityksistä oli alle 2 henkilön yrityksiä. Kultasepän alaa yksinyrittäjävaltaisempia aloja ovat taideteosten luonti, graafinen muotoilu, keraamisten tuotteiden valmistus ja sisustussuunnittelu. Kultasepän alalla 15% yrityksissä on 2-9 henkilö ja vain kahdessa prosentissa vähintään 10 henkilöä.
  • Liikevaihto laskussa: Alan liikevaihto 2020 oli 95 miljoonaa euroa. Vuoteen 2019 nähden pudotus oli 4,7 prosenttia ja 2010-2020 lasku on ollut 30,7%. Kultasepän ala oli muotoilun aloilla kolmen eniten liikevaihtoa pudottaneen joukossa. Lasi- ja keraamisten tuotteiden valmistuksen lasku selittyy muun muassa valmistuksen siirtymisellä pois Suomesta.
  • Alan henkilöstön lukumäärä jatkaa laskuaan: Vuonna 2020 ala työllisti 450 henkilöä. Kehitys vuoteen 2019 nähden oli 29 henkilöä vähemmän. Viimeisen vuosikymmenen (2010-2020) aikana alan henkilöstön lukumäärä on pudonnut 42,5 prosenttia.

Ruusuisiltahan numerot eivät näytä. Nyt enemmän kuin koskaan tulee kotimainen koru nostaa jaloilleen ja kukoistukseensa. Kotimainen alan osaaminen ja moninaisuus sekä lahjakkuudet ovat vaarassa kadota. Jokainen meistä voi tehdä valinnan: osta vastuullisesti tehty, lähes ikuisesti kestävä personallinen koru alan upeiden kultaseppien tekemänä ja muotoilijoiden suunnittelemana. Näin olet mukana tekemässä kotimaisten korujen vallankumousta ja säilyttämässä alan pienyrittäjien elinkeinoa sekä alan maailmallakin laadukkaana pidettyä osaamista Suomessa.

Voit lukea lisää Ornamon suhdannekatsauksesta.

“Vaikka kotimaisen korualan osaaminen ja design ovat maailmanluokan tasoa, on ala jäänyt parrasvaloista syrjään.”
Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.