Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Katsaus eri materiaaleihin ja korukiviin

Miksi koru tummuu ajan myötä?

6.9.2024

Oletko joskus miettinyt miksi koru tummuu? Erilaisista jalometalleista, jalokivistä ja helmistä valmistettujen korujen ulkonäkö muuttuu usein ajan myötä, kun ne altistuvat erilaisille ympäristötekijöille. Vääränlaiset säilytys- ja puhdistustavat voivat heikentää jopa kaikkein kestävimpiä materiaaleja, joten oikeiden hoitotapojen noudattaminen on tärkeää. Säännöllinen huolto ja puhdistus pitävät korut kauniin säihkyvinä. Kerromme tässä artikkelissa miksi koru tummuu ajan myötä ja kerromme erilaisten jalometallien, jalokivien ja helmien kulumisesta sekä annamme hyvät vinkit eri materiaaleista valmistettujen korujen puhdistamiseen sekä säilyttämiseen.

Hopea

Hopea on herkkä metalli ja tunnettu alttiudestaan tummumiselle, joka on luonnollinen kemiallinen reaktio ilman sisältämän rikkivedyn ja hopean välillä. Tämä johtaa hopean pinnalle muodostuvaan tummanharmaaseen tai mustaan kerrokseen, jota kutsutaan hopeasulfidiksi. Vaikka hopea ei hapetu samalla tavalla kuin esimerkiksi rauta, joka ruostuu, se reagoi rikkivedyn kanssa helposti erityisesti kosteassa ympäristössä, jossa tummuminen nopeutuu. Samoin myös kosmetiikka, pesuaineet sekä ihon öljyt ja hiki nopeuttavat tummenemista.

Tummumisen ehkäisy ja hopeakorun puhdistus

Hopeakorun tummumista voidaan ehkäistä säilyttämällä sitä kuivassa ja tiiviissä säilytyspaikassa, mieluiten korun omassa rasiassa tai pussukassa. Käsittely pehmeällä kangaspalalla ennen säilytystä voi vähentää tummumista. Puhdistukseen voidaan käyttää erityisesti hopealle suunniteltuja puhdistusaineita tai -liinoja, jotka poistavat tummuneen kerroksen vahingoittamatta metallia. Etkö ole varma onko korusi hopeaa? Lue lisää hopeakorujen tunnistamisesta artikkelistamme ‘Mistä tiedät onko koru hopeaa?‘.

koru seppä työstää sormusta tai korua käsin

Kulta

Kulta on suosittu koruissa sen kauneuden ja arvon vuoksi. Kulta itsessään on erittäin kestävä korroosiota ja tummumista vastaan, mutta se voi naarmuuntua ja menettää kiiltonsa. Kulta on myös erittäin pehmeä metalli, ja sen lujuus riippuu sen puhtaudesta ja seosaineista. Esimerkiksi valkokulta on sekoitus puhdasta kultaa, hopeaa, palladiumia ja muita seosaineita.

Tummumisen ja kulumisen ehkäisy sekä kultakorun puhdistus

Puhdas kulta eli 24 karaatin kulta ei tummu, mutta se on pehmeää ja altis naarmuuntumiselle, jonka takia sitä ei käytetä koruissa. Kultakoru, joka on esimerkiksi 18 karaattia tai 14 karaattia, sisältää muita seosmetalleja, kuten hopeaa tai kuparia, jotka tekevät rakenteesta kovemman, mutta voivat taas osaltaan aiheuttaa korun tummumista ajan myötä. Kullan puhtoisuutta mittaava karaatti tarkoittaa 24-osia eli 24 karaatin kulta on 99,9% puhdasta kultaa kun taas esimerkiksi 14 karaattia on 58% kultaa.

Pehmeästä rakenteestaan johtuen kulta naarmuuntuu ja mattautuu helposti, erityisesti päivittäin käytettävissä koruissa, kuten sormuksissa. Mitä korkeampi karaattiluku, sitä pehmeämpää kulta on (sisältää vähemmän tai ei ollenkaan seosaineita) ja sitä helpommin se naarmuuntuu.

Kultakoru kannattaa puhdistaa kevyesti saippuavedellä ja pehmeällä liinalla/harjalla. Vaativampi kuluminen voidaan hoitaa kiillottamalla koru ammattilaisen toimesta. Kullan sekoitus muihin metalleihin, kuten kupariin tai hopeaan, voi aiheuttaa lievää tummumista, joka voidaan poistaa kullalle ja jalokiville tarkoitetulla erikoispuhdistusaineella.

korusepällä kultapalat pinseteissä tummalla taustalla

Platina

Platina on yksi kestävimmistä arvometalleista ja se on erityisen suosittu hää- ja kihlasormuksissa sen kestävyyden ja tummumattomuuden vuoksi. Platina ei tummu kuten hopea, mutta se voi naarmuuntua pitkän ajan käytön seurauksena. Platina on jalometalleista korukäytössä arvokkain, koska se on kestävää ja näin ollen myös haasteellista työstää koruksi. Platina on myös esimerkiksi kultaa painavampaa käytössä.

Platinan patinoituminen sekä platinakorun puhdistus

Toisin kuin kullassa, platinan pinta ei irtoa naarmuuntuessa, vaan sen pinta patioituu. Patinoituessa tapahtuu samanlainen kemiallinen reaktio kun hopean tummumisessa, eli platina reagoi ajan saatossa ilman kanssa. Patina on monille houkutteleva piirre, sillä se antaa korulle ainutlaatuisen ja ajan kanssa kehittyvän omanlaisen ilmeen.

Platinakoru voidaan puhdistaa miedolla saippuavedellä ja pehmeällä liinalla. Jos koruun halutaan palauttaa alkuperäinen kiilto, platina voidaan myös kiillottaa ammattilaisen toimesta, mikä poistaa patinan ja palauttaa sileän pinnan.

Palladium

Palladium on suhteellisen uusi tulokas koruteollisuudessa, mutta se on nopeasti saanut suosiota erityisesti kihlasormusten ja muiden korujen materiaalina. Palladium on yksi platinametalleista, ja se on ominaisuuksiltaan hyvin samanlainen kuin platina. Palladium ei kuitenkaan tummu kuten hopea tai patinoidu, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan päivittäisessä käytössä oleviin koruihin. Palladium on myös kevyempää kuin platina, mikä voi olla mukavampi vaihtoehto niille, jotka pitävät ohuista ja kevyistä koruista. Palladiumia on myös huomattavasti helpompi työstää kuin platinaa.

Palladiumin kuluminen ja palladiumkorun puhdistus

Palladiumin naarmuuntuminen on harvinaisempaa kuin platinan, mutta sekin voi ajan myötä menettää kiiltonsa. Palladium voidaan kuitenkin kiillottaa ammattilaisen toimesta, jolloin sen kiilto palautuu. Päivittäisessä puhdistuksessa kannattaa käyttää mietoa saippuaa ja pehmeää harjaa tai liinaa.

kultaseppä korjaa ja puhdistaa kun koru tummuu

Korukivien kuluminen ja hoito

Erilaiset korukivet, kuten timantit, safiirit ja smaragdit, ovat luonnostaan kestäviä, mutta nekin voivat ajan myötä naarmuuntua, halkeilla tai menettää kiiltonsa vääränlaisen käsittelyn seurauksena. Kivien kovuus määritellään Mohsin kovuusasteikolla, jossa timantti on kovin (10) ja pehmeämmät kivet, kuten opaalit tai turkoosit, ovat 5-6 ja näin ollen alttiimpia kulumiselle.

Timantit ja safiirit: Nämä kovat kivet kestävät hyvin naarmuuntumista, mutta niitäkin tulee käsitellä varovasti. Puhdistuksessa voi käyttää mietoja saippualiuoksia ja pehmeää harjaa tai korukiville tarkoitettuja puhdistustuotteita.

Smaragdit, opaalit ja muut pehmeämmät kivet: Nämä korukivet ovat alttiimpia halkeamille ja naarmuille. Niitä tulee suojella iskuilta käytössä ja puhdistaa todella hellävaraisesti lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella.

koru tummuu, käsinpuhdistus pesuaineella ja harjalla

Helmien kuluminen ja hoito

Helmet, erityisesti aidot viljellyt helmet, ovat herkkiä niin kulumiselle kuin ympäristön vaikutuksille. Helmet ovat luonnollista orgaanista ainetta, minkä vuoksi ne voivat kulua, halkeilla ja menettää kiiltonsa altistuessaan liian kuiville tai kosteille olosuhteille. Helmet tulee säilyttää ilmastoidussa paikassa, mutta ei liian kuivassa tai kosteassa ympäristössä. Koska helmet ovat usein sidottu ohuisiin naruihin, näiden uusiminen säännöllisesti on tärkeää, jotta ne eivät katkea käytössä. Helmikorut tulisi puhdistaa kevyesti pehmeällä liinalla käytön jälkeen, ja ne tulisi puhdistaa vain vedellä ja mietojen pesuaineiden avulla. Lue lisää helmistä artikkelistamme ‘Helmien kiehtova maailma’.

Aiheet: hopea, koru, kulta
Picture of Toimitus

Toimitus