Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

MUUNNELTAVA KORUSARJA ELÄMÄN POLUISTA

Mari Syrénin Polkuja | Vuoden koru 2022 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Mari Syrénin Polkuja-korut kertovat oman polkunsa löytämisestä ja valitsemisesta. Monipuolisesti muunneltavassa korusarjassa Mari Syrén halusi helmiin modernin katsontakannan rennommalla otteella ja Polkuja-sarjan kaulakäätyä voikin kutsua helminauha 2.0 –versioksi. Korusarja antaa muunnelmillaan vaihtoehtoja erottautua sekä rakentaa persoonallisia yhdistelmiä ja korunkäyttötapoja. Tyylillisesti korut kuitenkin henkivät klassisuuttaa ja sopivat myös hääpäivän asuun.   

Elämämme risteävistä poluista valitsemme omamme

Mari Syrénin Polkuja-korut kuvaavat elämän eri risteäviä ja haarautuvia reittejä, joita kuljemme ja vaellamme. Elämässä on mahdollista valita eri reittejä, jotka risteävät toisiaan ja välillä kulkevat rinnakkain. Koruissa on moderni ja rento ote helmikoruihin, ja korujen muotokieli on soljuva.

Koruja suunnitellessa Marilla oli taustainspiraation lisäksi vahvana ohjaavana punaisena lankana luoda korusarja, joka on muunneltavissa eri tavoin yksinkertaisesta runsaampaan. Tämän toteuttamiseksi hän hyödynsi koruissaan erilaisia osioita, joita yhdistelemällä – lisäämällä ja irrottamalla – korusarja on muutettavissa myös käyttöhetkien- ja tilanteiden mukaan. Lisäksi Mari halusi tuoda helmet osaksi modernia korusarjaa ja yhdistellä niitä uudella tavalla.

Mari Syrénin Polkuja korusarja
Muokattavassa korusarjassa yhdistellään hopeaa ja helmiä.

Marin koruissa on leikkisyyttä

Mari Syrénin koruissa on mukana leikkimielisyyttä, ja hänelle korut eivät ole tiukkapipoinen asia. Hänen koruissaan saa olla huumoria ja ne ravistelevat suhtautumaan hyväntuulisesti ja iloisesti naurahtaen. Muotoilussaan Mari kiinnittää huomioita käytön mukavuuteen ja ergonomiaan sekä kestävyyteen. Näin näyttävät ja isokokoisetkin korut ovat miellyttäviä käyttää. Mari on tunnettu erityisesti näyttävistä sormuksistaan ja ne ovat myös hänen omia lempikorujaan, joita hän käyttää usein myös tehdessään töitä.

Koruntekijänä Mari toteuttaa käyttökoruja, mutta tärkeä osa hänen työtään on myös korutaiteeseen keskittyminen. Hänen teoksiaan on nähty lukuisissa näyttelyisessä sekä monien kilpailujen palkittujen joukossa. 2020 Mari sijoittui kolmanneksi ”Aqua, Ambra, Aquila” -meripihkakilpailussa ja hänet on palkittu muun muassa SILVER SPUR -palkinnolla 2018 Puolassa. Porin Yrjönkadulla omaa korustudiotaan pitävä Mari valmistui korumuotoilijaksi 1998. Voit tutustua Mariin lisää lukemalla hänestä tekemämme henkilöesittelyartikkelin.

 ” 

Koruissa on vahva liikkeen tuntu ja niiden muotokieli on soljuva. Korusarjan monipuolinen muunneltavuus on yksi korujen meriiteistä ja tarjoaa käyttäjälle mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Orgaanisen materiaalin, helmien, ja jalometallin yhdistäminen tuo koruihin kiinnostavan tunnelman. Kaulakorussa klassikkoa on päivitetty helminauhaksi 2.0.
VUODEN KORU -ESIRAATI POLKUJA-KORUISTA

Polkuja-korusarja yhdistää hopeaa ja helmiä

Materiaaleina helmiä ja hopeaa

Polkuja-korujen materiaalina ovat hopea sekä makeanveden helmet. Koruissa on käytetty hopeista oliiviketjua ja pallolankaa. ”Hopeisen pallolangan pienet osat muistuttavat myös pienistä kivistä tehtyjä polkuja, joita pitkin kävellään, ja jotka kulkevat ristiin ja rastiin – ja niistä meidän jokaisen on löydettävä ja valittava oma reittimme.”, kuvaa Mari materiaalivalintaansa peilaten korusarjan tarinaan.

Hopean lisäksi Mari halusi käyttää koruissaan helmiä perinteiseen tapaan solmuilla punottuna, mutta kuitenkin modernina osana korua uudella tavalla yhdisteltynä. Syvemmän suhteen helmiin korujen materiaalina Mari on muodostanut parin viimeisen vuoden aikana. Joen Helmi -korusarjan myötä helmiä on nyt esiintynyt muissakin Marin koruissa ja hän kertoo ihastuneensa niihin. Helmiä on pidetty hieman menneiden aikojen korujen materiaalina, mutta Mari todistaa, että pölyttyneisyyden ja mummomaisuuden ei tarvitse olla osa nykypäivän helmikoruja.

”Helmet tekevät uutta tulemista. Aitojen helmien käyttö on lisääntynyt etenkin nuorten keskuudessa, helminauhoja nähdään nyt miestenkin kaulassa.”, toteaa Mari. Lisäksi helmet liittyvät koruissa kontrastien hakemiseen, joka Marille on ominaista. Nyt kylmä ja kova metalli kohtaa herkän luonnon materiaalin muodostaen onnistuneen liiton. Käyttämänsä Aasiassa viljellyt helmet Mari hankkii saksalaiselta helmiin erikoistuneelta yritykseltä.

polkuja-korvakorut
Sarjan kaksiosaisia korvakoruja voit käyttää lyhyinä tai pitkän takaosan kanssa.

Tekniikkana taontaa ja sidontaa

Käsin solmitun helminauhan tekniikka on hyvin hyvin vanha ja pysynyt samankaltaisena. Punonnassa käytetään helmisilkkiä, joka solmitaan solmuun jokaisen helmen väliin. Solmujen avulla helmet pysyvät erillään toisistaan ja mikäli helminauha katkeaisi, kaikki helmet eivät karkaisi. ”Helminauhojen sidonta ei kuulu korujen korjaustöiden joukossa omiin suosikkeihini, mutta halusin tekniikkaa kuitenkin tässä kilpailutyössäni käyttää.”, naurahtaa Mari.

Puolestaan Polku-koruissa nähty hopeisen pallolangan käsittely ja työstö taottuna on ominaista Marille. Samaa tyyliä nähdään myös hänen muissa korumallistoissa, kuten Lasso-sarjassa. Korut muotoillaan ja työstetään käsin. Pallolankaa asetellaan päällekkäin ja taivuttelemalla haetaan oikeaa muotoa. ”Liikuttelen materiaalia ja katson mihin suuntaan ja muotoon se haluaa muovautua. Annan materiaalin itse hakea muotonsa.”, kertoo Mari. Näin muodoista muodostuu soljuvaa ja orgaanisen polveilevia. Nämä muodot ovat uniikkeja ja niitä on hankalaa toistaa täysin samanlaisina. Kun oikea muoto on hahmottunut, juotetaan materiaali yhteen ja taotaan naputtelemalla yhteen.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Monipuolinen ja muunneltava korusarja

Polkuja-korusarja koostuu muunneltavista kaulakäädystä ja korvakoruista sekä erilaisista sormuksista. Mari paljastaa, että työpöydällä on vielä suunnitteilla jatkaa mallistoa rannekorulla. Korusarjan nopea ja kätevä modifioiminen, varsinkin kiireisen naisen näkökulmasta, on erinomainen ominaisuus, jolla kädenkäänteessä Polkuja-korut muuttuvat yksinkertaisimmista arkikoruista näyttäviin juhlakoruihin.

Kaulakäädyssä on sekä hopeiset osat että helmistä valmistettu kaksiosainen helminauha, jonka voi irrottaa hopeisesta osiosta tai kääntää kulkemaan vain selkäpuolella. Takana olevan helminauhan voi myös halutessaan vaihtaa oliiviketjuun, jolloin kaulakorua voi käyttää ilman helmiä. Lisäksi pelkät helminauhat voi yhdistää toisiinsa muodostaen perinteisemmän helminauhan.

polkuja-sormus settinä hopea makeanveden helmiä
Pinoa Polkuja-sormuksia – käytä yksin tai yhdessä

Sormuksia on erilaisia pelkistä hopeisista helmellisiin versioihin. Voitkin käyttää hopea- ja helmisormuksia yksin tai yhdessä, kerrostaen runsaammaksi ja luoden kokonaisuudesta pelkistetymmän tai näyttävämmän.

Korusarjan helppo modifiointi arjesta juhlavimpiin hetkiin on myös osa Polkuja-sarjan korvakoruja, jotka ovat kaksiosaiset. Korvakorut koostuvat lyhyestä osiosta, joka on taottu kevyeen orgaaniseen muotoon sekä pidemmästä, korvanlehden taakse sijoittuvasta, ketjumaisesta osasta, joka roikkuu vapaasti liikkuen. Kummankin osion päähän on liitetty makeanvedenhelmi. Korvakoruja voit käyttää myös epäsymmetrisenä parina.

Runsaammin tai riisutummin – upeat myös morsiamille

Tyylillisestä koruissa on klassisuutta, mutta muotokieli tuo helmikorut historiaan jämähtäneestä jäykkyydestä nykypäivään ja myös rennompaan käyttöön. Korut eivät kaipaa ympärilleen välttämättä pelkistettyä yksinkertaisuutta vaan niiden ilo sopii esimerkiksi hattaranvaaleanpunaisen tyllimekon kaveriksi, jonka suurellinen helma lainehtii lattialla. Polkuja-korusarja käy erinomaisesti myös morsiamille monen tyyliseen hääpukeutumiseen ja tarjoaa monipuoliset jatkokäyttömahdollisuudet tärkeän päivän jälkeen.

blank

Polkuja-korut ovat päällä henkäyksen keveitä sekä miellyttävän ja vaivattoman tuntuisia. Korujen muunneltavuus vapauttaa luovuuden pukeutumistavoissa. Runsauden lisäksi voit muunnella käyttötapoja rohkeasti: pue sormukset isoksi pinoksi statement-tyyliin ja käytä korvakoruja epäsymmetrisenä parina. Aivan kuten helmetkin, Polkuja-korusarja ansaitsee erityisrakkautesi, sillä se herättelee oman mielikuvituksesi käyttämään koruja myös ennakkoluulottomammin.

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Mari Syrén & Polkuja

 

Korusarjan nimi: Polkuja

Suunnittelija: Mari Syrén, Mari Syrén Design

Paikkakunta: Pori

Korusarjan osat: Muunneltavat kaulakoru ja korvakorut, erilaisia sormuksia

Materiaalit: Hopea, makeanveden helmet

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Koruni ovat hyvin käytettäviä, mutta ne ovat silti uniikkeja ja spesiaaleja. Toivon, että rakkauteni korujen tekemiseen välittyy ihmisille ja se herättäisi heissä tunteita.”

Mari Syrén henkilökuva

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.

 

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Tässä artikkelissa tutustumme kevään 2024 kuumimpiin korutrendeihin, jotka ovat valloittaneet niin punaiset matot kuin muotitalojen catwalkitkin!
Kotimainen laulaja, runoilija ja lauluntekijä Kyösti Mäkimattila on julkaissut uuden korumalliston nimeltään Suuntatähti. Julkistustilaisuutta vietettiin Turussa
Kultaseppä Pirjo Lakkapään elämänpoluista kertova korusarja Häivähdyksiä on voittanut Vuoden koru 2024 -kilpailun.