Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

VÄRIEN HEIJASTUKSIEN KAUTTA LAPSUUDEN KUKKANIITYILLE

Mari Syrénin Kukkii | Vuoden koru 2023 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Ylistyslaulu kesällE ja väreille

Mari Syrénin Kukkii-korusarja on oodi kesälle ja kesän värikkyydelle. Idea korusarjaan lähti Marilla lapsuuden kukkaniityistä ja kukkaseppeleistä. Alun perin hänellä oli ajatus muodostaa kukkaseppeleen tyylinen koru, mutta matkan varrella korun ilme pelkistyi alkuperäisiä ajatuksia enemmän ja lopputulos on nyt yksinkertaisempi.

Kesän lisäksi toinen suunnittelun kultainen lanka oli tuoda hopean ominaisuuksia esiin parhaine puolineen, kuten metallin muokattavuutta sekä kiiltävän pinnan heijastuksia. Kiiltävyys ja hehku ovat myös vastakohta rouheammalle hopealankatyölle, jota koruissa nähdään kukkien varsissa.

Kukkii-sormus: Iso värikäs hopeasormus, valmistettu Suomessa
Kukkii-korujen kristallihelmet luovat värikkään hologrammiefektin

Heijastavia ominaisuuksia Mari korosti valitsemalla koruihin hologrammiefektin aikaansaavat kristallit kukkien keskipisteeksi. Näin kristallien monet eläväiset hehkuvat sävyt korostavat kuppimaisten kukkien peilaavia ja heijastavia pintoja. Kristallihelmi ikään kuin valaisee hopeakupin pinnan. Löydettyään oikeanlaiset kristallit, Mari sai korostettua peilaavaa vaikutusta entisestään.

Pitkä uraa näkyy monipuolisina koruina

Mari Syrén nauttii tehdä koruja monipuolisesti ja monialaisesti. Pitkän uran aikana hän on ehtinyt kokea ja tehdä jo monenlaisien korujen kirjon. Marin koruissa näkyy luovuuden rönsyily, leikkisyys sekä näyttävyys. Erityisesti näyttävät sormukset ovat Marille ominaisia.

Mari kertoo Kukkii-korujen kiteyttävän hänet korujen tekijänä erinomaisesti, sillä koruissa on mukana värikkyyttä, jota hän tykkää käyttää koruissaan. Päämateriaali hopea on myös Marille mieluisa muovattavuudeltaan. ”Näiden korujen muodot ja materiaalit ovat Maria omimmillaan”, hän toteaa kiteyttäen. ”Kukkii koruissa näkyy myös tekemisen iloni ja intohimoni. Uskon, että se välittyy myös kaikille, jotka koruni näkevät.”, hän jatkaa. Mari kuvaakin korusarjan olevan vertauskuva hänen rakkauteensa korujen tekemiseen.

Mari Syrénin Kukkii-korusarjassa hehkuu hologrammivärit
Mari Syrénin Kukkii-korusarjassa on orgaaniset ja leikittelevät muodot.

 

Muotoilussaan Mari kiinnittää huomioita käytön mukavuuteen ja ergonomiaan sekä korujen kestävyyteen. Näin näyttävät ja isokokoisetkin korut ovat miellyttäviä käyttää. ”Haluan myös, että korut huomataan ja onkin ihanaa, kun kuulen asiakkailta, että heiltä on tiedusteltu, mistä he ovat korunsa hankkineet.”, tiivistää Mari saatua palautetta. Korumuotoilija-Marista voit lukea lisää hänestä tekemästämme henkilöesittelyartikkelista.

 ” 

“Koruihin on saatu hyvin mukaan arjen juhlavuutta ja korut tuntuvat arvokkailta. Korusarjassa on osattu hyödyntää mielenkiintoisesti materiaalin heijastavuutta osana kokonaisuutta. Korut ovat leikkisät ja korvakorujen muunneltavuus lisää monikäyttöisyyttä.”
VUODEN KORU -ESIRAATI

Metallin ehdoilla, tekniikoita hyödyntäen

Kukkii-koruissa on hyödynnetty lankatekniikkaa, jossa hopealankaa taivutetaan ja muovataan haluttuun muotoon. Marilla luomisprosessi omassa lempitekniikassaan etenee ensin ajatuksesta siitä, mitä hän haluaa luoda. Tämän jälkeen hän lähtee muodostamaan muotoja, kuitenkin metallin ehdoilla. Mari haluaa, että metalli johdattaa työskentelyä ja hän antaakin materiaalin muodostaa luontevia kaaria hakien niitä ominaisuuksia ja muotoja, jotka metalli haluaa valita.

Koruissa on kahta erilaista kukkaosiota, joiden geometrisempi muoto tuo kontrastia pehmeämmän lankatekniikan oksa- ja varsimuotoihin. Kukat leikataan prikkaleikkurilla hopealevystä ja kuoppa-alasimen avulla niihin saadaan puolipallomainen muoto, joka toimii myös peilinä. Koko Kukkii-korusarja on tehty kokonaan käsityönä hopealevystä ja -langasta. Kokonaisuus kootaan yhteen juottamalla, joka onkin yksi Marin lempitekniikoista. ”Mitä haasteellisempi juotostyö, sen kivempaa.”, Mari tiivistää.

Kukkii-korvakorut ovat muunneltavat ja värikkäät. Niissä on kylmäsävyinen hologrammihehku.
Marille mieluisaa hopealankatekniikkaa on käytetty muun muassa korvakoruissa.

Koruissa on väriä

Värikkyyttä Marin Kukkii-koruihin tuo hologrammimaiset kristallit. Magic blue-sävyissä leikkii kylmät sävyt kuten sinisen ja violetin hehkut. Mari suunnittelee valikoimaansa myös lämpimän sävymaailman vaihtoehtoa.

”Värikkäät korut ehdottomasti vetävät katseita puoleensa, mutta suomalaiset kuitenkin arastelevat värien käyttöä.”, Mari tuumailee. Usein hänen liikkeessään juuri värikkäät korut herättävät eniten mielipiteitä – joillekin lempivärin löytyminen koruista on kuin elämän rakkaus. Joillekin erityisesti voimakkaammat sävyt eivät tuntu suomalaiseen hillittyyn makuun lainkaan mieluisilta.

”Eletyn muutaman viime vuoden ajanjakso muun muassa koronapandemissa on saanut meidän käpertymään. On nähtävissä, että värikkäät korut ovat omalla tavallaan nyt yksi tapa murtaa tätä vankilaa sekä edesauttaa avautumista ja eteenpäin pääsyä.”, Mari pohtii.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Kuuluvatko kivet hopeaan?

Keskustelu värikkäistä koruista siirtyy nopeasti koru- ja jalokivien käyttöön värikkyyden tuojina koruissa. Suomessa kuitenkin usein erityisesti jalokivien istuttamista hopeaan on vieroksuttu ja toisaalta kulta on puolestaan monelle kuluttajalle liian arvokas materiaali.

”Osa perinteistä kultasepäntyön ajattelua on, että jalokiviä istutettaisiin vain kultaan. Kiviä voi istuttaa myös hopeaan. Meille on luotu turhaan mielikuva hopeasta arempana materiaalina kuin kulta. Säännöllisellä huollolla myös värikkäitä kiviä sisällään pitävät korut säilyttävät hyvän kunnon ja hehkun.”, Mari summaa ajatuksia hopean ja kivien yhdistämisestä.

Rohkeutta erilaisten materiaalien yhdistämiseen Mari hakee myös Björn Weckströmin töistä, joita alun perin jopa kauhisteltiin epätavallisista materiaaliyhdistelmistään kuten hopean ja akryylin käytöstä. Mari toivokin näkevän samaa ennakkoluulotonta materiaalien yhdistelyä myös tulevaisuuden kotimaisessa korumuotoilussa.

 

Huomaa myös korusarjan pienet jujut

Kukkii-korusarja koostuu kaulakorusta, korvakoruista sekä näyttävästä sormuksesta. Kaulakorussa kannattaa huomioida yksityiskohtana myös niskan taakse jäävä köynnösmäinen osio, jossa myös on lehtiä. Korvakorut ovat puolestaan muunneltavat – varrelliset lehtiosat ovat irrotettavat. Näin korvakoruja voi käyttää pelkkinä nappikorvakoruina tai halutessaan epäsymmetrisenä parina. Näyttävä sormus puolestaan tarjoaa herkkua isojen sormuksien ystäville eikä sormus jää huomaamatta.

Tämän lisäksi sarjassa on saatavissa myös pienempiä riipuksia sekä kukkakorvakorut riippuvana ilman lehtiä. Tilauksesta Marilta voi myös tiedustella kristallisävyvaihtoehdoksi juuri omaa lempiväriäsi.

blank

 

Jotakin sinistä – miksei myös morsiamille!

Mari itse herkuttelee ajatuksella yhdistää Kukkii-sarjan korut pikkumustan kanssa. Itse näen korusarjan käyttötarkoitukset kuitenkin laveasti. Koruissa on romanttisuutta ja herkkyyttä sopivasti ilman liikaa imelyyttä. Näin koruilla saa liehuviin ja hulmuaviin, esimerkiksi pastellisävyisiin asuihin tai kukkamekkoihin modernia ilmettä kokonaisuutta raikastaen.

Korusarja on mielestäni persoonallinen valinta myös morsiamille. Sininen hehku on täydellinen lisä valkoisiin hääpukuihin – ei liian voimakas tai ylitseampuva vaan pieni viimeistelty nyanssi. Korut toimivat erinomaisesti valkoisten asujen kanssa kuten otetut valokuvamme osoittavat. Koruissa on sopivasti rohkeutta ja uniikkiutta viestimään omasta persoonastaan tärkeänä päivänä.

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Mari Syrén & Kukkii

Korusarjan nimi: Kukkii

Suunnittelija: Mari Syrén, Mari Syrén Design

Paikkakunta: Pori

Korusarjan osat: Kaulakoru, riipuksia, erilaisia korvakoruja (myös muunneltavat), sekä näyttävä sormus

Materiaalit: Hopea ja kristallihelmet

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Koruissani ei ole tehty kompromisseja vaan olen toteuttanut itseni näköiset korut: Kukkii-korut ovat hyvin minun näköiseni korusarja. Koruissani en ole hakenut vaikutteita muualta tai miettinyt kaupallisuutta vaan olen toteuttanut korusarjan suunnittelun omilla ehdoillani. Isotkaan korut ei rajoita käyttötilanteita. Korut ovat käytettäviä ja ergonomisia ja sopivat myös jokapäiväiseen käyttöön. Esimerkiksi korvakorujen muokattavuuden avulla korut muuntautuvat niin arkeen kuin juhlaan.”

Mari Syrén henkilökuva

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Tässä artikkelissa tutustumme kevään 2024 kuumimpiin korutrendeihin, jotka ovat valloittaneet niin punaiset matot kuin muotitalojen catwalkitkin!
Kotimainen laulaja, runoilija ja lauluntekijä Kyösti Mäkimattila on julkaissut uuden korumalliston nimeltään Suuntatähti. Julkistustilaisuutta vietettiin Turussa
Kultaseppä Pirjo Lakkapään elämänpoluista kertova korusarja Häivähdyksiä on voittanut Vuoden koru 2024 -kilpailun.