Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Tänä vuonna korun on suunnitellut Heidi Amnell

Lucia-neito valaisee aina uniikissa korussa

13.12.2023

Lucia-neito valaisee aina uniikissa korussa

Tänä vuonna Lucia-neito Madeleine Amoroso kantaa yllään kultaseppä Heidi Amnellin luomaa korua, jossa Heidi kunnioittaa vanhoja perinteitä nykyaikaisella tavalla.

Vuodesta 1950 lähtien jokainen Lucia on saanut kaulakorun, joka on luotu juuri häntä varten. Tänä vuonna perinnettä jatkaa turkulainen Laatukorulla työskentelevä Heidi Amnell, joka on ilahtunut kunniasta sekä omasta roolistaan perinteen säilyttämisessä.

2023 Lucia-neidon korun on suunnitellut Heidi Amnell. Kuva Heidin omasta arkistosta.

 

Korun tekijä valitsee seuraajansa

Alun perin Lucia-perinteestä vastaavat Hufvudstadsbladet ja Folkhälsan valitsivat korun suunnittelevan taiteilijan. 1990-luvulta lähtien korun suunnittelu on kulkenut perintönä kultasepältä toiselle. Vuosien varrella koruja ovat suunnitelleet ja valmistaneet niin tunnetut taiteilijat kuin tulevat alan lahjakkuudet.

Esimerkiksi suunnittelijat ovat työskennelleet kuuluisille jalokivikultasepille kuten Tillanderille ja lisäksi taustalta löytyy tekijöitä myös Lapponialta ja Kalevala korulta.

 

“”Lucian päivän aika on ilon aikaa ja muistan viettäneeni sen yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Osallistuimme usein kotikylässäni Lucia-kulkueeseen.” Heidi Amnell”

Kierrätetyn hopean hehkua ja shampanjatimantin lämpöä

Lucia-korun perinteinen materiaali on ollut vuosien varrella hopea, niin myös tänäkin vuonna. Heidi on yhdistänyt koruun myös shampanjan sävyisen timantin, joka symboloi Lucia-neidon välittämää lämpöä ja valoa. Nämä seikat ovat juuri Heidille henkilökohtaisesti niitä asioita, joita Lucia ilmentää ja siksi hän halusi lämmön ja valon näkyvän korussaan.

Korun keskiössä on myös suurikokoinen kukka, joka symboloi ristiä, mutta ei liian alleviivaavasti. Näin koru linkittyy myös Lucian-korujen perinteen alkuaikaan, jolloin korut olivat näyttäviä krusifikseja tai ristejä.

”Korut on tehty pääasiassa kierrätetystä hopeasta ja niissä on kullanvärisiä yksityiskohtia. Olen sahannut, viilaanut ja kiillottanut käsin ja tunnen, että ainutlaatuinen käsityö näkyy koruissa. Prosessin aikana olen haastanut itseni ja kokeillut monia uusia menetelmiä. Lucian korujen parissa työskenteleminen on todella herättänyt taiteellisen puoleni ja olen joutunut uppoutumaan luoviin ajatuksiini suunnittelusta ja korutaiteesta.”, kertoo Heidi korun tekemisestä tiedotteessa.

Lucia-koru on perinteisesti hopeinen. Lämpö koruun tuo muun muassa shampanjan värinen timantti. Kuva: Onnikuva / Mikko Lötjönen

Lucia tuo valon pimeyteen

Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta muistamaan ja kunnioittamaan Pyhää Luciaa. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa Lucian päivää vietetään erityisesti valon juhlana pimeän talven keskellä. Tänä vuonna Suomen Luciaksi on valittu Madeleine Amoroso. Päivän perinteisiin kuuluu Helsingin tuomiokirkossa tapahtuva kruunaaminen sekä Lucia-kulkue. Suomessa Lucia-perinnettä ylläpitää Folkhälsan yhteistyössä Hufvudstadsbladetin ja Svenska Ylen kanssa. Suomen Lucia on myös hyväntekeväisyyskeräys.

Suomen Lucia 2023 Madeleine Amoroso, yllään Heidin suunnittelema koru. Kuva: Folkhälsan/Henrik Schütt

 

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Aiheet: Lucia
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.