Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Lovessa oivaltaviin sydänkoruihin

Lovella, Tiina Hälikkä | Vuoden koru 2024 -finalisti

Kun loistava idea kohtaa täydellisen hopeapalan, syntyy jotain taianomaista. Tiina Hälikän Lovella-korut syntyivät juuri tällaisesta hetkestä. Korusarja osoittaa, että kauniin korun ei tarvitse olla monimutkainen. Muotokieli on pelkistetty, mutta siinä on juju, joka tuo sydänkoruihin oivaltamisen riemua. Mattapintaiset Lovella-hopeakorut kutsuvat käyttäjiään välittämään rakkautta ja hyväksymään itsensä. Ne ovat muistutus siitä, kuinka tärkeää on olla itselleen lempeä ja antaa itselleen lupa rakastaa itseään.

Lovella, odottamaton inspiraatio, joka rakastettiin korusarjaksi

Toisinaan loistavat ideat syntyvät täysin odottamattomissa tilanteissa, kun oikea hetki ja täydellinen hopeapala kohtaavat. Näin kävi Tiina Hälikälle Lovella-korujen kanssa. Ylijäänyt sahauspala lähes huusi muuttumista sydämeksi, vaikka esittävät korut eivät ole koskaan tuntuneet Tiinasta omalta. Muutama pieni sahausliike ja hieman viimeistelyä, ja ensimmäinen Lovella-nappikorvakoruparin aihio näki päivänvalon.

Koruissa oli jotain lempeää ja samalla vahvaa. Pian Tiinan asiakkaat ottivat nappikorvakorumallin innokkaasti omakseen ja asiakkaiden toiveista sarjaan alkoi syntyä uusia koruja.

Koko sarja on kasvanut vahvasti asiakkaiden palautteen ja toiveiden mukaan. Jopa nimi Lovella on asiakkaan ehdotus. Nimi ilmentää sitä ainutlaatuista yhteyttä ja kunnioitusta, joka parhaimmillaan syntyy koruntekijän ja asiakkaan välille.

Korusarjan yksinkertainen muotokieli pitää sisällään salaisuuksia

Tiina on tarkoituksella vältellyt esittäviä koruja ja pyrkinyt luomaan myös Lovellasta korusarjan, joka ei ole liian selkeästi alleviivaava. Sydämen muotoinen symboliikka ei ole päällepäin ilmeinen vaan piilee korujen yksinkertaisen ajattomassa muotoilussa.

Koruissa sydämen muoto on mukana koko korun muotoilussa, ei vain pienenä yksityiskohtana. Tavanomaisista sydänkoruista poikkeavassa sydänmuodossa on asennetta. Lovellan sydän ei ole perinteisen söpö tai pulleaposkinen.

Korusarjassaan Tiina on erityisen kiintynyt sormukseen, joka piilottaa salaisuuden sormuksen sisään. Asiakkaat ovat usein ihastelleet sormuksen graafista muotoa, vaikka korun jujua ei ole vielä edes ehditty hoksata. Tämä salaisuus voi olla muistutus itselle tai viesti lahjan saajalle.

“”Lovella-korusarjassa piilee oivaltava idea, joka tekee tästä sarjasta yksinkertaisen nerokkaan. Sydämen raikas muotokieli eroaa sydänkorujen massasta. Koruissa on pehmeää orgaanista muotoa. Korut voisivat myös olla unisex-koruja. Tämä korusarja todistaa, että yksinkertaisella jujulla voi olla suuri vaikutus.”
VUODEN KORU -ESIRAATI”

Rakasta ennen kaikkea itseäsi – tyylikäästi

Tiina paljastaa, että hänen finalistikoruissaan on voimakas viesti itsensä rakastamisesta ja hyväksymisestä. Ne kertovat tarinan siitä, kuinka tärkeää on rakastaa itseään ja hyväksyä oma ainutlaatuinen olemus.

Korusarja haastaa jokaisen meistä sanomaan itselleen, että olemme “ihan hyviä tyyppejä” ja ansaitsemme rakkautta ja arvostusta. Korut toimivat muistutuksena siitä, kuinka tärkeää on olla itselleen lempeä ja antaa itselleen lupa rakastaa itseään.

Muodot, materiaali ja käsillä tekeminen inspiroi Tiinaa

Kauniit muodot, jotka syntyvät usein materiaalin ja tekemisen kautta, toimivat Tiinan innoittajina. Hän korostaa, ettei hän halua korujensa olevan liian selkeitä tai ennalta määrättyjä, vaan toivoo, että jokainen korun omistaja voi löytää oman yhteytensä koruunsa ja korun merkityksellisyyden.

Hänen koruissaan voimme nähdä myös viitteitä luontoon ja sen muotoihin, mutta ne jäävät abstrakteiksi ja avoimiksi tulkinnalle. Tiina haluaa antaa tilaa mielikuvitukselle.

Yksinkertaista muotokieltä ja estetiikkaa

Tiinan suunnittelufilosofiaa ohjaa yksinkertainen muotokieli ja estetiikka. Hän välttää koruissaan turhaa koristelua ja piiperrystä, ja keskittyy sen sijaan selkeisiin ja puhutteleviin muotoihin. Hänelle on tärkeää, että korut ovat kauniita omassa yksinkertaisuudessaan.

Tiinan tyyli kumpuaa omasta persoonastaan. Tiina ei pyri miellyttämään muita, vaan hän tekee koruja, jotka miellyttävät myös häntä itseään. Vaikka Tiinan korut ovat pääasiassa kaksiulotteisia, hän kertoo oman suunnittelunsa kehittyvän hiljalleen suuntaan, jossa koruihin on tulossa enemmän ulottuvuutta ja liikettä.

Käsityöinnostus teki Tiinasta korujen käyttäjän

Tiinan tarina korujen pariin alkoi kiinnostuksesta käsillä tekemiseen vuonna 2005. Tuolloin hänellä ei ollut aavistustakaan, että käsityölehden mainos korutarvikkeista johdattaisi hänet koruammattiin. Ennen koruharrastustaan Tiina ei itse edes käyttänyt koruja. Itsetehdyt lasi- ja kivihelmikorut kuitenkin päätyivät Tiinan ylle ja näin työkaveritkin kiinnostuivat tilaamaan hänen korujaan.

Korujen tekemisestä tuli nopeasti enemmän kuin harrastus, ja Tiina päätyi opiskelemaan korualaa. Vuonna 2012 hän aloitti koruartesaaniopinnot Oulussa ja valmistui kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 2015 Tiina perusti oman korubrändinsä, Koi Designin. Brändin perustaminen ja siirtyminen yrittäjäksi olivat suuri askel, ja siitä lähtien hän on keskittynyt korujen suunnitteluun ja valmistamiseen. Tiina työskentelee tällä hetkellä Jämsässä, missä hänellä on oma pajamyymälä.

Monipuolinen korusarja tarjoaa vaihtoehtoja

Nappikorvakoruista lähtenyt korusarja täydentyi myös riipuksella. Lovella-sarjan suosion myötä asiakkaat alkoivat myös kaivata korusarjansa täydennystä sormuksella. Sormus on visuaalisesti yksinkertainen ja graafinen, mutta sen salaisuus piilee ikään kuin sormen ympärille käärityssä sydämen muodossa.

Lovella-sarja sai myöhemmin osaksi myös rannekorun, jälleen asiakkaiden toiveesta. Tiina joutui miettimään, millainen rannekoru sopisi tähän sarjaan. Hän kokeili useita eri versioita, mutta lopulta päätyi rannerengasmaiseen koruun, joka heijastelee Koi Designin tyylisuuntausta parhaiten. Rannekoru onkin ollut yksi hänen suurimmista onnistumisistaan korusarjan kehittämisessä.

Pantamallinen rannekoru toistaa sydämen muotoa, mutta tällä kertaa siinä on sydämen muotoinen aukko lisäämässä hienostuneisuutta ja näyttävyyttä. Rannekoru näyttäytyy yksinkertaisen ajattomana ulkopuolisille, mutta siinäkin piilee oma salaisuutensa.

Korusarjasta löytyy vaihtoehtoina myös koukulliset riippuvat korvakorut sekä riipus kolmessa eri koossa.

”Lovella korusarjan monipuolisuus on pitkälti asiakkaideni ja heidän tarpeidensa ansiota. He ”potkivat persuuksilleni” ja pitivät huolen, että sarjasta tuli täydellinen.”, kertoo Tiina naurahtaen.

Intohimosta hopeaan ja mattapintoihin

Tiina on erityisen intohimoinen hopeakorujentekijä ja kokee tämän olevan hänen vahva osa-alueensa. Myös Lovella-korujen materiaali on hopeaa. Pinnat ovat viimeistelty mattaharjaamalla, joka on osa Tiinan signature-tyyliä. Hän myös itse pitää mattamaisesta pinnasta kiiltävän sijaan.

”Korujeni muotokieli on yksikertainen ja simppeli. Viimeistely tukee korujen muotoa, sillä mattapintaisista koruista ääriviivat hahmottaa selkeämmin.”, kertoo Tiina. Lovella-korusarjan koruja on kuitenkin mahdollista saada tilauksesta myös kiiltävinä.

Alun perin Tiina oli ajatellut, että hänen yksinkertaiset korunsa saattaisivat olla liian vaatimattomia kilpailuun. Tiina on iloinen siitä, että yksinkertainen ja erilainen tyyli pääsi mukaan esittelemään suomalaisen korun moninaisuutta.

 

 

Korusarjan nimi: Lovella

Suunnittelija: Tiina Hälikkä

Paikkakunta: Jämsä

Korusarjan osat: Rannekoru, sormus, eri kokoisia riipuksia ja korvakoruja

Materiaalit: Hopea

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Koruissani on lempeää asennetta ja ne edustavat ajatonta tyyliä. Niiden yksinkertainen ja kaunis muoto tekee niistä monipuolisia käyttökoruja arkeen ja juhlaan. Nämä oivaltavat, erilaiset ja poikkeavat sydänkorut ovat ylistys yksinkertaisuudelle.

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.