Korujen muotoilu ja valmistustavat ovat aina seuranneet aikaansa. Nykyaika on tuonut mukanaan korualalle sekä mahdollisuuksia että uhkia. Jo vuosikymmeniä on tehty ns. bulkkikoruja eri valutekniikoilla, 3d- suunnittelu ja -tulosteet ovat jo arkipäivää sekä tekoäly tulee osaksi valmistusta kovaa vauhtia. Uusi teknologia laajentaa materiaalien, seosten ja pinnoitteiden skaalaa. Perinteiset käsityötavat sinnittelevät ja kehittyvät teollisen valmistuksen rinnalla.
Miten tämä kaikki vaikuttaa korun laatuun? Kaikkein laadukkaimmat tuotteet viimeistellään yhä käsityönä, vaikka välivaiheissa käytettäisiin uutta teknologiaa. Koneet eivät vielä pysty samaan kuin erikoisammattilaisen kokemus, näkemys ja kädentaito. On tärkeää päivittää laadukkaan tuotteen kriteerejä jatkuvasti. Tuotteen hinnalle on oltava perusteet.
LAADUN KRITEEREJÄ
1. Kestävyys
Laadukas koru kestää käyttöä omassa kontekstissaan. Päivittäiseen käyttöön tarkoitetun vihkisormuksen kuluminen on toisenlaista kuin siron juhlakäyttöön tarkoitetun helmisormuksen. Kestävyyteen voi vaikuttaa mm. materiaalivalinnoilla, työstötavoilla ja asiakkaan valistamisella. Materiaalin kestävyys riippuu käyttötarkoituksesta, esimerkiksi hopea kuluu nopeasti, titaani hyvin hitaasti. Työstötavoilla on iso vaikutus kestävyyteen. Mitä sirommasta korusta on kyse, sitä tärkeämpää on osata sitkistää materiaali mekaanisesti, lämpökäsittelyin tai niitä yhdistelemällä.
2. Korjattavuus
Laadukas koru on tarvittaessa korjattavissa tai muunneltavissa. Esimerkiksi irronneet tai heiluvat kivet pitää pystyä kiinnittämään uudelleen ja sormuksen kokoa voidaan muuttaa (tämä ei päde kaikkiin materiaaleihin tai isoihin muutoksiin). Asiakkaalla on tieto materiaalin kierrätettävyydestä ja muutosmahdollisuuksista
3. Turvallisuus
Laadukas koru on turvallinen käyttäjälleen tai käyttäjä on tietoinen riskeistä. Esimerkiksi tietyissä ammateissa umpisormus on aina riski. Ketjuissa tulee aina olla heikoin lenkki, joka pelastaa kuristumiselta tai ranteen vammautumiselta. Luonnollisesti materiaalien pitää olla allergisoimattomia ja turvallisia.
4. Estetiikka
Päivittäisessä käytössä olevan vihkisormuksen pitää kestää aikaa myös esteettisesti. Sama sormus on käytössä niin arjessa kuin juhlassakin.
Korun detaljiikasta harjaantunut silmä pystyy päättelemään paljon sen laadusta: onko saumoja näkyvissä, millaisia kiinnitystapoja on käytetty, minkälainen on korun pinta, onko kaiverrukset tehty käsin vai koneella yms.
Koru on myös kokonaisaistillinen kokemus. Laadukas koru näyttää ja tuntuu hyvältä.
5. Sijoitusarvo
Koru on aina myös sijoitus. Sijoitusarvo ei välttämättä perustu rahalliseen arvoon, vaan koruun voi sitoutua valtava määrä tunnetta tai muistoja. Laadukas koru tuntuu arvokkaalta sanan kaikissa merkityksissä. Parhaimmassa, mutta harvinaisessa tapauksessa koru voi kasvattaa arvoaan myyntiarvoaan isommaksi keräilykohteeksi.
6. Taiteellinen laatu
Koru voi olla myös taideteos – silloin laatua määrittää korun kyky ilmentää taiteellista vaikutusta. Koru voi olla puettava veistos tai multimediateos.
7. Eettisyys ja ympäristö
Laadukkaan korun materiaaleista tiedetään alkuperä ja myyntiketju mahdollisimman tarkasti. Korujen tuotannossa ei käytetä turhaan energiaa.
Asiakkaan on hyvä harkita jokaista koruostostaan näiden kriteerien pohjalta – ja tarvittaessa lisätä omiaan. Asiasta on hyvä keskustella korun valmistajan tai myyjän kanssa. Laadukas koru ei yleensä päädy jalometalliromuksi tai muuten kierrätettäväksi, vaan periytyy ylpeydellä sukupolvelta toiselle. Laadukasta korua voidaan muodistaa ja muokata aina uudelleen. Laadukas koru on arvokas – sanan kaikissa merkityksissä.
Teksti:
Antti Nieminen
Seppämestari ja kuvanveistäjä
Kuvat:
Atelier Eklöf