Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Kannattaako koru korjata?

Opas erilaisten korujen korjaamiseen

27.9.2024

Korut voivat kulua, vaurioitua tai niiden osat saattavat löystyä tai irrota ajan myötä. Voit pidentää korujen käyttöikää ja säästää myös rahaa sekä ympäristöä korjaamalla korun asianmukaisesti sen sijaan, että ostaisit uuden tilalle. Korujen korjaus vaihtelee yksinkertaisista juotoksista monimutkaisiin kivien istutuksiin, ja on erityisen tärkeää tietää millaisia koruja ollaan korjaamassa. Kerromme tässä artikkelissa erityisesti jalometalli-, bijou- sekä helmikorujen korjauksesta.

Jalometallikorut on valmistettu arvokkaista metalleista, kuten kullasta, hopeasta ja platinasta, ja niissä käytetään myös jalokiviä, kuten timantteja, safiireja tai rubiineja. Nämä korut vaativat erityistä huolenpitoa ja korujen korjaus tapahtuu kultasepän toimesta. Bijou-korut, joita usein kutsutaan puku- tai muotikoruiksi, valmistetaan perusmetalleista (kuparista, messingistä tai metalliseoksista), synteettisistä kivistä, lasista tai muovista. Nämä korut ovat yleensä edullisempia ulkomailla valmistettuja koruja ja näiden korujen korjaus on hieman hankalampaa, mutta niihin voidaan kuitenkin esimerkiksi vaihtaa osia.

Nainen pitelee hopeakorua kädessä

Jalometallikorut

Jalometallikorut, kuten kulta-, hopea- ja platinakorut, ovat pitkäikäisiä ja monesti arvokkaita sijoituksia, mutta ajan myötä ne voivat tarvita huoltoa. Jalometallit ovat pehmeitä ja ne voivat vääntyä tai naarmuuntua, ja erityisesti arkikäytössä sormukset altistuvat usein kulumiselle.

Jalometallikorujen korjauskustannukset ovat korkeammat kuin bijou-korujen, mutta korjaamalla korun sen arvo kuitenkin säilyy. Korun arvoa voi myös kasvattaa vaihtamalla koruun arvokkaamman jalokiven. Jalometallikorun korjaaminen tai kunnostaminen on myös usein parempi taloudellinen päätös kuin uuden korun hankkiminen.

Yleisimmät korjaustarpeet jalometallikoruissa:

Sormuksen koon muuttaminen: Jos sormen koko on muuttunut esimerkiksi painonvaihtelun tai vaikkapa raskauden takia, sormuksen kokoa voidaan suurentaa tai pienentää. Kultaseppä avaa sormuksen ja lisää tai poistaa metallia, minkä jälkeen se juotetaan takaisin yhteen ja kiillotetaan. Älä siis hylkää liian pientä tai isoa sormusta ennen kuin olet selvittänyt voiko kokoa muuttaa – useimmiten se on mahdollista.

Juotoskorjaukset: Korujen katkenneet osat, kuten ketjut tai sormuksen rengas, voidaan juottaa takaisin yhteen. Juotettaessa käytetään metallin kanssa yhteensopivaa lisäainetta, jolla koru voidaan yhdistää takaisin ehjäksi. Ammattitaitoinen kultaseppä osaa tehdä juotoskorjauksen siten, että koru ei muutu ulkonäöltään tai menetä arvoaan. Tämä prosessi tehdään yleensä korkeassa lämpötilassa, joten se ei sovellu bijou-korujen korjaukseen.

Kivien istuttaminen: Jos jalokivi, kuten timantti, rubiini tai safiiri, on irronnut, se voidaan istuttaa takaisin paikoilleen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi kynsi-istutuksella, jossa pieniä metallikynsiä käytetään pitämään kivi paikoillaan. Kivien istuttaminen vaatii tarkkuutta, jotta kivi istuu turvallisesti eikä myöskään irtoa uudelleen, joten korjautathan tällaisen korun jalokiviin perehtyneellä ammattilaisella.

Kullan ja hopean puhdistus: Jalometallit, kuten hopea, voivat ajan myötä hapettua ja tummua. Ammattimainen puhdistus ja kiillotus palauttavat korun alkuperäisen kiillon. Erityisesti vanhojen korujen kohdalla puhdistaminen on tärkeä osa korun korjausta. Voit puhdistaa korut myös itse kotona kunhan valitset oikeanlaiset aineet ja välineet.

Kultaseppä työstää sormuksen kiveä,

Bijou-korut

Bijou-korut ovat usein edullisempia ja valmistettu vähemmän arvokkaista materiaaleista, kuten messingistä, kuparista, muovista tai synteettisistä kivistä. Näiden korujen korjaaminen on haastavampaa, koska materiaalit eivät kestä yhtä hyvin kuumuutta tai mekaanista rasitusta kuin jalometallit. Lisäksi joitain bijou-korujen osia ei ole suunniteltu korjattavaksi; niissä saattaa olla liimattuja tai massatuotettuja osia, mikä vaikeuttaa niiden korjaamista.

Edullisempien korujen korjaus ei välttämättä aina ole myöskään kustannustehokasta. Bijou-korut ovat usein valmistettu ulkomailla halvemmista materiaaleista, joten työkustannukset voivat ylittää itse korun arvon. Jos sinulla on kuitenkin koruja, joilla on erityistä tunnearvoa, kannattaa aina selvittää onko koru mahdollista korjata ja millainen on korjauksen kustannusarvio.

Yleisimmät korjaustarpeet bijou-koruissa:

Korun osien vaihtaminen: Katkenneet ketjut ja lukot voidaan usein korjata vaihtamalla lukko tai vaurioitunut osa kokonaan uuteen. Bijou-koruja ei yleensä korjata juottamalla vaan tilalle vaihdetaan kokonaan uusi osa. Katkenneita koruja ei useimmiten pystytä korjaamaan, sillä materiaalit eivät kestä kuumuutta.

Kivien kiinnitys: Synteettiset kivet saattavat irrota korusta, mutta ne on mahdollista myös kiinnittää takaisin. Korjauksen voi tehdä itse kiinnittämällä kiven takaisin korujen korjaukseen tarkoitetulla liimalla. Varmistathan kuitenkin etukäteen, että käyttämäsi liima on sopiva korun materiaaleille, esim. muoville tai lasille, jotta liima myös pysyy.

Uudelleen päällystäminen: Monet bijou-korut on päällystetty kullalla tai hopealla ja ajan myötä tämä pinnoite voi kulua pois ja paljastaa alla olevan metallin. Korujen uudelleenpinnoitus on mahdollista, mutta kannattaa ensin varmistaa onko se kustannuksiltaan järkevää, sillä pinnoituksen hinta saattaa ylittää korun arvon.

Helmikorut

Helmikorut, erityisesti aidot helminauhat, voivat venyä tai katketa ajan myötä. Helmien korjaus edellyttää usein nauhan uudelleen punomista, mikä on parasta jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Yleisimmät korjaustarpeet helmikoruissa

Helminauhan punominen: Helminauhat venyvät käytössä, ja ne tulisi punoa uudelleen muutaman vuoden välein. Kunkin helmen väliin sidotaan pieni solmu, mikä estää helmiä irtoamasta ja suojaa niitä kulumiselta.

Helmien vaihto: Jos helmistä osa rikkoutuu, ne voidaan usein korvata uusilla helmillä, jotka vastaavat alkuperäisiä helmiä.

Vintage-helmi korujen korjaus

Missä korut kannattaa korjauttaa?

Kun haluat teettää korujen korjauksen ammattilaisella, kannattaa etsiä ammattilainen joka osaa varmasti arvioida korun arvon ja tehdä korjauksen laadukkaasti. Monet korubrändit tarjoavat omille koruilleen korjauspalveluita, esimerkiksi Kaleva-koru huoltaa korujaan omalla tehtaallaan Helsingissä.

  1. Kultasepänliikkeet: Useimmat kultasepänliikkeet tekevät rannekellotöiden lisäksi myös korujen korjauksia. Korjauksia tehdään paikan päällä ja osittain korut lähetetään korjattavaksi kultasepille. Kultasepänliikkeet tekevät myös sormusten koon muutoksia sekä korjaavat myös edullisempia bijou-koruja.
  1. Korupajat ja kultasepänverstaat: Monet paikalliset korupajat ja kultasepänverstaat tarjoavat laajan valikoiman palveluita, ja monet niistä ovat erikoistuneet jalometallikoruihin ja jalokiviin.
  1. Verkkopalvelut: Korujen korjauspalveluita löytyy myös verkosta. Näissä palveluissa korut lähetetään postitse korjattavaksi, ja ne palautetaan korjattuina takaisin. Tämä on kätevä vaihtoehto, mutta on tärkeää varmistaa, että yritys on luotettava ja tarjoaa vakuutetun postituksen sekä takuun työlleen.
  1. DIY-työpajat ja kurssit: Jos haluat oppia korjaamaan korujasi itse, voit osallistua työpajoihin tai kursseille, joissa opetetaan korujen perushuoltamista ja korjausta. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä bijou-korujen kohdalla, joissa pienet korjaukset voi tehdä helposti.

Kultaseppä ja korujen korjaus

Ennaltaehkäisevä huolto kaikille koruille

Puhdista bijou-korut pehmeällä liinalla ja miedolla saippualla. Vältä voimakkaita kemikaaleja, koska ne voivat irrottaa pinnoitteen tai vahingoittaa synteettisiä kiviä. Valitse jalometalleille hellävarainen saippua tai koruille tarkoitettu puhdistusaine. Ammattilaisen tekemä puhdistus on myös hyvä vaihtoehto, näin voit varmistua, että korun materiaalit eivät vahingoitu. Lue lisää korujen puhdistamisesta Korujen hoito & puhdistus -oppaastamme.

Säilytä kaikkia koruja viileässä, kuivassa paikassa, ja mieluiten suljetussa pehmeässä korurasiassa. Kaikkien korujen osalta kannattaa välttää kotitalouksien puhdistusaineita, hajuvesiä ja voiteita, koska ne voivat tahrata metalleja tai vahingoittaa kiviä. Korujen tarkistaminen löystyneiden kivien tai kiinnikkeiden varalta kannattaa myös tehdä tasaisin väliajoin.

Korujen korjaaminen on vaativaa työtä, mutta oikein tehtynä se voi saada vanhat korut takaisin loistoonsa ja pidentää niiden käyttöikää merkittävästi. Olipa kyseessä jalometallikoru, bijou-koru tai helminauha, oikea korjaus ja huolto ovat avainasemassa korun arvon ja ulkonäön säilyttämisessä.

Nainen puhdistaa hopeakoruja

Picture of Toimitus

Toimitus