Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

PÄÄLLEKKÄINEN KIVENISTUTUSTEKNIIKKA TUO KIVIIN SÄIHKYÄ JA SÄVYJÄ

Kati Aholan ja Markku Lehdon Väreilyä | Vuoden koru 2022 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Kati Aholan ja Markku Lehdon Väreilyä-korusarjassa käytetty kivenistustekniikka on korusarjan huomioita herättävä yksityiskohta. Toteuttajapariskunnan kiviharrastus loi ympärilleen halun kokeileviin tekniikoihin. Päällekkäin istutetut kivet ovat kuin pieni salaisuus, jonka hienous paljastuu tarkemmalla tarkastelulla monisävyisen säihkeen alta. Korusarjassa innovatiivinen kivenistutustekniikka täydentyy takokuvioin ja raereunoin tuoden 1960-luvun retrovaikutteita koruihin, kuitenkin ajattomasti.

Kevätauringon kimmellystä

Kati Aholan ja Markku Lehdon Väreilyä-korusarjan tarinan alku vie keväiseen hetkeen, jolloin jäät ovat lähteneet merestä. Kylmän ja kirkkaan vedenpinnan alta paljastuvat pikkukivet, jotka säihkyvät kevätauringossa. Vieno tuuli liikuttaa vedenpintaa luoden väreilyä.

Tämä hetki sai Katin ja Markun luomaan Väreilyä-korusarjan. He poimivat koruihinsa kimaltelun, veden rytmiikan ja raikkaan värimaailman. Tunnelma on tuotu Kati Aholan ja Markku Lehdon yhteistyöstä syntyneeseen korusarjaan erikoisella kivenistutustavalla, joka on saa hämmästelemään ja ihastumaan.

Kati Aholan ja Markku Lehdon Väreilyä
Väreilyä-korusarjassa kimmeltää kaksikerroksisesti vihreät ja keltaiset kuutiolliset zirkoniat.

Korusarjassa pääsee esiin omintakeinen kivenistutustekniikka

Vedenalainen maailma myös synnytti Markulle oivaltavan kivenistutustavan, jossa päällekkäinen istutus korostaa pikkukivien värileikkiä. Korusarja sai alkunsa Markun ideasta kokeilla päällekkäistä kivenistutustapaa sormukseen. Ruusuhiontaista zirkonia toimii ikään kuin linssinä ja sen alta pilkottaa toinen, pienempien zirkonioiden, kivikerros, joka luo kivien käyttöön uudenlaista säihkettä ja monisävyisyyttä. Kivien kaksikerroksinen istutustapa on kuin pieni salaisuus, josta voi kertoa muille korua ihasteleville.

”Tykkään tehdä kivenhionnoilla myös optisia illuusioita. Tästä yksi esimerkki on Väreilyä-korusarjan keskuskiven toimiminen linssimäisesti.” avaa Markku. Pariskunta kertookin, että usein heidän korunsa syntyvät kokeellisina ja lopputulema ei ole aina määritelty työtä aloitettaessa. ”Kokeilemme mielellämme erilaisia työmenetelmiä ja tutkimme niitä – pidämme haasteista!”, he lisäävät.

Korusarja vie mukanaan myös menneille vuosikymmenille. Katin sydäntä lähellä on suomalainen 1960-luvun korumuotoilu, joka näkyy koruissa retrohenkisenä vivahteena ja tuo koruihin myös leikittelevää otetta.

Kati Aholan ja Markku Lehdon Väreilyä-korusarjan näyttävämpi kaulakoru.

 ” 

“Korujen kivien käyttö on kiinnostava päällekkäisen istutustavan vuoksi. Tapa on innostava ja näin on uudistettu perinteistä tapaa käyttää kiviä koruissa. Kivien välke kuvaa hyvin inspiraatiotarinaansa. Värivalinta on lämmin ja lempeä. Korusarjan osat toimivat hyvin settinä muun muassa mittasuhteiltaan ja koruissa on raikasta retromaisuutta.”
VUODEN KORU -ESIRAATI VÄREILYÄ -KORUISTA

Innostus korujen tekemiseen syntyi kivien kautta

Katille ja Markulle kummallekin kivien hiominen on mieluisaa, mutta heidän tyylinsä eroavat: Markku hioo viistekiviä ja Kati pyörökiviä sekä kotimaisia kiviä. Avopari tapasi toisensa tämän harrastuksen puitteissa noin 4 vuotta sitten, sillä kummatkin ovat Suomen Jalokiviharrastajien Yhdistyksen jäseniä.

Väreilyä-sormus vihreä-keltainen värilliset kivet
Lähikuvasta tarkasteltuna näkee päällimmäisen kiven alle istutetut pienemmät kivet.

Markkua kivet ovat viehättäneet jo lapsena Afrikan tähteä pelatessa. Markun setä oli kiviharrastaja ja pienenä poikana Markku sai 50 pennin palkkion, kun hän löysi hienoja kiviä ja vei ne sedälleen. Vanhemmalla iällä Markku jatkoi samaista harrastusta. Huomatessaan kertyneiden kivien määrän heräsi idea niiden jatkojalostaminen koruiksi. Ammatiltaan Markku on kuitenkin tutkija ja biokemisti, mutta kiikarissa on gemmologin tutkinto. Erityisesti värillisten jalokivien hionta kiinnostaa.  Nykyään Markku toimii myös viistekivien hionnan opettajana.

Katilla puolestaan oli haave opiskella peruskoulun jälkeen kultasepäksi, mutta hän päätyi toiseen ammattiin. Hän kuitenkin alkoi harrastaa kiviä ja erilaisten kansalaisopistojen kivi- ja hopeakurssien jälkeen Kati kulkeutui opiskelemaan aktiivisemmin ja päätyi kultasepän alalle noin viisi vuotta sitten. Hän valmistui tänä keväänä 2021 Axxellista kultasepänalan artesaaniksi.

Kivien mahdollisuudet ja rajoitteet luovat suunnan koruille

Materiaalina kivet sanelevat pitkälti myös heidän korujen kieltään. Suunnittelussa on otettava huomioon kivien mahdollisuudet ja rajoitteet. Kivien lisäksi, menneet aikakaudet ovat yksi inspiroiva tekijä: Katin 1960-luvun kotimaisen korumuotoilun kultakauden sijaan Markkua innostavat vieläkin vanhemmat, 1900luvun alkupuolen historialliset korut kuten Fabergén tuotanto.

blank
Kaulakorun takokuviointi ja kiviä ympäröivät raekuvioinnit henkivät retrotunnelmaa.

Tyylillisesti pariskunnan muotokieli eroaa, sillä usein Katin työt ovat epäsymmetrisiä ja lennokkaita ja Markku puolestaan pitää pyöreistä muodoista ja symmetriasta. Kummallekin on kuitenkin tärkeää, että he erottautuvat koruillaan valtavirrasta ja he haluavat lisätä koruihinsa sellaisia yksityiskohtia, joita koruissa harvemmin näkee. Pääsääntöisesti heidän työnsä ovatkin uniikkeja ja Väreilyä itseasiassa erottautuu heidän koruistaan omana korumallistonaan. Sarjassa on saatavilla erilaisia kaulakoruja, sormus sekä korvakorut koukku- ja tappikiinnityksellä.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Korujen yksityiskohdat korostavat vedenväreilyä ja retrotunnelmaa

1960-luvulta muotokieleensä vaikutteita saaneissa korvakoruissa retrohenkisyyttä luo kivien ympärillä oleva raereuna sekä koukkuosan muotoilu, joka on inspiroitunut korujen toteuttajaduon Katin 1960-luvun lempikorvakoruista. Väreilyä-kaulakorussa yhdistyvät ketjun erikokoiset pyöreät renkaat sekä suurempi riipusosa, jossa on kivimotiivi.

Hopeasta tehtyjen korujen koristeena olevat kiviosiot koostuvat ruusuhiotusta vihreästä synteettisestä zirkoniasta sekä sen alla kimaltelevista seitsemästä keltaisesta synteettisestä briljanttihiotusta zirkoniasta, jotka päällimmäinen kivi lukitsee paikoilleen. Kiviksi valikoituivat synteettiset kivet, jotka ovat tasalaatuisia ja kestäviä, ja niiden avulla kivimotiiveja pystytään toistamaan samanlaisena. Synteettisen kivivalinnan kautta voimme myös olla hyvillä mielin, sillä valintaan ei liity eettisiä ongelmia kuten halpatyövoiman käyttöä.”, Markku ja Kati lisäävät. Lisäksi korusarjaa on saatavilla vaihtuvilla special edition -sävyin ja kivien eri väriyhdistelmät luovat rajattomasti mahdollisuuksia variaatioille ja personoinnille.

Väreilyä-sormus vaaleansininen winter edition värilliset kivet
Vaaleansininen Winter edition on yksi esimerkki korusarjan kivien värivariaatioista.

Ripaus energisoivaa väriä asuihin

”Haluamme korujemme tuovan iloa ja pirteyttä. Väreily on energinen täynnä positiivisuutta.”, Kati mainitsee. Väreilyä-korut ovat säihkyvä koruvalinta, kun haluat koruihisi ripauksen virtaa antavaa väriä. Värien leikki piristää arjessa vaikkapa harmaita talvipäiviä keväisellä energiallaan, mutta ansaitsee myös säihkyä juhlahumussa iltapuvun kaverina. Kivien ja pintojen kimallus sopii erinomaisesti juhlaan. ”Väreilyä ei ole kuitenkaan vain juhlakoru.”, suunnittelijapariskunta muistuttaa

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Kati Ahola ja Markku Lehto & Väreilyä

 

Korusarjan nimi: Väreilyä

Suunnittelija: Kati Ahola ja Markku Lehto, Katin Kultapaja

Paikkakunta: Kråkö, Porvoo

Korusarjan osat: Kaulakoru, riipus, sormus, korvakorut

Materiaalit: Hopea, vihreä zirkonia (ruusuhiottu 8.9 x 3.2 mm) sekä 7 kpl keltainen zirkonia (briljanttihiottu 2.0 x 1.3 mm).

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Väreilyä on raikas ja konstailematon kuin Suomen luonto. Korut ovat hyvänmielenkorut ilman ympäristö- tai sosiaalista häpeää kierrätyshopean, synteettisten kivien ja kotimaisen käsityön myötä. Korujen tekniikka on innovatiivista ja oivaltavaa.”

 

blank

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.

 

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Tässä artikkelissa tutustumme kevään 2024 kuumimpiin korutrendeihin, jotka ovat valloittaneet niin punaiset matot kuin muotitalojen catwalkitkin!
Kotimainen laulaja, runoilija ja lauluntekijä Kyösti Mäkimattila on julkaissut uuden korumalliston nimeltään Suuntatähti. Julkistustilaisuutta vietettiin Turussa
Kultaseppä Pirjo Lakkapään elämänpoluista kertova korusarja Häivähdyksiä on voittanut Vuoden koru 2024 -kilpailun.