Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

ART DECO -VAIKUTTEITA JA RAKKAUTTA MENNEISIIN TYYLISUUNTIIN

Kaisu Tullisen Mea Era | Vuoden koru 2023 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Kaisu Tullisen Mea Era -korut vievät aikamatkalle menneisiin tyylisuuntiin. Muotokieli johdattaa Miami Beachin tunnettuihin art deco -kortteleihin. Koruissa huomioita herättävät niihin käytetyt tekniikat ja tekniikkojen yhdistelmä: emalointi ja kivien istutukset, joita nähdään Suomessa vähemmän keskenään käytettynä. Koruillaan Kaisu haluaa välittää arvokkuuden tuntua sekä ylellisyyttä: klassinen smaragdinvihreä emaloinnin sävy huokuu eleganttiutta.

Rakkaudesta 1900-luvun alkupuolen tyylisuuntiin

Mea Era -korusarjan tarina on alkanut Kaisun luonnoskirjassa jo 2017-2018, jolloin Kaisu teki vuoden verran yhden koruluonnoksen päivittäin. Lopullinen korujen ilme alkoi kuitenkin muotoitua Mea Eraan art decon vaikutteilla vasta kun Kaisu vieraili Yhdysvalloissa. Miami Beachin South Beachin alueella sijaitsevan historiallisen Miami Beach Architectural District -kaupunginosan arkkitehtuuri ja värit synnyttivät inspiraation korujen muotokielen viimeistelyyn.

Korusarjassa yhdistyy Kaisun rakkaus 1900-luvun ensimmäisen puolikkaan tyylisuuntia kohtaan, joka tuntuu aikakautena muotoilullisesti hänelle omalta. Tästä juontaa myös korusarjan nimi. Korusarjan latinankielinen nimi Mea Era tarkoittaa ”minun aikakauttani”, joka korostaa ajanjakson tuoman tyylin ja muotoilun merkitystä Kaisulle.

blank
Mea Era -korut ovat klassiset ja elegantit raikkaalla hengellä.

Art decosta Kaisulle tulee mieleen käsintehdyt esineet ja materiaalit, jotka olivat kalliita ja ylellisiä, ja hän halusi tuoda tämän saman tunnelman koruihinsa. Mea Erassa Kaisu tahtoi yhdistää art deco -ajan muotokielen, emaloinnin ja kivi-istutukset. Vaikutelmaa korostaa ylellinen smaragdinvihreä väri. Väri tuo esiin myös emaloinnin vanhoja tarkoitusperiä: emalointia käytettiin koruissa jo vuosisatoja ennen ajanlaskumme alkua muun muassa silloin kun haluttiin tuoda väriä ilman kalliita jalokiviä. Väri huokuu myös Kaisun mielestä eleganttiutta.

Elämä kaikessa mittakaavassa inspiroi

Kaisulla inspiraatiot eivät kumpua yhdestä esitetystä aiheesta vaan elämän monen puolet, tarkoittaa se sitten mikroskooppista solubiologiaa tai ihmiselämän elinkaarta, synnyttävät ajatuksia ja ideoita koruihin. Itse Kaisu kuvailee Kaiku Koru -brändinsä korujensa olevan kaikuja elämästä, joka kuvaakin hyvin kokonaisvaltaisesti hänen inspiraation lähteitään.

Kaisua kiinnostaa vieraat ja menneet kulttuurit, erilaiset tavat elää sekä historia. Häntä kiehtoo myös kaikki uskomukset ja merkitykset, jotka korujen käyttöön liittyvät sekä syyt, miksi ihmiset alun perin ovat alkaneet koruja käyttää. Tähän liittyy myös kiinnekohta nykyelämään: koruja hankitaan niin muistaakseen joku tietty merkittävä hetki kuin saavutus, mutta korun tarina jatkaa muodostumistaan myös korua käytettäessä – eletty elämä antaa myös koruille lisää tarinoita.

 

Mea Era sormus
Mea Era -sormuksessa on smaragdinvihreä emalointi ja kivi-istutuksia.

Kaisulle korut ovat itseilmaisun laji, ja ensisijaisesti hänen korunsa syntyvät ei-kaupallisista lähtökohdista. ”En ajattele koruja suunnitella ja tehdessä ensimmäisenä, että minun tulee tehdä koruja, jotka varmasti myy”, hän kiteyttää. Useimmiten Kaisu kuitenkin tekee pienemmän mittakaavaan siroja koruja, jotka ovat käytettäviä. Hänelle värit ovat erittäin mieluisia ja emalointi tekniikkana on lisännyt hänen korujensa värien kirjoa. Kaisun punaisina lankoina suunnittelussa seuraa kestävyys ja korjattavuus.

”Tämä hopeinen Mea Era -sormus on kuitenkin poikkeus juuri periaatteeseeni korjattavuudesta. On syytä nostaa esiin, että emaloinnin yhdistäminen kivi-istutuksiin hankaloittaa korujen korjaamista. Tässä sormuksessa olevat kuutiolliset zirkoniat eivät kestä tarvittavaa lämpöä, mikäli emali pitäisi korjata. On myös syytä tiedostaa, että sormuksessa emalointi on koholla ja siksi arka kolhuille. Arempi kuin tasapintaiset emaloinnit sormuksissa.”, Kaisu kertoo avoimesti korujen käyttöön vaadittavasta tiedostettavuudesta.

 ” 

“Raikas ja uudenlainen muotoilu kunnioittaa perinteitä ja huokuu historiaa. Korut ovat kultasepän taitoihin pohjautuvat ja arvokkaan oloiset. Art deco -tyylisuunta puhuttelee ja vihreä väri on huomiota herättävä. ”
VUODEN KORU -ESIRAATI

Korujen tekeminen on Kaisulle myös taiteilijuutta

Korut ovat vetäneet puoleensa Kaisua jo teini-iästä asti, vaikkakaan hän ei muista varsinaista kimmoketta koruinnostuksen syntyyn. Lapsuuden kulmilta tutun koruliikkeen ikkuna sai kuitenkin Kaisun usein pysähtymään ihailemaan säkenöiviä ja kimaltelevia koruja.

Taustaltaan hän on vaatetusalana artesaani ja jalometalliin erikoistunut muotoilija. Aiemmin myös erilaisissa museo- ja kulttuurihankkeissa toiminut Kaisu tekee nyt täyspäiväisesti töitä korujen parissa ja hänellä on Tampereella työpaja oman kotinsa yhteydessä.

Uran kohokohdiksi Kaisu muistelee muun muassa vuonna 2005 valmistamaansa Kätkö-aarrerasiaa, joka kurssityönä osallistui Suomen Kultaseppien liiton järjestämään kilpailuun ja valittiin mukaan design-museon kutsunäyttelyyn. Menestystä on tullut myös Aqua, Ambra, Aquila -kilpailussa Harvest-nimisellä koruteoksella, joka ottaa kantaa vesistöjen ja merien saastumiseen.

blank
KÄTKÖ-aarrerasia. Kuva Teemu Töyrylä.

Korujen tekeminen on Kaisulle keino toteuttaa tarvetta käsillä tekemiseen, mutta hän tunnistaa itsessään myös vahvan taiteilijuuden sekä itseilmaisun tarpeen liittyen korujensa maailmaan.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Emaloinnin avulla koruihin väriä

Mea Era -korujen materiaalina on hopea, emali sekä kuutiolliset zirkoniat. Hopeakorun lisäksi, Kaisua houkuttelisi tehdä Mea Era -sormus keltakullasta aidoin timantein.

Emalointi on kulkenut tekniikka pitkään, nuoruusvuosista lähtien, Kaisun mukana. Emaloinnista esimerkkeinä meille tutuimpia käyttöesineitä ovat esimerkiksi kylpyammeet sekä padat ja astiat. Tekniikkaa on kuitenkin käytetty myös koruissa sekä erilaisissa soljissa ja koriste-esineissä satoja vuosia – jo paljon ajanlaskumme alkua.

Emali on lasiseos, jonka ainesosana olevat eri metallioksidit määrittelevät eri värisävyt. Emali kiinnittyy tiukasti metallipintaan, kun se sulatetaan yli 700 asteessa ja sitten jäähdytetään. Emalointia voidaan tehdä hopean lisäksi esimerkiksi kuparille ja kullalle. Tekniikan haastavuudesta Kaisu kertoo: ”Vaikka prosessi toistetaan samanlaisena, samanlaisin lämpötiloin ja emalein, on lopputulos aina omalla tavallaan arvaamaton.” Emalikorujaan varten Kaisu tekee paljon erilaisia kokeiluja mielenkiintoisten värien löytämiseksi.

blank

Sarjan korut toteutetaan tilauksesta

Mea Eran ensimmäinen sarjaan syntynyt koru oli sormus. Sormuksessa kannattaa kiinnittää huomioita sormusrunkoon, joka ei ole täysin pyörä vaan kulmittain viistottu. Mea Era -korusarja koostuu sormuksen lisäksi nappikorvakoruista sekä pidemmistä nappikiinnitteisistä korvakoruista, joissa on mukana kuutiollisten zirkonioiden täyttämä pylväsmäinen osa. Ajatuksissa Kaisulla on muhimassa vielä käätymäinen kaulakoru.

“Tämän korusarjan kohdalla teen koruja tilauksesta, vain pieniä nappikorvakoruja tulee olemaan varastossa. Muut sarjan osat tulevat olemaan sarjan muotokieltä hyödyntäviä uniikkeja versioita tai vain muutaman kappaleen sarjoja.”, Kaisu kertoo korujen saatavuudesta.

Mea Era -nappikorvakorut
Mea Era -nappikorvakorut

”Itse näen silmissäni Mea Era -korut pitkän yksivärisen satiini-iltapuvun kanssa. Toisaalta sormus sopisi hyvin myös boheemimmalle käyttäjälle tai itämaishenkiseen asuun. Toiset varmasti näkevät tämän vain juhlakoruna ja toiset arkeenkin sopivana.”, pohtii Kaisu. Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka korut sopivat arkeen, tulee niiden käytössä huomioida, että emalointi ei ole kestä kovaa ja rajua käyttöä.

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Kaisu Tullinen & Mea Era

Korusarjan nimi: Mea Era

Suunnittelija: Kaisu Tullinen

Paikkakunta: Tampere

Korusarjan osat: Sormus, kahdet erilaiset korvakorut

Materiaalit: Hopea, emali, kuutiolliset zirkoniat

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Koruni ovat yhdistelmä haastavia tekniikoita. Haluan nostaa emalointia enemmän esiin, sillä tekniikalla on pitkä historia ja emalointi on vaikea laji. Suomessa ei myöskään juurikaan ole yhdistetty emalointia ja kivi-istutuksia, joita koruissani on. Lisäksi korujen muoto vie mennessään. “

Kaisu Tullinen Kaiku Koru

 

 

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Korvakorujen puhdistaminen on tärkeää niiden ulkonäön, puhtauden ja pitkäikäisyyden ylläpitämiseksi. Puhdistamalla jalometallikorvakorut säännöllisesti ja huolellisesti voit pitää ne kauniina ja kiiltävinä pitkään.
Kauniit hopeakorut ansaitsevat säilyttää loistonsa ja kiiltonsa vuosien ajan. Hopeakorut ovat kauniita ja arvokkaita, mutta ajan myötä ne voivat himmentyä ja tummua. Oikein suoritettu puhdistusprosessi ei vain paranna korujen ulkonäköä, vaan myös pitää ne kestävinä ja kauniina.
Puhdas sormus ei ainoastaan näytä paremmalta, vaan myös tuntuu miellyttävämmältä käytössä. Onneksi sormuksen puhdistaminen ei vaadi kovin monimutkaisia tai kalliita välineitä. Säännöllinen puhdistus on tärkeää. Korujen puhdistus jopa kotikonstein ylläpitää korujen säihkettä.