Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

Hedelmäiset ja mehukkaat korut

Juicy by nature, Katja Luukkonen | Vuoden koru 2024 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Katja Luukkosen korusarjan “Juicy by nature” taustalla on mielenkiintoinen inspiraatiotarina. Opiskellessaan kultaseppäartesaaniksi, Katja sai tehtäväkseen suunnitella korun hedelmästä, joka hänelle arvottiin. Arpaonnen osoittaessa hänelle granaattiomenan, löytyi korusarjan monipuolinen ja muunneltava moduulimuoto hedelmän sisältä. Hopean hehkuisen korusarjan ehdoton tähti on näyttävä rannekoru. Koruillaan Katja haluaa tuoda esille myös oman oivalluksensa: inspiraatio voi piillä yllättävissä paikoissa. Lisäksi korusarja heijastaa elämän mehukkuutta.

Arpaonni hedelmissä synnytti mehukkaan korusarjan

Katja Luukkosen Vuoden koru 2024-finaaliin valittu korusarja sai alkunsa koulutehtävästä hänen kultaseppäartesaaniopinnoissaan. Yllättävä inspiraationlähde tuli Katjalle annettuna, kun jokaiselle opiskelijalle arvottiin hedelmä tai vihannes, jonka innoittamana tuli suunnitella ja muotoilla koru. Arpaonnen osoittama granaattiomena osoittautui Katjalle mehukkaaksi luovuuden lähteeksi.

Granaattiomena tarjosi monia mielenkiintoisia muotoja ja visuaalisia elementtejä tutkittavaksi. Katja teki erilaisia kokeiluja esimerkiksi käyttämällä halkaistua hedelmää leimasimena. Todellinen läpimurto tapahtui, kun hän päätti kaivertaa hedelmästä pois sen siemenet. Tällöin granaattiomenan sisältä löytyi ainutlaatuinen muoto korujen muotokieleen.

”Tehtävä oli haastava, mutta mielenkiintoinen: oli hienoa huomata mitä kaikkia muotoja voi löytää, kun tarkastelee jotakin tarkemmin ja monella tapaa,” summa Katja.

Mehukkuutta ja kauneutta voi olla kaikkialla

Korusarjan symboliikka liittyy Katjalla tehtävän aikana saatuun oivallukseen. Tehtävä osoitti hänelle, että inspiraatiota voi löytyä yllättävistä paikoista – mistä tahansa, kun on valmis purkamaan asioita pienempiin osiin ja elementteihin.

Korusarjan nimi, “Juicy by nature”, kumpuaa hedelmäisestä inspiraatiosta. Granaattiomena on luonnostaan mehukas sekä täynnä makua ja elinvoimaa. Nimi kuvastaa myös elämän mehukkuutta ja korut muistuttavat, että tuo ihana hersyvä mehukkuus tulisi olla osa meidän joka päivästämme elämää ja arkea.

blank

 ” 

”Juicy by nature -koruissa on rohkeasti iso koko. Koruissa on uskallettu ottaa iso muoto. Korut ovat näyttävä kokonaisuus, joka erottuu joukosta. Korusarjassa kivien käyttö on suuri plussa, erityisesti rannekorussa kiven sijoittelu lukko-osaan on näyttävä yksityiskohta.”
VUODEN KORU -ESIRAATI

Katjan tyylinä on vastakohtien leikki

Katjaa inspiroivat usein vastakohdat, jotka korostavat toistensa parhaita puolia. Hänen koruissaan tämä ilmenee orgaanisten muotojen ja geometristen elementtien yhdistelmänä. Hän pyrkii saavuttamaan tietynlaisen selkeyden ja tyylikkyyden koruissaan, ja siksi hän karsii koruistaan turhan krumeluurin pois.

Katjan koruissa on aina jonkin “juju”, oli se sitten kaunis kivi tai pintojen struktuurien kontrasti. Katja keskittyy luomaan erikoisia yksityiskohtia ja muotoja, jotta koruissa olisi aina jotain kiinnostavaa löydettävää. Tyylisuunnista häntä kiinnostaa erityisesti art deco, jossa orgaaniset muodot ja kulmikkuus sulautuvat yhteen saman tyylisuunnan sisällä.

Korujen tekemisessä myös suunnittelutyöstä pitävälle Katjalle korut syntyvät ensin piirtämällä. Katja kertoo, että piirtämällä hänen tulee mietittyä korun toteutukseen tarvittavia ratkaisuja ja samalla selkiytettyjä muotoja.

blank
Katjan piirtämä luonnoskuva korusarjan rannekorusta.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Lasihelmikoruista kultaseppäalalle

Katja on tehnyt koruja jo teini-ikäisestä lähtien. Hän on kokeillut erilaisia materiaaleja ja tekniikoita korujen valmistuksessa, kuten sulatuslasia ja lasihelmien tekemistä, nahkatöitä sekä makrameeta.

”Olen tehnyt koruja myös muista materiaaleista, mutta hopeakoruissa tyylini on selkeytynyt ja yksinkertaistunut. Silti olen vasta alussa jalometallien kanssa työskentelyssä.”, kertoo Katja.

Hänen ensimmäinen kosketuksensa hopean maailmaan tapahtui tarpeesta saada hopealenkkejä lasikoruihinsa. Hän osallistui Kelloseppäkoulun hopeapajakursseille ja sai kimmokkeen oppia työstämään jalometalleja monipuolisemmin. Katja on suorittanut kultaseppäartesaanin tutkinnon vuonna 2023 Axxellissa. Yksi Katjan uran kohokohdista oli osallistuminen Lumoavan korusuunnittelukilpailuun, jossa hän eteni finaalikymmenikköön.

Alun perin Katja on ammatiltaan apteekki-farmaseutti. Hän opiskeli korualan ammattiin työn ohessa. Koruja hän tekee pienessä kotipajassaan Espoossa.

blank

Annetaan aplodit rannekorulle

Juicy by nature -korusarjan todellinen sankari on näyttävä rannekoru, joita harvemmin näkee suunnittelijoiden mallistoissa. Katja itse kertoo olevana suuri rannekorujen ystävä ja käyttäjä, mikä osaltaan selittää myös rannekorun syntyä tähän korusarjaan.

Rannekorun kiviosa toimii myös lukkona. On hienoa nähdä, että lukko on otettu näyttäväksi osaksi muotoilua. Lukko aukeaa, kun kahta vastakkaista soikeaa lukko-osaan käännetään eri suuntiin.

Lisäksi korusarjaan kuuluu erilaisia sormuksia, korvakoruja ja kaulakoruja. Katja kuvailee korusarjan perusmoduulia monipuoliseksi ja monella tapaa varioitavaksi, joten korusarjaan on myös luvassa täydennystä.

Hopeinen korumoduuli on voimakas ja hyvällä tavalla raskas

Korusarjan suunnittelussa Katja halusi välttää ohuita rakenteita ja halpakorumaista tunnetta, jotta käyttäjät voivat myös kokea ja tuntea korut arvokkaiksi ja laadukkaiksi. Materiaalien tuntu on ollut keskeinen tekijä yleisestikin kaikessa, mitä Katja tähän mennessä tehnyt. Korusarjan suunnittelussa korujen paino oli kuitenkin myös suurin haaste, etenkin korvakorujen osalta.

Korusarjan perusta, korumoduuli, on ensin kaiverrettu vahaan ja tämän jälkeen valettu hopeasta. Monikäyttöinen ja monipuolinen moduuli itsessään on Katjan omien sanojen mukaan suunnittelun suurin onnistuminen.

”Olen erityisen tyytyväinen valuosan joustavuuteen ja sen kykyyn sopeutua moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin ja työstämistapoihin.”, Katja avaa ajatuksiaan.

Katja nauttii kivien istuttamisesta, ja kiviyksityiskohdat myös osa Juicy by nature -korusarjaa. Koruissa on kivenä prehniitti, jonka vihreä väri kuuluu myös Katjan suosikkeihin. Kiven neulamaiset mustat rukiilikiteet ovat kiinnostava lisämauste. Koruja on kuitenkin mahdollista saada tilauksesta esimerkiksi omilla suosikkikivillä.

blank

Ole upea ja itsevarma, kuten nämä korutkin

Katja kertoo, että on ollut hienoa huomata, että korut, jotka tuntuvat kauniilta ja merkitykselliseltä hänelle, herättävät samanlaista ihastusta myös muissa. Katjan korusarja on suunniteltu tuomaan käyttäjilleen ylpeyttä ja itsevarmuutta. Katja toivoo, että koruja käyttävät tuntevat olonsa erityisiksi ja voimakkaiksi.

”Vein näitä koruja näytille työkavereilleni ja he myös halusivat ostaa koruja omakseen. Kun he ovat käyttäneet korujaan, ovat he saaneet ihailevia kommentteja, mikä on ollut todella ilahduttavaa kuulla.”, summaa Katja tunnelmiaan.

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Katja Luukkonen & Juicy by nature

Korusarjan nimi:  Juicy by nature

Suunnittelija: Katja Luukkonen

Paikkakunta: Espoo

Korusarjan osat: Rannekoru, korvakorut, kaulakoru, riipus ja erilaisia sormuksia ja korvakoruja

Materiaalit: Hopea, prehniitti

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

”Koruni ovat poikkeuksellisen yllättäviä. Niiden ajaton muotokieli sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Korusarjassani pieninkin koru, kuten juhlavat korvakorut, loistavat yksistäänkin. Korut eivät olen liian suuria eivätkä liian pieniä. Niiden muoto ja moduulirakenne tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen muokkaukseen.”

blank

 

 

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Kilpailun kuudennen kierroksen finalistit tarjoavat katsojilleen rohkeutta, mielenkiintoisia muotoja ja värien loistoa.
Pirjo Lakkapään Häivähdyksiä-korusarja liikkuu värien ja tarinoiden lumoavassa maailmassa. Korut kumpuavat elämän poluilta, niiden rosoisuudesta ja ilon pilkahduksista. Korut kuvastavat yhteen liittyviä elämän polkuja, joiden varrella ilonhetket esiintyvät kuin kauniit kivi-istutukset.
Maria Karlströmin kauniin pelkistetyt Myrskyluodon Maija -korut kantavat mukanaan palan saaristolaiselämää ja meren voimaa. Korut liittyvät vahvasti ahvenanmaalaiseen perintöön ja saaristokulttuuriin.