JEWA on vuosittain Ruotsissa järjestettävä merkittävä koru- ja kelloalan ammattilaistapahtuma, joka houkuttelee osallistujia ympäri erityisesti Pohjoismaita. Tapahtumassa alan toimijat pääsevät tutustumaan uusimpiin materiaaleihin, työkaluihin ja tarvikkeisiin, tekemään hankintoja ja tapaamaan kollegoita. Messuilla vierailevat myös jälleenmyyjät, jotka etsivät uusia korubrändejä myymälöidensä valikoimaan.
Olin nyt toista kertaa edustamassa messuvieraana osana Suomen Kultaseppien Liiton delegaatiota. Viimekertaisiin messuihin nähden messuilla oli aiempaa enemmän näytteilleasettajia, kuhinaa käytävillä ja entistä useampia pieniä toimijoita esittelemässä osaamistaan. Esimerkkinä mainittakoon kivenhiojat, joilta kultaseppäalan ammattilaiset voivat hankkia upeita jalokiviyksilöitä koruihinsa. Yksi silmiin pistävä ero messuosastoissa on näyttävästi viimeistellyt isot brändätyt osastot, jotka muun muassa väreillään ja kalustevalinnoillaan luovat kokonaisvaltaista mielikuvaa sekä houkuttelevat kutsuvasti luokseen.
Pohjoismaissa näyttävät asustekorut ovat suosiossa
Messuilla nähtiin tänä vuonna vieläkin enemmän ns. bijou-korubrändejä kuin viime vuonna. Meillä Suomessa bijou-termiä ei juurikaan käytetä, vaan pikemmin puhumme asustekoruista, joiden materiaalit eivät pääsääntöisesti ole jalometallia. Bijou-korujen menestykselle korujen edullinen hinta on yksi olennainen syy ja tästä syystä useimmat pohjoismaiset suositut korubrändien tuotteet valmistetaan pääosin Aasiassa, mutta niiden suunnittelu tapahtuu Pohjoismaissa. Lue lisää bijou-koruista artikkelistamme.
Trendejä bijou-korumaailmassa
Messuilla nähtiin erityisesti näyttävyyttä ja värikkyyttä korostavia bijou-koruja. Markkinoilla on ollut nähtävissä, että yhä useammin myös suomalainen kuluttaja kaipaa koruihinsa värikkyyttä ja esimerkiksi Vuoden koru -kilpailussa korut, joissa on väriä mukana tavalla tai toisella, sijoittuvat äänestyksessä kärkeen. Väreistä messuilla erityisesti esillä olivat pastelliset ja hennot sävyt sekä useamman sävyn käyttö yhdessä, kuten Caroline Svedbomin koruissa. Koruissa säihkyy näyttävästi lasikristallit useissa sävyissä.
Myös luontoteemat ja -aiheet olivat vahvasti esillä, erityisesti näyttävinä huomioita herättävinä elementteinä. Luontoon liittyvät yksityiskohdat, kuten kukka-, kasvi- ja eläinaiheet, hallitsivat suunnittelua ja toivat koruihin orgaanista kauneutta. Esimerkiksi IOAKU esitteli JEWA 2024 -messuilla näyttäviä kukka- ja eläinaiheisia koruja, joissa mukana oli myös leikkisyyttä. Erityisesti heidän siilirannekorussaan oli jotakin hauskaa hyväntuulisuutta – näyttävyyttä unohtamatta. IOAKU-korut suunnitellaan Ruotsissa, ja valmistetaan Aasiassa.
Kultaseppäkorujakin oli esillä: Pelkistettyä eleganssia ja minimalistista kauneutta
Vaikka bijou-korut hallitsivat messujen yleisilmettä, myös perinteiset kultaseppäkorut olivat esillä. Näissä koruissa korostui minimalistinen ja pelkistetty muotokieli, joka puhutteli erityisesti hillitympien korujen ystäviä. Luontovaikutteet olivat läsnä myös kultaseppäkoruissa, mutta tyylitellyssä ja pelkistetymmässä muodossa. Jalometallikoruissa korostui muun muassa designillisten yksityiskohtien tärkeys, tekstuurien ja pintojen merkitys sekä ennen kaikkia oma uniikki muotokieli erottautumistekijänä.
Minkälaisen jäljen messut jättivät mieleen?
JEWA 2024 oli monipuolinen tapahtuma, joka antoi maistiaisen ajankohtaisiin korutrendeihin. Värejä rakastavana oli ihanaa myös päästä silmät kiiluen ihailemaan (ja myös ostamaan) erilaisia koru- ja jalokiviä – aivan kuten herkullisesti irtokarkkihyllyn ääressä.
Erityisesti kuitenkin itselle jäi mieleen brändäyksen tärkeys – tässä on se jokin, missä me suomalaiset voisimme tulla paremmiksi. Toisaalta messut jättivät miettimään syvällisemmin korujen vastuullisuuteen ja kestävyyteen liittyen teemoja. Bijou-korut ovat löytäneen jalansijansa markkinoilla ja kuluttajille asustekorujen hintapiste on helposti ostettava. Vaikka koruharakkana bijou-korut kutsuvat luokseen myös minua kuin viekoitteleva seireeni, liittyy näihin koruihin monia kestävyyden ja vastuullisuuden haasteita. Vaikka ei puhuttaisikaan mahdollisissa halpatyövoiman ongelmista, on asustekorujen materiaaliturvallisuudesta ja erityisesti niiden elinkaaressa parannettavaa. Esimerkiksi bijou-korujen materiaalit ovat harvoin korjattavia tai uudelleen käytettävissä.
Lue lisää JEWA-messuista järjestäjän verkkosivuilla.