Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Rajoja haastetaan kokeilunhaluisella rohkeudella ja leikkisyydellä

Illuusio, Laura Bruun | Vuoden koru 2024 -finalisti

Laura Bruunin Illuusio-korusarja syntyi kokeilunhalusta ja rohkeudesta, kun hän päätti sulattaa särkyneen taulukehyksen “muovilasia”. Myöhemmin hän palasi idean pariin ja kehitti hopeisen korusarjan lämmöllä manipuloidun muovin muotojen ympärille. Korusarja kätkee viestin kulutuskulttuurista ja materiaalien ylenpalttisesta käytöstä. Illuusio-korut ovat rohkeita ja leikkisiä, kannustaen rikkomaan koruihin liittyviä normeja. Laura Bruun yllyttää koruillaan ihmisiä kohti rohkeaa itseilmaisua korujen kautta. Illuusio-koruja ei käytetä lapasten kanssa.

Kokeellinen prosessi loi uusia muotoja

Laura Bruunin finaaliin valittu korusarja Illuusio sai alkunsa kokeellisen materiaalin kurssilta. Laura innostui testaamaan epäperinteisiä materiaaleja ja päätti lämmittää hopeanjuottovälineillä särkyneen taulukehyksen “muovilasia”. Vuotta myöhemmin hän palasi samojen ideoiden äärelle ja alkoi kehittää uusia kokeiluja sulaneen muovin muotojen parissa.

Kokeilujen myötä Laura huomasi, että muovi ei ollut käytössä kestävä materiaali. Tavoitteeksi muodostui löytää keino toistaa muovikappaleiden muotoja kestävästi. Näin alkoi Illuusio-korusarjan synnytysprosessi. Koruissa toistuvat valot ja varjot sekä heijastukset. Ensimmäiset uniikit korut sarjaan valmistuivat vuonna 2021.

Laura on onnistunut luomaan korusarjan, joka ammentaa inspiraationsa kokeellisista materiaaleista ja joka yhdistää taiteen ja käsityön ainutlaatuisella tavalla. Hänen korunsa kuvaavat intohimoa ja luovuutta, ja se tekee niistä erityisen kiehtovia.

Roskasta rakastettavat korut

Illuusio-korut kätkevät sisäänsä syvemmän merkityksen ja symboliikan, joka liittyy vuoropuheluun urbaanin ympäristön ja roskaamiskulttuurin kanssa.

Koruja suunnitellessa Laura mietti myös laajempaa aihetta, joka koskettaa meitä kaikkia: kulutuskulttuuria ja materiaalien ylenpalttista käyttöä. Maailma on täynnä tavaroita, ja monesti tuntuu siltä, että meillä on kaikkea jo valmiiksi.

”Korujeni symboliikka liittyy tähän pohdintaan: onko millään esineellä enää oikeutusta maailmassa, jossa kaikki on jo olemassa?”, Laura pohtii.

Korusarjassa Laura halusi tuoda esille nämä kaksi eri ulottuvuutta: kaupunkiympäristön ja sen kauneuden ja rumuuden sekä maailmanlaajuisen ongelman liiallisesta materiaalien kulutuksesta.

Korujen käytössä ole rohkea ja uskalla leikitellä

Tärkein viesti, jonka Laura välittää finalistikorusarjallaan on uteliaisuus, rohkeus ja jylhyys. Korut ovat suuria ja rohkeita, eivätkä ne ole tarkoitettu piiloteltaviksi tai lapasen sisään kätkettäväksi. Ne vaativat oman tilansa ja ne saavat näkyä.

Lauran korusarja innostaa käyttäjiä leikkimään ja olemaan leikkisiä. Voit koota ja yhdistellä näitä koruja erilaisiksi kokonaisuuksiksi, antaen niiden näkyä ja olla rohkeasti esillä.

Jylhät ja rohkeat korut voivat myös herättää huomiota ja toimia keskustelunavaajina. Koruja käyttäessä voi tuntea olevansa rohkea ja ainutlaatuinen. Samalla korut toimivat muistutuksena uteliaisuuden ja leikkisyyden tärkeydestä elämässä.

“”Illuusio-korusarja yhdistää tyylikkyyden ja näyttävyyden. Korusarja sisältää eri kokoisia koruja, mikä lisää sen monipuolisuutta ja käytettävyyttä eri tilanteissa. Korusarja on repäisevä ja kokeileva. Korusarjassa on luonteva muoto ja korujen toteuttaminen on haastavampaa, kuin miltä se saattaa näyttää vaikuttaa.”
VUODEN KORU -ESIRAATI”

Laura uskaltaa leikkiä luodakseen ainutlaatuisia koruja

Laura saa inspiraationsa leikin, tutkimisen, etsimisen ja myös epäonnistumisen kautta. Hän uskoo, että mielenkiintoiset muodot voivat syntyä juuri tällaisista hetkistä. Luonto on myös suuri innoittaja hänen työlleen. Laura ottaa paljon valokuvia luonnosta ja sen yksityiskohdista. Kun hän palaa kuviensa äärelle, hän huomaa löytävänsä niistä yhtymäkohtia korujensa muotokieleen.

On kuitenkin tärkeää huomata, että Lauran korut eivät ole perinteisiä tai yksiselitteisesti luontoaiheita esittäviä koruja. Hän luo abstrakteja teoksia, jotka kuitenkin kantavat mukanaan luonnon vaikutteita jättäen tilaa katsojan ja kantajan omille tulkinnoille.

Laura kokee olevansa kotonaan “laatikon ulkopuolella” ja tuo jotain uutta korumaailmaan. Hän on tietoinen siitä, että korualalla on jo paljon lahjakkaita tekijöitä, joten hän pyrkii tekemään jotain erilaista ja ainutlaatuista. Laura haluaa uudistaa korujen käyttötarkoituksia ja näyttää, että korut voivat olla ylväitä, jolloin käytettävyyden ei tarvitse olla etusijalla. Tällaisten korujen maailmassa hän liikkuu korutaiteen rajamailla käytännöllisen korumuotoilun rajoja tietoisesti haastaen.

Raudan takomisesta korumuotoilijaksi

Laura matkansa korualalle alkoi hieman vahingossa, kun ystävä kutsui hänet kokeilemaan metallin taontaa. Aluksi hän kokeili raudan takomista, mutta huomasi nopeasti, että häntä viehättivät enemmän pienet yksityiskohdat ja tarkempi työskentely kuin mustan raudan suurpiirteisempi työstäminen. Laura kertoo, että ensimmäisen hopealevyn palanen maksoi viisi euroa ja tuntui kuin olisi käsitellyt maailman hienointa aarretta. Tästä kimpaleesta valmistui riipus ja rakkaus ensisilmäyksellä – hän ihastui hopean työstämiseen ja korujen tekemiseen.

Korujen tekeminen innosti Lauraa niin paljon, että hän päätti hakeutua opiskelemaan korumuotoilua. Lisäksi Laura on diplomigemmologi (D.G. Fin). Tällä hetkellä Laura työskentelee Helsingin Kalasatamassa, jossa hänellä on oma työhuone ja pajatilat.

Vaikka Laura on alalla vielä kohtuullisen uusi toimija, mahtuu hänen muistoihinsa onnistumisen hetkiä. Vuoden Koru -kilpailun toista sijaa vuonna 2019 hän kuvaa suureksi saavutukseksi, koska hän oli tuolloin tuore tekijä alalla.

”Alan uutena tulokkaana se, että tulin näkyväksi ja minut nähtiin kykynä, antoi rohkeutta tavoitella uusia unelmia.”, Lauraa summaa tunnelmiaan.

Hän on myös järjestänyt oman Magic Forest -koruteosnäyttelyn vuonna 2021. Teoksistaan hän sai näyttelyvierailta paljon kiitosta ja myös tämä kokemus rohkaisi Lauraa jatkamaan luovaa työtään.

Muodot sulasta muovista

Illuusio-malliston uniikki muotokieli on löytynyt leikin kautta – kun kierrätysmuovin palaan kohdentaa tarpeeksi kuumuutta, se alkaa sulaessaan elää, muotoutua, pehmentyä ja käpertyä. Se ikään kuin menettää muotonsa ja samalla luo uuden muodon tulevalle korulle.

Korusarjan suunnittelussa ja valmistuksessa suurin haaste oli muovin ennalta-arvaamattomuus. Muovi ei aina taipunut haluttuun muotoon, ja jokainen kappale vaatii erityistä huomiota ja vuoropuhelua. Sulatetut muovikappaleet toimivat lopulta hopeisten korujen valumalleina.

Osa korujen ilmettä on EcoAct-hopean viimeistely, jossa valoja ja varjoja korostetaan saaden muodot hehkumaan. Koruja ei ole kiillotettu tasaisen kiiltäväksi, jotta niissä olisi luonnollisia heijastuksia. Tekniikkana koruja on kiillotettu äärimmäiseen kiiltoon ja sitten harjattu osittain mattapintaisemmaksi. Näin valo elää eri tavoin käyttäjän liikkuessa ja koruun linkittyy Lauralle tärkeä korun kehollisuus: koru on keholla käytettävä veistos, joka on parhaimmillaan puettuna ylle.

Illuusio on rohkeakokoisten korujen sarja

Illuusio-korusarjan herkkua ovat sarjan isommat hopeiset korut, kuten kaulapanta ja isot sormukset. Mallistoa täydentää statement-kokoiset isot korut piensarjoina. Pienemmissä sormuksissa on muotona sekä neliö että salmiakki. Mallistossa on lisäksi pienempikokoisia koruja, kuten korvakorut ja riipus.

Kuvauksissamme korusarjasta oli esillä myös taidekorumaisemmat korut, joissa on mukana muovia. Korvakoruissa leikitellään erityisesti mix and match -tyylisillä korvakoruilla. Nämä kirkkaat muovikappaleet voivat olla hopeisten sisartensa tulevia valumalleja.

Korut herättävät uteliaisuutta ja hallittuja ylilyöntejä

Laura toivoo finalistikorujen herättävän yleisössä rohkeutta ja uteliaisuutta. Hän haluaa, että ihmiset uskaltaisivat rikkoa sääntöjä ja kokeilla uusia, yllättäviä yhdistelmiä korujen käytössä. Hän toivoo, että korut innostaisivat ihmisiä vetämään korujen käyttöä “hieman överiksi”.

Koruistaan Laura haluaa kuulla enemmänkin erään kuluttajan huomion kaltaisia kommentteja “eihän näitä voi käyttää lapasten kanssa”.  Juuri tällaisia lapasten kanssa sopimattomia koruja Laura haluaakin tehdä! Laura jatkaa tätä rohkeaa linjaa ja kannustaa ihmisiä korujen käytössä sääntöjen haastamiseen.

 

 

Korusarjan nimi: Illuusio

Suunnittelija: Laura Bruun

Paikkakunta: Helsinki

Korusarjan osat: Erikokoisia kaulakoruja, korvakoruja ja sormuksia

Materiaalit: Hopea sekä muovi

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

”Koruni edustavat modernia ja ajatonta suomalaista nykykorua. Koruni vaalivat ja rohkaisevat niiden käyttäjiä. Korut kutsuvat käyttäjää leikkiin ja antavat mahdollisuuden rohkeaan itseilmaisuun, haastamalla perinteisiä normeja ja kokeilla jotain uutta. Omaperäiset koruni ovat kotimaisten korujen koruvallankumouksen helmiä.”

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.