Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

VEISTOKSELLISIA JA GRAAFISIA RUUSUJA

Hanna Mangströmin Rosa | Vuoden koru 2023 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Hanna Mangströmin Rosa-koruissa puhkeaa kukkaan Hannan mummolan pihasta tutut ruusut. Kesää henkivä kukka-aihe on tuotu nykypäivään raikkaalla ja graafisella otteella ilman romanttista imelyyttä. Koruissa on selkeästi tekijänsä näköinen ote ja visio. Korujen yllättävänä yksityiskohtana paljastuu kiiltävän pinnan vastakohtana viilatut viimeistelyt. Konstailematon Rosa on näyttävä ja löytää paikkansa isokokoisten korujen ystävien sydämistä.

Hanna Mangströmin Rosa-koruissa kukkii mummolan ruusut

Rosa-koruissa Hannan lapsuuden ruusut heräävät jälleen henkiin. ”Halusin tehdä ruusun koruihini mahdollisimman yksinkertaisena, mutta kuitenkin niin, että yhtäläisyys ruusuun on tunnistettavissa.”, hän avaa korujensa idean syntymistä.

Hannan tyylille onkin ominaista, että korujen aiheet selviävät ilman sanoja ja selittämättä. Korut toistavat ja muistuttavat aiheita ymmärrettävästi, mutta raikkaasta näkökulmasta.

”Itseäni pohditutti pitkään miksi ihmeessä ruusut aina palasivat ajatuksiini. Sitten tajusin yhteyden lapsuuteeni ja mummolassa kukkineisiin ruusuihin.”, Hanna kertoo. Hannan syntymäpäivä on heinäkuussa ja tällöin mummolan ruusu puhkesi kukkaan syntymäpäivän kunniaksi samaan aikoihin. Näin ruususta muodostui jo pikkutyttönä Hannalle ihka oma pieni juttu.

blank
Hanna Mangströmin Rosa-sarjassa kukkii mummolasta tutut ruusut.

Kukkia, kasveja ja luonnon yksityiskohtia

Luonto, graafisuus ja pelkistetty muoto ovat sanoja, joilla Hanna kuvailee korujaan. Hänen korujensa lähtökohtana on useimmiten kasvit, kukat ja sekä puiden ja näiden materiaalien yksityiskohdat ja tekstuurit. Erityisen mieltynyt Hanna on finalistikoruissakin nähtäviin ruusuihin ja ruusut toistuvat myös Hannan tekstiiliteoksissa. Lisäksi toinen inspiraation lähde, josta Hanna ammentaa, on kansanperinteet. Hänen käsissäään suomalaiset kansanperinteet muuttuvat itse piirtämiksi hahmoiksi ja kuvioiksi.

Yksinkertaisen ja minimalistisen tyylin Hanna pohtii juontavan aiemmasta ammatistaan ja pitkästä urastaan mainostoimistossa mainoskampanjoiden visuaalisessa suunnittelussa. Työssä muun muassa graafisten elementtien kuten logojen tuli olla yksinkertaisia. Samojen designin punaisten lankojen maailman hän on siirtänyt nyt koruihinsa.

Hannan sydäntä lähellä oleva tyyli ei kuitenkaan ole huomaamatonta. ”Olen mieltynyt kooltaan suuriin ja näyttäviin koruihin. Tykkään tehdä katseenvangitsijakoruja, joista voi syntyä keskustelua, ja jotakin sellaista ennennäkemätöntä, jota ei ole aiemmin totuttu näkemään.”

Hanna Mangströmin isot ruusukorvakorut
isot Rosa-malliston ruusukorvakorut eivät jää huomaamatta.

 ” 

“Korusarja on graafinen ja koruissa oleva tyhjä tila kiehtoo. Korut henkivät tekijänsä henkilökohtaisuutta ja ovat hyvällä tavalla käsityömäiset sekä tekijänsä oloiset. Käsin viilattujen yksityiskohtien lisäksi oivaltavaa on kuinka kaksiulotteiset korut muodostavat kuitenkin kolmiulotteista vaikutelmaa.”
VUODEN KORU -ESIRAATI

Tekstiilien pehmeydestä korujen koviin materiaaleihin

Hanna matka korujen pariin kulki tekstiilisuunnittelun kautta. Pitkä ura mainosalalla sai Hannan kaipaamaan jotakin uutta, jolloin hän opiskeli tekstiilimuotoilijaksi. Hän palasi takaisin alan työelämään, mutta käsillä tekeminen veti kuitenkin edelleen puoleensa. Hän aloitti uudet opinnot. Lappeenrannassa käsityöntekijän ammattitutkinnossa korut olivat Hannan pääaine ja ajatuksissa oli yhdistää tekstiili- ja korusuunnittelu pehmeää ja kovaa yhdistäen. Korut lopulla imivät puoleensa niin, että nyt Hanna viimeistelee jalometalli artesaanin tutkintoa Savon ammattiopistossa valmistuen keväällä 2023.

Tällä hetkellä Hanna vielä keskittyy opintoihinsa ja on vasta käynnistämässä alan yritystoimintaansa. Tulevaisuudelta Hanna toivoo mahdollisuutta toteuttaa niin taide- ja uniikkikoruja kuin myös tehdä erilaisia mallistoja. Haaveena on saada korusuunnitelmiaan myös isojen valmistajien sarjatuotantoon.

blank

Hopeiset Rosa-korut tarjoavat yllätyksen

Rosa-koruissa Hanna yhdistää hopeaan nahkanyörejä, erityisesti kaulakoruissa. Hopea on Hannalle mieluinen materiaali, mutta perinnekorut hän tekee pronssista ja kuparista sekä niiden emaloinnilla. Rosa-korut ovat valmistettu hopealevystä sahaamalla lehtisahalla nauhamaisia liuskoja. Hanna kertoo lehtisahalla sahaamisen olevan lempipuuhansa.

Tämän jälkeen ruusun terälehtien muoto on taivuteltu pihdeillä ja osiot ovat juotettu yhteen oikean kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Viimeistelyssä Hanna on hyödyntänyt korujen sivupintoja luodakseen yllättävän yksityiskohdan. Kiiltävän ja sileän pinnan vastapainoksi, korun pintoja on viilattu rosoisiksi. Tätä piilotettua yllätystä ei näe suoraan edestä katsottuna, vaan se vaatii korun ihailua myös muista näkökulmista.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Näyttäviä ruusuja vangitsemaan katseen

ROSA-korusarjaan kuuluu viiden ruusun kaulakoru, yksittäinen ruusuriipus sekä korvakorut. Kaikki sarjan korut ovat kooltaan rohkeita ja vetävät katseet sekä mielenkiinnon puoleensa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös korvakorujen pieneen nyanssiin, sillä ne eivät ole keskenään aivan täysin samanlaiset. Lisäksi ison kaulakorun osalta, Hanna on ajatellut pukemistapaa hieman epäperinteisemmin: kaulakoru ei ole perinteisesti lyhyellä ketjulla vaan se saa roikkua reilusti alhaalla pitkien nahkanyörien varassa.

Hannan Rosa-korujen graafisuus antaa vahva viitekehyksen yhdistettävälle asulle. Hän näkee korunsa yksiväristen asun kanssa asun jatkeena. Herkästä ruusuaiheesta huolimatta korut eivät ole parhaimmillaan hempeiden kukkakuosien kera vaan kaipaavat myös asulta veistoksellisuutta ja samaa hiottua minimalistisuutta – selkeää taustakangasta. ”Uskon, että Rosa-korujeni käyttäjät ovat mieltyneet isoihin koruihin. Heidän pukeutumistyylinsä on yksinkertainen ja näyttävä, ja tämä koru on heille tärkeä osa asukokonaisuutta.”, Hanna pohtii persoonaa, jolle Rosa-korut löytävät paikan sydämestä.

blank
Rosa-koruissa on vaihtoehtona myös hopeaketjulla oleva riipus.

Koruissa on ehdottomasti hyvin erilainen korujen henki kuin tällä hetkellä olemme tottuneet näkemään. Omanlaisensa kulmikkuus voi ensi näkemältä tuntua joistakin kömpelöltä, mutta tarkemmin ajateltuna tämä omanlaisuus juuri henkii Hanna omaa näkemystä ja visiota. Koruissa ei konstailla krumeluureilla, vaan niissä muoto on rohkean brutaali. Korut ovat sopivia niin arkeen kuin juhlaan. Näiden korujen kanssa näen, että juuri käyttäjä luo omalla olemuksellaan ja asenteellaan korua kunnioittavan kontekstin, oli käyttötilanne mikä tahansa.

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Hanna Mangström & Rosa

Korusarjan nimi: Rosa

Suunnittelija: Hanna Mangström

Paikkakunta: Varkaus

Korusarjan osat: Viiden ruusun kaulakoru, riipus ja korvakorut

Materiaalit: Hopea ja nahkänyörit

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Olen halunnut luoda erilaisen ja ennennäkemättömän korusarjan. Korusarjani on katseenvangitsija ja kookas. Yhteensopivia osia voi yhdistellä ajattomasti juhlaan ja arkeen.”

korujen suunnittelija Hanna Mangström

 

 

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Tässä artikkelissa tutustumme kevään 2024 kuumimpiin korutrendeihin, jotka ovat valloittaneet niin punaiset matot kuin muotitalojen catwalkitkin!
Kotimainen laulaja, runoilija ja lauluntekijä Kyösti Mäkimattila on julkaissut uuden korumalliston nimeltään Suuntatähti. Julkistustilaisuutta vietettiin Turussa
Kultaseppä Pirjo Lakkapään elämänpoluista kertova korusarja Häivähdyksiä on voittanut Vuoden koru 2024 -kilpailun.