Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Korujen runous on suuria tarinoita ja merkityksiä

Hanna Korhosen koruissa kohtaa luontovaikutteet ja vastakohdat

17.7.2021

Hanna Korhonen on korumuotoilija, jolle korut ovat esinemaailman runoutta, sillä niihin tallentuu tiiviiseen ja kauniiseen muotoon merkityksiä ja tärkeitä hetkiä. Mentoriltansa peräisin oleva sanonta seuraa edelleen Hannaa työssään mukana luodessaan asiakkaiden muistoja käsinkosketeltavaan muotoon koruiksi. Taidokkaasta kultasepäntyöstään tunnettu Hanna yhdistää koruissaan vastakohtaisuuksia ja haluaa luoda mahtavuutta, mutta myös kevyessä muodossa. Tyylillisesti hänen koruistaan löytyy jugend-viitteitä sekä geometrisillä muodoilla leikittelyä, jossa abstrakti ja orgaaninen muoto yhdistyvät. 

Korumainen taiteellinen työskentely johti kultasepän työhön

Jo pienenä Hannaa kiehtoi kaikki kiiltävä ja kivet. Sattuman johdattamaa kuitenkin oli, että hän päätyi alaa opiskelemaan ja yrittäjäksi. Jälkikäteen katsottuna Hanna toteaa huomanneensa, että kaikki hänen taiteellinen tekemisensä on ollut hyvin korumaista – pienikokoista ja siroa. Tulevina ammatteina Hannaa kiinnosti sekä taidemaalaus että keramiikka, mutta ominainen tapa tehdä korumaista toteutusta johdatti Hannan kuitenkin korumuotoilun linjalle, ja jo ensimmäisenä pajapäivänä työpisteine materiaaleineen ja työkaluineen tuntui omalta. Kultasepän työ tuntui luontevalta valinnalta. Hanna valmistui Kuopion muotoiluakatemiasta (nyk. Savonia) vuonna 2003.

Hanna Korhonen ateljeellaan

Hanna Korhosen on luotsannut vuodesta 2006 omaa yritystään Hanna K Design & Jewelleryä Kuopiossa, jossa ateljeemyymälässä on esillä myös muiden alan toimijoiden koruja ostettavaksi. Pääasiassa Hannan työpäivät kuluvat uniikkitöiden parissa sekä vanhojen korujen korjaamisessa ja muodistamisessa. Omien mallistojensa suunnittelun lähtökohtana Hanna on mieltynyt vastakohtien tasapainoon kuten valon ja varjon tai sileän ja karhean yhdistämiseen. Lisäksi japanilainen kintsugi-menetelmä, jota käytetään esimerkiksi keramiikka-astioiden korjauksessa korostamaan säröjä peittelyn sijaan, on viime aikoina viehättänyt Hannaa.

Koruissa yleisesti mielenkiintoisinta on niiden moniulotteisuus, toteaa Hanna. Korut ovat kauniita esineitä, mutta samalla ne sisältävät tiiviissä muodossa tunteita, hetkiä ja ajatuksia. Korujen myyttisyys on myös Hannalle kiehtovaa. Monelle korut ovat aarteita, joihin yhdistyy jollakin tavalla yliluonnollisuus siitä, joku todellakin on tehnyt sen korun.

Inspiraatiota luonnon sattumanvaraisesta täydellisyydestä

Hannan harrastuksiin kuuluu muun muassa polkujuoksu ja vaeltaminen. Luonto ja metsä inspiroivat myös Hannan korujen maailmaa, jossa luonnon ihasteleminen tuo mukanaan myös uusia ideoita. Hannan töissä on läsnä luonnonläheisyys, Suomen luonto ja luonnon sattumanvaraisuus. 4C-korusarja on poikkeus korujen joukossa, sillä sen kantava idea on tarkkuus.

Korujen tekemisessä erityisesti pintakäsittely ja erilaiset teksturoinnit ovat mielenkiintoinen osa prosessia. Hannaa innostaa vaihtoehdot perinteiselle kiiltävälle pinnalla, joilla voi luoda ja kokeilla myös jotain uutta. Koruihinsa Hanna haluaa luoda mahtavuutta, mutta kevyessä myös muodossa.

“Korut ovat runoutta. Pieneen, tiiviiseen ja kauniiseen muotoon sisällytettyjä hetkiä ja ajatuksia. Suuria tarinoita ja merkityksiä.”

Tyylisuuntana jugend sekä geometrisillä muodoilla leikittely puhuttelevat Hannaa. Tyylillisesti Hannan koruihin mahtuu abstraktimpaa, mutta myös orgaanista ja koristeellisempaa muotoilua. Koruissaan Hanna palaa usein rouhean ja filigraanin yhdistelmään, vaikka onkin kotonaan monen tyylisten korujen kanssa. Hänen asiakkaansa ovat kuvailleet Hannan tyylin erottuvan tunnistettavista linjoista ja viivoista, sekä vähäeleisyydestä ja puhdaslinjaisuudesta. Suunnittelijana Hanna kuvaakin omaan työhönsä osuviksi sanoiksi puhdaslinjaisuuden, runouden ja analyyttisyyden.

4c-kaulakoru-uniikki

Kaulakoruja ja korujen runoutta

Uniikkikorujen ja sormuksien jälkeen usein miten työpöydällä syntyy kaulakoruja. Hanna käyttää myös itse paljon kaulakoruja, erityisesti pitkiä riipuksia ja käätymäisiä koruja juhlissa. Usein matkoilta tarttuu mukaan myös paikallisilta osaajilta muistokoruja. Oman malliston koruista suosikki on 4C-sarjan briljantti -tai princess-hiontaiset riipukset. Omissa mallistoissa Hannalle palkitsevinta on, että onnistuu antamaan muodon ajatuksilleen ja ideoilleen, jotka joskus ovat pyörineet päässä jo pidempäänkin. Tulevaisuudessa Hanna toivoo, että pääsisi toteuttamaan näyttävämpiä gaala- tai näytöskoruja.

“Korut ovat runoutta. Pieneen, tiiviiseen ja kauniiseen muotoon sisällytettyjä hetkiä ja ajatuksia. Suuria tarinoita ja merkityksiä.”, Hanna kertoo. ”Sanonnan ydin on peräisin vanhalta mentoriltani ja tämä näkökulma on työssäni vahvasti mukana.”, Hanna jatkaa. Koruissa voi tuottaa asiakkaille muistot käsinkosketeltavaa muotoon.  Korut voivat olla voimakoruja, terapiakoruja, hyviä muistoja ja omien arvojen tulkitsijoita – ja tällaisia tunteita Hannakin haluaa koruillaan välittää.

Kilpailu- ja näyttelymenestyksiä sekä taidonnäytteitä

Hannan uran varrelle mahtuu lukuisia kilpailuosallistumisia ja -sijoituksia. Tuoreimpia saavutuksia ovat Cultured Pearl Association of American Pearl Design -kilpailun Orient-kategorian voitto 2021, Vuoden koru 2021 -kilpailun kolmas sija, ”Aqua, Ambra, Aquila” -meripihkakorukilpailun finaalisijoitus sekä 2019 Kuopion Rouvasväen muotoilutunnustus “Muodosta Tulevaisuus”.

Hannan kilpailutyö, joka voitti Cultured Pearl Association of American Pearl Design -kilpailun Orient-kategorian 2021.

 

4C timanttiviisteiset korut hopeasta
Hanna Korhosen 4C-korusarja palkittiin Vuoden koru 2021 -kilpailussa kolmannella sijalla.

Yhdeksi ikimuistoisimmista tekemistään koruistaan Hanna mainitsee timanttisormuksen, johon tarkoituksena olisi asiakkaan tuoman suuren timantin ympärille tehdä uusi sormus. Timantti hiotettiin uudestaan ja tämän myötä timantti pääsi uuteen loistoonsa.  Timantin arvo monikertaistui, joka hämmästytti Hannan lisäksi myös asiakkaan. Ylipäätään uniikkien asiakastöiden valmistus on Hannalle palkitsevaa. ”Korun tilaajan sisimmän löytäminen ja toiveiden tavoittaminen on aina mahtava kokemus”, tiivistää Hanna.

Sinisiipi-uniikkikaulakoru on koru, josta Hanna on itse eniten ylpeä.  Näyttävän isokokoisen perhoskorun materiaaleina on yhdistelty hopeaa ja titaania sekä timantti- ja jalokiviupotuksia. Korun visuaalisen puolen lisäksi erityisesti teknisen toteutuksen onnistuminen on Hannan ylpeyden aihe: perhosen siipiä liikuttamalla perhosen tuntosarvet aukeavat, jolloin korun voi pukea kaulalleen. ”Koru on näyttävin, monipuolisin ja monimutkaisin koru, jonka olen ikinä valmistanut”, tiivistää Hanna. Sinisiipi valmistui Kuopion Kultaseppien 80-vuotisjuhlanäyttelyyn 2017.

Sinisiipi-kaulakoru

”Jos saisin tehdä minkälaisen korun tahansa, yhdistäisi koru vaatetusta ja korua sumentaen näiden rajaa, jolloin olisi hankala määritellä onko koru osa vaatetusta vai koru.”, pohtii Hanna. Koru voisi yhdistyä esimerkiksi vaatetuksen yläosaan tai toimia pääkoruna, jatkaa Hanna. Laajemmin ajateltuna vaatetukseen yhdistettävät koruelementit ovat olleet Hannan mielessä useasti, ja hän malttamattomana odottaa sopivaa hetkeä päästä toteuttamaan ideoita.

  • Korumuotoilija
  • 2021 Cultured Pearl Association of American Pearl Design -kilpailun Orient-kategorian voitto
  • Vuoden koru 2021 -kilpailun kolmas sija
  • ”Aqua, Ambra, Aquila” -meripihkakorukilpailun finaalisijoitus
  • Ateljeepaja Hanna K Design & Jewellery sijaitsee Kuopiossa
Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.