Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

Elämän rosoissakin on ilon pilkahduksia

Häivähdyksiä, Pirjo Lakkapää | Vuoden koru 2024 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Pirjo Lakkapään Häivähdyksiä-korusarja liikkuu värien ja tarinoiden lumoavassa maailmassa. Korut kumpuavat elämän poluilta, niiden rosoisuudesta ja ilon pilkahduksista. Korut kuvastavat yhteen liittyviä elämän polkuja, joiden varrella ilonhetket esiintyvät kuin kauniit kivi-istutukset. Koruissa rouheasti viilattu hopea kuvaa rosoista mutta luotettavaa maaperää ja eri sävyissä hohtavat safiirit symboloivat elämän hienoja hetkiä. Pirjo toivoo, että korut myös muistuttavat, että elämässä asiat eivät aina etene suoraviivaisesti ja polkuihimme kuuluu mutkittelevuus.

Elämän poluille mahtuu rosoa ja riemun pilkahduksia

Pirjon finaaliin valitut korut ammentavat inspiraationsa elämän poluista. Korusarja kuvastaa jykevää ja rosoista maaperää, josta ilon ja onnen hetket pilkahtelevat kivi-istutuksien muodossa. Pirjo toivoo, että ihmiset näkisivät ja oivaltaisivat korun muotoilussa elämän erilaisten palasten liittymisen yhteen ja sen, että elämässä asiat eivät aina etene suoraviivaisesti.

”Idea tähän sormukseen syntyi Suomen Lapissa, Miekojärven rannalla omassa asuntoautossa, jossa istuin huonovointisena flunssan kourissa. Oli pääsiäinen, rantamaisema kylpi kauniissa kevätauringossa. Kuulin nuorison ilonkiljahdukset pihamaalta: minusta tulisi mummi!”, Pirjo palaa Häivähdyksiä-korusarjan idean alkuhetkeen.

Häivähdyksiä-korusarjan moduulin muoto kuvaa kahta toisiaan koskettavaa elämänpolkua. Kivi-istusosion polveilevasti sijoitetut kivet kertovat elämäntapahtumien liittymisestä toisiinsa ja korun ympyrämäinen muoto elämän jatkumosta.

Koruissa on uskoa tulevaan ja tuleviin sukupolviin

Korusarjan viestissä on luottamusta tulevaisuuteen ja nuoriin. Vaikka maailma saattaa olla monimutkainen ja haastava, Pirjo näkee nuorissa toivoa ja voimaa. Nuoret katsovat rohkeasti eteenpäin, juhlivat tulevaa ja luottavat siihen, että voivat vaikuttaa maailmaan positiivisesti. Näiden korujen sanoma kertoo uskosta tuleviin sukupolviin ja siitä, että kaikki järjestyy.

”Korusarjani on häivähdyksiä onnellisuuden jakamisesta, vastuullisista valinnoista ja tahdosta pitää kiinni hyvyyden periaatteesta.”, Pirjo kiteyttää. Hän uskoo, että tulevilla polvilla on vahva tahto tehdä maailmasta paikka, jossa jälkipolvienkin on hyvä elää ja olla.

blank
Pirjo Lakkapään Häivähdyksiä koruissa kohtaavat elämän polut.

Pirjon koruissa voimana on tarinat ja kohtaamiset

Pirjon suunnittelufilosofia on selkeä ja vahva. Muotokielellisesti Pirjoa puhuttelevat näyttävät ja virtaviivaiset linjat, jotka luovat koruihin sulavuutta ja kauneutta. Hän haluaa, että hänen koruillaan on useampia käyttötarkoituksia, ja että ne voivat muuntautua eri tilanteisiin tai tyylikokonaisuuksiin.

Pirjon koruista löytyy aina myös yksityiskohtia, jotka kuvaavat syvällistä tarinaa ja sanomaa. Hänen koruillansa on selkeä tarina ja merkitys, jonka hän haluaa myös tuntuvan, kun koru on yllä.

”Tahdon myös, että koruun voi turvautua ja siitä voi hakea hetkeen merkitystä.”, hän kertoo.

 ” 

“Koruissa on raikkautta. Korujen pastellit kivet ihastuttavat. Korusarja kuitenkin mahdollistaa myös muut monipuoliset värikkäät värikiviyhdistelmät. Koruissa oleva kehysmäinen muoto antaa koruille ilmavuutta ja saa ne näyttämään lähes leijailevilta. Sormus toimisi myös vihkisormuksena. Koruissa on mallistovalmis muotokieli.”
VUODEN KORU -ESIRAATI

Pirjolla on vakuuttava alku korujen tekijänä

Kultasepäksi Pirjo valmistui vuosi sitten, joulukuussa 2022. Pirjon tarinaan liittyy myös neulontaharrastus: Neuleaiheiset korut, joita Pirjo loi harrastajien iloksi, saavuttivat nopeasti suuren suosion ja ovat hänelle koruntekijänä yksi tukijalka.

Pirjoa viehättää itsensä haastaminen korujen valmistuksessa. Hän pohtii usein, miksi hänen täytyy tehdä niin vaativia ja monimutkaisia koruja, mutta juuri tällaisista haasteissa hän löytää innostuksen uudelleen ja uudelleen.

Vaikka Pirjo on vasta aloittanut uransa korumuotoilijana, hänen taituruutensa on jo saanut tunnustusta. Hän saavutti kolmannen sijan Lumoavan korusuunnittelukilpailussa ja toisen sijan Vuoden koru 2023 -kilpailussa Linnunradan laitamilla -korusarjallaan.

Pirjolle kivijalkaliikkeen perustaminen Oulun Kirkkokadulle yhdessä kolmen muun naisyrittäjän kanssa on ollut yhden unelman täyttyminen. Liikkeen perustaminen muiden käsityöammattilaisten kanssa kuvaa Pirjon halua kuulua koruntekijänä käsityöläisten keskelle ja käsityöläiskastiin. Liikkeessä Pirjo myy korujaan sekä tapaa asiakkaitaan.

blank

Värikkäät kivet korujen keskipisteessä

Pirjon koruissa on käytetty eri sävyisiä safiireja, jotka ovat saaneet korut loistamaan monin eri värein. Häivähdyksiä-koruissa ne symboloivat elämän hienoja hetkiä, jotka ilmestyvät jokaisen polulle. Hän halusi valita kivet, joissa on runsaasti sävyeroja, ja korujen kivien väreistä löytyy muun muassa vaaleaa laventelia ja ruskeansävyjä.

Safiirien valinnalla on Pirjolle syvällisempi merkitys: hän uskoo, että safiiri opastaa näkemään tämän päivän ongelman yli ja kasvamaan luottavaisesti tulevaisuuteen.

Korujen päämateriaalina toimii hopea, joka luo kauniin taustan safiirien moniväriselle loistolle.

Korujen moduulipala on rosoinen ja hieman kulmikas – sen ei ole tarkoitus olla pehmeän pyöreä tai sileän kiiltävä. Osiot kuvastavat kalliota tai maaperää, joka kaikessa epätäydellisyydessään on pysyvä. Kalliomaista maaperän tunnelmaa on tuotu myös pintaviimeistelyllä. Rouhea viilaus symboloi elämän rosoa ja vaihtelevuutta.

blank

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Häivähdyksiä-korusarjan sormuksessa aineksia myös vihkisormushitiksi

Ensimmäisenä Häivähdyksiä-korusarjaan syntyi sormus. Alun perin sitä ei suunniteltu vihkisormukseksi, mutta myöhemmin Pirjo huomasi, että se voisi sopia myös tähän tarkoitukseen. Sarjaan kuuluu myös kahdet erilaiset korvakorut. Pienemmissä nappikorvakoruissa on kivi-istutukset.

Isommat nappikiinnitteiset korvakorut ovat kaksiosaiset. Alemmassa osassa on kivi-istutukset ja ylempi osa on hopeaa, jossa on voimakkaasti viilalla kuvioitu pinta. Lisäksi sarjassa on riipus, jota elävöittää liikkuvat ketjulenkit.

Pirjo paljastaa, että hänellä on vielä monia ideoita siitä, mitä muita koruja, kuten rannekorun, sarjaan voisi lisätä. Yhdistelemällä eri moduuleja ja osia hän voi luoda lukemattomia variaatioita ja monenlaisia koruja tähän sarjaan, joita jäämme innolla odottamaan.

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Pirjo Lakkapää & Häivähdyksiä

Korusarjan nimi: Häivähdyksiä

Suunnittelija: Pirjo Lakkapää

Paikkakunta: Kiiminki/Oulu

Korusarjan osat: Sormus, kahdet erilaiset korvakorut, riipus

Materiaalit: Hopea, pastellinsävyiset safiirit

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

”Koruissani on jotakin uutta. Erityisesti jalokivien käyttö yhdessä hopean kanssa on harvinaisempaa ja ansaitsee enemmän huomiota. Koruissani upeaa on, että jalokiviä on uskallettu käyttää arkikoruissa. Koruni ovat myös värikkäät ja mahdollistavat valita itselleen mieluisat värit.”

blank
Pirjo Lakkapää

 

 

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

2 kommenttia

  1. Koru on kaunis ja sopii monen ikäiselle käyttäjälle

  2. Hei Hanna, kiitos kommentistasi! Ihanaa, että Pirjon korut ovat valloittaneet sinut. Muistathan myös äänestää Pirjoa kilpailun äänestyssivun kautta, jotta äänesi tulee kirjautumaan suosikillesi! Äänestyksen löydät linkin sivun alaosiosta. https://www.julesandberyl.fi/vuodenkoru/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Kilpailun kuudennen kierroksen finalistit tarjoavat katsojilleen rohkeutta, mielenkiintoisia muotoja ja värien loistoa.
Maria Karlströmin kauniin pelkistetyt Myrskyluodon Maija -korut kantavat mukanaan palan saaristolaiselämää ja meren voimaa. Korut liittyvät vahvasti ahvenanmaalaiseen perintöön ja saaristokulttuuriin.
Ralph Granroth loi Das Lotus-finaalikorusarjansa taiteen ja haasteiden yhdistelmästä. Tavoitteena oli luoda korut, jotka kohoavat arkisten asusteiden yläpuolelle ja tarjoavat upeaa juhlavuutta. Ralphin inspiraationa toimi lootuskukan kaunis symboliikka.