Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

Merkitykselliset kukat ja rohkeat elementit

Das Lotus, Ralph Granroth | Vuoden koru 2024 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Ralph Granroth loi Das Lotus-finaalikorusarjansa taiteen ja haasteiden yhdistelmästä. Tavoitteena oli luoda korut, jotka kohoavat arkisten asusteiden yläpuolelle ja tarjoavat upeaa juhlavuutta. Ralphin inspiraationa toimi lootuskukan kaunis symboliikka, joka kuvastaa valaistumisen tietä pimeydestä kohti valoa. Korusarja ammentaa inspiraatiota myös luonnosta ja korostaa sen kauneutta. Ralphin korut jättävät vaikuttavan jäljen niihin henkilöihin, jotka arvostavat hänen rohkeaa näkemystään.

Tavoitteena dramaattiset korut

Ralph Granrothin Das Lotus-finaalikorusarjan alkuperä juontaa opintoihin liittyvään näyttökokeeseen, jossa tuli valmistaa lähes vapaalla tyylillä sormus. Ralphin suunnittelun taustaan vaikuttavat myös hänen kiinnostuksensa itämaiseen filosofiaan ja erityisesti buddhismiin liittyvä arvomaailma, sekä siihen liittyvä lootuskukan symboliikka.

Keväällä 2022 ensimmäisen vuosikurssin loppupuolella, Ralph sai unessa näyn koruista, jotka toimivat sormuksen inspiraationa. Vielä tässä vaiheessa hän ei tiennyt, että saattoi haukata liian ison palan ja kuinka haasteelliseksi sormuksen tekeminen lopulta osoittautui. Koruissa on käytetty tekniikkana maalattua pintaa, jota harvemmin jalometallikoruissa kohtaa.

Hänen inspiraationsa lähtökohtana oli halu luoda koruja, jotka poikkeaisivat arkikoruista ja olisivat ennemmin juhlavia. Korujen nimi “Das Lotus” on harkittu sanaleikki, sillä saksan kielessä oikea muoto olisi “Der Lotus”. Valinnan takana on halu tuoda esiin kontrastia ja dramaattisuutta, joka koruissa on havaittavissa.

Lootuskukka symboloi valaistumista

Ralphin suunnittelun innoittajana toimi lootuskukka sen kauniin symboliikan vuoksi.

”Lootuskukka on erityisen tärkeä buddhalaisessa filosofiassa, sillä se kuvastaa valaistumisen matkaa pimeydestä kohti valoa. Sen juuret syvällä mudassa symboloivat maailmallista kärsimystä, kun taas sen kauniit terälehdet, jotka avautuvat kohti aurinkoa, edustavat henkistä kasvua ja valaistumista.”, avaa Ralph inspiraation lähdettään.

Ralphille korut ovat kauniiden esineiden lisäksi myös muistutus henkisen kasvun ja viisauden löytämisestä, joka usein juontaa juurensa elämän haasteista selviämiseen.

”Tämä kannustaa minua jatkamaan matkaani kohti parempaa itseäni ja auttaa minua muistamaan, että jokainen hetki tarjoaa mahdollisuuden kasvaa ja kukoistaa, aivan kuten lootuskukka.”, kertoo Ralph ajatusmaailmastaan.

Das Lotus ammentaa myös luonnon inspiroivasta kauneudesta. Ralphilla on lapsenomainen ihailu ja ihmettely luontoa kohtaan. Hän haluaa korostaa luonnon kauneutta ja ihmeellisyyttä, sillä hän on huolissaan suomalaisen perinteikkään luontoyhteyden katoamisesta uusien sukupolvien myötä. Ralph muistuttaa koruillaan meitä kaikkia ympärillämme olevan luonnon arvosta ja kauneudesta sekä luonnon suojelun ja säilyttämisen tärkeydestä.

blank

 ” 

”Das Lotus-korusarja on todella vaikuttava. Sen kultamusta värien yhdistelmä on vangitseva. Korut ovat juhlakoruja, ja näiden korujen voi kuvitella säteilevän erityisesti Linnan juhlissa. Sormus tässä sarjassa erottuu rohkeasti ja se ilmentää kukkaa modernin kauniisti.”
VUODEN KORU -ESIRAATI

Kiinnostus koruihin syntyi kivistä

Ralphin reaktiot kilpailun finaaliin pääsemisestä kertovat hänen intohimostaan ja nöyryydestään korutaiteen parissa. Hän jopa hetkellisesti katui mukaan lähtöä, sillä kunnianhimo itsensä haastamisessa sai Ralphin luomaan sarjaan vielä uusia koruja kaiken kiireen keskellä. Finaalisijoitus kuitenkin oli positiivinen kannustus ja hiveli alan uuden tulokkaan itsetuntoa.

Ralph on korujen suunnittelijana suhteellisen tuore tekijä, mutta hänen tarinansa korujen maailmaan päätymisestä on mielenkiintoinen. Hän liittyi Suomen jalokiviharrastajien toimintaan vuonna 2020. Ralph kantoi usein taskuissaan löytämiään kiehtovia kiviä ja harrastuksen kautta hän pääsi jatkojalostamaan niitä muun muassa koruihin sopiviksi.

Itse hiotut kivet eivät yksistään riittäneet niinpä Ralph aloitti korualan opinnot vuonna 2022. Aiemmin hän ei ollut kovinkaan kiinnostunut koruista, eikä myöskään itse käyttänyt koruja. Ralph on ylpeä siitä, kuinka matka korujen maailmaan on kehittynyt sitten alkuaskeleiden.

blank

Ralph luo näyttäviä ja rohkeita koruja

Ralphin suurin inspiraation lähde on luonto. Hän näkee maailman vahvasti muotojen kautta niitä havainnoiden. Ralphin koruissa näkyy myös arkkitehtuurista ja ihmisen luomista asioista saatuja vaikutteita.

Ralphin suunnittelufilosofiaan kuuluu hulluttelu, leikkisyys ja korujen erilaisuus. Hän ei esimerkiksi halua tehdä geneerisiä tai perinteisiä timanttisormuksia, vaan pyrkii luomaan näyttäviä ja epätavanomaisia koruja, jotka erottuvat massasta. Hän ei pelkää rikkoa sääntöjä ja tekee koruja, jotka jättävät katsojaan vaikutuksen.

Ralph ei tavoittele massoille suunniteltuja koruja, vaan hänen luomuksensa ovat rohkeita ja persoonallisia. Hän ei lähde mukaan nopeasti vaihtuviin trendeihin, vaan keskittyy luomaan ajattomia ja uniikkeja koruja, jotka erottuvat joukosta. Ralphin korut eivät välttämättä miellytä kaikkia, mutta ne herättävät keskustelua ja jättävät vaikutuksen niihin, jotka jakavat hänen rohkean luovuutensa vision.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Koruissa yhdistetty yleensä kalastajan pakista löytyvää osaamista

Korusarjan suunnittelussa ja valmistuksessa Ralph kohtasi haasteita, jotka liittyivät taiteellisen näkemyksen ja teknisen taidon yhteensovittamiseen. Vaikka tilanne turhautti, syntyi samalla ajuri jatkuvaan kehittymiseen ja oppimiseen.

Yksi suurimmista haasteista korusarjan suunnittelussa oli kupolin maalauksen ja sen kestävyyden hallinta. Useiden erilaisten kokeilujen jälkeen ratkaisu löytyi täysin toisen alan ammattilaiselta. Ralph ulkoisti maalausvaiheen vaappujen maalaajalle ja maalattu pinta saatiin onnistumaan ruiskumaalauksella.

blank

Korusarjassa on värikkyyttä ja ihailtavia yksityiskohtia

Korujen päämateriaalina on kierrätetty hopea. Hopeinen neliömäinen sormusrunko on valettu. Lisäksi koruissa löytyy hopeaa myös kullattuna. Kullan sävy linkittyy myös korun symboliikkaan.

”Kullan käyttäminen terälehtien ja emien korostamiseen sormuksessa symboloi valoa ja kirkkautta, joka seuraa tietä kohti sisäistä rauhaa ja viisautta”, kertoo Ralph.

Sormuksen ja korvakorujen violetit kivet ovat ametisteja. Kivet ovat Ralphin itse hiomia.

”Halusin myös poiketa alan perinteistä tuomalla koruihin rouheutta, istuttamalla niihin hieman karkeat epäsäännöllisesti hiotut kivet.”.

Kilpailun aikana Das Lotus -sarjasta on nähtävillä mustan alkuperäisen sormuksen lisäksi myös punainen versio, jossa kivenä on vihreä kimalteleva fuksiitti.

Korvakoruista on kaksi mallia. Roikkuvassa koukullisessa korvakorussa on ametistit kukan kullattujen hopeaemien keskellä. Toisessa korvakoruvariantissa mustia tai punaisia pyöreitä nappikiinnitteisiä renkaita koristaa pienet kullatut pallot.

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Ralph Granroth & Das Lotus

Korusarjan nimi: Das Lotus

Suunnittelija: Ralph Granroth

Paikkakunta: Espoo

Korusarjan osat: Näyttävä sormus, kahdet erilaiset korvakorut

Materiaalit: Hopea, kullattu hopea, kivet

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Koruni edustavat erilaista korumuotoilua ja uutta lähestymistapaa korujen maailmaan. Erityisesti sormus on rohkea ja iso statement-koru. Koruni on ehdottomasti vuoden koru -ainesta, sillä se erottuu näyttävyydellään.”

blank

 

 

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Kilpailun kuudennen kierroksen finalistit tarjoavat katsojilleen rohkeutta, mielenkiintoisia muotoja ja värien loistoa.
Pirjo Lakkapään Häivähdyksiä-korusarja liikkuu värien ja tarinoiden lumoavassa maailmassa. Korut kumpuavat elämän poluilta, niiden rosoisuudesta ja ilon pilkahduksista. Korut kuvastavat yhteen liittyviä elämän polkuja, joiden varrella ilonhetket esiintyvät kuin kauniit kivi-istutukset.
Maria Karlströmin kauniin pelkistetyt Myrskyluodon Maija -korut kantavat mukanaan palan saaristolaiselämää ja meren voimaa. Korut liittyvät vahvasti ahvenanmaalaiseen perintöön ja saaristokulttuuriin.