Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Carina Blomqvistin Betta
| Vuoden koru 2021 -finalisti

Carina Blomqvistin Vuoden koru 2021 -kilpailun finalistikorusarja on koru Betta-voimakalasta. Voimakoru-Bettan tarinassa on ripaus taistelua pahuutta vastaan ja sen voittamista.  Betta on Carinalle ominainen fantasia- ja satumaailman konkretisointi, joissa mielikuvitus luo uusia olentoja mytologian ja fantasian taruista. Betta kuuluu visuaalisesti tunnistettavasti Carinan korujen joukkoon.  Carinan mielikuvituksen maailma tuottaa ennen näkemättömiä koruja, joissa on mukana vahva taustatarina. Mielenkiintoinen materiaalien yhdistelmä hopeaa ja lasihelmiä, sekä pienet yksityiskohdat, vievät vedenalaiseen maailmaan ja antavat korun tarinan pohtimisen lisäksi mahdollisuuden ihastella mielenkiintoista korun toteutusta.

 

Carina Blomqvistin suunnittelemassa voimakoru-Bettassa yhdistyy kaloista luodut mielikuvat

Betta -korusarja on kuin seikkailu satumaailmassa. Voimakoruksi suunniteltu Betta viestii kullekin omia taistelujaan käyvälle sallimuksesta olla tyytyväinen itseensä. Tämä voima kumpuaa kyvystä osata rakastaa itseään. Betta on myös kameleontti, joka kuvaa sitä, kuinka nykyajan hektisessä maailmassa tarvitaan voimaa pärjätä ja sopeutua.

Betta-kaulakoru kuvattuna järven rannalla.
Betta-korut vievät satumaailmaan.

Bettan muotoilussa Carina on työstänyt ihmisten luomia mielikuvia kaloista, kuten taistelukalan voimakkuudesta, pusukalan herkkyydestä ja kultakalan söpöydestä. Kuten Carina kuvaa Bettan tarinaa: ”Kultakalan viehkeydellä, pusukalan herkkyydellä ja taistelukalan tahdolla, pidetään yhtä. ” Betta onkin näiden kalojen yhdistelmä ylväyttä ja kauneutta, joka luo voimaisan kombinaation yhdessä.

Betta-korujen kala on mielikuvituksellinen fantasiaolento.
Betta-voimakalassa yhdistyy ihmisten mielikuvat eri kalalajeista.

Kalat ovat Carinalle muutenkin vetovoimainen eläin. Carina lemmikkieläintarvikekaupassa vieraillessaan huomaakin usein päätyvänsä liikkeessä juuri akvaarioiden eteen katselemaan kalojen rauhoittavaa ja lumoavaa liikkumista vedessä.

Carina Blomqvistin suunnittelema Betta-kalakoru
Betta-kaulakorun kullanväriset yksityiskohdat kuvaavat hyvin veden pulputusta. Kuva Teemu Töyrylä.

Carinan korut kutsuvat fantasiamaailmaan

Carinan koruissa fantasia- ja mielikuvitusmaailma on tunnistettava signature-tyyli. Hänen korujen muotoilu on koristeellista ja runsasta, jossa romanttisuuskin on vahvasti läsnä koukeroisissa ja kiehkuraisissa yksityiskohdissa. Vuoden koru 2019 -ehdokkaana nähdyn Varis-korusarjan metsän mytologian ja satumaailman tyyli on edelleen Carinalle kutsuva, josta löytyy ammennettavaa myös tuleviin koruihin. Mielikuvituksen ja fantasian kautta Carina luo muunnelmia ja omia tulkintojaan luonnosta.

Koruissaan Carina kuvaa myös omaa pakoaan pahaa maailmaa vastaan. Carina toivookin, että kukin Betta-korun ostaja kehittäisi oman yhteytensä voimakoruun ja siihen, mitä koru hänelle symboloi. Carina haluaa, että voimakorun luoma yhteys saa Betta-korujen käyttäjän tuntemaan vahvempaa sidettä koruihinsa.

Betta-koruissa on mytologia ja fantasiaa sekä satujen maailmaa.
Carinan tyylille ominaista on fantasian ja mytologian yhdistäminen.

Tunnistettavasta ja vahvasta tyylistään kultaseppä-muotoilija Carina on palkittu vuonna 2012 Vuoden Kultaseppänä ja vuonna 2013 Vuoden kauneimmasta sormuksesta. Omien mallistojen lisäksi, Carinan suunnittelemat korut ovat tuttuja Lumoavan valikoimasta. Näistä malleista yleisön vankan suosion ovat saavuttaneet muun muassa sydämenmuotoiset Bella – ja Hertta -korusarjat. Myös Carinan fantasiamaailmaa löytyy Lumoavan Ohto- ja Fantasia-eläinkorusarjoista.

Innostus lasitöitä kohtaan näkyy myös Bettassa

Viime aikoina Carina on työskennellyt lasin kanssa. Alkuvuodesta saadun mahdollisuuden myötä, Carina on päässyt toteuttamaan fantasiamaailman hahmojaan lasitöihin. Nälkä kasvoi tehdessä ja Carinalla jäi innostus työstää muotokieltänsä myös lasitöiden maailmassa. Carina kertookin, että hän aikaa jatkaa työskentelyä lasin parissa tulevaisuudessakin.

Carina Blomqvistin Betta-koruissa on lasihelmiä.
Carinan kiinnostus lasia kohtaan näkyy myös Betta-voimakorun materiaalivalinnoissa.

Vaikka Carinan luovuuden viestinvälineeksi on noussut innostuksen myötä myös lasitaide, kertoo Carina näkevänsä työnsä kuitenkin aina ensin korumuodossa ja ideoina koruiksi, josta ajatuksia voi jatkojalostaa myös muun luovuuden toiseen muotoon, kuten isomman skaalan lasitöihin. Betta-korusarja on yksi linkki Carinan ihastukseen lasin maailmaan lasihelmien vuoksi. Lasihelmiä Carina on käyttänyt töissään jo aiemminkin.

Carina Blomqvist Betta-kaulakoru kuvattuna veden ääressä.

Onnistunut muotoilu kuvaa veden kuplintaa ja pulputusta

Betta-korusarjassa on hyödynnetty 3D-tekniikkaa, joka mahdollistaa pienimmätkin yksityiskohdat sekä struktuurien ja moniulotteisuuden luomisen. Materiaalina korussa on hopea sekä lasihelmet. Lasihelmissä olevat kultamaiset kuplayksityiskohdat korostavat veden pulputusta. Kaulakorun lasihelmet on toteuttanut lasitaiteilija Lea Swantz (Lea Swantz Glass Design) Nuutajärveltä. Veden leikkiä ilmentää myös pienet kullatut rinkulat, joita koruun on lisätty runsaasti. Eri materiaalien yhdistelmä, sekä hopean ja kullattujen osioiden yhdistäminen, tekee korusta myös entistä monikäyttöisemmän, sillä se sopii niin hopean kuin kullansävyn ystäville.

Betta-korut ovat Carina Blomqvistin suunnittelevat ja niissä on veden pulputuksen tunnelma.
Veden kuplinta ja pulputus on saatu aikaan koruihin onnistunein materiaalivalinnoin ja pienin yksityiskohdin.

Lasihelmet kuplineen ja kullatut rinkulat ovatkin upeita ja eläväisiä kuvaamaan vesikuplia ja veden liikettä. Juuri nämä pienet hurmaavat yksityiskohdat osoittavat taituruutta ja samalla vievät korun pidemmälle muotoilun onnistumisessa. Betta-korun yksi viehätys onkin yksityiskohtien löytäminen ja korun tarkastelu läheltä. Löytämisen riemun kautta ymmärtää kuinka taitavasti korussa on Betta-kalan hopeiselle motiiville luotu vedenalainen maailma ja veden elävyys.

Carina Blomqvistin suunnittelema korusarja keskittyy Betta-kalaan

Betta-korusarjan ydin on hopeinen voimakala-Betta, joka elää vedenalaisessa maailmassa. Kuviemme korussa Bettalla on kirkkaat lasihelmet ympärillään ja kullansävyiset yksityiskohdat. Betta-kaulakorusta Carina on toteuttanut myös turkoosein lasihelmin olevan version, jossa lasihelmet muodostavat paksun käädyn koko kaulan ympäri. Carinaa vielä houkuttelee tehdä sarjaan isompi riipusmaisempi motiivi Bettasta. Siitä huolimatta, että Betta-sarja ei aktiivisesti enää tule saamaan uusia korusarjan osia, tulee Bettan elämä ja vedenalainen maailma Carinan mukaan jatkumaan lasitöissä sekä koruissa erilaisin ja erihenkisin kaloin.

Carina Blomqvistin toteuttama Betta-koru, voimakalakoru, turkoosein lasihelmin.
Betta-koru turkoosein lasihelmin. Kuvaaja Teemu Töyrylä.

Vaikka korusarja on keskittynyt Betta-kalaan, on korusarjaan saatavilla myös kaksi erilaista korvakorumallia. Pyrstömäistä mallia on myös helppo muunnella erilaisiksi korvakoruiksi. Kuvauksissamme mukana oli juhlavammat kaksiosaiset pyrstöt. Carinan koruille ominaista onkin, että korvakorujen motiivit ovat yleensä inspiroituneita varsinaisessa korumotiivissa, eivätkä ne ole pienennöksiä esimerkiksi riipuksen muodosta. Betta-korussa esimerkiksi korvakoruissa toistuu kalanpyrstöä kuvaava muoto, joka on abstrakti eikä alleviivaava. Tämä mahdollistaa, että korusarjat löytävät ystäviä sellaisistakin käyttäjistä, jotka eivät halua koruiltaan niin kuvaavia muotoja.

Carina Blomqvistin suunnittelamn Betta-korusarjan riipus ja pyrstömäiset korvakorut.
Kuvassa Betta-voimakalamotiivista riipus sekä yksiosaiset pyrstökorvakorut.

Carina Blomqvistin Betta-korut sopivat käytettäväksi joka päivä

Betta on voimakoruna tarkoitettu käytettäväksi päivittäin. Onkin ehkä väärin alkaa kuvailemaan korun sopivuutta erilaisten asujen kanssa, sillä korun luonne ei liity mielestäni niin paljon koristautumiseen tai tyyliin kuin useamman muun korun kanssa. On kuitenkin syytä todeta, että näyttävänä koruna Betta on huomioita herättävä ja persoonallinen valinta myös juhlavimpiin tilaisuuksiin.  Parhaimmillaan koru on kuitenkin taustatarinansa mukaisesti päivittäisessä arjessa antamassa voimaa ja kauneutta hektisen maailman ympäröivänä.

Carina Blomqvistin Betta-korujen kaksiosaiset korvakorut.
Kaksiosaiset, kahdestä pyrstöstä koostuvat, korvakorut eivät ole kuitenkaan liian alleviivaavat.


Vuoden koru 2021-finalistin esittely

Betta

Suunnittelija: Carina Blomqvist, Carina Blomqvist Design
Paikkakunta: Lahti
Materiaalit: Hopea, kullattu hopea, lasihelmet
Korusarjan osat: Kaulakääty ja kahdet erilaiset korvakorut
Instagram: @carinablomqvistdesign

Carina Blomqvist, Carina Blomqvist Design

Carina Blomqvist, Carina Blomqvist Design. Betta-korusarjan suunnittelija työhuoneellaan. Kuvaaja Nina Maaninka.
Kuvaaja Nina Maaninka

”Betta-korujen teemana on kauneus ja mielikuvitus, jota kukin meistä hitusen enemmän tarvitsee. Koruissa on vahva tyyli ja sanoma – sekä omanlaisensa maailmansa. Kuten runo sanoo: ”Kultakalan viehkeydellä, pusukalan herkkyydellä ja taistelukalan tahdolla, pidetään yhtä.””

Vuoden koru -tuomaristo Betta-koruista

”Bettassa on vahva omintakeinen koristeellinen muotokieli. Lasihelmet vesikuplina ovat elävät ja vangitsevat. Koru pitää sisällään mytologiaa nykypäivään sopivalla tavalla. Korun kala-aihe ei ole liian alleviivaava eikä itsestään selvä, erityisesti korvakoruissa, mikä tuo korusarjaan uuden ulottuvuuden.” Tutustu kaikkiin Vuoden koru 2021 -finalisteihin

Carina Blomqvistin Vuoden koru 2021 -kilpailun finalistikorusarja on koru Betta-voimakalasta. Voimakoru-Bettan tarinassa on ripaus taistelua pahuutta vastaan ja sen voittamista.  Betta on Carinalle ominainen fantasia- ja satumaailman konkretisointi, joissa mielikuvitus luo uusia olentoja mytologian ja fantasian taruista. Betta kuuluu visuaalisesti tunnistettavasti Carinan korujen joukkoon.  Carinan mielikuvituksen maailma tuottaa ennen näkemättömiä koruja, joissa on mukana vahva taustatarina. Mielenkiintoinen materiaalien yhdistelmä hopeaa ja lasihelmiä, sekä pienet yksityiskohdat, vievät vedenalaiseen maailmaan ja antavat korun tarinan pohtimisen lisäksi mahdollisuuden ihastella mielenkiintoista korun toteutusta.

 

Carina Blomqvistin suunnittelemassa voimakoru-Bettassa yhdistyy kaloista luodut mielikuvat

Betta -korusarja on kuin seikkailu satumaailmassa. Voimakoruksi suunniteltu Betta viestii kullekin omia taistelujaan käyvälle sallimuksesta olla tyytyväinen itseensä. Tämä voima kumpuaa kyvystä osata rakastaa itseään. Betta on myös kameleontti, joka kuvaa sitä, kuinka nykyajan hektisessä maailmassa tarvitaan voimaa pärjätä ja sopeutua.

Betta-kaulakoru kuvattuna järven rannalla.
Betta-korut vievät satumaailmaan.

Bettan muotoilussa Carina on työstänyt ihmisten luomia mielikuvia kaloista, kuten taistelukalan voimakkuudesta, pusukalan herkkyydestä ja kultakalan söpöydestä. Kuten Carina kuvaa Bettan tarinaa: ”Kultakalan viehkeydellä, pusukalan herkkyydellä ja taistelukalan tahdolla, pidetään yhtä. ” Betta onkin näiden kalojen yhdistelmä ylväyttä ja kauneutta, joka luo voimaisan kombinaation yhdessä.

Betta-korujen kala on mielikuvituksellinen fantasiaolento.
Betta-voimakalassa yhdistyy ihmisten mielikuvat eri kalalajeista.

Kalat ovat Carinalle muutenkin vetovoimainen eläin. Carina lemmikkieläintarvikekaupassa vieraillessaan huomaakin usein päätyvänsä liikkeessä juuri akvaarioiden eteen katselemaan kalojen rauhoittavaa ja lumoavaa liikkumista vedessä.

Carina Blomqvistin suunnittelema Betta-kalakoru
Betta-kaulakorun kullanväriset yksityiskohdat kuvaavat hyvin veden pulputusta. Kuva Teemu Töyrylä.

Carinan korut kutsuvat fantasiamaailmaan

Carinan koruissa fantasia- ja mielikuvitusmaailma on tunnistettava signature-tyyli. Hänen korujen muotoilu on koristeellista ja runsasta, jossa romanttisuuskin on vahvasti läsnä koukeroisissa ja kiehkuraisissa yksityiskohdissa. Vuoden koru 2019 -ehdokkaana nähdyn Varis-korusarjan metsän mytologian ja satumaailman tyyli on edelleen Carinalle kutsuva, josta löytyy ammennettavaa myös tuleviin koruihin. Mielikuvituksen ja fantasian kautta Carina luo muunnelmia ja omia tulkintojaan luonnosta.

Koruissaan Carina kuvaa myös omaa pakoaan pahaa maailmaa vastaan. Carina toivookin, että kukin Betta-korun ostaja kehittäisi oman yhteytensä voimakoruun ja siihen, mitä koru hänelle symboloi. Carina haluaa, että voimakorun luoma yhteys saa Betta-korujen käyttäjän tuntemaan vahvempaa sidettä koruihinsa.

Betta-koruissa on mytologia ja fantasiaa sekä satujen maailmaa.
Carinan tyylille ominaista on fantasian ja mytologian yhdistäminen.

Tunnistettavasta ja vahvasta tyylistään kultaseppä-muotoilija Carina on palkittu vuonna 2012 Vuoden Kultaseppänä ja vuonna 2013 Vuoden kauneimmasta sormuksesta. Omien mallistojen lisäksi, Carinan suunnittelemat korut ovat tuttuja Lumoavan valikoimasta. Näistä malleista yleisön vankan suosion ovat saavuttaneet muun muassa sydämenmuotoiset Bella – ja Hertta -korusarjat. Myös Carinan fantasiamaailmaa löytyy Lumoavan Ohto- ja Fantasia-eläinkorusarjoista.

Innostus lasitöitä kohtaan näkyy myös Bettassa

Viime aikoina Carina on työskennellyt lasin kanssa. Alkuvuodesta saadun mahdollisuuden myötä, Carina on päässyt toteuttamaan fantasiamaailman hahmojaan lasitöihin. Nälkä kasvoi tehdessä ja Carinalla jäi innostus työstää muotokieltänsä myös lasitöiden maailmassa. Carina kertookin, että hän aikaa jatkaa työskentelyä lasin parissa tulevaisuudessakin.

Carina Blomqvistin Betta-koruissa on lasihelmiä.
Carinan kiinnostus lasia kohtaan näkyy myös Betta-voimakorun materiaalivalinnoissa.

Vaikka Carinan luovuuden viestinvälineeksi on noussut innostuksen myötä myös lasitaide, kertoo Carina näkevänsä työnsä kuitenkin aina ensin korumuodossa ja ideoina koruiksi, josta ajatuksia voi jatkojalostaa myös muun luovuuden toiseen muotoon, kuten isomman skaalan lasitöihin. Betta-korusarja on yksi linkki Carinan ihastukseen lasin maailmaan lasihelmien vuoksi. Lasihelmiä Carina on käyttänyt töissään jo aiemminkin.

Carina Blomqvist Betta-kaulakoru kuvattuna veden ääressä.

Onnistunut muotoilu kuvaa veden kuplintaa ja pulputusta

Betta-korusarjassa on hyödynnetty 3D-tekniikkaa, joka mahdollistaa pienimmätkin yksityiskohdat sekä struktuurien ja moniulotteisuuden luomisen. Materiaalina korussa on hopea sekä lasihelmet. Lasihelmissä olevat kultamaiset kuplayksityiskohdat korostavat veden pulputusta. Kaulakorun lasihelmet on toteuttanut lasitaiteilija Lea Swantz (Lea Swantz Glass Design) Nuutajärveltä. Veden leikkiä ilmentää myös pienet kullatut rinkulat, joita koruun on lisätty runsaasti. Eri materiaalien yhdistelmä, sekä hopean ja kullattujen osioiden yhdistäminen, tekee korusta myös entistä monikäyttöisemmän, sillä se sopii niin hopean kuin kullansävyn ystäville.

Betta-korut ovat Carina Blomqvistin suunnittelevat ja niissä on veden pulputuksen tunnelma.
Veden kuplinta ja pulputus on saatu aikaan koruihin onnistunein materiaalivalinnoin ja pienin yksityiskohdin.

Lasihelmet kuplineen ja kullatut rinkulat ovatkin upeita ja eläväisiä kuvaamaan vesikuplia ja veden liikettä. Juuri nämä pienet hurmaavat yksityiskohdat osoittavat taituruutta ja samalla vievät korun pidemmälle muotoilun onnistumisessa. Betta-korun yksi viehätys onkin yksityiskohtien löytäminen ja korun tarkastelu läheltä. Löytämisen riemun kautta ymmärtää kuinka taitavasti korussa on Betta-kalan hopeiselle motiiville luotu vedenalainen maailma ja veden elävyys.

Carina Blomqvistin suunnittelema korusarja keskittyy Betta-kalaan

Betta-korusarjan ydin on hopeinen voimakala-Betta, joka elää vedenalaisessa maailmassa. Kuviemme korussa Bettalla on kirkkaat lasihelmet ympärillään ja kullansävyiset yksityiskohdat. Betta-kaulakorusta Carina on toteuttanut myös turkoosein lasihelmin olevan version, jossa lasihelmet muodostavat paksun käädyn koko kaulan ympäri. Carinaa vielä houkuttelee tehdä sarjaan isompi riipusmaisempi motiivi Bettasta. Siitä huolimatta, että Betta-sarja ei aktiivisesti enää tule saamaan uusia korusarjan osia, tulee Bettan elämä ja vedenalainen maailma Carinan mukaan jatkumaan lasitöissä sekä koruissa erilaisin ja erihenkisin kaloin.

Carina Blomqvistin toteuttama Betta-koru, voimakalakoru, turkoosein lasihelmin.
Betta-koru turkoosein lasihelmin. Kuvaaja Teemu Töyrylä.

Vaikka korusarja on keskittynyt Betta-kalaan, on korusarjaan saatavilla myös kaksi erilaista korvakorumallia. Pyrstömäistä mallia on myös helppo muunnella erilaisiksi korvakoruiksi. Kuvauksissamme mukana oli juhlavammat kaksiosaiset pyrstöt. Carinan koruille ominaista onkin, että korvakorujen motiivit ovat yleensä inspiroituneita varsinaisessa korumotiivissa, eivätkä ne ole pienennöksiä esimerkiksi riipuksen muodosta. Betta-korussa esimerkiksi korvakoruissa toistuu kalanpyrstöä kuvaava muoto, joka on abstrakti eikä alleviivaava. Tämä mahdollistaa, että korusarjat löytävät ystäviä sellaisistakin käyttäjistä, jotka eivät halua koruiltaan niin kuvaavia muotoja.

Carina Blomqvistin suunnittelamn Betta-korusarjan riipus ja pyrstömäiset korvakorut.
Kuvassa Betta-voimakalamotiivista riipus sekä yksiosaiset pyrstökorvakorut.

Carina Blomqvistin Betta-korut sopivat käytettäväksi joka päivä

Betta on voimakoruna tarkoitettu käytettäväksi päivittäin. Onkin ehkä väärin alkaa kuvailemaan korun sopivuutta erilaisten asujen kanssa, sillä korun luonne ei liity mielestäni niin paljon koristautumiseen tai tyyliin kuin useamman muun korun kanssa. On kuitenkin syytä todeta, että näyttävänä koruna Betta on huomioita herättävä ja persoonallinen valinta myös juhlavimpiin tilaisuuksiin.  Parhaimmillaan koru on kuitenkin taustatarinansa mukaisesti päivittäisessä arjessa antamassa voimaa ja kauneutta hektisen maailman ympäröivänä.

Carina Blomqvistin Betta-korujen kaksiosaiset korvakorut.
Kaksiosaiset, kahdestä pyrstöstä koostuvat, korvakorut eivät ole kuitenkaan liian alleviivaavat.

 

“”Bettassa on vahva omintakeinen koristeellinen muotokieli. Lasihelmet vesikuplina ovat elävät ja vangitsevat. Koru pitää sisällään mytologiaa nykypäivään sopivalla tavalla. Korun kala-aihe ei ole liian alleviivaava eikä itsestään selvä, erityisesti korvakoruissa, mikä tuo korusarjaan uuden ulottuvuuden.”
VUODEN KORU -TUOMARISTO BETTA -KORUISTA”

Vuoden koru 2021-finalistin esittely

Betta

Suunnittelija: Carina Blomqvist, Carina Blomqvist Design
Paikkakunta: Lahti
Materiaalit: Hopea, kullattu hopea, lasihelmet
Korusarjan osat: Kaulakääty ja kahdet erilaiset korvakorut
Instagram: @carinablomqvistdesign

Carina Blomqvist, Carina Blomqvist Design

Carina Blomqvist, Carina Blomqvist Design. Betta-korusarjan suunnittelija työhuoneellaan. Kuvaaja Nina Maaninka.
Kuvaaja Nina Maaninka

”Betta-korujen teemana on kauneus ja mielikuvitus, jota kukin meistä hitusen enemmän tarvitsee. Koruissa on vahva tyyli ja sanoma – sekä omanlaisensa maailmansa. Kuten runo sanoo: ”Kultakalan viehkeydellä, pusukalan herkkyydellä ja taistelukalan tahdolla, pidetään yhtä.”

Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.