Anne Polttilan Valo-korut ovat luotu päättäväisesti ja rohkeasti isokokoisten korujen sarjaksi. Räikeyden sijaan ne ovat vahvuuden osoitus, joka tuo vahvan ja voimakkaan tunteen käyttäjälleen. Hiottu minimalistinen ja klassinen muotokieli on Annen kunnianosoitus suomalaiselle muotoilulle. Hopeakorujen mattamaisella pinnalla, joka on taivutettu kaarelle, valo leikkii ja luo lumoa käyttäjänsä kanssa. Valo-korujen kanssa saa näkyä ja tulla nähdyksi.
Anne Polttilan Valo-korumalliston taustalla on ajatus valon ja varjon leikistä. Anne halusi luoda vahvan ja näyttävän sekä erityisesti voimakkaan korusarjan.
”Tahdon, että Valo-korut tuovat kaikille valoa. Koruni myös muistuttavat valon voimasta, erityisesti viimeaikaisten hankalien vuosien keskellä.”, Anne taustoittaa korujensa lähtökohtaa.
Valo-koruja inspiroi hänen aiempi, vanhempaa tuotantoa oleva korusarja Kaste, jonka pyöreä muotokieli sai Valo-sarjassa huomiota herättävämmän massiivisemman koon. ”Valo on korusarja, joka saa näkyä ja tulla nähdyksi.”, hän korostaa. Näyttävyys tuo koruihin mukanaan myös uskallusta ja vaikka korujen muoto on pelkistetty, saa korujen olemus aikaan vahvan läsnäolon ja voiman tunteen. Muotokielessä kannattaa myös huomioida, että ympyrämäiset muodot ovat taivutettuja kaarelle, tasaisen levyn sijaan, mikä luo koruihin liikkeen ja elävyyden tuntua.
Itse ihailen Annen päättäväisyyttä luoda suurikokoiset korut anteeksipyytelemättä. Itselleni muistuu mieleen kilpailuprosessin varrelta, kuinka hän muutamaan kertaan totesi korujensa osalta, että korujen kehittelyssä hän haluaisi kasvattaa ja kasvattaa kokoa aivan ensimmäisistä versioista.
Valo-sarjasta tutut muodot kuvaavat myös Annen tyyliä yleisesti korujen tekijänä. Hänelle geometriset perusmuodot ovat suunnittelijana mieluisia ja hänen koruissaan näkyy graafinen ote. Esimerkiksi kuusikulmiot ja neliöt ovat lähellä Annen sydäntä ja hänen korujensa muotokieli kumpuaa näiden muotojen maailmasta.
Annen mielestä yksinkertainen on kaunista ja hänen korunsa noudattelevatkin usein selkeitä linjoja. Hän tunnistaa erityisesti huonekaludesigniin liitetyn skandinaavisuuden myös omista töistään. Omaa tyyliään hän kuvaa klassiseksi ja aikaa kestäväksi. Nykyään Anne kertoo oman tyyli-identiteettinsä jo vahvistuneen. Vaikka nuorempana hän mielestään vielä osittain hapuili, on näistäkin korumalleista jäänyt elämään klassikoita, jotka edelleen ovat Annelle mieluisia ja myös asiakkaiden suosikkeja.
Luovuuden kipinä Annelle syttyy useista ympärillään tapahtuvista asioista: ympäristön havainnoista, arkkitehtuurista ja graafisesta suunnittelusta sekä kohtaamisista niin luonnon kuin ihmisten kanssa.
Annelle korut eivät kuitenkaan olleet se ensimmäinen suunniteltu muoto uppoutua käsillä tekemisen ammattiin. Jo nuoresta lähtien hän oli kiinnostunut käsitöistä ja taiteesta, joka johti matkan taideopiskelun pariin. Ensimmäinen etappi oli opiskelu Savonlinnan taidelukiossa, jossa tekstiilitaide oli Annelle se omin taiteenmuoto. Taiteen opiskelu jatkui Västra Nylands Folkhögskolanissa, jossa tapahtui odottamaton käänne Annen uravalintaan, sillä hopeapaja veti puoleensa kiehtoen. Pajalla Anne alkoi opetella oma-aloitteisesti. Se, miten metallia sai muovattua käsin, lumosi hänet. Näin Anne päätyi muotoilijaksi ja opiskelemaan kultaseppäalan artesaaniksi. Hän valmistui Koulutuskeskus Salpauksesta kultaseppäalan artesaaniksi 2007 ja Lahden AMK:sta muotoilijaksi 2009.
Annelle päätyminen alalle ei ollut lähtöisin siitä, että hän haluaisi tehdä vain koruja, vaan hän ymmärsi, kuinka paljon merkityksiä koruihin kiteytyy. Hän tahtoi olla mukana ja osa tätä prosessia. Hänelle on myös tärkeää, että hän voi työssään tehdä esineitä, jotka kestävät sukupolvelta toiselle, materiaaleista, joita voi muokata ja kierrättää kertakäyttökulttuurin sijaan.
Tällä hetkellä Annen korubrändin Kokorun löytää Helsingin Kampista, jossa Anne yhdessä kollegojen kanssa pyörittää yhdistettyä myymälää ja työpajaa. Hänelle uran merkityksellisimmät hetket muodostuvat juuri merkityksellisyydestä: kohokohdat ovat olleet hänelle niitä hetkiä, jolloin asiakkaat ovat tulleet kertomaan kuinka paljon Annen tekemät korut heille edelleen merkitsevät ja kuinka paljon niihin liittyy muistoja tärkeistä hetkistä.
Vuoden koru 2023 -finaaliin valitut Valo-korut ovat tehty Annelle mieluisasta hopeasta. Hänelle korujen valmistuksessa käsillä tekeminen on vahva teema ja hän toteuttaa korunsa, kuten Valo-sarjankin, ilman valumalleja tai 3D-tulostusta. Opiskeluaikana jopa hieman ihmetyttäneet käsin valmistukseen liittyvät tekniikkaharjoitukset, ovat muovanneet Annessa luontevan käsillä tekijän, jonka työpajalla syntyy luontevasti haastavampiakaan uniikkitöiden muotoja.
Myös Valo-sarjan korut ovat toteutettu perinteisin kultasepän tekniikoin käsityönä alusta loppuun. Korujen osat leikataan hopealevystä ja viimeistelyssä mattamainen pinta saadaan aikaan piikkiharjaa hyödyntämällä. Mattamainen ja huurteinen pinta onkin yksi Valo-korujen detalji-tason herkuista, joka saa korut nimensä mukaisesti leikkimään valolla, mutta tuo mukanaan myös modernin tuulahduksen.
Valo-korusarjasta löytyy useita kauniita koruja valittavaksi. Korusarjaan kuuluvat riipus, korvakorut, rannekoru sekä kaksi erikokoista sormusta. Annen ajatuksiin jäi myös idea näyttävämmästä kaulakorusta, joka saattaa syntyä sarjaan myöhemmin.
Erityisesti isompi sormuksista saa tällaisen näyttävien korujen ystävän kuin minä hykertelemään innostuneesti. Korvakoruissakaan ei ole kokoa säästelty. Ne ovat kuitenkin kevyet yllä ja korvakorujen massa ei kuitenkaan muodostu raskaasti vetäen alaspäin kasvojen ilmettä, vaan muoto pysyy kohottavasti ylhäällä.
”Valo-sarjaa voi yhdistellä muotokieleltään hyvin myös aiemmin luomani Kaste-sarjan kanssa, vaikkakin Kaste-korut ovatkin huomattavasti pienempiä ja sievempiä”, vinkkaa Anne.
Itse kuvailisin Valo-koruja sopivasti övereiksi. Anteeksipyytelemän koko kiehtoo erityisesti korujen ystäviä, jotka toivovat myös korujensa tulevan huomatuksi samaan tapaan kuin oman persoonansa. Pelkistetty muotokieli tekee kuitenkin suurikokoisista koruista sopivat myös hillitympiin tilaisuuksiin ilman, että korut huutavat epäkohteliaasti.
Itse koen sarjan tarjoavan monipuolisia yhdistelmiä niin arjen työpukeutumiseen kuin myös juhlaviin tilauksiin. Vaikka usein korusarjoissa hillitseminen eri osien määrän pukemisen kanssa yhtä aikaa päälle on paikallaan, Valo-sarjan koruja valitsisin ylle juhla-asun kanssa perinteistä määrää enemmän. Näiden korujen kanssa valitset tulla nähdyksi.
”Itse näen Valo -korut anteeksipyytelemättömän yksilön yllä. Vaikka koruni ovat suurikokoisia, kannattaa ne nähdä vahvuuden osoituksena räikeyden sijaan. Toivon, että koruni tuovat vahvan ja voimakkaan tunteen käyttäjälleen.”, Anne pohtii korujensa käyttäjäpersoonaa ja käyttötilanteita.
Korusarjan nimi: Valo
Suunnittelija: Anne Polttila
Paikkakunta: Helsinki
Korusarjan osat: Riipus, korvakorut, rannekoru ja kaksi erikokoista sormusta
Materiaalit: Hopea
Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?
“Koruni tuovat valoja ja voimaa kantajalleen sekä ympärilleen. Korut tekevät nähdyksi ja luovat kanssasi lumoavaa valoaan. Klassinen ja minimalistinen muotokieli on oodi suomalaiselle muotoilulle ja tarkkaan harkitut pintakäsittelyt saavat korut leikkimään valolla.”
Tämän korujen digitaalisen kohtauspaikan rakentamiseen on saatu CreMa avustus/ AVEK,OKM .
Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU
© Jules & Beryl
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.