Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

KUPLINTAA KESÄN TUNNELMIEN KRUUNAAMISEKSI

Anastasia Filatovan Champagne | Vuoden koru 2022 -finalisti

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Vuoden koru 2022 -finalisti logo
Vuoden koru -kilpailu tuo esiin upeaa suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista sekä lisää tietoisuutta alan tarjonnan monipuolisuudesta ja laajuudesta. Kilpailussa etsitään korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Esittelemme kaikki finalistit artikkelisarjassamme.

Anastasia Filatovan Champagne-koruissa kiteytyy Hangon kesä ja iloiset hetket meren ääressä. Finalistikorusarjan pyöreät muodot ovat osa Anastasian signature-tyyliä, jossa vaikutteet syntyvät geometriasta ja arkkitehtuurista. Moniosaisen korusarjan materiaalit, keltakulta ja roosanväriset makeanvedenhelmet, ovat harvinaisempia valintoja mallistoihin Suomessa ja ne saavat korut erottautumaan. Anastasialle korut kertovat paljon kantajastaan ja usein hän kiinnittääkin ensimmäisenä huomiota juuri tapaamiensa henkilöiden koruihin.

Erityisten hetkien juhlistamisesta syntyi korusarja

Anastasia Filatovan Champagne-korusarjan muotokieli on syntynyt kuohujuoman kuplista, jotka sopivat juhlaan kuin juhlaan. Hangon kesässä juhlat, aurinkoisen meren rannan tunnelma ja erityiset hetket kruunataan samppanjalla ja näistä hetkistä syntyivät kuplivat Champagne-korut. Hangossa toimiva Anastasia huomasi, että hänen asiakaskuntansa kaipasi hopeakorujen rinnalle myös arvokkaampia elegantteja koruja, mikä ohjasi valitsemaan korujen materiaaliksi keltakullan ja roosan väriset makeanveden helmet. Hillityissä koruissa on klassisuutta ja niihin yhdistyy myös kuplivaa ilon tunnetta.

Työssään Anastasiaa innostaa usein miten muodot. Yleensä hänen muotokielestänsä tunnistaa pyöreitä muotoja, kuten tässä finalistikorusarjassakin, mutta sen lisäksi geometriset ja selkeät linjat ovat hänelle mieluisia. ”Minulle luonto tarjoaa pikemmin energiaa kuin suoraa inspiraatiota. Luovuuden lähteinäni toimivat ennemmin arkkitehtuuri ja geometria.”, Anastasia kertoo asioista, jotka häntä sytyttävät suunnittelun pohjana.

Anastasia Filatovan Champagne
Champagne-koruissa on roosanvärisiä makeanveden helmiä sekä keltakultaa.

Tyylillisesti hän toteuttaa yksinkertaisia ja elegantteja koruja, joissa hänen omien sanojensa mukaan on ”aina sitä jotakin”: jotakin sellaista, johon silmät ja katse pysähtyvät. ”Tällaiset huomatuksi tulevat seikat voivat olla pieniäkin yksityiskohtia, kuten jotakin erilaista tai liikkuvaa.”, hän tarkentaa. Anastasialle ei ole kuitenkaan itseisarvo tehdä vaikeita tai monimutkaisia koruja. Koruissaan hän yhdistää vastakohtaisuuksia kuten erilaisia pintoja, kiiltävää ja mattaa tai sileää ja rouheaa, sekä käyttää materiaaleina helmiä ja esimerkiksi mustaa laavakiveä.

Kultasepänalalle hingusta ja omalaatuisesta sykäyksestä

Anastasialle kultasepänalaa voi pitää jopa johdatuksena. Ala oli kiinnostanut häntä Suomeen muuton jälkeen 2000-luvun taitteessa, mutta tarjolla oleviin ruotsinkielisiin opintoihin lähtemistä haastoi kielitaidon puute. Taide ja taiteellisuus ovat kuitenkin olleet osa Anastasiaa jo lapsuudesta lähtien, sillä hänen isänsä on taiteilija.

2016 keväällä Anastasia päätyi käymään astrologilla uteliaisuudestaan, josta syntyikin kokemus, joka muutti suunnan. Hän ei ollut kertonut kultaseppäalan ajatuksistaan kenellekään aiemmin. Vierailun aikana astrologi oli kuitenkin ohi kävellessään maininnut Anastasialle, oletko koskaan miettinyt, että voisit olla kultaseppä. Tämä hetki sytytti ja Anastasia päätyi avaamaan tietokoneen ja huomasi, että koulussa oli meneillään viimeinen hakupäivä. Kampaajalla istuessaan hän täytti hakupaperit ja pääsi aloittamaan kultaseppäartesaanin opinnot myöhemmin samana vuonna. 2018 Anastasia valmistui kultaseppäartesaaniksi ja tällä hetkellä opiskelee kultasepän ammattitutkinnossa. Ammattiin valmistumisen kunniaksi hänen töitään on ollut esillä opiskelijanäyttelyssä Kello- ja korumuseossa. Oman yrityksensä hän perusti 2019. Hangossa olevassa työpajallaan Anastasialla on myös galleria sekä kehystysliike.

 ” 

Champagne on sievä ja valmis kokonaisuus, joka sopii monelle käyttäjälle. Korusarjassa on klassisuutta ja hillittyä tyylikkyyttä. Pehmeä ja iloinen muotokieli on luonnollinen ja pintaviimeistelyn teksturointi oiva lisä ilmeeseen. Korusarja on hyvä esimerkki muotoilluista kultakoruista, joita Suomen markkinoilla on niukemmin.
VUODEN KORU -ESIRAATI CHAMPAGNE-KORUISTA

blank

Moniosaisesta korusarjasta löytyy suosikkeja moneen makuun

Alkuperäinen Champagnen malli syntyi Anastasian käsissä ohueksi leikatuista jalometalliputkien paloista, jotka muodostivat renkaita. Tämän jälkeen renkaat juotettiin umpeen. Nykyään korut kuitenkin toteutetaan tehdyistä valuaihioista, joissa viimeistely, kuten erilaisten lenkkien ja tappien asennus sekä pinnan käsittely, tehdään käsin.

Champagne koostuu monista eri koruista. Korvakoruista on kahta eri kokoa, joista kuvissamme on esillä isompi versio. Sarjassa on myös kaksi erilaista sormusta. 14 karaatin keltakullasta tehtyjä koruja koristaa makeanveden helmet, jotka ovat liikkuvia. Erityisesti helmien elävä liike sormuksessa on saanut aikaan ihailua.

blank

Sormuksen helmi on liikkuva.Kaulakorua tehdessä Anastasialla oli mielessään kesähäät ja morsiamen hääpuku, jonka avonaisessa selkäpuolella koru roikkuu. Kuitenkin käytön monipuolisuuden vuoksi, kaulakoruja voi aivan yhtä hyvin käyttää myös etupuolella. Kaulakorua hän kuvaa korusarjansa päätuotteeksi, joka on herättänyt paljon kiinnostusta ja sitä voi käyttää myös rannekoruna.

Roosanväriset helmet voidaan korvata tilauksesta esimerkiksi mustansävyisillä helmillä, joka antaa käyttäjälle vapautta muodostaa koruista juuri itselleen mieluisat. Korusarjaa on saatavana kiiltävänä tai teksturoidulla mattaviimeistelyllä. Lisäksi Champagnen muotokieltä on saatavissa Prosecco-sarjassa, joka on valmistettu kullan sijaan hopeasta.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Muista arvostaa korujasi

Anastasia kertoo Champangen olevan sarja juhlavia koruja, joiden käyttö vaatii arvostusta. ”Välillä korunkäyttäjiä on hyvä muistuttaa, että koruja ei ole tarkoitettu pidettäväksi päällä vuorokauden ympäri tai esimerkiksi saunassa.”, Anastasia kiteyttää ajatustaan siitä, kuinka korut säilyvät kauniina pidempään.

Sarjan korut sopivat hyvin juhlaan arvokkaan materiaalinsa vuoksi. Lisäksi malliston korut käyvät hyvin monen ikäisille käyttäjille. Anastasia toivoo, että hänen korunsa herättävät yleisössä ihastusta. ”Korut kertovat ihmisestä paljon, ilman sanomatta mitään.,” hän tiivistää. Hän haluaa nähdä korunsa päätyvän asiakkaidensa luottokoruiksi aivan kuten tietyt lempivaatteet tekevät. ”Turhaan ajatellaan, koska olisi sopiva hetki käyttää koruja. Hienoja koruja voi käyttää arkitilanteissakin. Itseään voi ilahduttaa joka päivä ihanilla ja isoilla koruilla.”, Anastasia korostaa. Hän toteaa, että kuitenkin moni on Suomessa sanonut hänelle, että eivät ole tottuneet käyttämään koruja. Omaa oloaan Anastasia kuvaa alastomaksi, jos sattuu lähtemään ulos ilman koruja.

blank
Helmikorut vaativat erityistä rakkautta ja huolta – arvostusta käytettäessä!

Anastasia toivoo myös suomalaiselta korualalta rohkeutta: tarvitaan rohkeita koruntekijöitä, jotka uskaltavat. Unelmatöinään Anastasia haaveilee koruista, joissa on runsaasti erivärisiä kiviä esimerkiksi Cartierin tapaan, ja hän haluaakin haastaa itseään kehittämällä kivenistutustaitojaan ja -tekniikoitaan. Vaikeat haasteet motivoivat Anastasiaa, sillä jos tekeminen käy liian helpoksi se ei enää jaksa kiinnostaa häntä. ”Kaipaan itseni haastamista ja uuden oppimista. Kultasepänala tarjoaa minulle näitä mahdollisuuksia ja pitää täten ammatinkin mielenkiintoisena.”, Anastasia avaa alan mielekkyyttä.

 

FINALISTI ESITTELYSSÄ
Anastasia Filatova & Champagne

 

Korusarjan nimi: Champagne

Suunnittelija: Anastasia Filatova, Anastasia’s Studio

Paikkakunta: Hanko

Korusarjan osat: Kaulakoru (muunneltavissa myös rannekoruksi), korvakoruja, sormuksia

Materiaalit: 14k keltakulta, roosat makeanvedenhelmet

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Koruni ovat erilaiset ja tyylikkäät. Niissä on naisellisuutta ja eleganttiutta. Juhlavina koruina ne ovat monikäyttöiset ja korut päällä käyttäjät voivat tuntea itsensä uniikeiksi, sillä monella ei ole tällaisia koruja.”

Anastasia Filatova

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.

 

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Tässä artikkelissa tutustumme kevään 2024 kuumimpiin korutrendeihin, jotka ovat valloittaneet niin punaiset matot kuin muotitalojen catwalkitkin!
Kotimainen laulaja, runoilija ja lauluntekijä Kyösti Mäkimattila on julkaissut uuden korumalliston nimeltään Suuntatähti. Julkistustilaisuutta vietettiin Turussa
Kultaseppä Pirjo Lakkapään elämänpoluista kertova korusarja Häivähdyksiä on voittanut Vuoden koru 2024 -kilpailun.