Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Vuoden koru -kilpailun voittajat ja aiemmat ehdokkaat

Tältä sivulta löydät tiedot aiemmista Vuoden koru -kilpailun finalisteista ja voittajista sekä kilpailun historiasta.

Finalistit 2024

Das Lotus

Ralph Granroth

Das Lotus -korut kohottavat arkisten asusteiden yläpuolelle ja tarjoavat juhlavaa loistoa. Koruissaan Ralph on hakenut kontrastia ja dramaattisuutta. Lootuskukan symboliikka kuvastaa valaistumisen tietä pimeydestä kohti valoa. Koruissa on käytetty hopeaa, kullattua hopeaa sekä Ralphin itse hiomia kiviä. Näyttävien sormuksien ja korvakorujen mallistossa erikoisuutena on vaappumaalaajan tekemän ruiskumaalaus.

Häivähdyksiä

Pirjo Lakkapää

Häivähdyksiä-korusarja kuljettaa läpi rosoisten polkujen kohti ilon pilkahduksia. Korujen muoto symboloi kahta toisiaan koskettavaa elämänpolkua. Hopeakorujen rouhea viilattu pinta kuvaa luotettavaa maaperää, kun taas säihkyvät pastellinsävyiset safiirit symboloivat elämän kauniita hetkiä. Korusarja muistuttaa elämän mutkista, joita kohdatessa voi kuitenkin löytää kauneutta. Mallistossa on sormus, kahdet erikokoiset korvakorut sekä riipus.

Illuusio

Laura Bruun

Illuusio syntyi rohkeasta kokeilusta sulattaa särkyneen taulukehyksen “muovilasia”. Leikkisät hopeakorut toistavat lämmöllä muovatun muovin polveilevia muotoja. Koruihin liittyy viesti kulutuskulttuurista ja materiaalien ylenpalttisesta käytöstä. Koruillaan Laura kannustaa ihmisiä ilmaisemaan itseään koruilla rohkeasti. Sarjan korujen valikoimaan kuuluu näyttävä kaulakoru ja statement-sormuksia sekä useampia pienempiä koruja.

Juicy by nature

Katja Luukkonen

Juicy by Nature -korusarja syntyi haasteesta suunnitella korut granaattiomenan inspiroimana. Katjan korut heijastavat elämän mehukkuutta, muistuttaen meitä nauttimaan jokaisesta arjen herkullisesta hetkestä. Hopean hehkuisen korusarjan ehdoton tähti on näyttävä rannekoru. Korun lukko-osa on osa muotoilua ja siinä on prehniitti kivi-istutus. Lisäksi sarjassa on korvakorut, sormuksia ja kaulakoruja.

Komorebi

Hanna Korhonen

Komorebi ammentaa inspiraationsa japanilaisesta ‘komorebi’-käsitteestä, joka tarkoittaa valon siivilöitymistä puiden lehtien läpi. Hannan käyttämät ruskansävyiset safiirit ja kultafiligraanikoristelu sekä patinoitu hopea herättävät henkiin metsän lumoavan valon kajon. Koruissa on syvällinen sanoma valon ja varjon ikuisesta tanssista, joka kietoutuu elämäämme. Täysin käsityönä valmistetussa korusarjassa on kaulakoru sekä korvakorut.

Lovella

Tiina Hälikkä

 

Lovella-korusarja todistaa, että kaunis koru voi olla myös yksinkertainen ja pelkistetty. Korujen muotokieli kätkee sisäänsä oivaltamisen riemua, sillä korujen sydänmuoto on kuin pieni salaisuus, jota ei välttämättä heti näe. Mattapintaisten hopeakorujen tarina muistuttaa, kuinka tärkeää on olla itselleen lempeä ja antaa itselleen lupa rakastaa itseään. Korusarjaan kuuluu rannerenkaan ja sormuksen lisäksi erikokoisia riipuksia ja korvakoruja.

Myrskyluodon Maija

Maria Karlström

Myrskyluodon Maija -koruissa kohtaa saaristolaiselämä ja saariston sielunmaisema. Meriajokaslevästä muotonsa saaneissa koruissa on ikuistettu merituulen tuoksu, karut kalliot ja aaltojen voima. Korumallisto on Marialle tapa kunnioittaa omia juuriaan, aiempien sukupolvien elämäntapaa ja merta. Hopeakorujen sarjaan kuuluu näyttävät kaulakoru, rannekoru ja sormus sekä erilaisia riipuksia ja pienempiä koruja.

Rantapolulla

Saara Kinnunen

Rantapolulla on syntynyt suomalaisen luonnon kauneudesta ja sen yksinkertaisesta lumosta. Korusarjassa Saara inspiroituu lapsuuden muistoista tutun ruohoruusun elämän kiertokulusta. Hopeakorujen nuppumainen muoto kuvastaa elämän keveyttä ja iloa sekä pieniin asioihin kiteytyvistä, läpi elämän seuraavista, merkityksellisistä muistoista. Korusarjassa erikoisuutena on lisäosalla muunneltava kaulakääty. Mallistossa on myös erilaisia korva- ja kaulakoruja.

Roihu

Heini Hänninen

Roihu-korusarjassa luonto on oikeasti osa korua: hopeiset korut ovat toteutettu suoravalutekniikalla aidosta kaarnan palasta. Korujen pinta näyttää rosoiselta ja terävältä, mutta yllättää pehmeällä tunnullaan. Korusarja kätkee sisäänsä Heinin henkilökohtaisen tarinan elämän vaikeista hetkistä, selviytymisestä ja liekin roihahtamisesta. Eläväpintaisessa korumallistossa on kaulakääty, korvakorut ja sormus sekä miesten korujen sarja.

Terra

Taina Pelkonen

Terra-koruissa hehkuu maapallon värit. Korusarjallaan Taina kunnioittaa suomalaisen spektroliitin kauneutta. Korujen kosmista tunnelmaa täydentää voimakkaat art deco -muodot. Koruillaan Taina ilmentää myös kotiseuturakkautta Itä-Suomeen ja nostaa suomalaisen kivenhionnan perinteen säilyttämisen esiin. Tumman avaruuden keskellä loistavassa korusarjassa on isokokoinen sormus ja riipus sekä pienemmät nappikorvakorut.

Finalistit 2023

Karppi

Carina Blomqvist

Karppi on tarina vastoinkäymisten voittamisesta, päättäväisyydestä ja pyrkimystä tehdä parhaansa. Synkän maailman ympäröimänä riipuksen kaksi kalaa tukevat toisiaan. Carinan fantasiamaailmassa 3D-mallintamisen avulla sadut muuttuvat yksityiskohtaisiksi ja kolmiulotteisiksi Karppi-koruiksi. Hopeasta valmistetussa korusarjassa on riipus sekä uniikkikoruja.

Kukkii

Mari Syrén

Kukkii-korut ovat oodi kesän värikkyydelle ja lapsuuden kukkaniityille. Marin hopealankatekniikkaa hyödyntävän korusarjan ominainen ilme luodaan hopean peilaavilla pinnoilla ja hologrammisävyisillä kristalleilla, jotka luovat sinisten ja violettien sävyjen hehkua. Korusarja koostuu muunneltavista korvakoruista, kaulakoruista ja näyttävästä sormuksesta.

LACE Collection

Annia Kaita-Aho

Lace Collection-korut ovat syntyneet Rauman pitsiperinteistä siirtäen pitsin moderniin korumuotoiluun raikkaasti. Anni halusi suunnittelussa tuoda jotain uutta romanttisena ja perinteisenä pidetyn pitsiaiheen ympärille. Pinnan yksityiskohtainen pitsikuviointi luo koruihin myös herkkyyttä. Hopeasta valmistettu Lace-korusarja tarjoaa erityisesti korvakorujen ystäville herkuteltavaa, mutta pitää sisällään myös riipuksen ja sormuksia.

Linnunradan laitamilla

Pirjo Lakkapää

Linnunradan Laitamilla on syntynyt valtavasta kauneuden kaipuusta, juhlahumun halusta ja ikävästä ihmisten luo. Korusarja kertoo erilaisuuden kauneudesta, yksilöiden sulasta sovusta ja ristiriidasta niiden välillä. Korut ovat kullattua hopeaa. Värikkäät jalokiviosat ovat irrotettavat riipuksessa ja korvakoruissa. Pirjon korusarjasta löytyy myös näyttävä sormus.

Mea Era

Kaisu Tullinen

Mea Era -korut vievät aikamatkalle menneisiin tyylisuuntiin art deco-tunnelmiin. Hopeakoruissa huomiota herättävät niihin käytettyjen tekniikkojen yhdistelmä: emalointi ja kuutiollisten zirkonioiden istutukset. Koruillaan Kaisu haluaa välittää arvokkuuden tuntua sekä ylellisyyttä: klassinen smaragdinvihreä emaloinnin sävy huokuu eleganttiutta. Sarjaan kuuluu kahdet erilaiset korvakorut ja sormus.

Pitsi

Seppo Vainikainen

Pitsi-koruilla Seppo halusi edistää kansallispukuperinteen säilyttämistä luomalla uuden tavan kantaa mukanaan kansallispukujen henkeä modernisti. Korujen värikkyys syntyy läpikuultavan ikkunaemaloinnin avulla ja lisäksi koruissa on äänielementtinä hapsujen heleä helinä. Hopeakoruissa yhdistyy 3D-mallintaminen käsityöhön. Mallistossa on erilaisia korvakoruja, riipus ja kaulakääty. 

Riite

Virve Inget

Riite-koruissa inspiraatio tulee syksyisen ja keväisen jään kauneudesta ja sen äänistä. Voit tuntea pakkasen nipistävän nenää ja kuulla rikkoutuvan jään ritinän. Korujen pinta muistuttaa rosoista jäätä luoden erilaisia valon heijastuksia. Virven korusarjassa on myös unisex- ja miesten koruja. Hopeakorujen valikoimaan kuuluu muun muassa erilaisia riipuksia ja kaulakoruja, sormuksia, korvakoruja sekä solmionpidike ja kalvosinnapit.

Rokama

Silja Kivioja

Rokama-korujen elävissä pinnoissa rouheus ja kallioiden jykevyys vievät metsään ja pystyt jopa aistimaan sammaleen ja puiden tuoksun. Rokama on konstailematonta suomalaisuuden ydintä, jossa rosot ja epätäydellisyys tekevät meistä täydellisiä juuri sellaisina kuin olemme. Siljan hopeisten korujen sarjaan kuuluu kaulakääty, riipus ja kolmet erikokoiset korvakorut.

Rosa

Hanna Mangström

Rosa-koruissa puhkeaa kukkaan Hannalle tärkeä ruusu mummolan pihalta. Kukka-aihe on tuotu nykypäivän raikkaalla ja graafisella otteella. Hopeakorujen yllättävänä yksityiskohtana paljastuu kiiltävän pinnan vastakohtana sisäpintojen viilatut viimeistelyt. Rosa-mallistoon kuuluu iso kaulakoru nahkanyöreillä, riipus ja korvakorut.

2022

Anastasia Filatovan Champagne

Vuoden koru 2022

Vuoden koru 2022 on Anastasia Filatovan Champagne-korusarja

Kultaseppä-artesaani Anastasia Filatovan kultaa ja vaaleanpunaisia makeanveden helmiä yhdistelevä korusarja on voittanut Vuoden koru 2022 -kilpailun. Ääniä annettiin tämän vuoden kilpailussa 3050 ja Champagne-korut keräsivät niistä 22 prosenttia. Yleisön äänet paljastavat, että koruissa kullan lisäksi kiehtoo entistä enemmän erilaiset värikkäät kivet sekä vahva tarinallisuus.

2021

Vuoden koru 2021

VOITTAJA 2021
Tuohi Hopea
Susanna & Tobias Feuerbacher (Viilu jewelry)

Katso tallenne 2021 palkitsemistilaisuudesta

2019

Vuoden koru 2019

voittaja 2019
Hydrangea
Mari Ruohomäki (Bu.ké)

2019 Vuoden koru -finalistit

Arktis, Hanna Rainio (Kätkö koru)
Arthropoda, Päivi Hakkarainen
Hydrangea, Mari Ruohomäki (Bu.ké)
Järvi, Kirsi Manninen (Little Big Woman)
Kruunu, Korus Design Vesa Peltonen Elina Huttunen
Pore, Tiina Arkko (OZ Jewel)
Roots, Nagual
Serenity, Jaana Junkkaala (Pioni Design)
Silmu-teemaiset korut, Susana Corneh (SC Created)
Spring Ice, Laura Bruun
Swirl, Juha Koskela
Varis, Carina Blomqvist

Katso tallenne 2019 palkitsemistilaisuudesta

2018

Vuoden koru 2018

Kilpailu järjestetty vuosina 2018-2019  Tyyliniekassa.

voittaja 2018
Cinderella
Jenni Ahtiainen

2018 Vuoden koru -finalistit

Boforia, Heli Kauhanen
Cinderella, Jenni Ahtiainen (gTIE)
Freezing February, Matti Hyvärinen (Sirokoru)
Mummolan Pitsi, Jenni Rutonen Design
Ranka, Nikama Design Päivi Partanen
Silver Wind, Chao-Hsien Kuo