Vuoden koru -finalistikoruissa siivekkäitä sekä mielenkiintoisia tekniikoita ja materiaaleja
Vuoden koru 2021 -finalistityöt ovat valittu. Suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista esiintuovan Vuoden koru -kilpailun kymmenen finalistia esittelevät monipuolisesti kotimaisten korujen valikoimaa. Kilpailutöissä yhdistyy raikkaalla tavalla uuden tekniikan tuomat mahdollisuudet, erilaiset materiaaliyhdistelmät sekä perinteinen kultasepäntyö. Jokaisella korulla on myös tarinansa, joka tekee korusta kokonaisvaltaisesti esinettä suuremman kokemuksen.
Kilpailussa etsitään rohkeasti omanlaisiaan koruja
Kilpailussa etsitään Suomessa valmistettua korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Kilpailussa koruja katsotaan kultaseppäkulttuurin silmin ja kilpailu on keskittynyt arvokoruihin. Tärkeässä osassa kilpailua on korujen käytettävyys sekä yhdistäminen tyyliin ja pukeutumiseen. Nyt kolmatta kertaa järjestettävän Vuoden koru -kilpailun ehdokastöitä haettiin avoimella haulla. Ehdokkaiden joukosta finalistit valitsi esiraati.
Uudistuneeseen kilpailuun osallistui tänä vuonna 20 kilpailutyötä, joista finaaliin valittiin seuraavat kymmenen korusarjaa ja niiden suunnittelijat:
4C, Hanna Korhonen
AARTEITA, Kirsi Sarasvirta
BETTA, Carina Blomqvist
ELÄMÄN TIE, Silja Riihola
FREYA, Annika Eklöf
KESÄN SIIVEKÄS, Jenni Rutonen
KULTASIIPI, Petri Holmberg
MEHILÄISEN SIIVIN, Harri Syrjänen
TUOHI HOPEA, Susanna & Tobias Feuerbacher
UNDERGROUND, Anton Leivo
Finalistikorut ja kotimainen koruala esittäytyvät
Korusarjat on julkaistu kilpailun nettisivuilla kuvineen. Teemu Töyrylän ottamien valokuvien yhteydessä, kukin suunnittelija kertoo lyhyesti korusarjan taustasta ja inspiraatiosta. Ennen marraskuun loppua alkavaa äänestystä kuhunkin korusarjaan ja tekijään tutustutaan vielä tarkemmin muuan muassa artikkelien ja kuvamateriaalin kautta. Kilpailun avulla yleisöllä on mahdollista tutustua finalisteihin monin tavoin kuten myös yleisesti kotimaisiin koruihin.
Vuoden koru -finalistisijoitus on jo itsessään merkittävä saavutus, joka tuo mukanaan näkyvyyttä ja tunnettuutta. Vuoden koru -finalistikorut saavat oman näyttelynsä Suomen Kellomuseoon ja lisäksi korut ovat esillä myös Tampereen Häämessuilla.
Finalistien joukosta voittaja valitaan marraskuun lopussa avautuvassa äänestyksessä yleisön äänin. Kilpailu huipentuu Tampereen Häämessuilla 7.2.2021 Vuoden korun julkistamiseen ja palkitsemistilaisuuteen. Vuoden koru -kilpailun voittaja saa palkinnoksi 3000 euron arvoisen media- ja sisällöntuotantopaketin.
Esiraati kehuu monipuolista kotimaisten korujen kattausta ja pureutui päätöksissään myös korujen tarinoihin
Tänä vuonna kilpailu siirtyi kutsukilpailusta avoimeen hakuun. Esiraati valitsi finalistityöt lähetettyjen kilpailutyöehdokkaiden joukosta. Arvioinnissa raati kiinnitti huomiota korujen omanlaiseen muotoiluun ja toteutuksen laatuun sekä käytettävyyteen osana tyyliä. Lisäksi esiraati tarkasteli, kuinka koru välittää tarinaansa ja mitä koru viestittää. Esiraati kiitteli monipuolista otantaa, joka kertoo hyvin suomalaisen korualan laaja-alaisesta osaamisesta.
Esiraatiin kuuluivat stylisti Vesa Silver, toimitusjohtaja Henrik Kihlman (Suomen Kultaseppien Liitto), museonjohtaja Essi Pullinen (Suomen Kellomuseo), tapahtumajohtaja Hannele Nuotio (Tampereen Häämessut) ja Vuoden koru -kilpailun tuottaja Johanna Lundán (Jules & Beryl Oy).
Vaikka Vuoden koru 2021 -kilpailu on vasta matkansa alussa, pohti tuomaristo jo myös seuraavaa kilpailukierrosta, joka avautuu keväällä. Esiraati halusi välittää terveisensä kannustaa osallistujia lisäämään uskallusta ja rohkeutta. Raati haluaa rohkaista korumuotoilijoita ja kultaseppiä uskaltamaan ideoida myös täysin uudenlaisia koruja sekä eri tavoin puettavia koruja.
Vuoden koru -kilpailu
Kilpailun tavoitteena on lisätä tietoisuutta kotimaisen korutarjonnan monipuolisuudesta, kannustaa muotoilijoita uusiutumiseen ja luovuuteen sekä edistää alan taloudellisia menestymisen mahdollisuuksia. Kilpailussa esiin pääsevät myös näyttävät, rohkeat ja erikoisemmat korut, jotka puhuttelevat taidokkaalla muotokielellään ja tekevät säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Voittoa tavoitteleman kilpailu haluaa lisäksi rohkaista suomalaisia nauttimaan koruistaan monipuolisemmin, myös arkikäytössä.
Kilpailu järjestetään tänä vuonna uudistuneella formaatilla. Kilpailun uudistumisen myötä kilpailun kehittämiseen ja edistämiseen liittyivät mukaan asiantuntijoina Suomen Kultaseppien Liitto ja Suomen Kellomuseo. Vuoden koru -kilpailu näkyy myös museon näyttely- ja tapahtumatoiminnassa. Alusta asti kumppanina mukana olleen Tampereen Häämessujen kanssa yhteistyötä on vahvistettu ja kotimaiset korut tulevat olemaan esillä entistä näyttävämmin osana messuja ja ohjelmaa. Samassa yhteydessä Tyyliniekassa alkunsa saanut kilpailu siirtyi Jules & Beryl Oy:lle ja kilpailun tuottajana jatkaa kilpailun ideoitsija Johanna Lundán. Kilpailu järjestetään nyt kolmatta kertaa.
LISÄTIEDOT kilpailusta
- Johanna Lundán, Kilpailun tuottaja, johanna@julesandberyl.fi, 040 5380 433
- Kilpailun netissä: vuodenkoru.fi
- #vuodenkoru