Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

Susanna & Tobias Feuerbacherin Tuohi Hopea -korut
| Vuoden koru 2021 -finalisti

Susanna ja Tobias Feuerbacherin Tuohi Hopea -korut ovat moderni tulkinta suomalaisuudesta, jossa perinteikäs tuohi yhdistyy raikkaaseen skandinaaviseen pelkistettyyn muotoon. Tuohi Hopea-korusarjassa on herkullinen hopean ja tuohen tekstuurien yhdistelmä. Hopean kuun pintaa muistuttava viimeistely vie mielessä seikkailuihin kauas kotoa tuohen kuitenkin pitäessä vahvasti juuret ja kodin mielessä. Myös boheemimpaan juhlatyyliin sopivat korut ovat muotoilijapariskunnan, Susanna ja Tobias Feuerbacherin, käsialaa. Korut ammentavat luonnettaan maaseudun rauhasta sopien kuitenkin katseenvangitsijaksi metropoleihinkin.

Inspiraatio papan keräämistä tuohen palasista

Kiinnostus tuohta kohtaan materiaalina heräsi Susanna ja Tobias Feuerbacherille pari vuotta sitten. He asuttavat Susannan entistä mummolaa maalla ja löysivät navetasta papan keräämiä tuohen palasia, johon ihastuivat. Erityisesti tuohen uloin kerros kiehtoi. Alkoi ajatus- ja kehitystyö siitä, miten pinnan eläväisyys saataisiin säilytettyä myös koruissa ja toimimaan käytössä. Materiaalikokeilujen kautta syntyi lopputuloksena Tuohi-sarjan nappikorvakorut. Susannalla oli kuitenkin vielä idea yhdistää koruihin jalometallia ja niin jatkui tarina Tuohi Hopea -korvakoruilla.

Korvakoru tuohesta ja hopeasta
Navetasta löydetyt tuohen palat sytyttivät Susanna ja Tobias Feuerbacherin inspiraation Tuohi-koruihin.

Luonto ja maaseudun rauha tarjoaa luomisen puitteet

Susanna ja Tobias tapasivat Saksassa, kun Susanna oli opiskelemassa vaihdossa teollista muotoilua.  Viilu Jewelryssa yhdistyy Susannan korumuotoiluosaaminen ja Tobiaksen tausta puuseppänä ja muotoilijana. Viilun ensimmäinen mallisto syntyi 2017.

Susanna ja Tobias asuvat luonnon keskellä. Ei siis tulekaan yllätyksenä, että ympäröivä luonto on heille tärkeä luovuuden lähde. Luomisprosessissa Susanna yleensä luonnostelee töitä vain suurpiirteisesti ja inspiroituu pikemmin pajalla työskennellessään työn edetessä, antaen materiaalien viedä eteenpäin. Susanna mainitsee eduksi, että heidän navettapajansa tarjoaa työrauhan metsän keskellä. Silloin voi antautua työn johdateltavaksi keskeytyksistä.

Susanna & Tobias Feuerbacherin Tuohi Hopea -korut
Susanna & Tobias Feuerbacherin Tuohi Hopea -korut

Susanna ja Tobias eivät nimeä tiettyjä yksittäisiä inspiraation lähteitä vaan useat työt ovat materiaalilähtöisiä ja muotoilu etenee materiaalien ehdoilla. Susanna kuvaa puuta hienoksi eläväksi materiaaliksi, jolla on aina omanlaisensa luonteensa, joka inspiroi. Metallia työstettäessä hän mainitseekin tekevän enemmän luonnoksia paperille, sillä materiaalina jalometalleissa ei ole yksilöllistä persoonallisuutta puu tavoin, joka puhuttelisi viemään työtä tiettyyn suuntaan.

Susannan ja Tobiaksen designissa näkyy vastuu ympäristöstä

Susannan ja Tobiaksen muotokieli on selkää ja pelkistetyn yksinkertaista, joka kestää aikaa. Heille tärkeä periaate on kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys, jotka näkyvät muun muassa kotimaisten materiaalien suosimisessa sekä muovittomissa pakkauksissa.  Töissään Susanna ja Tobias käyttävät myös tarvittaessa eurooppalaista sertifioitua puuta. Vastuullisuus ja kestävä kehitys ilmenevät myös tavassa, jolla satakuntalainen perheyritys kuorii tuohen puista, sillä oikein tehtynä tuohen irrottaminen ei vahingoita puuta eikä puu kuole toimenpiteen seurauksena.

Viilu Jewelry Tuohi Hopea -korut kuvattu koivun kanssa

Tuohi Hopea -korujen sarja täydentyy toiveista ja uusista ideoista

Tuohi-sarjan nappikorvakoruista alkanut Tuohi Hopea -korujen matka johdatti yhdistämään materiaaleina tuohta ja hopeaa. Ensimmäisenä sarjaan syntyi korvakorut. Tämän jälkeen viime vuonna muotoillut korvakorut ovat saaneet kaverikseen uusia sarjan osia.  Mallistoa on täydennetty asiakkaiden lukuisten toiveiden ja pyyntöjen perustella tämän vuoden alussa riipuksella ja rannekorulla. Viimeisin malliston uutuus on kaulakoru, jossa riipusosa on roikkuva tuohi- ja hopeanappien ketju.

Rannekoru tuohesta ja hopeasta.
Myös rannekorussa löytyy herkullinen materiaalinen yhdistelmä.

Korusarjan kanssa voi yhdistää myös alkuperäiset Tuohi-nappikorvakorut. Lisäksi korut ovat innostanut Susannaa myös kehittämään uutta korusarjaa. Tuohi Hopea -sarjan hopeanapeista onkin syntymässä uusi oma, Kuutamo-työnimellä kulkeva korusarja, joka antaa entistä enemmän mahdollisuuksia erilaisten koruyhdistelmien toteuttamiseen pukeutumisessa.

Tuohi Hopea -korut kuvattuna kuusimetsätaustalla.
Tuohi Hopea -korusarja on täydentynyt asiakkaiden toiveista.

Susanna ja Tobias Feuerbacherin Tuohi Hopea -korut ovat onnistunut materiaalien leikki

Korusarjan hopeisten osien pintatekstuuri syntyy sulattamalla ja ylikuumentamalla hopeaa. Käytetty hopea on 100 % kierrätettyä, lukuun ottamatta ketjuja. Hopean lisäksi korujen yksilöivä materiaali on tuohi.  Tämän korusarjan tuohi on kotimaista, pienen perheyrityksen irrottamaa. Lisäksi koruissa on koivuviilua tuohen alla rakenteena.

Hopean sulatettu pinta korvakorussa
Korujen hopeinen pinta saa kuuta muistuttavan olomuodon hopeaa kuumentamalla.

Hopean ja tuohen tekstuurit ovat vangitseva yhdistelmä, joka säväyttää myös muotoilullisesti. Erityisesti hopean pinta vetää minua puoleensa ja onkin ilahduttava kuulla, että kuumainen pinta saa myös oman korusarjansa Tuohi Hopea – sarjan innoittamana.

Tuohi ja koivuviilu on käsitelty vegaanisilla öljyillä ja vahoilla kestämään käyttöä. Materiaalina tuohi on jo aikoja käytetty ja se kestää kosteutta, mutta koivuviilua ei ole tehty kosteudenkestäväksi. Voit kuitenkin käyttää koruja kuten mitä tahansa arvokoruja, mutta esimerkiksi saunaan ja uimaan ei näilläkään koruilla kannata mennä. Vaikka materiaalina tuohi siis saattaa ensin vaikuttaa aralta, ei sinun tarvitse arastella näiden korujen käyttöä.

Susanna & Tobias Feuerbacherin Tuohi Hopea -korut
Tuohi Hopea -korusarjan koruissa on yhdistetty tuohea ja hopeaa.

Arjen vaivattomista luottokoruista myös boheemille morsiamelle: Susanna & Tobias Feuerbacherin Tuohi Hopea -korut sopivat monelle

Susanna näkee mielessään korut parhaiten yksivärisen, tumman ja selkeän asun kaverina. Kaulakorujen muodon vuoksi ne toimivatkin erinomaisesti esimerkiksi poolokauluksellisen ohuen neuleen kanssa. Korut ovat kevyitä käyttää ja sopivat tästäkin syystä hyvin myös arkeen. Susanna mainitseekin, että hän käyttää paljon ajatusta korujen ergonomiaan, kauniiseen laskeutumiseen ja siihen, että korut tuntuvat käytettäessä miellyttäviltä päällä. Korut voit pukea tyylikkäästi myös juhla- ja edustustilaisuuksiin. Korut ovat hillityt ja täydentävät näin monenlaisia asuja kauniisti.

blank
Tuohi Hopea -korusarja olisi esimerkiksi erinomainen valinta kansainvälisiin tilaisuuksiin, jossa suomalaisuutta voi tuoda raikkaalla ja modernilla tapaa esiin korujen kautta.  Koruista saisi ulkomaalaisten kanssa varmasti keskustelun avattua ja korut huokuvat skandinaavista tunnelmaa.

Omasta mielestäni korut sopivat todella hyvin myös vaikkapa boheemista tyylistä pitäville morsiamille, sillä korut yhdistyvät kauniisti valkoiseen pitsiin. Korut ovat juhlavaan tilaisuuteen tarpeeksi arvokkaan oloiset, mutta kuitenkin tuovat huolettoman rentoa tunnelmaa.

Tuohi Hopea -hääkorut sopivat pitsin kanssa.
Tuohi Hopea -korut sopivat kauniisti myös valkoisen pitsin kanssa, vaikka morsiamille.

Susanna toivoo, että Tuohi Hopea -koruja käytettäessä kukin voisi tuntea luonnonläheisyyden ja kantaa mukanaan arvoja luontoystävällisyydestä. Susanna myös haluaa, että Tuohi Hopea -koruja käyttävät asiakkaansa voisivat tuntea itsensä erottuvaksi, sillä koruina sarjan korut ovat uniikimpia kuin massatuotetut korut – ja toisaalta tuohi materiaalina jo itsessään tekee jokaisesta korusta yhtä uniikin kuin käyttäjänsäkin on.

Tuohi Hopea -korusarja
Korusarjaan kuulu korvakorut, rannekorut sekä kaksi erilaista kaulakorua. Kuvassa kaulakoruista riipus. Kuva Teemu Töyrylä.

 ” 

“Korut kuvaavat hyvin suomalaisuutta. Materiaalien kontrasti on upea. Lisäksi metallin ja orgaanisen materiaalin yhdistelmä on mielenkiintoinen ja raikkaasti uudenlainen. Tuohi ja sen tekstuuri pääsee korusarjassa esiin modernisti. Tuohi tekee jokaisesta korusta myös omalla tavallaan uniikin.”
VUODEN KORU -TUOMARISTO TUOHI HOPEA -KORUISTA

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Vuoden koru 2021-finalistin esittely

Tuohi Hopea

Suunnittelijat: Susanna & Tobias Feuerbacher, Viilu Jewelry
Paikkakunta: Karkkila
Materiaalit: tuohi, koivu, kierrätetty 925 hopea
Korusarjan osat: Korvakorut, rannekoru, 2 erilaista kaulakorua
Kotisivujen osoite: https://www.viilu.fi/
Instagram: @viilujewelry

Susanna & Tobias Feurbacher, Viilu Jewelry

blank

“Tuohi on hyvin perinteinen materiaali Suomessa. Tuohi Hopea -mallisto jatkaa pitkää perinnettä uudella otteella. Korujen muotokieli on melko klassinen, kuitenkin siinä on jotain uutta. Koruissa on läsnä puun lämpö ja hopean hohde. Tuohi Hopea -korut yhdistävät pelkistetyt muodot ja erilaiset pinnat. Röpelöinen hopea täydentää tuohen rösöjä muodostaen hienon pintojen vuoropuhelun. Korut yllä voi kantaa arvokkaasti palan suomalaista koivumetsää.”

Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Korvakorujen puhdistaminen on tärkeää niiden ulkonäön, puhtauden ja pitkäikäisyyden ylläpitämiseksi. Puhdistamalla jalometallikorvakorut säännöllisesti ja huolellisesti voit pitää ne kauniina ja kiiltävinä pitkään.
Kauniit hopeakorut ansaitsevat säilyttää loistonsa ja kiiltonsa vuosien ajan. Hopeakorut ovat kauniita ja arvokkaita, mutta ajan myötä ne voivat himmentyä ja tummua. Oikein suoritettu puhdistusprosessi ei vain paranna korujen ulkonäköä, vaan myös pitää ne kestävinä ja kauniina.
Puhdas sormus ei ainoastaan näytä paremmalta, vaan myös tuntuu miellyttävämmältä käytössä. Onneksi sormuksen puhdistaminen ei vaadi kovin monimutkaisia tai kalliita välineitä. Säännöllinen puhdistus on tärkeää. Korujen puhdistus jopa kotikonstein ylläpitää korujen säihkettä.