Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Sormuksen puhdistus – Opas kiillon palauttamiseksi

Sormus on arvokas esine, jolla voi olla kantajalleen myös paljon tunnearvoa. Sormukset saattavat kuitenkin ajan myötä menettää kiiltonsa ja muuttua sameiksi ja likaisiksi, sillä käsiin kohdistuu paljon likakuormitusta ja sormukset voivat kerätä yllättävän paljon bakteereja.

Puhdas sormus ei ainoastaan näytä paremmalta, vaan myös tuntuu miellyttävämmältä käytössä. Onneksi sormuksen puhdistaminen ei vaadi kovin monimutkaisia tai kalliita välineitä. Säännöllinen puhdistus on tärkeää. Korujen puhdistus jopa kotikonstein ylläpitää korujen säihkettä.

Tässä oppaassa esittelemme sinulle helpon ja tehokkaan tavan puhdistaa sormuksesi ja palauttaa sen entinen kiilto. Annamme neuvot niin hopeasormusten kuin timanttisormusten puhdistukseen sekä vinkkaamme, milloin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Puhdistuksen lisäksi, muista kiinnittää huomioita myös oikealaiseen korujen säilytykseen. Säilytä sormus asianmukaisessa korurasiassa tai sormuslaatikon suojassa, jotta se pysyy turvassa naarmuilta ja pölyltä. Voit lukea meidän vinkit korujen säilytykseen Korujen käyttöä ja säilytys -oppaasta.

Kuinka usein sinun tulisi puhdistaa sormukset?

Kuukausittainen puhdistus riittää pitämään kosmetiikan jäämät ja kertyneen lian minimissä. Erityisesti timanttisormusten osalta kannattaa myös hyödyntää ammattilaista vaikkapa ns. vuosihuoltona. Teet myös itsellesi palveluksen, kun muistat, että sormus kannattaa ottaa pois sormesta esimerkiksi käsirasvaa levitettäessä tai keittiössä kokatessa. Näin vältyt turhalta lialta.

Sormuksen puhdistus onnistuu kotikontein vedellä ja astianpesuaineella.

Näin puhdistat sormuksen – opas askel askeleelta

Tässä askeleet hellävaraiseen sormusten puhdistamiseen kotikonstein:

1. Valmistelu: Ennen kuin aloitat sormuksen puhdistamisen, varmista, että sinulla on tarvittavat välineet valmiina. Tarvitset seuraavat asiat:
  • Lämmin vesi: Käytä mieluiten lämmintä vettä, ei kuumaa, jotta et vahingoita sormuksen materiaalia ja luo turhaa lämpörasitusta.
  • Astianpesuaine: Käytä mietoa astianpesuainetta, joka ei sisällä voimakkaita kemikaaleja tai hankaavia aineita. Lisää muutama tippa mietoa astianpesusaippuaa (vältä voimakkaita kemikaaleja, kuten klooria, valkaisuainetta tai muita kotitalouksien puhdistusaineita, jotka voivat vahingoittaa sormuksen metallipintaa).
  • Pehmeä harja: Käytä sormukselle sopivaa pehmeää harjaa, esimerkiksi pehmeää hammasharjaa tai erityisesti korujen puhdistukseen tarkoitettua harjaa.
  • Puhdas, pehmeä liina: Tarvitset pehmeän, nukkaamattoman, liinan sormuksen kuivaamiseen puhdistuksen jälkeen.
2.Sormuksen liottaminen: Tässä vaiheessa tavoitteena on liottaa sormusta lämpimässä vedessä ja astianpesuaineessa. Noudata seuraavia ohjeita:
  • Täytä pieni astia tai kulho lämpimällä vedellä.
  • Lisää muutama tippa mietoa astianpesuainetta veteen ja sekoita varovasti.
  • Laske sormus veteen ja varmista, että se on täysin peitetty.
  • Aseta sormus kulhoon ja anna sen liota noin 20 minuuttia. Astianpesusaippua auttaa hajottamaan öljyjä, jotka voivat tarttua timantin pintaan. Tämä auttaa irrottamaan lian ja rasvan sormuksesta.
3. Harjaaminen: Kun sormusta on liotettu tarpeeksi, on aika puhdistaa se harjalla, erityisesti, jos sormukseen on kertynyt paljon likaa:
  • Ota sormus vedestä ja aseta se puhtaalle pinnalle.
  • Kasta harja lämpimään veteen ja lisää tarvittaessa hieman astianpesuainetta harjan harjaksille.
  • Harjaa sormus varovasti harjalla kaikilta puolilta. Älä paina tai hankaa voimakkaasti, näin vältät naarmuuntumisen. Kiinnitä erityistä huomiota sormuksen koloihin ja kulmiin, joihin lika saattaa kertyä enemmän.
  • Pidä harja kosteana puhdistuksen aikana ja lisää tarvittaessa lisää astianpesuainetta.
4. Huuhtele ja kuivaa: Kun olet suorittanut harjaamisen, on aika huuhdella ja kuivata sormus:
  • Huuhtele sormus huolellisesti lämpimällä vedellä varmistaaksesi, että kaikki astianpesuainejäämät poistuvat. Mikäli sormuksessasi on mahdollisia irtoavia osia kannattaa huuhtelu tehdä erillisessä kulhossa juoksevan veden sijaan.
  • Tarkista sormuksen puhdistustulos. Jos se ei vieläkään näytä täysin puhtaalta, voit toistaa harjausvaiheen ja jopa liotuksen tarvittaessa.
  • Kun olet tyytyväinen puhdistuksen tulokseen, kuivaa sormus varovasti puhtaalla, pehmeällä liinalla. Painele sormusta kevyesti liinaan varmistaaksesi sen kuivumisen. Taputtele sormus varovasti kuivaksi pehmeällä, nukkaamattomalla liinalla (varmistaaksesi, että sormukseen ei jää kankaasta nukkaa.).
  • Anna sormuksen ilmakuivua ennen kuin asetat sen takaisin sormeesi tai säilytät sitä.

Huomioithan nämä: ethän tee näitä virheitä

  • Varmista ennen puhdistusta, että sormuksessa ei ole irtokiviä tai herkkiä materiaaleja (kuten värilliset jalokivet), jotka voisivat vahingoittua veden tai puhdistusaineiden vaikutuksesta. Tarvittaessa ota yhteyttä koruntekijään tai asiantuntijaan.
  • Vältä voimakkaiden kemikaalien, kuten kloorin, asetonin tai hankaavien aineiden, käyttöä sormuksen puhdistuksessa, sillä ne voivat vahingoittaa sormuksen pintaa ja kiviä. Älä käytä hankaavia aineita. Psst. Ketsuppi on tarkoitettu makaronilaatikolle ja hammastahna hampaiden pesuun.
  • Timantit ovat kuuluisia vahvuudestaan, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi käyttää kovia puhdistuskemikaaleja tai kovaa hankausta jalokiviin tai esimerkiksi helmiin.
Sormuksen puhdistamisessa apuna voi käyttää pehmeää harjaa.
Sormuksen puhdistamisessa apuna voi käyttää pehmeää harjaa.

Hopeasormuksen puhdistaminen

Hopeasormus on kaunis ja tyylikäs koru. Hopealle tummuminen ajan saatossa on kuitenkin ominaista, ja hopeakorut näin menettävät myös kiiltonsa. Onneksi hopeasormuksen puhdistaminen ei vaadi paljon vaivaa tai kalliita välineitä. Puhdas ja hyvin hoidettu hopeasormus on ilo käyttää ja voi kestää sukupolvelta toiselle.

Voit puhdistaa hopeasormuksesi yllä olevan ohjeen mukaisesti. Me suosittelemme nopeaksi ja helpoksi kotimetodiksi hopeanpuhdistusaineita, joissa itsessään on mukana pieni muovikori, jonka avulla korut ikään kuin dipataan puhdistusaineeseen ja tämän jälkeen huuhdellaan juoksevan veden alla. Tämä keino on todella tehokas ja nopea myös viime tipassa ennen juhliin lähtöä. Huomioithan, että mikäli hopeasormuksessasi on kiviä tai helmiä, tulee puhdistusaineiden soveltuvuus selvittää erikseen. Myös hopean kiillotusliinat ovat arjessa helppoja ja käteviä.

Sormuksen puhdistus, patinoitu sormus, jota harjataan
Hopeakoruissa käytetään usein koristepatinointeja. Vedellä ja astianpesuaineella puhdistaminen on turvallista patinoiduillekin tuotteille. Sen sijaan hopeanpuhdistusaineet voivat puhdistaessaan vielä mennessään myös patinoinnit.

Timanttisormuksen puhdistus

Jalokivisormukset vaativat enemmän erityistä hoitoa ja puhdistusta, jotta ne säilyttävät kauneutensa ja kiiltonsa. Erityinen asia, joka tekee timanteista niin rakastettuja, on niiden uskomaton kiilto. Jokapäiväinen käyttö voi himmentää timanttisi kiiltoa ajan myötä. Erityisesti kivien alapintaan kerääntyy pölyjä, öljyjä ja jäämiä kemikaaleista kuten käsisaippua, desinfiointiainetta tai käsirasvaa. Rasva ja lika kivien alapuolella syö kivien säihkettä.

Jalokivisormuksen puhdistaminen on tärkeää sen säilymisen ja kauneuden kannalta. Noudattamalla edellä mainittuja ohjeita voit pitää sormuksesi kiiltävänä ja kirkkaana sekä varmistaa, että jalokivet pysyvät hyvässä kunnossa pitkään. Kotikonstien lisäksi hyvä apuväline on esimerkiksi timanttien puhdistukseen tarkoitettu puhdistuskynä, joita myydään kultasepän liikkeissä. Säännöllisesti kannattaa myös kääntyä asiantuntijan puoleen sormuksen huoltamiseksi ja puhdistamiseksi.

Näin puhdistat timanttisormuksesi oikein

Ennen aloittamista: Varmista, että tiedät, millaisia jalokiviä sormuksessasi on, ja selvitä, onko niillä erityisiä hoito-ohjeita tai rajoituksia. Esimerkiksi jotkin jalokivet, kuten helmet tai opaalit, saattavat tarvita erityishoitoa.

  1. Tarkista jalokivien istutukset: Ennen puhdistusta tarkista, ettei jalokivien asettelu ole löystynyt tai että niissä ei ole näkyviä vaurioita.
  2. Hellävarainen liotus: Täytä pieni kulho lämpimällä vedellä. Lisää mietoa astianpesuainetta veteen ja sekoita varovasti. Laske sormus liuokseen ja anna sen liota noin 10-15 minuutin ajan. Tämä auttaa irrottamaan likaa, rasvaa ja mahdollisia kemikaalijäämiä jalokivistä.
  3. Harjaa jalokivet varovasti: Kun sormus on liotettu, käytä pehmeää harjaa, esimerkiksi pehmeää hammasharjaa tai erityistä korujen puhdistusharjaa, puhdistaaksesi jalokivet. Vältä harjaamasta liian voimakkaasti tai käyttämästä hankaavia harjoja, sillä ne voivat naarmuttaa tai vahingoittaa jalokiviä tai niiden istutuskynsiä.
  4. Huuhtele huolellisesti: Huuhtele sormus huolellisesti lämpimällä vedellä varmistaaksesi, että kaikki puhdistusainejäämät poistuvat. Huuhtelu kannattaa tehdä erillisessä kulhossa. Näin sormuksestasi mahdollisesti irtoavat kivet eivät päädy juoksevan veden mukana viemäriin.
  5. Kuivaa sormus: Kuivaa sormus varovasti ja huolellisesti pehmeällä liinalla tai mikrokuituliinalla – älä käytä talouspaperia tai nukkaavaa kangasta. Painele kevyesti sormusta liinaan, jotta ylimääräinen kosteus poistuu. Älä hiero sormusta liian voimakkaasti, ettei se vahingoitu. Anna kuivua loppuun liian päällä.

Ethän tee näitä virheitä timantti- ja vihkisormusten puhdistamisessa

  • Älä vaurioita sormustasi väärän hoidon takia. Useat Internetin syövereiden DIY-menetelmät ovat liian hankaavia tai aineet liian voimakkaita ja näin ne vahingoittavat sormustasi.
  • Vaikka ultraäänipuhdistuslaite on kätevä myös korujen puhdistamiseen ja kun timanttisormuksen päälle on kertynyt likaa, se voi olla haitallinen metodi. Ultraäänipuhdistimien tärinä voi ravistella sormuksen heiluvia kiviä entisestään ja saada ne irtoamaan.
  • Vältä altistamasta jalokivisormusta äkillisille lämpötilanmuutoksille, kuten kuumaan veteen tai äärimmäiseen kylmyyteen. Ethän siis käytä kiehuvaa vettä ja huuhtele tämän jälkeen kylmällä vedellä.
  • Useimpien värillisten jalokivikihla- ja vihkisormusten ja vintage-sormusten kohdalla on oltava erityisen huolellinen, eikä sormuksen liottaminen tai harjaaminen ole aina tarkoituksenmukaista, etenkään kiville, joiden kovuusluokitus on timantteja pehmeämpi.
  • Käytä jalokivisormusta varoen päivittäisessä käytössä. Vältä altistamasta sitä koville iskuille, koville pinnoille tai kemikaaleille, jotka voivat vahingoittaa jalokiviä tai naarmuttavat jalometallia.
Smaragdisormus
Värilliset jalokivet saattavat olla timantteja pehmeämpiä kovuudeltaan ja ne eivät välttämättä kestä liuotusta tai harjausta. Ennen puhdistusta, varmista, että tiedät sormuksesi materiaalit.

Milloin pyytää ammattilaisen apua?

Korujen säännöllinen puhdistus kotona usein miten riittää ja pitää sormuksesi hyvännäköisenä pitkään. Kuitenkin arvokkaiden jalokivisormusten osalta on hyvä tehdä huolto ja puhdistus vuosihuollon kaltaisesti ammattilaisen toimesta. Perusteellisempi sormuksen puhdistus on hyvä suorittaa säännöllisesti kultasepän asiantuntemuksella. Tärkeä osa huoltoa on, että kokenut ammattilainen tarkistaa ja varmistaa, että timantit ja jalokivet ovat edelleen hyvin kiinni eivätkä heilu. Säännölliset ammattilaisen tekemät huollot pitävät huolen kiven istutuksen kunnosta ja näin antaa sinulle huolettomammat mahdollisuudet kotipuhdistukseen. Jos sormuksessasi on naarmuja metallissa tai löystyneitä kiviä, kannattaa puhdistus suorittaa kultasepän liikkeissä.

Lisäksi asiantuntijan puoleen on syytä kääntyä, mikäli et ole varma mistä materiaalista sormuksesi on tehty tai minkälaisia kiviä siinä on. Myös koristepatinoitujen hopeasormusten puhdistus kannattaa jättää ammattilaiselle, mikäli et saa niitä puhtaaksi astianpesuaineella. Erilaiset hopeanpuhdistusaineet voivat poistaa lian lisäksi myös patinoinnin.

Picture of Toimitus

Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Suoja, Pia-Mari Jull | Vuoden koru 2025 -finalisti

Pia-Mari Jullin suunnittelema Suoja-korusarja on saanut inspiraationsa sateensuojista niin muotona kuin suojaa tarjoavana talismaanina. Korut kantavat mukanaan suojaa ja huolenpitoa. Ne tuntuvat kuiskaavan ja kutsuvan

Lumen polut, Virve Inget | Vuoden koru 2025-finalisti

Virve Ingetin Lumen polut-korusarjassa on talvisen luonnon kahlitsematonta kauneutta ja hetken pysähtyneisyyttä. Hopeasta valmistetun korusarjan pinnan muodot ovat syntyneet mukaillen luonnonvoimien tanssia tuulen puhaltaessa nietoksia.