Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

AINUTLAATUISTA TEKNIIKKAA LUODEN EPÄSÄÄNNÖLLISYYDESTÄ HARMONIAA

Olga Schulmanin Wire | Vuoden koru 2022 -finalisti

Olga Schulmanin Wire-korujen yksi viehättävimmistä piirteistä on korujen ilmeen aikaan saamiseksi käytetty tekniikka, jonka yksityiskohdat Olga haluaa vielä peittää salaisuuksien verholla. Tekniikalla on luotu mielenkiintoinen rakenne, jossa on herkullisuutta, runsautta ja moniulotteisuutta – kuitenkin hillityn tyylikkäästi. Moderneilla Wire-koruilla on paljon sanottavaa, mutta niiden ulosanti on pienestä rokahtavasta kapinahengestä huolimatta eleganttia.   

Moniulotteiset soljuvat ja muodot luovat monia ihastelun hetkiä

Kouvolalaisen Olga Schulmanin Wire-korusarjan syntyyn innosti luonto, jossa esiintyvät erilaiset muodot ja pinnat erityisesti inspiroivat Olgaa. Kuitenkin kaiken kaikkiaan hänen inspiraationsa lähteet ovat moninaisia, ja esimerkiksi museoissa kiertely ja taiteen ihaileminen saavat Olgan luovuuden heräämään. Luovuuttaan hän toteuttaa korujen lisäksi piirtäen ja luonnostellen, jotka kuuluvat hänen lempipuuhiinsa. Lisäksi Olga on toteuttanut erilaisia kangasprinttejä.

Wire-korusarja on Olga Schulmanin suunnittelema. Korujen materiaali on hopea.

Olgan Vuoden koru 2022 -finalistikoruissa tapahtuu paljon ja niissä on näyttävyyttä, kuitenkin hillitysti. Korujen ilmeelle ominaista on ilmava ja monikerroksinen koostumus. Modernissa tunnelmassa itää myös pieni rokahtava kapinahenki. Koruissa on mielenkiintoisia ulottuvuuksia ja ne näyttävät itsestään uusia puolia, riippuen mistä suunnasta korua katsoo. Wire-koruissa epäsäännöllisyydestä tulee harmonista.

Lankamaiset muodot soljuvat antaen koruille mielenkiintoisen ja ajattoman muodon, joka näyttää olevan liikkeessä. Korujen ulkomuoto saattaa hämätä, sillä korut eivät ole tehty hopealangasta vaan valamalla hyödyntäen omintakeista valumuottitekniikkaa. Tekniikan vuoksi jokainen Wire-koru on uniikki yksittäiskappale. Olga itse kuvaa korujensa muistuttavan villalankasotkuja, joissa lanka on myttyrällä, solmussa ja sykeröllä. Hänen kuvauksensa kertookin korujen muodoista ja pinnoista hyvin. Olennainen seikka on kuitenkin huomata, että säännöllisen paksuuden sijaan, näissä ”langoissa” vaihtelevat niin paksuudet kuin epäsäännölliset muodot.

Haasteisiin tarttuminen motivoi luomaan näyttäviä koruja

Olgalle yksi motivaattoreista koruja suunnitellessa ja tehdessä on luoda jotakin sellaista, jota ei ole aiemmin tehty. Tyyliään hän kuvaa ajattamattomaksi, mutta haluaa sisällyttää koruihinsa jotakin erikoista ja monimutkaista. Korujen näyttävyys on myös yksi Olgan korujen tunnistettavia piirteistä. Korut ovat isokokoisia ja Olga kertookin tykkäävän näyttävien korujen luomisesta.

”Koruni ovat jopa hieman taidekorumaisia ja monimutkaisia”, avaa Olga suunnitteluideologiaansa. Hän tiedostaa, että korujensa vahva signature-tyyli ei välttämättä miellytä kaikkia, mutta tästäkin huolimatta hän haluaa tehdä designia, joka erottuu, on tunnistettavaa ja herättää huomion.

Erottautuminen vaatii myös omia keinoja ja menetelmiään, joita muun muassa Wire-koruissa Olga on hyödyntänyt. ”Pidän haasteita ja jotkut kokeiluistani eivät onnistu ensimmäisellä yrittämällä, mutta jatkan kuitenkin kokeilemisesta uudelleen ja uudelleen”, kertoo Olga innostaa tehdä jotakin uutta ja erilaista. ”Uuden keksiminen on aina vaikeaa kuten myös se, että saa aikaiseksi jotakin sellaista, joka näyttäytyy erilaisena ja erottuu muista.”, Olga jatkaa.

Wire-korut mallin päällä

Olgalla on taustallaan vaatesuunnittelun opintoja, ja myös vaatteita tehdessä hänelle oli jo ominaista kokeilu erilaisten pintojen ja kaavojen kanssa. Muotoiluopintojen ohessa Olga osallistui muutamille korukursseille, joiden aikana 2016–2017 Olga kehitti Wire-koruissakin nähdyn tekniikan, jota opettaja kannusti Olgaa viemään eteenpäin. Vaikka vielä tuolloin Olga keskittyi enemmän printteihin, on korujen maailma vienyt mukanaan pikkuhiljaa. Kehittymisen kautta Olga on löytänyt myös itselleen omaisen korujen muotokielen. Olga työskentelee Kouvolassa omassa kotistudiossaan.

 

“Wire-koruissa on mielenkiintoinen rakenne, joka on herkullinen ja myös hieman mystinen. Koruihin on saatu mahtumaan ”paljon” kuitenkin niin, että ne ovat hillityn tyylikkäät. Koruissa on moderni tunnelma ja niistä välittyy iloa. Erilaiset ulottuvuudet Wire-koruissa näkyvät myös siinä, että koruissa voi nähdä erilaisia asioita katsomalla niitä eri kulmista, aivan kuten uutena vuotena tinaa valaessa.”
VUODEN KORU -ESIRAATI WIRE-KORUISTA”

Ennennäkemätön tekniikka muodostaa sigrature-tyylin

Wire-korujen muodot syntyvät hopeasta ainutkertaisella tekniikalla, jonka Olga on itse kehittänyt. Hän tutki ja kehitti omaa tyyliään ja samaan aika etsi erilaisia keinoja sekä menetelmiä työstää koruja uudella tavalla. Tuloksena hän löysi ja kehitti Wire-korusarjassa nähtävän tekniikan, jonka tarkat yksityiskohdat hän kuitenkin pitää vielä salaisuutena. Tekniikkaa Olga kuvaa vaikeaksi toteuttaa, mutta se tarjoaa tekemiseen myös mielenkiintoa. Jokainen koru on aina uniikki, sillä valumuotti voidaan tekniikassa käyttää vain kerran. Korujen suuria linjoja voidaan kuitenkin toisintaa uusissa valumalleissa, mutta täysin samanlaisena nauhojen ja lankojen polveilua ei saada aikaiseksi.

Wire-korvakorut earring Olga Schulman
Wire-korut on toteutettu Olga kehittämällä tekniikalla.

Hän paljastaa kuitenkin sen verran, että jokainen valumalli on tehty käsin ja mallista riippuen prosessi voi viedä muutamankin päivän, jotta aikaan saadaan haluttu sommittelu ja linjojen harmonia. Työ tarvitsee myös taiteellista näkemystä ja Olga kuvaileekin työtään pikemmin taiteeksi, eikä Wire-koruissakaan ei ole kyse määrien tuottamisesta vaan pikemmin taiteen luomisesta.

Wire-korusarjaan kuuluu korvakorut, kaulakoru pitkällä riipuksella sekä sormus. Samaa tekniikkaa hyödyntämällä voidaan kuitenkin tehdä myös muistakin koruja kuten rintaneuloja ja muun mallisia sormuksia. Olgan työpöydällä on myös suunnitelmat Wire-koruista inspiroituneelle korumallistolle, jota pystyttäisiin valamaan malleilla useampia kappaleita ja näin hän pystyisi toteuttamaan korujensa ystäville myös edullisempia koruja.

Näyttävät korut voivat kuulua myös arkeen

Wire-korusarjan riipus on mielestäni upean muotoinen yhdistettäväksi v-aukkoiseen kaula-aukkoon. Riipuksen ja ketjun koko sopivat hyvin rintakehälle ja istuvat luontevasti päälle. Kuten Olgakin kommentoi, koko Wire-korurepertuaaria ei tarvitse pukea päälle kerralla. Itse näenkin, että Wire korujen vaikuttavuus syntyy myös niukilla yhdistelmillä kuten riipuksella ja korvakoruilla. Näyttävyydellään korut ovat kuin kotonaan juhlavien asujen kanssa. Korut eivät kuitenkaan tarvitse ympärille säihkettä ja glamouria, vaan ne löytävät sopivan hetken myös arkisempien asujen kanssa vaikkapa klassisessa business-tyylissä.

Olga Schulmanin Wire riipusmallinen kaulakoru
Riipuksessa on kaunis, hyvin rintakehälle, asettuva muoto.

”Koruja käyttääkseen ei tarvitse odottaa erikoistapahtumaa. Koruista tulee nauttia eikä pitää niitä piilossa laatikossa.”, muistuttaa Olga. Wire-korut piristävätkin hyvin aivan tavallisia asukokonaisuuksia hiottuna yksityiskohtana pisteenä i:n päälle.  Olga toivookin, että ihmiset eivät pelkäisi isojenkaan korujen käyttämistä. Hän itse käyttää päivittäin sormuksia ja pitää myös kaulakoruista ja rintakoruista.

”Korujeni käyttäjän tulee olla pikkasen rohkea ja varustettu itsevarmuudella, sillä nämä korut kiinnittävät huomion. Haluan, että koruni saavat käyttäjissään aikaan ihastumisen ja todellisen wau-tunteen.”, kertoo Olga. Hänen asiakaskunnassaan on myös paljon ulkomaalaisia ja erityisesti hänen korujaan on mennyt Venäjälle, jossa näyttävästä tyylistä ja isokokoisista koruista pidetään.

 

Korusarjan nimi: Wire

Suunnittelija: Olga Schulman

Paikkakunta: Kouvola

Korusarjan osat: Kaulakoru pitkällä riipusosiolla, sormus ja korvakorut

Materiaalit: Hopea

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

”Koruissani on erikoinen muotokieli, jollaista en ole itse nähnyt muualla. Korujen tunnistettava tyyli on täysin uudenlainen ilmaisutapa ja oman muotokieleni lisäksi erottuvaa on korujen tekemiseksi vaadittava erikoistekniikka.”

Olga Schulman

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.