Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

Bu.ké tallentaa rakkauden kasveihin ikikukiksi

Mari Ruohomäki & Bu.ké: koruja puutarhasta

16.7.2021
Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Mari Ruohomäen Bu.ké-korumerkki on puutarhaharrastajan rakkaudenosoitus luontoa ja koruja kohtaan tuoden aidonnäköisin kukkasin tuulahduksen kesän autuuttaa ja iloa. Bu.kén koruissa on ripaus englantilaisten puutarhojen romanttisuutta ja Shakespearen Kesän yön unelman tarumaailmaa. Koruissa kukkii luonnon kauneus ja ne ikuistavat puutarhan kauneuden ikikukiksi. Valmistustekniikan avulla korut toistavat yksityiskohtaisesta aitojen kasvien piirteitä. Malliston korut ovat monipuolisesti yhdisteltävistä keskenään ja käytettävissä niin yksinään kuin yhdessä. Mari Ruohomäen Hydrangea-korusarja on palkittu Vuoden koruna 2019.

Mari Ruohomäen Bu.ké on koruja puutarhasta, joihin sopii lausahdus ”kaunis kuin kukka” sopii useammassakin merkityksessä. Korut ovat muoto ikuistaa puutarhan kauneus ikikukiksi. Korut jäljentävät kasveja tarkkoine yksityiskohtineen. Puutarhaharrastajan rakkauden osoitus luontoa kohtaan tallentaa koruihin tuulahduksen kesän autuuttaa ja iloa. Moderniinkin makuun sopivat korut vievät matkalle salaisen englantilaisen puutarhan tunnelmaan ja silmäkulmassasi voit nähdä pilkahduksen Shakespearen Kesäyön unelman tarumaailmasta. Mari Ruohomäen Hydrangea-korusarja on palkittu Vuoden koruna 2019.

Puutarhaharrastus avasi uudenlaisen korujen maailman

Marin kodin ympäröivä runsas vanha puutarha loi uudenlaisen inspiraation lähteen hänen löydettyänsä korujen maailman. Puutarha herättelee mielikuvituksen ja valtavasti uusia ideoita. Testaamisen kautta Mari lähti selvittämään eri ideoiden toimivuutta sekä kukkien säilyttämistä ja niiden yksityiskohtien vangitsemista koruihin liittyvän luovan prosessin kautta.  Korumerkin nimi viittaa englanninkieliseen kukkakimppua tarkoittavaan sanaan ”bouquet”, joka lausutaan buké.

blank

Bu.kén ensimmäinen, ja tunnetuimpia, korusarjoja on Hydrangea, jonka yleisö on valinnut Vuoden koruksi 2019. Korusarja on saanut muotonsa kuivuneesta hortensian kukasta. Marin kesähuoneen ruukkuun kuivahtanut hortensia herätti hänen mielenkiintonsa: kukan juonteet olivat tulleet kuivana vahvemmin esiin ja tästä syntyi ajatus siitä, mitenköhän kukasta saisi korun aikaiseksi. Mari pohti ja etsi keinoa miten niin hauraan elementin saisi ikuistettua koruksi.

Katso video Vuoden koru 2019 -palkitsemisesta

Ratkaisuksi löytyi 3D-skannaus ja näin kaikki kuivuneen kukan yksityiskohdat voitiin toistaa myös koruun. Ensimmäisenä koruna syntyi iso hortensiariipus. Tästä korusarja kasvoi muun muassa asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden perusteella: messuilla iso riipus synnytti kysynnän isokukkaiselle hortensiasormukselle ja Linnan juhliin kutsun saaneelle vieraalle hortensian kukat muuttuivat isoiksi korvakoruiksi ja käätymäiseksi kaulakoruksi.

blank

Kivenhionnasta koruihin

Koruissa Marille muoto on tärkeä ja mielenkiintoinen tekijä. Häntä viehättää korut itseilmaisun muotona ja se, kuinka kukin löytää oman tyylisen korunsa oman tyylinsä ilmaisemiseksi. Mari Ruohomäen kiinnostuksen koruihin sytytti kivien kauneus. Ollessaan lastensa kanssa Saarenmaalla rannalla, heidän silmiinsä osui hienoja kiviä, joita he poimivat ja tutkivat tarkemmin.  Rantavedestä löydettyjen kivien kiilto johdatti Marin tutkimaan miten märän kiven vangitsevan kiillon saisi säilytettyä myös kiven ollessa kuiva. Myöhemmin Marille selvisi, että poimitut kivet olivat kvartseja. Näin kieltenopettaja päätyi täysin uudelle alalle. Kivenhionnan maailmasta oli luonnollinen askel koruihin, sillä hän halusi saada hiomansa kauniit kivet myös käyttöön. Marin kivikoruja on nähty myös Voguessa.

blank

Rakkaus kiviin luotsasi Marin opiskelemaan myös gemmologiksi. Bu.kén korujen lisäksi, kivet kulkevat edelleen hänen työssään mukana, sillä Mari tuo yksinoikeudella maahan montanalaisia vastuullisesti tuotettuja safiireja Namu Jewellery -brändinsä alla ja tarjoaa gemmologin palveluja. Mari työskentelee Mynämäellä kotonaan sijaitsevalla työpajalla.

 

 ” 

Kivissä kiehtoo niiden iättömyys. Miten pitkän historian kivi onkaan kokenut kun se maan uumenissa on muokkautunut muotoonsa. Luonto saa aarteita aikaiseksi.

Korut kuvaavat iloa ja rakkautta Suomen luontoon

Koruillaan Mari Ruohomäki haluaa tuoda ihmisille iloa ja hymyn kasvoille. Bu.késsa välittyy myös rakkaus kasveihin ja Mari toivoo korujensa löytävän tiensä myös puutarhaharrastajien sydämiin.  Korujen aiheet hän poimii satavuotiaasta puutarhastaan ja haluaa tuoda koruissa esiin myös puutarhan kiertokulkua. Koruissa Suomen neljä vuoden aikaa näkyy niin kukkina kuin siemenkotina. Marin koruissa myös juhlitaan kesän autuuden ihanuutta kasvien talvilepokauden jälkeen.  Puutarhan tunnelmista Mari nauttii myös perheen yhteisessä lempipuuhassa riippumatossa kirjaa lukien.

Koruillaan Mari viestiin arvoistaan ja painottaa ekologisuutta ja vastuullisuutta niin kumppaneiden kuin luonnon suhteen. Mari kokee yrityksen vastuuksi tehdä luontoystävällisiä ja ekologisia tuotteita. Lisäksi hänen design-periaatteitaan kuvaa aikaa kestävä muotoilu ja sen ajattomuus. Marin korujen maailmaan mahtuu niin selkeitä kuin romanttisen rönsyileviä koruja.

blank

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Ideointi ja luovat prosessi korujen tekemisessä innostaa

Korujen tekemisessä Marille on rakkainta luova prosessi, jossa saa heittää ilmaan erilaisia ideoita. Myös mahdolliset valmistusprosessiin liittyvät haasteet sytyttävät Marin, sillä niiden ratkaiseminen vaatii myös luovuutta.  Itse hän kuvaa vahvuuksiinsa suunnittelijana luovuuden ja ideoinnin ja Mari rakastaakin uuden suunnittelua.

blank

Ikimuistoisimpiin tekemiinsä koruihin Mari nostaa uniikin kihlasormuksen, jossa yhdistyi Bu.késta tuttu maksaruoho ja safiirit, jotka itse asiassa aloittivat kiviyhteistyön ja safiirin maahantuonnin. Erityiseksi korun myös tekee se, että hän sai tehdä sormuksen yllätykseksi ystävälleen.  Tämän lisäksi Hydrangea-korusarja on yksi onnistuminen, jonka Mari nostaa esiin. Eikä suotta, sillä valittiinhan koru finalistien joukosta  Vuoden koruksi 2019.  Marille kilpailu ja voitto ovat tärkeitä: erityisesti yleisön innostuminen korusarjasta kannusti häntä.

Lue artikkeli Hydrangea-korusarjasta

Mari itse käyttää paljon sormuksia ja Hydrangea-sarjan korut ovat usein hänellä päällä niin juhlana kuin arkena. Lisäksi äidin perintökaulakoru timantein ja safiirein on hänelle tärkeä. Sormuksien ystävänä myös Marin villein unelma koruna on sormus: sormus, jossa yhdistyisi valtava suuri kivi ja Bu.kén kukkasten maailma.

blank

Mari Ruohomäki |
Bu.ké

  • Diplomigemmologi (D.G. Fin)
  • Hydrangea-korusarja palkittu Vuoden koruna 2019
  • Bu.ké-korumerkki on saanut alkunsa 2017
  • Työskentelee kotona käsin vanhan puutarhan ympäröimänä Mynämäellä
  • Mynämäen Vuoden Nuori Yrittäjä 2018
Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Korvakorujen puhdistaminen on tärkeää niiden ulkonäön, puhtauden ja pitkäikäisyyden ylläpitämiseksi. Puhdistamalla jalometallikorvakorut säännöllisesti ja huolellisesti voit pitää ne kauniina ja kiiltävinä pitkään.
Kauniit hopeakorut ansaitsevat säilyttää loistonsa ja kiiltonsa vuosien ajan. Hopeakorut ovat kauniita ja arvokkaita, mutta ajan myötä ne voivat himmentyä ja tummua. Oikein suoritettu puhdistusprosessi ei vain paranna korujen ulkonäköä, vaan myös pitää ne kestävinä ja kauniina.
Puhdas sormus ei ainoastaan näytä paremmalta, vaan myös tuntuu miellyttävämmältä käytössä. Onneksi sormuksen puhdistaminen ei vaadi kovin monimutkaisia tai kalliita välineitä. Säännöllinen puhdistus on tärkeää. Korujen puhdistus jopa kotikonstein ylläpitää korujen säihkettä.