Pohjois-Pohjanmaan museo on kasvattanut kokoelmiaan kiiminkiläisen kultaseppä Pirjo Lakkapään taidonnäytteellä, Linnunradan Laitamilla -kaulakorulla. Tämä upea koru on osa korusarjaa, joka nousi toiseksi Vuoden koru 2023 -kilpailussa. Pirjo luovutti korun henkilökohtaisesti museolle 19.12.2023.
”Vuoden 2023 hankintamäärärahoja, jotka ovat yhteiset Taidemuseon kanssa, oli hieman jäljellä ja päätimme sijoittaa sen pohjoispohjalaisiin suunnittelijoihin.”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelma intendentti Eija Konttijärvi.
Korun hankinta kokoelmiin liittyy museoiden TAKO-toimintaan. TAKO on ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto, joka koordinoi valtakunnallista tallennustyönjakoa ja edistää monipuolista kokoelmatyötä. Pohjois-Pohjanmaan museolla on tallennusvastuu esimerkiksi pohjoispohjalaisista suunnittelijoista, Tiernaperinteestä ja tervasta.
Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelma intendentti Eija Konttijärvi kertoo, että Pirjo Lakkapää herätti heidän kiinnostuksensa Kaleva-lehdessä olevan artikkelin perusteella. Päätös korun hankinnasta syntyi, kun Konttijärvi etsi tietoja Pirjon koruista ja huomasi Linnunradan Laitamilla -korusarjan sijoittuneen toiseksi Vuoden koru 2023 -kilpailussa.
”Olin aiemmin törmännyt lehtijuttuun Pirjo Lakkapäästä ja etsiessäni hänestä netistä lisätietoja, huomasin korukilpailun ja hänen siinä saavuttaman toisen sijan. Näin syntyi päätös hankkia tuo koru.”, avaa hän päätökseen johtanutta polkua.
Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista löytyy myös muita nykykoruja. Museo on viimeisen kymmenen vuoden aikana hankkinut kokoelmiinsa kaulakoruja, korvakoruja, rintakoruja sekä sormuksia pohjoispohjalaisilta suunnittelijoilta. Lisäksi kokoelmia on kartutettu Ouluun liittyvillä koruilla, kuten Kaleva Korun Tiernatähdellä ja Oulu 400 vuotta -korulla.
”Korut ovat yksi osa kokoelmaa. Vanhimpiin koruihin liittyy vanhaa oululaista kultasepäntyötä ja kantajiensa historiaa. Myös Pirjo Lakkapään koru jatkaa oululaista kultasepän työn perintöä museon kokoelmissa. Vuonna 2011-2012 museossa oli laaja korunäyttely ”Kaunis kuin koru”, jossa esiteltiin museon kokoelmissa olevia koruja aina 1700-luvulta lähtien.” avaa Konttijärvi korujen roolia museon kokoelmissa.
Pääsääntöisesti museon kokoelmat karttuvat yhteisöllisellä tallennuksella, joka tarkoittaa, että museolle tarjotaan lahjoituksena esineistöä.
”Kokoelmahankintarahoilla hankitaan hinnakasta esineistöä kuten nyt tämä koru ja aiemmin tänä vuonna 1600-luvun rikkaimman oululaisen Jenderjahnin hopeakannu.”, kertoo Konttijärvi kokoelmahankinnoista.
Linnunradan laitamilla -korusarja syntyi Pirjo Lakkapään valtavasta kauneuden kaipuusta, juhlahumun halusta ja ikävästä päästä ihmisten luo koronapandemian jäljiltä.
Koruissa on havaittavissa tähtikuvio ja tummalla taivaalla loistavat maailmankaikkeuden planeetat. Korut ovat rohkeasti näyttävät ja juhlavat. Pirjon korujen materiaali on hopea, joka on kullattu. Korusarjassa huomioita herättää värikkäät jalokivet. Koruissa on viisi erilaista kiveä: spinelli, sitriiini, topaasi, granaatti ja savukvartsi. Koruissa kiinnostavuutta ja monikäyttöisyyttä luo myös irrotettavat kiviosat, joiden avulla korut muuntautuvat useaan käyttötarkoitukseen.
Linnunradan Laitamilla on nähty myös juhlahumussa Linnan juhlissa 2022 kansanedustaja Pia Kauman yllä.
Tämän korujen digitaalisen kohtauspaikan rakentamiseen on saatu CreMa avustus/ AVEK,OKM .
© Jules & Beryl
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.