Suomessa valmistetut korut

Henkilökohtainen palvelu

Omaleimaisuutta ja ihmettelyn ihanuutta

Laura Bruunin koruissa on mukana luonto graafisina ja näyttävinä linjoina

16.7.2021
Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Korumuotoilija Laura Bruun
Laura Bruun Designin koruissa luonnon jylhyys ja kauneus modernisoituvat näyttäviksi ja graafisiksi linjoiksi sekä rohkeaksi muotokieleksi. Koruista löytyy myös omaleimaisuutta sekä löytämisen riemu ja ihmettelyn ihanuus. Koulutukseltaan Laura Bruun on diplomigemmologi (D.G. Fin) sekä korumuotoilija. Suunnittelijana Laura on utelias, kupliva ja kokeileva. Lauralle luontoystävällisyys ja luonnon koskemattomuuden ylläpitäminen on ovat tärkeitä arvoja, jotka näkyvät hänen töissään muun muassa materiaalivalinnoissa. Lauran fotoetsaustekniikkaa hyödyntävä korusarja Spring Ice sijoittui toiseksi Vuoden koru 2019 -kilpailussa.

Laura Bruunin korut ovat loistava esimerkki uuden sukupolven suomalaisista koruista, joissa kuitenkin on läsnä meille tärkeät arvot kuten luonnon kunnioittaminen. Koruillaan Laura vie matkalle näyttäviin ja rohkeisiin muotoihin ja tarjoaa omaleimaisia jujuja sekä mahdollisuuden ihastella koruja ihmetellen. Hänen piirteensä suunnittelijana – uteliaisuus, kuplivuus ja kokeilevuus – kuvaavat hyvin Lauran korujen maailmaa, jossa hämmästelyn lumoavuus on vahva osa koruihin liittyvää rakkautta ja yhteyttä.

Metallien muovailtavuudesta korujen pariin

Polku korujen maailmaa alkoi Lauralla ystävän johdattamana, joka kutsui hänet tutustumaan perinteisiin sepän työtapoihin ja sitä kautta Laura löysi metallin ja metalliartesaanin opinnot. Vaikka Laura oli hetkeä aikaisemmin valmistunut sairaanhoitajaksi, luovuus veti puoleensa kohti uutta ammattia. Metallin työstö isossa muodossa, kuten isot rautaesineet, eivät tuntuneet hänelle omimmalta, mutta materiaalien klassisuus ja muovautuminen viehätti. Metalliartesaanilinjalta hän siirtyi Lahteen toteuttamaan muotoiluaan koruihin. Laura haluaa rikkoa perinteiseen kultasepän työhön liittyen rajoja ja perusteita sekä työstää materiaaleja myös erilaisin metodein.

blank
Muotoilija Laura Bruunin Huoli-olkakoru ja sormus 2021 järjestetystä soolonäyttelystä. Kuva Kari Likonen.

Koulutukseltaan Laura on diplomigemmologi (D.G. Fin) sekä Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut korumuotoilija. Laura toteaa muotoilukoulutuksen antaneen hänen luovuutensa pursuilulle raamit sekä inspiroinut avarakatseisesti muun muassa materiaalikokeiluihin. Laura kuvailee itseään suunnittelijana uteliaaksi, kuplivaksi ja pohtivaksi – ja näitä piirteitä on helppo löytää myös hänen koruistaan. Helsingin Kalasatamassa sijaitsemassa työhuoneellaan Laura Bruun toteuttaa omien mallistojensa lisäksi koruja tilauksesta sekä taidekoruja sopivan inspiraationa ja tilaisuuden hetkellä.

Vuoden koru -kilpailusta virtaa uusiin unelmiin

Vuoden koru -kilpailun finalistipaikka vuonna 2019 on Lauralle erittäin merkittävä hetki urallaan. Kilpailun kautta hänen korunsa ja työnsä tuli huomatuksi ja Laura sai mahdollisuuden alan uutena tulokkaana päästä esiin. Spring Ice -korusarjan sijoittui yleisön äänin toiseksi.

blank

Lauran korut ovat olleet esillä myös useammassa näyttelyssä. Kohokohtana on tammikuussa 2021 järjestetty oma Magic Forest -koruteosnäyttely (lue artikkeli). Näyttelytöissä yhdistyi hänen luonnon ihmeiden havainnointinsa sekä erilaisten tekniikkojen kokeilut ja hyödyntäminen. Tämän lisäksi Laura kuvailee Kellomuseon sekä Eligiuksen perilliset -näyttelyjä upeiksi kokemuksissa, joissa oli hienoa päästä esiin samassa yhteydessä Suomen isoimpien ja tunnetuimien koruntekijöiden kanssa.

Niin Vuoden koru -kilpailusta kuin näyttelyistäkin saatu positiivinen palaute kannustaa Lauraa eteenpäin. Laura toteaa palautteen vahvistavan, että hänen valintansa tehdä koruja on juuri sitä mitä hänen kuuluukin tehdä. Samalla palaute rohkaisee eteenpäin tavoittelemaan uusia ammatillisia unelmia.

 ” 

Tykkään, että ihmiset jäävät pohtimaan ja jopa hämmentelemään korujani. Oivallusten kautta haluan tarjota löytämisen riemua.

Korujen kehollisuus ja omaleimaisuus suunnittelussa mukana

Lauran inspiraatio kumpuaa suomalaisuudesta metsän kansana ja vahvasti luontoyhteydestä. Korujen kosketuskohta löytyykin luonnosta, vaikka muotokieli muovautuu pelkistettyyn ja graafiseen muotoon. Henkilökohtaisesti hänelle luontoystävällisyys ja luonnon koskemattomuuden ylläpitäminen on tärkeää. Materiaaleissaan Laura pohtii niiden eettisyyttä, kierrätettävyyttä ja luontoystävällisyyttä.

Tyylillisesti Lauran koruissa korostuu selkeälinjaiset ja pelkistetyt skandinaaviset muodot sekä suuret linjat, jotka pitävät sisällään rohkeutta. Koruista löytyy myös omaleimaisuutta sekä tietynlainen juju, joka erottaa korut muista.

Koruissa niin jalometallimateriaalit ja materiaalin monipuolisuus, fyysinen plastinen muoto ja erilaiset pintojen vaihtelut ovat tekijöitä, jotka vetävät Lauraa puoleensa. Häntä kiinnostaa myös korujen puettavuus taiteena sekä niiden yhteys kehoon ja korujen herääminen henkiin päälle puettuna.

Korumuotoilija Laura Bruun
Kuva Jenni Laakso

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Rohkeita ja kokeilevia koruja

Lauran koruista löytyy uusia suosikkeja monenlaisille korujen ystäville, mutta erityisesti rohkeammille ja kokeilevammille korunkäyttäjille Lauran korut tarjoavat löytämisen riemua. Hänelle mieleistä on, että ihmiset jäävät pohtimaan hänen korujaan: esimerkiksi miksi Round About -sormuksessa kivi sijaitseekin poikkeuksellisesti sormusrungon sisäpuolella. Antoisinta on, kun koru herättää käyttäjässäänkin sen tunteen, kuin mitä Lauralla on ollut korua tehdessä ja ihmiset saavat kiinni Lauran maailman viestistä, seesteisyydestä sekä ajasta ja liikkeestä. Työssään Laura kertookin juuri ihmisten reaktioiden olevan palkitsevinta.

Korujen käyttäjänä Laura on itse isojen korvakorujen puolestapuhuja ja käyttää niitä aina kun mahdollista. Korvakorujen lisäksi Lauraa kuvaa itseänsä sormusihmiseksi. Hänen oma suosikkikorunsa on ensimmäinen tekemänsä jäkälä-sormus, joka on suurikokoinen ja perinteisin metodein aikaansaatu erikoinen lopputulos. Jäkälä-korusarjan lisäksi Laura kuvaa ikimuistoisimmiksi koruiksi Spring Ice-sarjaa, jossa fotoetsaamalla on luotu jäätä muistuttava pinta. Spring Ice sijoittui Vuoden koru 2019 -kilpailussa toiseksi. Mieleen on painunut myös soolonäyttelyn kupariset Huoli-sarjan olkakoru ja sormus. Lauran lisäksi korut pysäyttivät myös monet näyttelyssä käyneet.

Lue artikkeli Spring Ice -korusarjasta
blank
Muotoilija Laura Bruunin Hopeajäkälä-kaulakoru, sormus ja korvakorut. Kuva Kari Likonen.

Tällä hetkellä Lauralla pyörii ajatuksissa panssareista ja haarniskoista inspiroituneet pinnat ja ratkaisut, ja hän haluaisikin toteuttaa näyttäviä kehollisia koruja taidenäkökulmasta, jossa on isoja järeitä pintoja, heijastavuutta sekä suojaavuutta.

Laura Bruun |
Laura Bruun Design

  • Diplomigemmologi (D.G. Fin)
  • Korumuotoilija
  • Spring Ice -korusarja sijoittui Vuoden koru 2019 -kilpailussa toiseksi
  • Työhuone Helsingin Kalasatamassa
Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Korvakorujen puhdistaminen on tärkeää niiden ulkonäön, puhtauden ja pitkäikäisyyden ylläpitämiseksi. Puhdistamalla jalometallikorvakorut säännöllisesti ja huolellisesti voit pitää ne kauniina ja kiiltävinä pitkään.
Kauniit hopeakorut ansaitsevat säilyttää loistonsa ja kiiltonsa vuosien ajan. Hopeakorut ovat kauniita ja arvokkaita, mutta ajan myötä ne voivat himmentyä ja tummua. Oikein suoritettu puhdistusprosessi ei vain paranna korujen ulkonäköä, vaan myös pitää ne kestävinä ja kauniina.
Puhdas sormus ei ainoastaan näytä paremmalta, vaan myös tuntuu miellyttävämmältä käytössä. Onneksi sormuksen puhdistaminen ei vaadi kovin monimutkaisia tai kalliita välineitä. Säännöllinen puhdistus on tärkeää. Korujen puhdistus jopa kotikonstein ylläpitää korujen säihkettä.